
ANA CAROLINA LOPEZ DE DISCASTILLO BERGAMO
Postdoctoral research
Universidad de Santiago de Chile
Santiago de Chile, Chile
Development of new materials for food packaging, as incorporation of natural bioactive substances with antimicrobial and antioxidant properties in polymeric matrixes, improvement of biodegradable polymeric properties through nanotechnology,
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Chemistry, Universidad de Valencia. España, 2005
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Food Technology and Science, Universidad Politécnica de Valencia. España, 2011
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Postdoctoral research Full Time
Universidad de Santiago de Chile
CEDENNA
Santiago de Chile, Chile
2013 - 2015
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Académica Asistente Full Time
UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE
Tecnológica
Santiago, Chile
2015 - At present
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Researcher and Project Leader Full Time
Universidad de Santiago de Chile
Santiago de Chile, Chile
2013 - At present
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Postdoctoral research Full Time
CIT (Centro Investigaciones Tecnológicas)-University of Coruña
Ferrol, España
2011 - 2013
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pHD Full Time
Instituto de Agroquimica y Tecnologia de Alimentos (IATA-CSIC)
Valencia, España
2005 - 2011
- Supervisor of six undergraduated thesis:
1) Title: “Development of an active packaging to reduce cholesterol on milk”.
Author: Ana Soriano Arnedo, to obtain the grade of Agronomic Engineering of Polythenic University of Valencia.
Date: October – May 2008.
2) Title: “Active packaging of oily fish with materials with antioxidant capacity”.
Author: Irene Carbonell Buj, to obtain the grade of Agronomic Engineering of Polythenic University of Valencia.
Date: January – Juny 2009.
3) Title: “Study and development of antioxidant films based on EVOH”.
Author: Alejandro Monzonís García, to obtain the grade of Chemical Engineering of University of Valencia.
Date: January – May 2010.
4) Title: "Estudios de las propiedades antioxidantes del merkén con potencial uso en envases activos para alimentos"
Author: Ivania Scarlette Salas Alarcon & Yubitza Daniela Villagran Miranda to obtain the grade of Food Technology of Universidad de Santiago de Chile.
Date: January - May 2014.
5) Title: "Estudio de las propiedades antioxidantes de la murtilla (Ugni molinae Turcz) y su aplicaci{on en el desarrollo de materiales activos para el envasado de alimentos"
Author: Carlos Alberto Salas Arriagada, to obtain the grade of Food Technology of Universidad de Santiago de Chile.
Date: January - May 2014.
6) "Desarrollo de un material biodegradable para envasado activo antimicrobiano y antioxidante basado en un extracto de un fruto autoctono chileno"
Author: Fernanda Bustos, to obtain the grade of Engineering of Food Technology of Universidad de Santiago de Chile.
Thymol: Use in Antimicrobial Packaging |
Antioxidant films based on cross-linked methyl cellulose and native Chilean berry for food packaging applications |

ANA LOPEZ DE DISCASTILLO
Postdoctoral research
Food Technology and Science
Universidad de Santiago de Chile
Santiago de Chile, Chile

MARIA JOSE GALOTTO
Full Professor
Food Science and Technology Department
Universidad de Santiago de Chile
Santiago, Chile

ABEL GUARDA
Full Professor
Food Science and Technology Department
UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE
Santiago, Chile

Adrián Rojas
Profesor adjunto I
Ingeniería Industrial/Ingeniería Química
Universidad de Santiago de Chile
Santiago, Chile

Alejandra Torres
Academica Jornada Completa
Ciencia y Tecnologia de los Alimentos
UNIVERSITY OF SANTIAGO DE CHILE
Santiago, Chile

Francisco Rodríguez
ASSOCIATE PROFESSOR
DEPARTAMENTO DE CIENCIA Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS
UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE
Santiago, Chile

Carolina Villegas
Profesora Adjunto y Postdoctoral Research Fondecyt
Ciencia y Tecnología de los Alimentos
Universidad de Santiago de Chile
Santiago, Chile

Juan Palma
Profesor / Investigador Académico Asociado
Departamento de Ciencias Básicas
Universidad Central de Chile
Santiago, Chile

Pablo Ulloa
Investigador
INIA, La PLatina
Instituto de Investigaciones Agropecuarias
Santiago, Chile

Carla Arancibia
Académico (Profesor Asistente)
Ciencia y Tecnología de los Alimentos
Universidad de Santiago de Chile
Santiago, Chile

Juan Palma
PROFESOR TITULAR
DEPARTAMENTO DE CIENCIAS BÁSICAS
Universidad Central de Chile
SANTIAGO, Chile

Julio Bruna
Academico
Departamento de Ciencias y tecnologia de alimentos
UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE
Santiago, Chile

Juan Vidal
Asistente de investigación
Escuela de Agronomía
Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
Quillota, Chile
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Julio Romero
Full Professor
Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos
UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE
Santiago, Chile

Daniela Alburquenque
Académica-Investigadora
Centro de Nanotecnología Aplicada
Universidad Mayor
Santiago, Chile