Man

Raul Alexis Calderon Araya

Investigador

Universidad Bernardo O Higgins

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Suelos Contaminación Inocuidad Alimentaria Métodos Instrumentales Medio Ambiente Riesgo ambiental

Educación

  •  Química, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2011
  •  Quimica, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2003

Experiencia Académica

  •   Profesor Adjunto Part Time

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

    Química y Biología

    Santiago, Chile

    2016 - A la fecha

  •   Profesor Part Time

    Universidad de O Higgins

    Rancagua, Chile

    2017 - 2019

  •   Profesor Asistente Full Time

    Universidad Catolica de Temuco

    Recursos Naturales

    Temuco, Chile

    2014 - 2015

  •   Investigador Full Time

    UNIVERSIDAD BERNARDO O'HIGGINS

    Ciencia y Tecnología

    Santiago, Chile

    2019 - 2024

Experiencia Profesional

  •   Investigador Full Time

    Instituto de Investigaciones Agropecuarias

    Santiago, Chile

    2016 - 2019

  •   Investigador Postdoctoral Full Time

    Centro imar, Universidad de los Lagos

    Puerto Montt, Chile

    2013 - 2014

  •   Profesor Asistente Full Time

    Universidad Católica de Temuco

    Temuco, Chile

    2014 - 2015

  •   Investigador Postdoctoral Full Time

    Biotecnología Aguamarina

    Antofagasta, Chile

    2012 - 2013

  •   Editor Científico Full Time

    Ediciones Cal y Canto

    Santiago, Chile

    2010 - 2012

  •   Investigador Full Time

    Universidad Bernardo O Higgins

    Santiago, Chile

    2019 - 2024

  •   Investigador Full Time

    Universidad de Las Américas

    Santiago, Chile

    2024 - A la fecha

Formación de Capital Humano


5 Tesis de Pregrado.


Difusión y Transferencia


Charlas 1000 científicos, 1000 aulas



 

Article (16)

Artificial Sweeteners in Pig Feed: A Worldwide Survey and Case Study in Pig Farms in Tianjin, China
Field study on the uptake, accumulation and risk assessment of perchlorate in a soil-chard/spinach system: Impact of agronomic practices and fertilization
Occurrence, distribution and dynamics of perchlorate in soils, drinking water, fertilizers, vegetables and fruits associated human exposure in Chile.
Sources and fates of perchlorate in soils in Chile: A case study of perchlorate dynamics in soil-crop systems using lettuce (Lactuca sativa) fields
Occurrence and human exposure to bromate via drinking water, fruits and vegetables in Chile
Purification and characterization of indochrome type blue pigment produced by Pseudarthrobacter sp. 34LCH1 isolated from Atacama desert
Interactive effects of aluminum and cadmium on phenolic compounds, antioxidant enzyme activity and oxidative stress in blueberry (Vaccinium corymbosum L.) plantlets cultivated in vitro
A review of perchlorate (ClO4-) occurrence in fruits and vegetables
Trace element content in soil after a sediment-laden flood in northern Chile
Comparative study of two analytical methods to the determination of boron in leachate samples from sanitary landfills and groundwater for routine analysis and feasible on-site environmental monitoring
Sorption and fate of perchlorate in arid soils
High variability of levels of Aliivibrio and lactic acid bacteria in the intestinal microbiota of farmed Atlantic salmon Salmo salar L.
Capture and accumulation of perchlorate in lettuce. Effect of genotype, temperature, perchlorate concentration, and competition with anions
Perchlorate Levels in Soil and Waters from the Atacama Desert
Trace Element Composition of Selected Fertilizers Used in Chile: Phosphorus Fertilizers as a Source of Long-Term Soil Contamination
Impact of forest fire ash on surface charge characteristics of andisols

Proyecto (15)

“Fertilizers as a source of bromate in the system soil-water-plant and its impact on the human exposure: Field studies and predictions over time”
Red de transferencia científico-técnica para el reconocimiento y monitoreo de residuos químicos en productos agroalimentarios en Chile y México con énfasis en inocuidad alimentaria y salud pública. INIA – SEREMI DE SALUD
Characterization and Control of Perchlorate Occurrence in Chilean Urban and Natural Settings by the Development of Novel Sustainable Biological Treatment Systems
CHARACTERIZATION OF PERCHLORATE OCCURRENCE IN CHILEAN URBAN AND NATURAL SETTINGS AND DEVELOPMENT OF SUSTAINABLE BIOLOGICAL TREATMENT SYSTEMS FOR ITS CONTROL
Fortalecimiento de las capacidades analíticas para apoyo al área de inocuidad alimentaria en INIA=> Reconocimiento y monitoreo de perclorato y metales pesados en productos agroalimentarios.
IMPACT OF THE APPLICATION OF FERTILIZERS ON THE UPTAKE AND ACCUMULATION OF PERCHLORATE IN TRADITIONAL CULTIVATIONS OF NATIONAL INTEREST=> SOIL DYNAMIC AND PREDICTIONS OVER TIME.
Estudio de bioconversión de insectos para evaluar la factibilidad técnica y económica de obtención de bioproductos para la industria agropecuaria y alimentaria
Proyecto INNOVA-CORFO 13 IDL2-18532 “Obtención y desarrollo de nuevas fuentes de colorantes naturales para la industria de alimentos mediante bioprospección en microorganismos acuáticos.
Centre of the Development and Nanoscience and Nanotechnology “Cedenna”. Proyecto de Financiamiento Basal para Centros Científicos y Tecnológicos de Excelencia.
“Impulso del Área Biotecnológica en el Sector Minero y Acuícola de la Región de Antofagasta Mediante la Inserción de Doctorados a la Empresa Aguamarina S.A.
Movilidad, Destino y Niveles de Riesgo Asociados a Contaminantes en Suelos=> Estudio Experimental, Modelamiento y Proyecciones a Largo Plazo.
MOVILIDAD, DESTINO Y NIVELES DE RIESGO ASOCIADOS A CONTAMINANTES EN SUELOS=> ESTUDIO EXPERIMENTAL, MODELAMIENTO Y PROYECCION A LARGO PLAZO
MOVILIDAD, DESTINO Y NIVELES DE RIESGO ASOCIADOS A CONTAMINANTES EN SUELOS=> ESTUDIO EXPERIMENTAL, MODELAMIENTO Y PROYECCION A LARGO PLAZO
Disipación y Lixiviación de Herbicidas Suelo-Activos en Viñedos (Vitis Vinifera) del Valle de Casablanca y su Potencial Absorción por las Plantas y transporte a Napas Freáticas.
“Red de Investigación y Transferencia Tecnológica en Residuos Químicos para Asegurar la Inocuidad de Hortalizas Frescas y Procesadas”.
15
Raul Calderon

Investigador

Universidad Bernardo O Higgins

Santiago, Chile

3
Mauricio Molina

Académico regular

Escuela de Agronomía

Universidad Mayor de Chile

Santiago, Chile

3
Paulina Palma

Investigador y analista

Laboratorio de Salud pública, ambiental y laboral

SEREMI de Salud RM

Santiago, Chile

3
Felix Godoy

Profesor Asociado

Universidad de Los Lagos

Puerto Montt, Chile

2
Carlos Aranda

Académico

Ciencias Biológicas y Biodiversidad

Universidad de Los Lagos

Osorno, Chile

2
Fabio Corradini

Investigador

Agrosistemas Sustentables

Instituto de investigaciones agropecuarias

Santiago, Chile

2
Claudio Miranda

Profesor Titular

Departamento de Acuicultura

UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL NORTE

Coquimbo, Chile

1
María Rubio

ACADEMICO

CIENCIAS DEL AMBIENTE

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Evelyn Silva

Directora Ejecutiva

Vicerrectoria

Universidad Mayor de Chile

Santiago, Chile