Ilm.jpg_thumb90

Ivonne Lozano Muñoz

Investigador

Universidad de Chile

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


-Food Safety -Nutrition -Functional food

Educación

  •  Natural Resource Management, Universidad Autónoma de Baja California. México, 1992
  •  Químico Biólogo Tecnología de Alimentos, Universidad de Sonora. Chile, 1990
  •  Food safety, nutrition, Aquaculture, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2015

Experiencia Académica

  •   PhD Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Facultad de Ciencias Agronómicas

    Santiago, Chile

    2010 - 2015

  •   Postdoctoral position Full Time

    Aquagen Chile- Innova Corfo Código Proyecto 2012-16839-1.

    Puerto Montt, Chile

    2014 - 2015

  •   Scientific researcher Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Chile

    2017 - 2023

  •   Collaborating professor Other

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    FAVET

    Chile

    2015 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Research & Development Full Time

    Acuícola Alas S.A.

    Parral, Chile

    2015 - 2017

  •   Independent consultant Other

    EAS Consulting group

    Santiago, Chile

    2015 - 2017

  •   Research & Development Full Time

    Irvin & Johnson

    Puerto Montt, Chile

    2004 - 2009

Formación de Capital Humano


2017-A la fecha. Docencia- Produce Safety Alliance, Grower course
2016- A la fecha. Docencia Controles Preventivos para Alimento Animal y Controles Preventivos para Alimento humano- FSPCA (Food Safety Preventive Controls Alliance).
2016- Profesor curso de inspección Médico Veterinaria módulo HACCP, Facultad de Ciencias Veterinarias y Pecuarias, Universidad de Chile.
2015- A la fecha. Profesor curso de pre grado KU35 Control y Aseguramiento de la Calidad de Alimentos, módulo HACCP, Facultad de Ciencias Veterinarias y Pecuarias, Universidad de Chile.
2011- A la fecha. Docencia, Seafood HACCP, Seafood HACCP Alliance- AFDO (Association of Food and Drug Officials).


Difusión y Transferencia


2016 Participación como expositor en la IV Conferencia Internacional de Alimentos para Animales, Feednews, Micotoxinas en ingredientes de alimentos para animales: prevención y control. Dr. Ivonne Lozano - Food Safety Expert

Afiliaciones/Pertenencia a grupos:
¥ Association of Food and Drugs Officials.
¥ World Aquaculture Society
¥ Seafood HACCP Alliance
¥ Food Safety Preventive Controls Alliance
¥ Produce Safety Alliance

Revisor en revistas internacionales:
2016 Journal of Medicinal Plant Research: Anti-HIV-1 Activity in Human Primary Cells and Anti-HIV-1 RT Inhibitory Activity of natural products from the Red Seaweed Acanthophora spicifera.
2015 Journal of Applied Phycology: Dietary inclusion of IMTA-cultivated Gracilaria vermiculophylla in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets: effects on growth, tissue pigmentation and immunological response" for Journal of Applied Phycology on 2015-02-22


Premios y Distinciones

  •   Capital Humano Avanzado para la Innovación

    CORPORACION DE FOMENTO DE LA PRODUCCION

    Chile, 2015

    2015-2017 Beca adjudicada. Corfo, Cód. Proyecto 15CH-46690. Capital Humano Avanzado para la Innovación, ?Programa para el desarrollo de nuevos productos y valor agregado a partir de esturión de cultivo Osetra (Acipenser gueldenstaedtii)”.

  •   Beca Posición post-doctoral

    CORPORACION DE FOMENTO DE LA PRODUCCION

    Chile, 2014

    2014-2016 Beca Posición post-doctoral, Corfo, Cód. Proyecto 2012-16839-1: AquaGen Chile S.A.-Blue Genomics Chile, “Desarrollo de Productos y Servicios Innovadores para la Industria Acuícola Chilena, a Partir de herramientas de Genómica” Innova Corfo.


 

Article (8)

Misunderstandings and misinterpretations: Antimicrobial use and resistance in salmon aquaculture
Herbivorous fish (Medialuna ancietae) as a sustainable alternative for nutrition security in Northern Chile
Minerals in edible seaweed: health benefits and food safety issues
Antimicrobial resistance in Chilean marine-farmed salmon: Improving food safety through One Health
Nutritional Enhancement of Farmed Salmon Meat via Non-GMO Nannochloropsis Gaditana: Eicosapentaenoic Acid (EPA, 20:5 n-3), Docosapentaenoic Acid (DPA, 22:5 n-3) and Vitamin D3 for Human Health
Diets enriched in red seaweed (Pyropia columbina and Gracilaria chilensis) cryo concentrates modulate the immune-relevant gene encoding the Mx antiviral protein in salmon (Salmo salar) white blood cells
Red macroalgae Pyropia columbina and Gracilaria chilensis: sustainable feed additive in the Salmo salar diet and the evaluation of potential antiviral activity against infectious salmon anemia virus
Marcadores Genéticos para la trazabilidad en Abulón

BookSection (1)

Antibiotics in Chilean Aquaculture

ConferencePaper (2)

Chemical and physical defects in the quality attribute of appearance of commercially valuable species of America and South African abalone
HACCP: Importancia para la acuicultura comercial, énfasis en la producción de tilapia nilótica

ConferencePoster (3)

IMMUNE RESPONSE IN BLOOD LEUKOCYTES OF ATLANTIC SALMON FED WITH DIETS SUPPLEMENTED WITH RED SEAWEED: AN ANTIVIRAL NUTRIGENOMICS APPROACH
Chilean red seaweeds as functional and sustainable feed Ingredients in Salmo salar diet, and the evaluation of potential anti-viral activity against infectious salmon anemia virus (ISAv)
Diet effects on the expression of genes related to immune response in Salmo salar: could we predict a semi chemical response on Caligus rogercresseyii infestation.

Proyecto (3)

Development of new value-added products from Osetra sturgeon for the international markets.
Development of innovative products and services for the aquaculture industry in Chile through the use of molecular tools.
Organoleptic service for the graduation of quality, development and improvement for abalone export industry.
14
Ivonne Lozano

Investigador

Departamento de Producción Animal

Universidad de Chile

Santiago, Chile

3
Jurij Wacyk

Profesor Asociado

Produccion Animal

UNIVERSIDAD DE CHILE, FAC. CS AGRONÓMICAS

Stgo, Chile

2
Jurij Wacyk

Profesor Asistente

Producción Animal

Universidad de Chile

Santiago , Chile

1
Marcelo Cortez

Académico

Biología

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Claudio Perez

Investigador PhD Fondef

Producción Animal

Universidad de Chile

Santiago, Chile