Sebastian Andres Molinett Soto
RESEARCHER
INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS
LA CRUZ, Chile
His research focuses on Agri-food Biotechnology and Nanosciences to the obtention of sustainable and clean technological solutions to be applied to fresh vegetable and fruit preservation, as well, food quality and microbiological safety.
-
Biochemistry, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2005
-
Biotechnology, UNIVERSIDAD ANDRES BELLO. Chile, 2013
-
ACADEMIC ASISTANT Part Time
UNIVERSIDAD ANDRES BELLO
BIOLOGICAL SCIENCES
Santiago, Chile
2006 - 2012
-
Visitor researcher Full Time
UNIVERSITY OF CAMBRIDGE
Cambridge, Reino Unido
2009 - 2010
-
POSTDOCTORAL RESEARCHER Full Time
UNIVERSIDAD DE TALCA
BIOLOGICAL SCIENCES
Talca, Chile
2013 - 2015
-
RESEARCH ASISTANT Full Time
UNIVERSIDAD DE CHILE
SANTIAGO, Chile
2005 - 2005
-
PHD STUDENT Full Time
UNIVERSIDAD ANDRES BELLO
SANTIAGO, Chile
2006 - 2013
-
R&D MANAGER Full Time
CONSORCIO APICOLA
VALDIVIA, Chile
2016 - 2016
-
PROJECT MANAGER Full Time
NATUREX
LINARES, Chile
2017 - 2018
-
R&D HEAD SCIENTIST Full Time
KURA BIOTEC
PUERTO VARAS, Chile
2018 - 2019
Undergraduate thesis guided and co-guided
1. Guide Professor of undergraduate tesis of Dentistry career, Universidad de Talca (2014-2015). Student: Miss Karla Salas.
2. Guide Professor of undergraduate tesis of Dentistry career, Universidad de Talca (2014-2015). Student: Mr. Diego Stuardo.
3. Co-guide Professor of undergraduate tesis of Dentistry career, Universidad de Talca (2014-2015). Student: Miss Francisca del Pino.
4. Co-guide Professor of undergraduate tesis of Dentistry career, Universidad de Talca (2014-2015). Student: Miss Valentina Genta.
Dissemination articles
1. Oportunidades y desafíos para alternativas de control de origen natural y herramientas nanotecnológicas. Julio 2021. Red Agrícola N° 120: 50-53
2. Nanocompuesto de origen natural podría ofrecer soluciones a la hortofruticultura. Abril 2021. Portal frutícola.
3. Potencial e implicancias de la Nanotecnología en la inocuidad de hortalizas frescas en Chile. Agosto 2020. Red Agrícola N° 115: 48-51
4. Nanotecnología: especialista entrega respuestas a desafios hortofrutícolas. Septiembre de 2020. Portal frutícola.
5. Entrevista titulada: "La nanotecnología permitirá preservar las frutas y verduras". Diario El Mercurio, sección “innovación”. Publicado el 9 de Abril de 2020.
6. Martínez JP, Sagredo B, Molinett S, Martinez J, Morales L. 2019. Portainjertos en tomate fresco en Chile para mitigar los efectos del cambio climático. Diciembre 2019. Red Agrícola Nº 108: 72-75.
7. Beneficios de los productos naturales de origen vegetal en la salud y cuidado personal. Diario Austral (Valdivia). 24 de Mayo de 2016
Conferences and seminars
International
1. Cepas de levaduras vínicas como plataforma para mejoras genéticas de caracteres de fermentación y emisión de gasotransmisores (H2S) para aplicaciones agrobiotecnológicas. XIV Simposio Internacional de Recursos Genéticos para las Américas y el Caribe, December 2023. Valdivia, Región de los ríos, Chile.
2. Aplicación exógena de RSS, gasotransmisores naturales, para la preservación de la vida útil de productos hortofrutícolas. Cuarto encuentro virtual internacional de alimentación sustentable (Argentina – Chile – México). Instituto de Ciencias Agropecuarias, Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo (México). Tulancingo de Bravo, Hidalgo, México, May 12, 2022.
3. Avances en Investigación y desarrollo en alimentos, nanotecnología. Conferencia 35 aniversario del Instituto de Ciencias Agropecuarias, Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo (México). Tulancingo de Bravo, Hidalgo, México, March 15, 2022.
4. Natural Gasotransmitter like Hydrogen Sulfide delays the decay and softening during Strawberry shelf life. INOFOOD-IAFP 2020. santiago, chile. November 11-12, 2020.
5. Crisis por COVID-19: bioseguridad en la industria Alimentaria. Seminario: “Bioseguridad Anti-Covid19”, Universidad Nacional de Moquegua (Perú). August 13, 2020.
6. Molinett, S. and Hoffmann A. PLA: a affordable technology in compostable packaging for exportation berries. Conferencia internacional BIOPOLCOM: Una nueva generacion de packaging compostable. Casa Piedra, Santiago. April 21, 2017
7. Molinett, S., Hesketh, A. and Oliver, S.G. Novel antisense RNAs of Saccharomyces cerevisiae might play an active role in regulatory mechanisms during alcoholic fermentation. EMBO-EMBL Simposium: The Non-Coding Genome. EMBL Advanced Training Centre, Heidelberg (Germany); October 13- 16, 2010
8. Molinett, S., Hesketh, A., Agosin E., and Oliver, S.G. Novel antisense RNAs of Saccharomyces cerevisiae could play an active role in adaptative process during late stationary phase of alcoholic fermentation. SysMO Conference: Systems Biology of Microorganisms. Institut Pasteur, Paris (France); March 22-24, 2010.
9. Molinett, S., Agosin E., Oliver, S.G. Isolation and identification of novel Saccharomyces cerevisiae genes up-regulated during the late stationary phase of wine fermentation. XXVII International Specialized Symposium on Yeasts: Institut Pasteur – FEMS, Paris (France); August 26-29, 2009
National
1. Pudrición gris en uva de mesa: potenciales alternativas de control mediante soluciones bionanotecnológicas de origen natural. INOFOOD 2022. Santiago, Chile. November 21-22, 2022.
2. Desafíos y oportunidades para la nanotecnología en la conservación de calidad y vida útil de agroalimentos frescos. Seminario: "Avances en las tecnologías de envasado para fruta de calidad". INIA, Santiago. September 22, 2020.
3. Nanotecnología y sus proyecciones en materia de Inocuidad y seguridad alimentaria en tiempos del Covid-19. Seminario: "Avances en Nanotecnología y Alimentos". Chilealimentos-INIA, Santiago. August 4, 2020.
4. Principios de la Nanotecnología en los alimentos y sus aplicaciones más destacadas de los últimos 5 años. Seminario: "Avances en Nanotecnología y Alimentos". Chilealimentos-INIA, Santiago. August 4, 2020.
5. La nanotecnología al servicio de la alimentación del futuro. Conferencias “Viernes de cultura + ciencia”, PAR Explora. Museo Fonck, Viña del Mar, Región de Valparaíso. February 7, 2020.
6. Biociencias, tecnologías y alimentación. Conferencia U. Valparaíso: “La Agricultura del 2030, desafíos para la investigación e innovación”. Universidad de Valparaíso. October 17, 2019.
7 Alfaro F, Martinez JP, Molinett S, Gharbi E, Zhou MX, Dailly H, Seeger M, Ramirez I, Dorta F, Avila A, Lutts S. Tolerant INIA tomato rootstock decrease damage in Old Limachino Tomato (OLT) plant during attack of phytopathogem Pseudomonas syringae pv. Tomato (Pst). XLIII annual meeting of the Chilean Biochemistry and Molecular Biology Society (SBBMCh)-XIV annual meeting of Chilean Society of Plant Biologist (CSPB). Hotel Gavina-Iquique, Chile- October 8 to 11, 2019.
8. Martinez JP, Farias K, Salinas L, Badilla D, Rosales C, Molinett S, Lizana C, Sagredo, B, Quinet M, Lutts S. 2019. Effect of salt-tolerant rootstocks issued from interspecific cross between cultivated and wild relative halophyte tomato on vegetative growth and physiological parameters in "Old Limachino Tomato" plants under saline stress conditions. XLIII annual meeting of the Chilean Biochemistry and Molecular Biology Society (SBBMCh)-XIV annual meeting of Chilean Society of Plant Biologist (CSPB). Hotel Gavina-IquiqueOctober 8 to 11, 2019.
9. Molinett, S., Gaete C., Stappung Y., Herrera, R., and Moya-Leon, M.A. A transcriptomic approach for exploring the ripening of chilean strawberry. X Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Dreams Hotel, Valdivia. December 1-4, 2015
10. Mendez-Yanez, A., Molinett, S., Herrera, R., and Moya-Leon, M.A. Glycosylation is important for the activity of FcXTH1, an enzyme related to softening of Fragaria chiloensis fruit. X Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Dreams Hotel, Valdivia. December 1-4, 2015
11. Alfaro J.F., Molinett S., Lutts S. and Martinez J.P. Effect of the use of tomato INIA rootstock on defense mechanisms grafted plant antioxidants limachino variety during infection Pseudomonas syringae pv. Tomato. X Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Dreams Hotel, Valdivia. December 1- 4, 2015
12. Molinett, S., Saez, F., Herrera, R., Figueroa, C. and Moya-Leon, M.A. Postharvest treatment of Hydrogen Sulfide delays the softening of Chilean strawberry by down-regulating the expression of genes involved in pectin catabolism. IX Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Hotel de la Bahia, Enjoy Coquimbo, Coquimbo. December 1st-4th, 2014.
13. Mendez-Yanez, A., Molinett, S., Herrera, R., and Moya-Leon, M.A. Molecular cloning and heterologous expression of a gene encoding a Xyloglucan Endotransglycosidase/Hydrolase (XTH) of Fragaria chiloensis differentially expressed during fruit ripening. IX Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Hotel de la Bahia, Enjoy Coquimbo, Coquimbo. December 1st-4th, 2014.
14. Zuniga-Hernandez, J., Molinett, S., Nunez, F., Moya-Leon, M.A. Chilean strawberry consumption prevents LPS-induced liver injury by anti-inflammatory and antioxidant capability in Sprague-Dawley rats. Annual meeting, Chilean Society of Pharmacology. Gran Hotel termas de Chillan, Termas de Chillan, November 5th-7th, 2014.
15. Molinett, S., Stappung, Y., Herrera, R. and Moya-Leon M.A. Genomic characterization of genes involved in H2S metabolism in strawberry. VIII Annual meeting, Chilean Society of Plant Biology. Gran Hotel Pucon, Pucon. December 2nd-5th, 2013.
16. Galarce C., Molinett S. and Agosin E. Characterisation of ncARF: a novel Saccharomyces cerevisiae gene putatively involved in physiological adaptation to high Ethanol levels. XXXI Annual meeting, Chilean Society of Microbiology. Hotel Santa Cruz, Santa Cruz (Chile). December 1st-4th, 2009.
17. Molinett, S., Norambuena, T., Melo, F. and Agosin, E. Isolation and identification of novel Saccharomyces cerevisiae genes up-regulated during the late
stationary phase of wine fermentation. XXXI Annual meeting, Chilean Society of Biochemistry and Molecular Biology. Gran Hotel Termas de Chillan, Chile. September 23rd-26th, 2008.
Exogenous application of RSS for prolonging the shelf-life of horticultural crops |