El ambiente laboral como fuente de exposición a humo de tabaco ambiental: Estudio en trabajadores de bares y restaurantes de Santiago, Chile

ACEITUNO, PAULINA; Iglesias, Veronica; Erazo, Marcia; DROPPELMANN, ANDREA; Orellana, Cecilia; NAVAS-ACIÉN, ANA

Abstract

"Background: Secondhand smoke (SHS) is an established cause of morbidity and mortality among non-smokers. The workplace is an important source of exposure, especially among workers of restaurants, bars and nightclubs. Aim: To estimate the daily occupational exposure to SHS among non-smoking workers of bars and restaurants of Santiago, Chile. Material and Methods: Environmental vapor-phase nico-tine was measured for 95 non-smoking workers of bars and restaurants of Santiago, using passive personal samplers during a daily work shift and outside the workplace. Results: The median occupational exposure to air nicotine was 9.18

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Título según SCIELO: El ambiente laboral como fuente de exposición a humo de tabaco ambiental: Estudio en trabajadores de bares y restaurantes de Santiago, Chile
Título de la Revista: REVISTA MEDICA DE CHILE
Volumen: 138
Número: 12
Editorial: Sociedad Médica de Santiago
Fecha de publicación: 2010
Página de inicio: 1517
Página final: 1523
Idioma: es
URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872010001300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en
DOI:

10.4067/S0034-98872010001300007

Notas: SCIELO