Man

Betsabet Abisag Sepulveda Cortes

JEFE DE LABORATORIO

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Química de Alimentos; Materias grasas; Antioxidantes; Quimica analitica; Mediambiente; Agronomia; Monitoring and optimization of processes through multivariate techniques; Characterization and classification of agricultural products by chemometric techniques; Experimental design and data modeling; Manejo agronómico de huertos de olivo; Evaluación de variedades de olivo; Evaluación de calidad de aceite

Educación

  •  Ingeniero Quimico, UNIVERSIDAD TECNOLOGICA METROPOLITANA. Chile, 2001
  •  Quimica, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2018
  •  Medioambiente, JICA, UNIVERSIDAD DE KOBE. Japón, 2005

Experiencia Académica

  •   Profesional Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Químicas y Farmacéuticas

    Santiago, Chile

    2006 - At present

  •   Coordinador Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Químicas y Farmacéuticas

    Santiago, Chile

    2008 - At present

  •   Profesora Other

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Químicas y Farmacéuticas

    Santiago, Chile

    2008 - At present

Experiencia Profesional

  •   Directora CEPEDEQ Part Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2022 - At present

  •   Supervisora Full Time

    CENMA

    Santiago, Chile

    2001 - Not Available

  •   Subdirectora Vinculación con el Medio Part Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2023 - At present

Premios y Distinciones

  •   BECA JICA

    JICA

    Japón, 2005

    Course “Risk Assessment and monitoring for environmental Chemical”. Kobe University, Hyogo Prefecture Environmental Division, Water pollution, Air pollution, Soil Pollution, Quarantine station (Japón)


 

Article (11)

Chemical composition, antioxidant, antimicrobial and antiproliferative activity of Laureliopsis philippiana essential oil of Chile, study in vitro and in silico
Rotating-disk sorptive extraction for the determination of sex hormones and triclosan in urine by gas chromatography-mass spectrometry: Clean-up integrated steps and improved derivatization
The Chemical Compositions of Essential Oils Derived from Cryptocarya alba and Laurelia sempervirens Possess Antioxidant, Antibacterial and Antitumoral Activity Potential
Determination of the bioavailable fraction of triclosan in biosolid-treated soils using a predictive method and wheat plant bioassays
Influence of agroclimatic parameters on phenolic and volatile compounds of Chilean virgin olive oils and characterization based on geographical origin, cultivar and ripening stage
Rotating disk sorptive extraction of triclosan and methyl-triclosan from water samples
Polychlorinated biphenyl behavior in soils amended with biosolids
In vitro pathogenicity of northern Peru native bacteria on Phyllocnistis citrella Stainton (Gracillariidae: Phyllocnistinae), on predator insects (Hippodamia convergens and Chrisoperna externa), on Citrus aurantifolia Swingle and white rats
Rotating-disk sorptive extraction of nonylphenol from water samples
Determination of polychlorinated biphenyls in biosolids using continuous ultrasound-assisted pressurized solvent extraction and gas chromatography-mass spectrometry
Screening and determination of pesticides in soil using continuous subcritical water extraction and gas chromatography - mass spectrometry

ConferencePaper (1)

Carotenoid Pigments, Polyphenols, Tocopherols and Fat Composition of Extra Virgin Olive Oils Produced in Chile

Proyecto (12)

Effects of deficit irrigation and controlled levels of potassium fertilization on the potential impact of the frost phenomenon on the quality of extra virgin olive oil, Arbequina variety, grown in Coquimbo region.
Analytical developments in sample preparation for isolation and multi-determination of biomarkers by chromatographic techniques coupled to mass spectrometry
Influence of latitude, agronomic practices and variety of crops on the evolution of flavor responsible compounds (volatiles and phenols compounds) of extra virgin olive oil
Obtención de pigmentos naturales derivados de macroalgas para ser utilizados en el proceso de elaboración de aceitunas negras
Influence of latitude, agronomic practices and variety of crops on the evolution of flavor responsible compounds (volaties and phenols compounds) of extra virgin olive oil.
Levantamiento y procesamiento de información de variedades de olivo con potencial económico para el mejoramiento de la oferta exportable de la industria olivícola nacional.
Levantamiento y procesamiento de información de variedades de olivo con potencial económico para mejoramiento de la oferta exportable
“Nariz electrónica y Panel de Cata”
Nariz Electrónica y Panel de Cata para la Conquista de Mercados de Interés de la Industria Olivícola.
Fortalecimiento de la industria Olivícola Nacional”
Fortalecimiento de la industria olivícola nacional: Tecnología de vanguardia para la detección de adulterantes/contaminantes y la caracterización de sabores y aromas
Prospección del estado de contaminación de cereales con residuos de plaguicidas con énfasis en el análisis de productos de alto consumo en la población infantil chilena
18
Betsabet Sepulveda

JEFE DE LABORATORIO

CEPEDEQ

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

9
Pablo Richter

FACULTAD DE CIENCIAS QUÍMICAS Y FARMACÉUTICAS, UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

4
Aída Ahumada

Profesor Asociado

Química Inorgánica y Analítica

FAC. DE CS. QUIMICAS Y FARMACÉUTIACAS, UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

3
Alvaro Cañete

Profesor-investigador

instituto de ciencias químicas aplicadas

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

2
IVAN NEIRA

Académico

Tecnología Médica

Universidad de Antofagasta

Antofagasta, Chile

2
Jessica Bravo

Profesor asociado, investigador jornada

UNIVERSIDAD DIEGO PORTALES

santiago, Chile

2
Katia Fernández

Académico - Profesor Asociado

Facultad de Salud y Odontología

Universidad Diego Portales

Santiago, Chile

2
Nalda Romero

Profesora Asociada

Ciencia de los Alimentos

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Adrian Paredes

Academico

Química

UNIVERSIDAD DE ANTOFAGASTA

Antofagasta, Chile

1
Flavia Bruna

Universidad del Desarrollo

Santiago, Chile

1
Rodrigo Seguel

Investigador Jornada Completa

Departamento de Geofísica

Universidad de Chile / Centro de Ciencia del Clima y la Resiliencia

Santiago, Chile

1
Gino Corsini

Director Instituto Ciencias Biomédicas

Instituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

1
Paz Robert

Prof. Titular

Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Daniel Arismendi

Analista de Laboratorio

Inorgánica y Analítica

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Jorge Touma

Candidato a Doctor y Asistente de investigacion

Universidad de Santiago de Chile

santiago, Chile

1
Pedro Tume

Profesor Titular

Ingeniería Civil

UNIVERSIDAD CATÓLICA DE LA SANTÍSIMA CONCEPCIÓN

Concepción, Chile

1
Ady Giordano

Profesor Asistente

Química

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Maria Larrazabal

Academico

Departamento Ciencias de los Alimentos y Nutricion

UNIVERSIDAD DE ANTOFAGASTA

ANTOFAGASTA, Chile

1
osvaldo yañez

Académico Investigador

Facultad de Ingeniería y Negocios

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Maria Ascar

Profesor Asociado

Química Inorgánica y Analítica

UNIVERSIDAD DE CHILE/FAC. CIENCIAS QUÍMICAS Y FARMACÉUTICAS

Santiago, Chile