Man

Angie Vanessa Caicedo Paz

Investigadora

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

Líneas de Investigación


Biotecnología, ciencias de la alimentación y nutrición humana, biorrefinería y procesos sostenibles, ciencias naturales y de la salud

Educación

  •  Bióloga , Universidad del Cauca. Colombia, 2018
  •  Magister en Ciencias de la Alimentación y Nutrición Humana, Universidad de Antioquia. Chile, 2020
  •  Biotecnología , Universidad de Antioquia. Chile, 2024

Experiencia Académica

  •   Joven Investigador Other

    Universidad del Cauca

    Medicina

    Medellin, Colombia

    2017 - 2018

  •   Investigador Other

    Universidad de Antioquia

    Medellin, Colombia

    2018 - 2024

  •   Pasante internacional Other

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Nutrición

    Santiago de Chile, Chile

    2022 - 2023

  •   Posdoctoranda Part Time

    Universidad Estadual del Sudoeste de Bahia

    Ilhéus - Bahia, Brasil

    2024 - At present

Experiencia Profesional

  •   Analista de Laboratorio Part Time

    Universidad de Antioquia

    Medellin, Colombia

    2021 - 2024

  •   Docente Química de Alimentos Other

    Universidad de Antioquia

    Colombia

    2021 - 2024

  •   Docente Proyecto de Investigación Other

    Universidad de Antioquia

    Medellin, Colombia

    2023 - 2024

  •   Docente Tópicos de profundización en Alimentos Other

    Universidad de Antioquia

    Medellin, Colombia

    2023 - 2023

Premios y Distinciones

  •   Distinción de excelencia Summa Cum Laude

    Universidad de Antioquia

    Colombia, 2024

    Distinción de excelencia "Summa Cum Laude" a la tesis doctoral


 

Article (15)

CFD insights into microwave- assisted deep eutectic solvent for the recovery of astaxanthin from bacteria<i> Paracoccus</i><i> carotinifaciens:</i> From extraction to agricultural applications
Comparative analysis of bacterial and microalgal natural astaxanthin: Part I - Focus on composition, molecular interactions, antioxidant activities, physicochemical and biological functions
High-Fat Diet in Perinatal Period Promotes Liver Steatosis and Low Desaturation Capacity of Polyunsaturated Fatty Acids in Dams: A Link with Anxiety-Like Behavior in Rats
Maximizing<i> Haematococcus</i> biorefineries: Ionic liquid-based astaxanthin recovery, biocosmetic formulation, solar cell applications, and biofertilizer valorization
Techno-economic insights into one-pot bacterial astaxanthin extraction and sustainable therapeutic product development using natural solvent mixtures
Win-win upcycling strategy for red araçá fruit waste: Process intensification and application of food-grade cyanidin-rich antioxidants
Enzymatic synthesis of structured lipids from sacha inchi<i> (Plukenetia</i><i> volubilis)</i> oil with capric acid via acidolysis reaction in stirred tank and packed bed mini reactors
High-fiber basil seed flour reduces insulin resistance and hepatic steatosis in high-fat diet mice
Impact of dietary fiber fraction of chia seed supplementation on hepatic steatosis and other metabolic disturbances in a high-fat diet model
Integrating environmental remediation with biodiesel production from toxic non-edible oil seeds (Croton bonplandianus) using a sustainable phyto-nano catalyst
Microbial bacterioruberin: The new C50 carotenoid player in food industries☆
Process intensification of ultrasound assisted deep eutectic solvent-based extraction of astaxanthin-rich extract derived from the non-conventional bacterium Paracoccus carotinifaciens
Sustainable one-pot solvent-free enzymatic synthesis of capric acid-rich structured lipids to enhance the nutritional value of grape seed oil
Tuning bio-derived solvents for the rapid solubilization of astaxanthin-rich extracts from non-conventional bacterium Paracoccus carotinifaciens
Understanding the molecular structure of natural anthocyanins during recovery with ionic liquids: A combined COSMO-RS and experimental study
1
Ximena Besoain

PROFESORA TITULAR

FACULTAD DE LAS CIENCIAS AGRONÓMICAS Y DE LOS ALIMENTOS

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

QUILLOTA, Chile

1
PABLO CORNEJO

INVESTIGADOR

N/A

centro de estudios avanzados en fruticultura

Rengo, Chile

2
Loreto Muñoz

Full Professor

Faculty of Medicine and Health Sciences

Universidad Central de Chile

Santiago, Chile, Chile

1
Alexies Dagnino

Full Professor

Physiology

UNIVERSIDAD DE VALPARAÍSO

Valparaíso, Chile

1
Berta Espinosa

Full Professor

Tecnología Médica

Universidad de Chile

Santiago, Chile

3
Rodrigo Valenzuela

Profesor Asociado

Nutrición

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Christian Santander

Investigador responsable FONDECYT iniciación N°11240859

Ciencias Químicas y Recursos Naturales

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
KARINA GODOY

Director de Gestión Tecnológica, Investigación-Docencia , Encargado de Unidad de Microscopía, Docencia e Investigación

Núcleo Científico y Tecnológico de Biorecursos-BIOREN. Vicerrectoría de Investigación y Postgrado

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

4
CASSAMO MUSSAGY

Professor Asociado

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

15
Angie Caicedo

Investigadora

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile