Man

Iris Andrea Lobos Ortega

Investigador

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Osorno, Chile

Líneas de Investigación


Agregacion de Valor en Alimentos y Espectroscopia del infrarrojo cercano (NIRS)

Educación

  •  Alimentación y Medio Ambiente: Aspectos Sanitarios y Analiticos, Universidad de Salamanca. España, 2011
  •  Ingeniero en Alimentos, UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA. Chile, 2002

Experiencia Académica

  •   Investigador Full Time

    Instituto de Investigaciones Agropecuarias

    Osorno, Chile

    2011 - A la fecha


 

Article (15)

Calibration models for the nutritional quality of fresh pastures by near-infrared reflectance spectroscopy
Validation of a critical nitrogen dilution curve for hybrid ryegrasses
NIR-Prediction of water-soluble carbohydrate in white clover and its genetic relationship with cold tolerance
Soil nitrogen contribution to grasslands and its implication for nitrogen use efficiency
The role of the canonical biplot method in the study of volatile compounds in cheeses of variable composition
Chilean flour and wheat grain: Tracing their origin using near infrared spectroscopy and chemometrics
Potential of near infrared spectroscopy for the analysis of volatile components in cheeses
Control of quality and silo storage of sunflower seeds using near infrared technology
Evaluation of potential nirs to predict pastures nutritive value
Prediction of the type of milk and degree of ripening in cheeses by means of artificial neural networks with data concerning fatty acids and near infrared spectroscopy
Conjugated Linoleic Acid Contents in Cheeses of Different Compositions During Six Months of Ripening
Differentiation of organic and non-organic ewe's cheeses using main mineral composition or near infrared spectroscopy coupled to chemometric tools: A comparative study
Prediction of sensory attributes of cheese by near-infrared spectroscopy
The mineral composition (Ca, P, Mg, K, Na) in cheeses (cow's, ewe's and goat's) with different ripening times using near infrared spectroscopy with a fibre-optic probe
Changes in the Mineral Content in Cheeses of Different Compositions During 6 Months of Ripening

Proyecto (8)

Capacitación para la valorización sello de origen de productos silvoagropecuarios
Desarrollar capacidades y condiciones productivas mediante el proceso de acondicionamiento y transformación artesanal de lanas y cueros de ovinos pigmentados en la Región de Los Lagos
Development of a program of cooperation and training in new technological tools for evaluating the ruminant meat quality
Rescate, valorización y utilización de los subproductos del cordero en la gastronomía de la Patagonia Norte de Chile
Agregación de valor del cordero chilote con identificación geográfica protegida a partir de la caracterización nutricional de los cortes de su carne, su potencial en la cocina gourmet y la aceptabilidad por parte de los consumidores
Develop the near-infrared spectroscopy (NIRS) technique to determine N soil supply and plant demand in permanent pasture
Herramienta rápida para la optimización de la fertilización nitrogenda de praderas
“Uso de NIR para balances de Nitrógeno en praderas para alimentación de rumiantes en el marco de un uso sustentable de los recursos”
23
Iris Lobos

Investigador

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Osorno, Chile

2
Cristian Moscoso

Investigador

Instituto de Investigaciones Agropecuarias, INIA

Osorno, Chile

1
Gerardo Tapia

Encargado Recursos Geneticos Vegetales

Instituto de investigaciones agropecuarias, INIA

Chillán, Chile

1
Patricio Sandaña

Académico

Instituto de Producción y Sanidad Vegetal

Universidad Austral de Chile

Valdivia, Chile

1
Catalina Vásquez

Agrónomo

Independiente

Chillán, Chile

1
Sara Hube

Profesional de apoyo a la investigación

Medio Ambiente

Instituto de investigaciones Agropecuarias

Osorno, Chile

1
Marta Alfaro

Investigadora

Centro Regional de Investigación Remehue (INIA Remehue)

Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA- CRI Remehue)

Osorno, Chile