Romina_abarca_foto.jpg_thumb90

Romina Liliett Abarca Oyarce

Académico

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Alimentos de origen pecuario Microbiología de Alimentos Envases de alimentos Envases activos e inteligentes

Educación

  •  Ciencia y Tecnología de Alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2015

Experiencia Académica

  •   Profesor hora Part Time

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

    Tecnológica

    Santiago, Chile

    2016 - 2017

  •   Postdoc Full Time

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

    Tecnológica

    Santiago, Chile

    2017 - 2017

  •   Profesor hora Part Time

    Universidad Tecnológica Metropolitana

    Ciencias Naturales, Matemática y del Medio Ambiente

    Santiago, Chile

    2010 - 2012

  •   Profesor hora Part Time

    Universidad Tecnológica de Chile

    Santiago, Chile

    2010 - 2014

  •   Académica Full Time

    UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

    Ciencias Agrarias y Alimentarias

    Valdivia, Chile

    2018 - 2020

  •   Académico Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Agronomía e Ingeniería Forestal

    Santiago, Chile

    2020 - At present


 

Article (11)

Biodegradable gelatin-based films with nisin and EDTA that inhibit Escherichia coli
Two Fascinating Polysaccharides: Chitosan and Starch. SomeProminent Characterizations for Applying as Eco-Friendly FoodPackaging and Pollutant Remover in Aqueous Medium.Progress in Recent Years: A Review
Cassava starch: structural modification for development of a bio-adsorber for aqueous pollutants. Characterization and adsorption studies on methylene blue
Antifungal and physicochemical properties of inclusion complexes based on B-cyclodextrin and essential oil derivatives.
Effect of organoclay and preparation method on properties of antimicrobial cellulose acetate films
Synthesis, characterization and film preparation of new co-polymide based on new 3,5-diamino-N-(pyridin-4-ylmethyl)Benzamide, ODA and 6FDA.
Application of B-cyclodextrin/2-nonanone inclusion complex as active agent to desing of antimicrobial packaging film for control of Botrytis cinerea.
Efecto del escaldado y la temperatura en la cinética de secado de las hojas de quinua (Chenopodium quinoa Willd), variedad Salcedo INIA
Characterization of beta-cyclodextrin inclusion complexes containing an essential oil component
Antibacterial, kinetics and bacteriolytic properties of silver(I)pyridinedicarboxylate compounds
Antibacterial Behavior of Pyridinecarboxylatesilver(I) Complexes

Proyecto (15)

Difusión tecnológica de los procesos productivos e innovación para el fortalecimiento del sector lácteo artesanal de la Región de Los Ríos
Antimicrobial composites based on polymers and bacteriocins with potential application as coatings systems on surfaces and equipment of the dairy industry to reduce the formation of biofilms and subsequent contamination in food processing lines.
Desarrollo e implementación de un paquete tecnológico para disminuir la incidencia de mohos filamentosos en quesos artesanales de la Región de Los Ríos
"Desarrollo de un sensor capaz de detectar compuestos volátiles en carne de pescado mediante cambio de color, con potencial uso en envases inteligentes para alimentos.
Proyecto Anillo
Desarrollo de nuevos envases antimicrobianos para alimentos basados en nanopartículas activables al momento de envasar
Proyecto Basal por desempeño 1555LD
ANTIMICROBIAL BEHAVIOR OF PHENYLCARBOXYLIC SILVER (I) COMPLEXES=> IMPROVING ANTIMICROBIAL PROPERTIES FOR MEDICAL DEVICES AND TOPICAL APPLICATIONS
Aplicación de la nanotecnología para el desarrollo de un nuevo absorbedor de etileno orientado a la producción de frutas climatéricas
Centro de excelencia en investigación y desarrollo para la industria de alimentos. CORFO 11CEII-9568-F1
Centro nacional para la nanociencia y la nanotecnología (CEDENNA)
EFFECT OF NATURAL ADDITIVES ON THE ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF ECO-FRIENDLY NANOCOMPOSITES
NANOPARTICLES MODIFIED INORGANIC-ORGANIC HYBRID POLYMERS FOR CORROSION PROTECTION OF ALUMINIUM ALLOYS
ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF PIRIDINECARBOXILIC SILVER(I) COMPLEXES
ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF PIRIDINECARBOXILIC SILVER(I) COMPLEXES
9
Romina Abarca

Académico

Ciencias Animales

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

3
MARIA JOSE GALOTTO

Full Professor

Food Science and Technology Department

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

2
ABEL GUARDA

Full Professor

Food Science and Technology Department

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Miguel Gulppi

Instructor

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Chile

1
Julio Bruna

Academico

Departamento de Ciencias y tecnologia de alimentos

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Nancy Alvarado

Académica

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

1
Manuel Azocar

Assistant Professor

Química de los Materiales

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
MARITZA PAEZ

Full professor

Química de los Materiales

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile