Braulio Jorge Soto Cerda
Investigador Group Leader
CENTRO DE GENOMICA NUTRICIONAL AGROACUICOLA
Temuco, Chile
Molecular breeding for agronomic, nutritional and adaptive traits ; Genetic bases of agronomic and seed quality traits ; 3. Bi-parental, GWAS, Genomic Selection, MAS-BC
-
Ingeniero Forestal, UNIVERSIDAD CATOLICA DE TEMUCO. Chile, 2001
-
Magíster en Ciencias mención Genética, UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE. Chile, 2005
-
Plant Breeding and Genetics, UNIVERSITY OF MANITOBA. Canada, 2013
-
Ingeniero Forestal, UNIVERSIDAD CATOLICA DE TEMUCO. Chile, 2001
-
Investigador Group Leader Full Time
CENTRO DE GENOMICA NUTRICIONAL AGROACUICOLA
2008 - 2010
-
Investigador Group Leader Full Time
CENTRO DE GENOMICA NUTRICIONAL AGROACUICOLA
2014 - At present
-
Investigador
INIA
Chile
2004 - 2008
-
Investigador
Centro de Genomica Nutricional Agroacuicola, CGNA
Chile
2008 - 2010
-
Investigador Group leader Full Time
Centro de Genomica Nutricional Agroacuicola, CGNA
Temuco, Chile
2014 - At present
Mining genetic diversity to reveal the genetic basis of seed size and quality in the resilient oilseed crop Camelina sativa |
Towards an environment-smart crop production: Genome-wide association and genomic selection studies to unraveling the genetic basis of nitrogen use efficiency in flax (Linum usitatissimum L.)” |
“Role of boron nutrition and its association with aluminum toxicity on productivity and fruit quality of Vaccinum corymbosum L. grown in acid soils of southern Chile” |
Desarrollo de alimentos proteicos funcionales en base a extrusión para el mercado nacional y de exportación de alto valor agregado=> innovación en barras y texturizados, a partir de proteína vegetal de la Araucanía |
Desarrollo de un nuevo aceite de lino “gourmet” de larga vida útil=> Local, natural, saludable y rico en carotenoides y lignanos |
ADAPTING CROP PRODUCTION TO CLIMATE CHANGE=> GENOME-WIDE ASSOCIATION STUDY (GWAS) OF GENES/QTL UNDERLYING DROUGHT TOLERANCE IN LINSEED (LINUM USITATISSIMUM L.) |
Towards The Development Of A Healthier Egg=> Replacing Soy Protein By A New High Protein/Omega3/Low Fiber Technological Product In Hen Diets. |
Aumento de la competitividad de la acuicultura nacional=> Genética molecular aplicada al mejoramiento nutricional y tecnológico de materias primas vegetales para alimentación de peces |
Introgresión de genes que confieren tolerancia a las imidazolinonas en variedades de trigo mediante aplicaciones biotecnológicas |
Mejoramiento de la competitividad y sustentabilidad del cultivo del trigo en el sur de Chile=> Aplicaciones biotecnológicas para generar trigos con alto contenido proteico y tolerantes al aluminio fitotóxico |
Desarrollo de estrategias competitivas de fitomejoramiento molecular para calidad agroindustrial en trigo |
Mapping aluminum tolerance loci in cereals: A tool available for crop breeding |