Man

Carolina Andrea Parra Palma

Coordinadora Programa ICEC

Universidad de Talca

Talca, Chile

Líneas de Investigación


Mi línea de investigación se ha centrado en la maduración de frutos, con énfasis en la formación de color y acumulación de compuestos nutricionalmente importantes.

Educación

  •  Ingeniería genética vegetal, UNIVERSIDAD DE TALCA. Chile, 2022
  •  Bioinformática estructural, UNIVERSIDAD DE TALCA. Chile, 2011

Experiencia Profesional

  •   Posdoctorante proyecto ANID Postdoctorante #3240463 Full Time

    Universidad Autónoma de Chile

    Talca, Chile

    2024 - At present

  •   Postdoctorante proyecto ANID ANILLO #ATE220014 Full Time

    Universidad Autónoma de Chile

    Talca, Chile

    2023 - 2024

  •   Asistente de investigación proyecto FONDECYT #1220782 Part Time

    Universidad Autónoma de Chile

    Talca, Chile

    2022 - 2023

  •   Coordinadora académica programa ICEC-UTALCA Part Time

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2019 - 2022

  •   Docente de curso de Bioinformática en la carrera de Ingeniería en Biotecnología Vegetal Other

    Universidad de Concepción, campus Los Ángeles

    Los Ángeles, Chile

    2016 - 2016

  •   Docente de curso de Bioinformática en la carrera de Ingeniería en Biotecnología Vegetal Other

    Universidad de Concepción, campus Los Ángeles

    Los Ángeles, Chile

    2015 - 2015

  •   Ingeniero en Bioinformática Full Time

    Fundación Fraunhofer Chile Research

    Talca, Chile

    2012 - 2014

  •   Practicante Other

    Instituto Investigación Agropecuaria (INIA-Quilamapu)

    Chillán, Chile

    2011 - 2011

  •   Administrador de base de datos y sistemas computacionales en el área de laboratorio del HRT Part Time

    Hospital Regional de Talca

    Talca, Chile

    2008 - 2008


 

Article (17)

Analysis of the contents of <i>Ugni molinae</i> Turcz fruits across the ripening stages
Assessing the modifications and degradation of cell wall polymers during the ripening process of <i>Rubus ulmifolius</i> Schott fruit
Evolution of the fruit ripening and development of the strawberry 'Aroma'; through transcriptional, physiological and chemicals analysis
Structural and transcriptional characterization of pyruvate decarboxylase (PDC) gene family during strawberry fruit ripening process
Evolution of the Volatile Organic Compounds, Phenols and Antioxidant Capacity during Fruit Ripening and Development of Rubus ulmifolius Schott Fruits
Changes in the cell wall components produced by exogenous abscisic acid treatment in strawberry fruit
Characterization of cell wall modification through thermogravimetric analysis during ripening of Chilean strawberry (Fragaria chiloensis) fruit
Effect of Exogenous Auxin Treatment on Cell Wall Polymers of Strawberry Fruit
Ugni molinae Fruit as a Source of Bioactive Compounds with Good Quality Traits
Molecular and structural insights into FaEXPA5, an alpha-expansin protein related with cell wall disassembly during ripening of strawberry fruit
Phenolic Content, Color Development, and Pigment-Related Gene Expression: A Comparative Analysis in Different Cultivars of Strawberry during the Ripening Process
Comparative study of the volatile organic compounds of four strawberry cultivars and it relation to alcohol acyltransferase enzymatic activity
Molecular Insights into FaEG1, a Strawberry Endoglucanase Enzyme Expressed during Strawberry Fruit Ripening
Cell wall-related enzymatic activities and transcriptional profiles in four strawberry (Fragaria x ananassa) cultivars during fruit development and ripening
Linking the platelet antiaggregation effect of different strawberries species with antioxidants: Metabolomic and transcript profiling of polyphenols
Understanding the roles of Lys33 and Arg45 in the binding-site stability of LjLTP10, an LTP related to drought stress in Lotus japonicus
Study of nsLTPs in Lotus japonicas genome reveal a specific epidermal cell member (LjLTP10) regulated by drought stress in aerial organs with a putative role in cutin formation.

Proyecto (1)

Generación de una mutante para la proteína de transferecia de lipidos (nsLTP) y su efecto en la composición de la cutícula frente a estrés hídrico en Lotus japonicus
16
Carolina Parra

Coordinadora Programa ICEC

Universidad de Talca

Talca, Chile

8
Luis Morales

Profesor Asociado

Intituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

5
Patricio Ramos

academico

Instituto de ciencias biológicas

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

5
Ricardo Castro

investigador

Instituto de ciencias químicas aplicadas

Universidad Autonomade Chile

Talca, Chile

2
Carlos Figueroa

Profesor Asociado

Instituto de Ciencias Biológicas

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
Mariona Gil

Académico Docente Investigador

Ingeniería

Universidad Autónoma de Chile

Santiago de Chile, Chile

1
Carlos Vásquez

PhD student

Instituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

1
Cristian Valdés

Investigador

CIEAM

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

1
Daniel Bustos

Auxiliar Professor

Vicerrectoría de Investigación y Postgrado

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

1
Gerardo Tapia

Encargado Recursos Geneticos Vegetales

Instituto de investigaciones agropecuarias, INIA

Chillán, Chile