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XIMENA CAROLINA LIZANA CAMPOS

Profesor asociado, categoría II

UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile

Líneas de Investigación


Physiology and production of annual crops. Physiological and productive effects of environmental stress on crops.

Educación

  •  Doctor en Ciencias Agropecuarias, UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE. Chile, 2011
  •  Magister en Ciencias Agropecuarias, mención producción de cultivos, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2003
  •  Ingeniero Agrónomo, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 1997

Experiencia Académica

  •   Profesor adjunto Part Time

    Universidad Católica del Maule

    Ciencias Agrarias y Forestales

    Curicó, Chile

    2004 - 2009

  •   Académico Asociado categoría II Full Time

    UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

    Ciencias Agrarias

    Valdivia, Chile

    2010 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Académico Full Time

    Universidad Austral de Chile

    Valdivia, Chile

    2010 - A la fecha

  •   Insperctor de semilleros Other

    Servicio Agrícola y Ganadero

    San Fernando, Chile

    2000 - 2001

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2002 - 2005

Formación de Capital Humano


Pregrado
Ingeniero Agrónomo, Mención Fitotecnia. Universidad de Chile. (1989-1995). Aprobada con Distinción Máxima
Memoria de título: “Respuesta en el crecimiento y fotosíntesis de siete genotipos de trigo a la radiación ultravioleta-B (diciembre 1997).

Postgrado
Magister en Ciencias Agropecuarias, mención producción de cultivos. Universidad de Chile (2003).
Financiamiento: Beca Comisión Nacional de Ciencia y Tecnología (CONICYT).
Tesis de grado: “Comparación de la efectividad del fotorreceptor UV-B y de la capacidad reparadora in vivo de la enzima DNA-fotoliasa en tres cultivares de poroto (Phaseolus vulgaris L.) con distinta sensibilidad a la radiación UV-B.

Doctor en Ciencias Agrarias Universidad Austral de Chile (2011).
Financiamiento: Beca Comisión Nacional de Ciencia y Tecnología (CONICYT).
Tesis de grado: “Sensitivity of yield and quality of wheat to increases in UV-B radiation and temperature at pre and post antesis”



 

Article (17)

Phenolic and anthocyanin content characterization related to genetic diversity analysis of Solanum tuberosum subsp. tuberosum Chilotanum Group in southern Chile
Allelic diversity of three anthocyanin synthesis genes in accessions of native Solanum tuberosum L. ssp. tuberosum at the Potato Genebank of the Universidad Austral de Chile
Low seed rate in square planting arrangement has neutral or positive effect on grain yield and improves grain nitrogen and phosphorus uptake in wheat
Effects of Salt Stress on Fruit Antioxidant Capacity of Wild (Solanum chilense) and Domesticated (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) Tomatoes
Tuber yield and quality responses of potato to moderate temperature increase during Tuber bulking under two water availability scenarios
Field responses of potato to increased temperature during tuber bulking: Projection for climate change scenarios, at high-yield environments of Southern Chile
Susceptibility to Preharvest Sprouting of Chilean and Australian Elite Cultivars of Common Wheat
Identification of virus and nematode resistance genes in the Chilota Potato Genebank of the Universidad Austral de Chile
Salt stress differently affects growth, water status and antioxidant enzyme activities in Solanum lycopersicum and its wild relative Solanum chilense
Yield and grain quality of wheat in response to increased temperatures at key periods for grain number and grain weight determination: considerations for the climatic change scenarios of Chile
Carpel weight, grain length and stabilized grain water content are physiological drivers of grain weight determination of wheat
Expansins expression is associated with grain size dynamics in wheat (Triticum aestivum L.)
Crop Phenology Modifies the Response of Wheat to Increased UV-B Radiation
Crop phenology modifies wheat responses to increased UV-B radiation
Grain yield and quality of wheat under increased ultraviolet radiation (UV-B) at later stages of the crop cycle
Differential adaptation of two varieties of common bean to abiotic stress - I. Effects of drought on yield and photosynthesis
Effect of the ultraviolet-B radiation on growth and photosynthesis of seven varieties of wheat (Triticum aestivum L.)

BookSection (2)

Potato
Cropping systems in environments with high yield potential of southern Chile

BookWhole (1)

Sistemas de Producción de Trigo y Cebada: Decisiones de manejo en base a conceptos ecofisiológicos para optimizar el rendimiento, la calidad y el uso de los recursos

Proyecto (18)

Circuito de aprendizaje en innovación y emprendimiento para el sector agrario y agroalimentario de la región de los Ríos
Effect of salt-tolerant rootstocks issued from interspecific cross between cultivated and wild-relative halophyte tomato on physiological, agronomic and fruit quality attributes in Old Limachino Tomato plants under saline growing conditions.
Evaluación de líneas mejoradas de papas nativas (patrimonio fitogenético nacional) adaptadas a nuevas condiciones de estrés hídrico y térmico con una mayor valorización comercial del producto
Intercomparación de modelos de simulación de cultivos para la evaluación de riesgos de cambio climático
Programa de innovación y creación de valor en los sectores agropecuario, alimentario y forestal de la región de los Rios
Campamento agro-ecosistémico para formadores de escuelas rurales del Centro-Sur de Chile
Respuestas fisiológicas y de rendimiento, del cultivo de la papa en escenarios climáticos futuros de aumento de temperatura y disponibilidad hídrica en el sur de Chile.
Molecular markers for the generation of potatoes with enhanced anthocyanin content
BUILDING A FRAMEWORK FOR POTENTIAL KERNEL WEIGHT AND GRAIN NUMBER DETERMINATION IN GRAIN CROPS=> RELATIONSHIP BETWEEN EXPANSIN PROTEINS AND YIELD COMPONENTS IN SUNFLOWER (HELIANTHUS ANNUUS L.)
Elaboración de una plataforma internacional en la web para el banco de germoplasma de la papa de la Universidad Austral de Chile y la complementación y actualización de la información.
Formulados de expansinas para aumentar el rendimiento en trigo
EFFECTS OF HIGH TEMPERATURE ON POTATO (SOLANUM TUBEROSUM L.) AND ASSOCIATED TRAITS TO HEAT STRESS TOLERANCE.
Effect of increased UV-B radiation and low PAR on physiological traits, yield and healthy properties of native potatoes and its association with tolerance to radiation stress
Exploring the role of cell wall expansion in determining grain size in wheat
Importancia de las expansinas y los carpelos florales en la regulación del peso y la calidad de los granos de trigo (Triticum aestivum L.)
Caracterización de genotipos sudamericanos de frejol para el uso óptimo de la luz bajo estrés abióticos
Uso de la radiación UV-B en la inducción de mecanismos de resistencia en plantas
Alteraciones producidas en cultivos por el incremento de la radiación UV-B=> Uso de la emisión de fluorescencia para el screening y el estudio de mecanismos de tolerancia en trigo y frejol
15
XIMENA LIZANA

Profesor asociado, categoría II

Instituto de Producción y Sanidad Vegetal

UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile

3
Daniel Calderini

Profesor Titular

Instituto de Producción y Sanidad Vegetal

UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile

2
Andrea Ávila

Investigador Postdoctoral

Departamento de Producción Agrícola

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Anita Behn

Profesor

Facultad de Ciencias Agrarias y Alimentarias

Universidad Austral de Chile

valdivia, Chile

2
Jaime Herrera

investigador

Investigación

Kowel spa

Valdivia, Chile

2
Juan-Pablo Martinez

Investigador

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Rengo, Chile

1
Adolfo Isla

Asistente de investigacion Proyecto FONDAP-INCAR

Facultad de Ciencias

Universidad Austral de Chile

Valdivia, Chile

1
Juan Alfaro

Investigador Postdoctoral

Producción Vegetal

Instituto de Investigaciones Agropecurias

Chillan, Chile

1
Andrés Schwember

Profesor Asociado

Ciencias Vegetales

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Lida Fuentes

Researcher

Centro Regional de Estudios en Alimentos Saludables

Valparaiso, Chile

1
Derie Fuentes

Director

Center For Systems Biotechnology

Universidad Andrés Bello

Santiago, Chile

1
Samuel Contreras

Profesor Asociado

Ciencias Vegetales

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

Santiago, Chile