Man

ABEL XXX GUARDA MORAGA

Full Professor

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Food packaging; Active packaging; Cereals

Educación

  •  Food Engineering, UNIVERSIDAD POLITECNICA DE VALENCIA. España, 1989
  •  Food Science and Technology, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1987
  •  Food Engineer, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1985

Experiencia Académica

  •   Profesor Titular Jornada Completa

    Universidad de Santiago de Chile

    Santiago, Chile

    1995 - Not Available

Experiencia Profesional

  •   Full Professor Full Time

    Universidad de Santiago de Chile

    Santiago, Chile

    1995 - At present

  •   Professor Full Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    1975 - 1995

  •   Professor Part Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    1995 - At present

Formación de Capital Humano


Tesis Doctorales Dirigidas:

*Desarrollo de nanocompositos con capacidad de adsorción de etileno.
Alumno Alejandro Coloma
Doctorado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Universidad de Santiago de Chile
Año 2014

*Microencapsulación de productos naturales con propiedades antioxidantes
Alumna: Leslie Vidal
Doctorado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Universidad de Santiago de Chile
Año 2013

Tesis Magister Dirigidas:

*Desarrollo de un nuevo material de envase con propiedades antimicrobianas y antioxidantes a partir de polietileno de baja densidad y un recubrimiento basado en metilcelulosa y un extracto natural de hojas de murtilla (Ugni molinae Turcz)
Alumna: Angela Peñaloza
Magister en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Universidad de Santiago de Chile
Año 2012

*Incorporación de agentes antimicrobianos naturales en film poliméricos aplicados a envases de alimentos
Alumna: Ximena Valenzuela
Magister en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Universidad de Santiago de Chile
Año 2011

*Microencapsulacion de agentes antimicrobianos de origen natural para incorporalrlos a un film plastico flexible
Alumna: Javiera Rubilar
Magister en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Universidad de Santiago de Chile
Año 2009

*Analisis del perfil de temperaturas en función de cocción en productos de panificación
Alumna: Catalina Negrete
Magister en Ciencia de los Alimentos. Universidad de Chile
Año 2000

*Cinetica del deterioro en carne de proteina de jaiba durante el almacenamiento a -18°C
Alumna: Lucia de la Fuente
Magister en Ciencia de los Alimentos. Universidad de Chile
Año 2000

*Caracterización de la proteina de jaiba. Estudio de las propiedades fisico-quimicas, bioquímicas y funcionales
Alumna: Lilian Abugoch James
Magister en Ciencia de los Alimentos. Universidad de Chile
Año 1994

*Propiedades reologicas de emulsiones carnicas para producir vienesas
Alumno: Eduardo Castro Montero
Magister en Ciencia de los Alimentos. Universidad de Chile
Año 1994

*Tipificacion de alimentos de humedad intermedia
Alumno: Juan Carlos Gonzalez Vazquez
Magister en Ciencia e Ingenieria de los Alimentos. Universidad Politecnica de Valencia, España
Año 1990



 

Article (81)

Multiple mechanical recycling of a post-industrial flexible polypropylene and its nanocomposite with clay: Impact on properties for food packaging applications
Repetitive mechanical recycling of post-consumer high impact polystyrene from yogurt cups: A pilot-scale performance assessment at different reprocessing cycles
Supercritical fluid and cocrystallization technologies for designing antimicrobial food packaging PLA nanocomposite foams loaded with eugenol cocrystals with prolonged release
Upgrading properties and circularity of the recycled flexible polypropylene by developing composites with an optimal combination of a fumed silica and maleated polypropylene copolymer: Influence of the addition of copolymer, type of fumed silica and the silica/copolymer ratio on packaging properties
A review on thymol-based bioactive materials for food packaging
Developing Core/Shell Capsules Based on Hydroxypropyl Methylcellulose and Gelatin through Electrodynamic Atomization for Betalain Encapsulation
Development of active biocomposite films based on poly(lactic acid) and wine by-product: Effect of grape pomace content and extrusion temperature
Feasibility of Valorization of Post-Consumer Recycled Flexible Polypropylene by Adding Fumed Nanosilica for Its Potential Use in Food Packaging toward Sustainability”
Nanoencapsulation of food-grade bioactive compounds using a supercritical fluid extraction of emulsions process: Effect of operational variables on the properties of nanocapsules and new perspectives
Processing, Characterization and Disintegration Properties of Biopolymers Based on Mater-Bi-(R) and Ellagic Acid/Chitosan Coating
Study of Ethylene-Removing Materials Based on Eco-Friendly Composites with Nano-TiO2
Valorization of post-consumer recycled polypropylene through their reinforcement with amine and amine/silane organically modified clays for potential use in food packaging
Development of Inclusion Complexes With Relative Humidity Responsive Capacity as Novel Antifungal Agents for Active Food Packaging
Foaming with scCO(2) and Impregnation with Cinnamaldehyde of PLA Nanocomposites for Food Packaging
Active PLA Packaging Films: Effect of Processing and the Addition of Natural Antimicrobials and Antioxidants on Physical Properties, Release Kinetics, and Compostability
Designing Biodegradable and Active Multilayer System by Assembling an Electrospun Polycaprolactone Mat Containing Quercetin and Nanocellulose between Polylactic Acid Films
Effect of Organic Modifier Types on the Physical-Mechanical Properties and Overall Migration of Post-Consumer Polypropylene/Clay Nanocomposites for Food Packaging
Electrospinning and cyclodextrin inclusion complexes: An emerging technological combination for developing novel active food packaging materials
Natural antimicrobials and antioxidants added to polylactic acid packaging films. Part I: Polymer processing techniques
Obtaining Active Polylactide (PLA) and Polyhydroxybutyrate (PHB) Blends Based Bionanocomposites Modified with Graphene Oxide and Supercritical Carbon Dioxide (scCO(2))-Assisted Cinnamaldehyde: Effect on Thermal-Mechanical, Disintegration and Mass Transport Properties
Cassava starch: structural modification for development of a bio-adsorber for aqueous pollutants. Characterization and adsorption studies on methylene blue
Cucumis metuliferusFruit Extract Loaded Acetate Cellulose Coatings for Antioxidant Active Packaging
Physical properties and safety of 100% post-consumer PET bottle-organoclay nanocomposites towards a circular economy
Supercritical impregnation for food applications: a review of the effect of the operational variables on the active compound loading
The use of nanoadditives within recycled polymers for food packaging: Properties, recyclability, and safety
Antifungal and physicochemical properties of inclusion complexes based on B-cyclodextrin and essential oil derivates
Antifungal and physicochemical properties of inclusion complexes based on β-cyclodextrin and essential oil derivatives.
Development of poly(lactic acid) films with propolis as a source of active compounds: Biodegradability, physical, and functional properties
Improving polyphenolic thermal stability of Aristotelia Chilensis fruit extract by encapsulation within electrospun cyclodextrin capsules
Increasing the incorporation of recycled PET on polymeric blends through the reinforcement with commercial nanoclays
Effect of organoclay and preparation method on properties of antimicrobial cellulose acetate films
Effect of pressure and time on scCO(2)-assisted incorporation of thymol into LDPE-based nanocomposites for active food packaging
Supercritical impregnation of thymol in poly(lactic acid) filled with electrospun poly(vinyl alcohol)-cellulose nanocrystals nanofibers: Development an active food packaging material
A traditional aboriginal condiment as an antioxidant agent in the development of biodegradable active packaging
Application of beta-Cyclodextrin/2-Nonanone Inclusion Complex as Active Agent to Design of Antimicrobial Packaging Films for Control of Botrytis cinerea
Assessment of kinetic release of thymol from LDPE nanocomposites obtained by supercritical impregnation: effect of depressurization rate and nanoclay content
Assessment of kinetic release of thymol from LDPE nanocomposites obteined by supercritical impregnation=> effect of depressurization rate and nanoclay content
Effect of processing conditions on the physical, chemical and transport properties of polylactic acid films containing thymol incorporated by supercritical impregnation
Modeling the release of antimicrobial agents (thymol and carvacrol) from two different encapsulation materials
Supercritical impregnation and kinetic release of 2-nonanone in LLDPE films used for active food packaging
Supercritical impregnation of cinnamaldehyde into polylactic acid as a route to develop antibacterial food packaging materials
Characterization of beta-cyclodextrin inclusion complexes containing an essential oil component
Cross-linked methyl cellulose films with murta fruit extract for antioxidant and antimicrobial active food packaging
Development of an Active Packaging Film Based on a Methylcellulose Coating Containing Murta (Ugni molinae Turcz) Leaf Extract
Characterization of cetylpyridinium bromide-modified montmorillonite incorporated cellulose acetate nanocomposite films
Characterization of two water-soluble lignin metabolites with antiproliferative activities from Inonotus obliquus
DEVELOPMENT OF ANTIBACTERIAL MtCu/PLA NANOCOMPOSITES BY CASTING METHOD FOR POTENTIAL USE IN FOOD PACKAGING
Effect of organoclay incorporation on thermal, physical and morphological properties of LLDPE nanocomposites for active food packaging applications
A novel polymer based on MtCu(2+)/cellulose acetate with antimicrobial activity
Development of an active film with natural zeolite as ethylene scavenger
Development of an antimicrobial material based on a nanocomposite cellulose acetate film for active food packaging
Effect of organoclay incorporation on thermal, phusical and morpholoical properties of LLDPE nanocomposites for active food packaging applications
Experimental and theoretical study of bisphenol A migration from polycarbonate into regulated EU food simulant
Near critical and supercritical impregnation and kinetic release of thymol in LLDPE films used for food packaging
Preparation and Characterization of Cellulose Acetate Butyrate/Organoclay Nanocomposites Produced by Extrusion
Promising antimicrobial and antioxidant extracts of Murta leaves (Ugni molinae Turcz): Shelf-life extension and food safety
Cellulose Acetate Butyrate Nanocomposites with Antimicrobial Properties for Food Packaging
Development of Cellulose Eco-nanocomposites with Antimicrobial Properties Oriented for Food Packaging
Microencapsulation of maqui (Aristotelia chilensis Molina Stuntz) leaf extracts to preserve and control antioxidant properties
Development of MtCu(2+)/LDPE nanocomposites with antimicrobial activity for potential use in food packaging
Effect of organoclay content and molecular weight on cellulose acetate nanocomposites properties
Evaluation of the Effectiveness of a New Antimicrobial Active Packaging for Fresh Atlantic Salmon (Salmo Salar L.) Shelf Life
Experimental and theoretical study of thermodynamics and transport properties of multilayer polymeric food packaging
Modification of cellulose acetate films using nanofillers based on organoclays
Experimental and theoretical study of LDPE versus different concentrations of Irganox 1076 and different thickness
Experimental and theoretical study of LDPE: Evaluation of different food simulants and temperatures
NON-NEWTONIAN CANNED LIQUID FOOD, UNSTEADY FLUID MECHANICS AND HEAT TRANSFER PREDICTION FOR PASTEURIZATION AND STERILIZATION
The antimicrobial activity of microencapsulated thymol and carvacrol
Effect of High-Pressure Food Processing on the Mass Transfer Properties of Selected Packaging Materials
Effect of High-Pressure Food Processing on the Physical Properties of Synthetic and Biopolymer Films
Oxygen Absorption Kinetics of Sheets and Films Containing a Commercial Iron-based Oxygen Scavenger
Mechanical and thermal behaviour of flexible food packaging polymeric films materials under high pressure/temperature treatments
Development of a cactus-mucilage edible coating (Opuntia ficus indica) and its application to extend strawberry (Fragaria ananassa) shelf-life
Different hydrocolloids as bread improvers and antistaling agents
Suitability of alternative fatty food simulants to study the effect of thermal and microwave heating on overall migration of plastic packaging
Effect of thermal treatments on the chemical characteristics of mora crab meat (Homalaspis plana).
Biochemistry and functional characterization of squid mantle meat (Dosidicus gigas).
Comparison between thermal and microwave treatment on the overall migration of plastic materials intended to be in contact with foods
Developing Post-Consumer Recycled Flexible Polypropylene and Fumed Silica-Based Nanocomposites with Improved Processability and Thermal Stability
Development and Evaluation of the Properties of Active Films for High-Fat Fruit and Vegetable Packaging” Molecules
Improvement of physicochemical properties of starch films by blending it with poly(N-Vinyl-2-pyrrolidone)

BookSection (3)

Recent Developments in Plastic Recycling Food Packaging Plastics: Identification & Recycling
Modification of cellulose acetate
Food Packaging Plastics: Identification and Recycling

BookWhole (1)

Thymol: Use in Antimicrobial Packaging

Patent (4)

Envase Activo antifungico comprensiendo una poliolefina con recubrimiento polimerico soluble en agua comprendiendo una mezcla sinérgica de compuestos naturales volátiles seleccionados de carvacrol y alil isotiocianato, útil para extender la vida útil de productos de panadería
Envase activo antifúngico que comprende una polimérica multicapa con un recubrimiento polimérico interior que comprende aceite de mostaza como aceite esencial natural volátil con propiedad antifúngica, útil para extender la vida útil de productos de panadería para celiacos, preferentemente, pan para celiacos.
Envase activo antimicrobiano para verduras o frutas frescas, preferentemente berries, comprendiendo un recubrimiento interior parcial o total de polímero hidrosoluble conteniendo cinamaldehído y linalool y uno o más surfactantes, método de preparación y uso para extender la vida útil de las mismas evitando el daño y deterioro por microorganismos, preferentemente, Botrytis cinérea
Nanocompósito polimérico comprendiendo una mezcla en fundido de PET virgen y PET reciclado con nanoarcilla

Proyecto (35)

Desarrollo de un prototipo de cartulina resistente a materias grasas y humedad recubierta con productos naturales renovables compostables y reciclables
Validación de prototipo de envase celulosico con baja absorcion de humedad, compostable y/o reciclable, apto para uso contacto directo con alimentos.
Validación de prototipo de Lámina de Poliestireno reciclado con barrera funcional destinado al envasado de yogurt; Aplicación de la economía circular en envases de poliestireno para la industria láctea
Aplicación De Barrera Funcional Para La Producción De Envases De PET Posconsumo Destinados Al Envasado De Alimentos”
Guía/plataforma De Diseño Para La Reciclabilidad De Envases De Productos Alimenticios (piloto Regional)”
Aplicación del modelo de economía circular para la industria láctea: desarrollo de envases para alimentos a partir de poliestireno reciclado postconsumo
On the study of the supercritical cocrystallization and release kinetic of highly volatile active components in pla foams for active Packaging applications”
Desarrollo de almohadillas para carne de pollo fresca-refrigerada con capacidad de remoción de líquidos y generación de actividad antimicrobiana
Desarrollo de Clamshell Activo para el control de Botrytis cinerea en Berries
Study of the release process of β-cyclodextrin inclusion complexes containing essential oil derivatives in PLA active packaging applications
Aumento de la vida útil del pan especial envasado a través del desarrollo de envases activos y reformulación del proceso
Plataforma de Innovación en envases y embalajes para alimentos (CO-INVENTA
Bases científicas-tecnológicas para generar una propuesta de regulación de envases plásticos recicla dos post-consumo para su uso en contacto directo con alimentos
Fortalecimiento de líneas de investigación orientadas al desarrollo de nuevos envases activos para alimentos
Supercritical impregnation and kinetic release of a natural antimicrobial compound in nanocomposites of polymer food packaging material
Desarrollo de nuevos envases antimicrobianos para alimenos basados en nanoparticulas activables al momento de envasar
Aplicación de extractos naturales de plantas autoctonas chilenas en el desarrollo de envases activos con capacidad antioxidante y antimicrobiana
Aplicación de la nanotecnología para el desarrollo de un nuevo adsorbedor de etileno orientado a la producción de envases para frutas climatéricas
Aplicación de la nanotecnología en el diseño de una sistema capaz de extender la vida útil de vegetales en refrigeradores” Participación=> Director Alterno
Apoyo a la Formación de Redes Internacionales entre Centros de Investigación
Center of Excellence in Research and Development for the Food Industry”--”Desarrollo de una mejor cadena global de suministro de fruta fresca por la optimización de la post cosecha en la fase de pretransporte, enfocado en las uvas de mesa y las paltas
Centro de Estudios en Ciencia y Tecnologia de Alimentos
Desarrollo de nuevos envases antimicrobianos para alimentos basados en nanopartículas activables al momento de envasar”
Desarrollo de una mejor cadena global de suministro de fruta fresca por la optimizacion de la postcosecha en la fase de pretransporte, enfocado en las uvas de mesa y las paltas
Study of Specific Migration of Bisphenol (an Endocrine Disrupting Agent), from Packaging Materials”
Extensión de la vida útil de berries frescos mediante el uso de envase eco-activo”
Propuesta científica de normativa para el desarrollo de envases plásticos inocuos=> una metodología científica-tecnológica de apoyo a instituciones públicas y privadas para fortalecer la estrategia nacional de consolidación de la industria alimentaria
“Fabricación y caracterización de envases activos con actividad antimicrobiana”
Incorporación de nanoarcillas en películas activas antimicrobianas destinadas al envasado de alimentos”
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnología”.
Envases Activos. Nueva tecnología para comercializar y exportar alimentos sanos, inocuos y con mayor vida útil”
Fortalecimiento en investigación desarrollo e innovación de envases activos para alimentos”.
Desarrollo de Envases Activos con capacidad Antimicrobiana para productos Acuicolas destinados a la exportación
Estudio y Desarrollo de Envases Activos con Capacidad de Absorción de Oxigeno Destinados al Envasado de Alimentos
Efecto de los tratamientos térmicos y altas presiones sobre las propiedades físico – químicas de materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos”

Review (1)

Antioxidant films based on cross-linked methyl cellulose and native Chilean berry for food packaging applications
96
ABEL GUARDA

Full Professor

Food Science and Technology Department

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

56
MARIA JOSE GALOTTO

Full Professor

Food Science and Technology Department

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

18
Julio Bruna

Academico

Departamento de Ciencias y tecnologia de alimentos

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

17
Alejandra Torres

Academica Jornada Completa

Ciencia y Tecnologia de los Alimentos

UNIVERSITY OF SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

16
Francisco Rodríguez

ASSOCIATE PROFESSOR

DEPARTAMENTO DE CIENCIA Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

13
Adrián Rojas

Profesor adjunto I

Ingeniería Industrial/Ingeniería Química

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

10
Julio Romero

Full Professor

Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

8
ELIEZER VELASQUEZ

Researcher

Universidad of Santiago, Chile

Santiago de Chile, Chile

7
ANA LOPEZ DE DISCASTILLO

Postdoctoral research

Food Technology and Science

Universidad de Santiago de Chile

Santiago de Chile, Chile

6
NELSON MORAGA

TITULAR PROFESSOR

MECHANICAL ENGINEERING

UNIVERSIDAD DE LA SERENA

LA SERENA, Chile

5
Luan Garrido

Asistente de Investigación

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

5
ximena valenzuela

Jefe de Laboratorio

Universidad de Santiago de Chile

santiago, Chile

4
Pablo Ulloa

Investigador

INIA, La PLatina

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Santiago, Chile

3
Carolina Villegas

Profesora Adjunto y Postdoctoral Research Fondecyt

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

2
Lilian Abugoch

Profesora Asociada

Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

2
Nancy Alvarado

Académica

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

2
Romina Abarca

Académico

Ciencias Animales

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Juan Vidal

Asistente de investigación

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
Alejandro Añazco

Encargado Técnico de Laboratorio

Centro de Innovación de Envases y Embalajes (LABEN-CHILE)

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Alvaro Diaz

Profesor titular

P. UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

valparaiso, Chile

1
Pedro Aqueveque

Docente

Agroindustrias

Universidad de Concepción

Chillán, Chile

1
Gonzalo Aguila

Profesor Investigador

Departamento de Ciencias de la Ingeniería

Universidad Andrés Bello

Santiago, Chile

1
Evelyn Ilabaca

Investigador

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
María Moreno

Académica

Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Bastián Rozas

Personal de Investigación

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Sara Martínez

Investigadora

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile