Foto_2_img_20201101_190417.jpg_thumb90

Alejandro Cesar Velasquez Briceño

Académico

UNIVERSIDAD CATÓLICA DE TEMUCO

Temuco, Chile

Líneas de Investigación


Biotechnology applied to animal production.; Microbiology applied to animal nutrition.; Physiology and animal nutrition.

Educación

  •  Fisiología y Nutrición Animal, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2008
  •  Ciencias Biológicas, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2003
  •  Ingeniero Agrónomo, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 1987

Experiencia Académica

  •   Profesor Part Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Agronomía

    Quillota, Chile

    1995 - At present

  •   Académico Full Time

    Universidad Católica de Temuco

    Recursos Naturales

    Temuco, Chile

    2009 - At present

Experiencia Profesional

  •   Profesor Part Time

    Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Quillota, Chile

    1995 - 2009

  •   Académico (Docencia-Investigación) Full Time

    Universidad Católica de Temuco

    Temuco, Chile

    2009 - At present

Premios y Distinciones

  •   Premio Mejor Trabajo Sección Nutrición Animal

    SOCIEDAD CHILENA DE PRODUCCION ANIMAL

    Chile, 2008

    Premio al mejor trabajo de la sección Nutrición Animal


 

Article (16)

Infrared Thermography of Teat in French Dairy Alpine Goats: A Promising Tool to Study Animal-Machine Interaction during Milking but Not to Detect Mastitis
Inclusion of Secale cereale and Pentosanases in the Ration of Laying Hens: Exploring its Effect on Egg Production and Concentrate Intake and Searching the Optimal Combination in a Diet
Effect of High Potency Growth Implants on Average Daily Gain of Grass-Fattened Steers
Lupin and pea extrusion decreases the ruminal degradability and improves the true ileal digestibility of crude protein
Performance and carcass characteristics of steers fed with two levels of metabolizable energy intake during summer and winter season
Physiological and behavioural response of two dairy cows’ genotypes during summertime in the central region of Chile
Dietary preference of European wild boar (Sus scrofa L.) grazing grass and legume at two contrasting plant heights=> A pilot study
Are fatty acids from beef and milk from cattle harmful for human health?
Prediction efficiency by near-infrared spectroscopy of immunoglobulin G in liquid and dried bovine colostrum samples
Estimating enteric methane emissions from Chilean beef fattening systems using a mechanistic model
Improvement in nutritional quality of fibrous food via in vitro digestion by Aspergillus niger
Effect of substrate on the in vitro protein digestibility of extracts generated by Saccharomyces cerevisiae
Simulation of the nitrogen use efficiency in pasture-finished steers in southern Chile
Effect of the type of substrate on the chemical composition and productivity of a protein concentrate of yeast origin
Effects of rumen fluid pre-incubation on in vitro proteolytic activity of enzymatic extracts from rumen microorganisms
In vitro protein breakdown by enzyme extracts of rumen origin: comparison with methods in situ and proteases of Streptomyces griseus

ConferencePaper (1)

Characterization of Chilean corralero mare milk in terms of milk composition from elite breeding farms in Central-Southern Chile

Proyecto (7)

Extracto proteico con propiedades funcionales originado a partir de microorganismos ruminales evaluado en dietas para juveniles de salmón del atlántico
Desarrollo de plataforma de trabajo conjunto entre UC Temuco y Aproleche para la generación de un aditivo alimenticio para incrementar la concentración de proteína verdadera en la leche bovina.
Concurso de apoyo a la formación de redes internacionales entre centros de investigación.
Internacionalización en la formación de las áreas de Ingeniería y Ciencias Agrarias de universidades pertenecientes al Consejo de Rectores de Chile en cooperación con instituciones de educación superior francesas.
Nodo valle Araucanía=> Diversificación y valor agregado en la producción apícola.
Producción de proteína microbial a través de la fermentación in vitro de sustratos vegetales.
Innovación metodológica para la predicción de degradabilidad de proteínas en el rumen.

Review (1)

Empirical attributes and limitations of methodologies for predicting the degradability of ruminal protein
17
Alejandro Velasquez

Académico

Ciencias Agropecuarias y Acuícolas

UNIVERSIDAD CATÓLICA DE TEMUCO

Temuco, Chile

4
Rodrigo Arias

Profesor Asociado

Producción Animal

UNIVERSIDAD Austral de Chile

Valdivia, Chile