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María Fernanda Mediano Stoltze

Profesor Asistente

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Health behavior; Health Communication; Public health Promotion and Prevention Programs; Food Regulations; Children

Educación

  •  Psicología de la salud, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2011
  •  Psicóloga, mención en Psicología Clínica, UNIVERSIDAD CENTRAL DE CHILE. Chile, 2004
  •  Mass communication, UNIVERSITY OF NORTH CAROLINA AT CHAPEL HILL. Chile, 2021

Experiencia Académica

  •   Assistant Profesor Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Social Science

    Santiago, Chile

    2023 - A la fecha

  •   Research Assistant Full Time

    UNIVERSITY OF NORTH CAROLINA AT CHAPEL HILL

    Chapel Hill, Estados Unidos

    2016 - 2017

  •   Graduate Research Assistant Part Time

    UNIVERSITY OF NORTH CAROLINA AT CHAPEL HILL

    Chapel Hill, Chile

    2017 - 2021

  •   Postdoctoral Researcher Full Time

    UNIVERSITY OF NORTH CAROLINA AT CHAPEL HILL

    Chapel Hill, Chile

    2021 - 2023

Experiencia Profesional

  •   Profesional asesor Full Time

    Departamento de Alimentos y Nutrición. División Políticas Públicas Saludables y Promoción. Subsecretaría de Salud Pública. Ministerio de Salud de Chile.

    Santiago, Chile

    2014 - 2016

  •   Psicóloga Programa de Salud Cardiovascular Part Time

    Centro de Salud Familiar Salvador Bustos, Ñuñoa

    Santiago, Chile

    2006 - 2012

  •   Psicóloga en Programa de Optimización de la Alimentación y Bienestar del Trabajador (PROAT). Dirección de Asistencia Técnica. Part Time

    Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos de la Universidad de Chile. INTA.

    Santiago, Chile

    2013 - 2014

Premios y Distinciones

  •   BECAS DE DOCTORADO EN EL EXTRANJERO, BECAS CHILE, CONVOCATORIA 2017.

    CONSEJO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA

    Chile, 2017

    Beca de doctorado en el extranjero otorgada por CONICYT. Ministerio de Educación, Gobierno de Chile. Programa: Ph.D. in Mass Communication. Hussman School of Journalism and Media. University


 

Article (16)

Beverage industry TV advertising shifts after a stepwise mandatory food marketing restriction: achievements and challenges with regulating the food marketing environment
Comprehensive mandatory policies are needed to fully protect all children from unhealthy food marketing
Food access, domestic environments, and dietary quality of low-middle income Chilean children during the COVID-19 pandemic
Framing a New Nutrition Policy: Changes on Key Stakeholder’s Discourses throughout the Implementation of the Chilean Food Labelling Law
Restricting child-directed ads is effective, but adding a time-based ban is better: evaluating a multi-phase regulation to protect children from unhealthy food marketing on television
Impact of warning labels on reducing health halo effects of nutrient content claims on breakfast cereal packages: A mixed-measures experiment
Examining the News Media Reaction to a National Sugary Beverage Tax in South Africa: A Quantitative Content Analysis
Governmental policies to reduce unhealthy food marketing to children
Prevalence of Child-Directed Marketing on Breakfast Cereal Packages before and after Chile's Food Marketing Law: A Pre- and Post-Quantitative Content Analysis
Prevalence of child-directed and general audience marketing strategies on the front of beverage packaging: the case of Chile
DESIGN AND VALIDATION OF AN IMAGE FOR DISSEMINATION AND IMPLEMENTATION OF CHILEAN DIETARY GUIDELINES
Insatisfacción corporal, creencias sobre control del peso y consumo de cigarrillos en jóvenes
Intervención en alimentación y nutrición para mineros con factores de riesgo cardiovascular, basada en la investigación formativa
Predictores del consumo de tabaco en jóvenes chilenos: Inicio y mantenimiento.
ETAPAS DEL CAMBIO, MOTIVACIONES Y BARRERAS RELACIONADAS CON EL CONSUMO DE FRUTAS Y VERDURAS Y LA ACTIVIDAD FÍSICA EN MADRES DE PREESCOLARES ATENDIDAS EN CENTROS DE ATENCIÓN PRIMARIA DE SALUD
Programa Encuentra: Efectos de un programa de ejercicio de sobrecarga en un CESFAM de Ñuñoa

Proyecto (9)

Impact of early initiation of ultra-processed food consumption on diet, adiposity and metabolic health at 3-Years of age
Evaluación diferencial del impacto de distintos formatos de etiquetado de advertencia en las actitudes, percepción de contenido de nutrientes, e intención de compra en adultos chilenos
The Chilean Front-of-Package Labeling and Marketing Regulation: impact on Childrens Diet and Adiposity
Evaluating Chilean set of Regulatory Actions
Evaluating new Chilean National Regulations on the Food Supply
The Chilean Front-of-Package Labeling and Marketing Regulation=> understanding the overall impact on Food Advertising Exposure, Food Knowledge, Attitudes & Behaviors, including Dietary Intake
Cultura Alimentaria de un Grupo de Mineros Operarios de Maquinaria Pesada: Una Aproximación Etnográfica
Diseño e implementación de un programa de prevención del consumo de tabaco en escolares de 6ª y 7ª básico
Una Mirada Evolutiva Consumo de Cigarrillos en Adolescentes y Adultos Emergentes
21
María Mediano

Profesor Asistente

Psicología

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

5
Camila Corvalan

Assistant Professor

UNIVERSIDAD DE CHILE, INTA

SANTIAGO, Chile

4
Marcela Reyes

Profesor Asistente

INSTITUTO DE NUTRICIÓN Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS (INTA)

Santiago, Chile

2
Sonia Olivares

Profesor Titular

Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
ANNA PINHEIRO

Académico

Facultad de Medicina

Universidad del Desarrollo

SANTIAGO, Chile

1
LORENA RODRIGUEZ

Academic

Public Health School

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Rebecca Kanter

Académico

Nutrición

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Maria Garmendia

Academic

Institute of Nutrition and Food Technology (INTA)

UNIVERSIDAD DE CHILE

SANTIAGO, Chile