Man

Juan-Pablo Gabriel Martinez Castillo

Investigador

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Rengo, Chile

Líneas de Investigación


Plant Physiology and Ecophysiology under stress and potential yield conditions; Phyto-remediation; Plant Biotechnology; Horticulture.

Educación

  •  Plant Physiology, Universidad Católica de Lovaina. Bélgica, 2001
  •  Ingeniero Agrónomo, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 1996

Experiencia Académica

  •   Profesor de Hortalizas y Producción Intensiva Part Time

    Universidad de Viña del Mar

    Facultad de Ciencias Agrarias

    Viña del Mar, Chile

    2014 - 2019

  •   Profesor Full Time

    Universidad Arturo Prat

    Iquique, Chile

    2003 - 2005

Experiencia Profesional

  •   Academico Part Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    1996 - 2001

  •   Investigador de posdoctorado Full Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2002 - 2003

  •   Jefe de Carrera Ingenería en Biotecnología Full Time

    Universidad Arturo Prat

    Iquique, Chile

    2003 - 2005

  •   Investigador Full Time

    Instituto de Investigaciones Agropecuarias

    Rengo, Chile

    2023 - At present

  •   Investigador Full Time

    Instituto de Investigaciones Agropecuarias

    La Cruz, Chile

    2005 - 2008

  •   Tesista Full Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    1994 - 1996

  •   Investigador Full Time

    Instituto de Investigaciones Agropecuarias

    La Cruz, Chile

    2009 - 2022

Formación de Capital Humano


Matías Quiroz Pizarro. 2023. “Influencia de una rizobacteria halófila en la promoción de crecimiento de plantas de tomate (solanum lycopersicum l.) en condiciones de alta salinidad.” Programa de Magister en Ciencias Microbiológicas . Facultad de Ciencias, Instituto de Biología. Pontificia Universidad Católica de Valparaíso. Coodirector de tesis.

Felipe Alfaro Quezada. 2019. “Efecto del portainjerto híbrido de tomate (Solanum lycopersicum x Solanum chilense) sobre el mecanismo de defensa antioxidante inducido de la planta injertada por la síntesis de sulfuro de hidrógeno (H2S) en raíces bajo la presencia de Pseudomonas syringae”.” Programa de Doctorado en Biotecnología Universidad Técnica Santa María y Pontificia Universidad Católica de Valparaíso. Profesor Cotutor.

Claudio Jara Campos. 2016. Efecto de la fertilización (convencional y compost) sobre la productividad y calidad de Tomate Limachino Antiguo y Larga vida bajo condiciones de invernadero en la cuenca de Limache. Tesis de Magister en Gestión Tecnológica Agrícola (MGTA), Universidad Técnica Federico Santa María. Santiago, Chile. Profesor Tutor.

Fernando Castro Gallardo. 2016. Efecto del portainjerto INIA sobre la productividad y contenido mineral del Tomate Limachino Antiguo (Solanum lycopersicum Mill.) cultivado bajo condiciones de invernadero en la región de Valparaíso, Chile. Tesis de Magister en Gestión Tecnológica Agrícola (MGTA) , Universidad Técnica Federico Santa María. Santiago, Chile. Profesor Tutor.

Klaus Gayer R. 2012. “Efecto de la salinidad sobre el crecimiento y relaciones hídricas en plantas de tomate silvestre y nativo. especies Solanum lycopersicum L. var. cerasiforme y Solanum chilense Dun.”. Universidad Mayor, Santiago. Cotutor.

Natalia Alegría L. 2011. “Modelación de la respuesta de Solanum lycopersicum var. Cerasiforme (tomate cherry) y Solanum chilense a la salinidad del agua de riego” Universidad Mayor, Santiago. Cotutor.

Vanessa Karin Cuihan Gálvez. 2011. Efecto del estrés salino sobre parámetros agronómicos vegetativos y actividad antioxidante en dos genotipos de tomate: tipo “cherry” (solanum lycopersicum var. cerasiforme l.) y silvestre (Solanum chilense l.). Facultada de Agronomía. Universidad de Chile. Septiembre 2010. Cotutor.



 

Article (40)

Comparison of the salt resistance of Solanum lycopersicum x Solanum chilense hybrids and their parents.
Rootstock increases the physiological defence of tomato plants against Pseudomonas syringae pv. tomato infection
Sodium and chloride accumulation and repartition differed between the cultivated tomato<i> (Solanum</i><i> lycopersicum)</i> and its wild halophyte relative<i> Solanum</i><i> chilense</i> under salt stress
Effects of a Local Tomato Rootstock on the Agronomic, Functional and Sensory Quality of the Fruit of a Recovered Local Tomato (Solanum lycopersicum L.) Named "Tomate Limachino Antiguo"
History of Tomato Cultivation in Chile: The Limachino Tomato Case
The Halophyte Species Solanum chilense Dun. Maintains Its Reproduction despite Sodium Accumulation in Its Floral Organs
Comparison of Drought and Heat Resistance Strategies among Six Populations of Solanum chilense and Two Cultivars of Solanum lycopersicum
The recovery of the Old limachino tomato: History, findings, lessons, challenges and perspectives
Effects of Salt Stress on Fruit Antioxidant Capacity of Wild (Solanum chilense) and Domesticated (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) Tomatoes
From field to fork, three case studies to understand the globe artichoke supply chain
Tuber yield and quality responses of potato to moderate temperature increase during Tuber bulking under two water availability scenarios
Expression of two indole-3-acetic acid (IAA)-amido synthetase (GH3) genes during fruit development of raspberry (Rubus idaeus Heritage)
Expression of two indole-3-acetic acid (IAA)-amido synthetase (GH3) genes during fruit development of raspberry (Rubus idaeus Heritage).S
RNA-Seq analysis and transcriptome assembly of raspberry fruit (Rubus idaeus "Heritage") revealed several candidate genes involved in fruit development and ripening
Biopesticide Activity from Drimanic Compounds to Control Tomato Pathogens.
Comparative effects of arsenite (As(III)) and arsenate (As(V)) on whole plants and cell lines of the arsenic-resistant halophyte plant species Atriplex atacamensis.
Field responses of potato to increased temperature during tuber bulking=> Projection for climate change scenarios, at high-yield environments of Southern Chile
Inhibition of ethylene synthesis reduces salt-tolerance in tomato wild relative species Solanum chilense.
Phosphorus deficiency modifies As translocation in the halophyte plant species Atriplex atacamensis
Phytohormone profiling in relation to osmotic adjustment in NaCl-treated plants of the halophyte tomato wild relative species Solanum chilense comparatively to the cultivated glycophyte Solanum lycopersicum
The salicylic acid analog 2,6-dichloroisonicotinic acid has specific impact on the response of the halophyte plant species Solanum chilense to salinity
Arsenic Distribution in Shoots of theHalophyte Plant Species Atriplex atacamensis Growing in an Extreme Arid Mining Area from Northern Chile.
Salicylic acid differently impacts ethylene and polyamine synthesis in the glycophyte Solanum lycopersicum and the wild-related halophyte Solanum chilense exposed to mild salt stress
Salicylic acid differently impacts ethylene and polyamine synthesis in the glycophyte Solanum lycopersicum and the wild-related halophyte Solanum chilense exposed to mild salt stress.
Characterization of fruit development and potential health benefits of arrayan (Luma apiculata), a native berry of South America.
Differential expression of ethylene biosynthesis genes in drupeletsand receptacle of raspberry (Rubus idaeus)
Salt stress differently affects growth, water status and antioxidant enzyme activities in Solanum lycopersicum L. and its wild-relative Solanum chilense Dun.
Effect of Saline Stress on Plant Growth and Leaf Antioxidant Activity of Wild and Cherry Cropped Tomato
Effects of saline water on water status, yield and fruit quality of wild (Solanum chilense) and domesticated (Solanum lycopersicum var. Cerasiforme) tomatoes.
Impact of surface and subsurface drip irrigation on yield and quality of 'Honey Dew' Melon.
Arsenic accumulation and distribution in relation to young seedling growth in Atriplex atacamensis Phil.
Effect of water stress on growth, osmotic adjustment, cell wall elasticity and water use efficiency in Spartina alterniflora.
Effect of water stress on growth, osmotic adjustment, cell wall elasticity and water-use efficiency in Spartina alterniflora
Effect of drought stress on the osmotic adjustment, cell wall elasticity and cell volume of six cultivars of common beans (Phaseolus vulgaris L.)
Differential adaptation of two varieties of common bean to abiotic stress - I. Effects of drought on yield and photosynthesis
Differential productivity of two varieties of common bean under stress and non-stress conditions. I. Effects of drought on yield and photosynthesis.
NaCl alleviates PEG-induced water stress in the halophyte species Atriplex halimus L.
NaCl alleviates polyethylene glycol-induced water stress in the halophyte species Atriplex halimus L.
Is osmotic adjustment required for water stress resistance in the Mediterranean shrub Atriplex halimus L?
Effect of water stress on growth, Na+ and K+ accumulation and water use efficiency in relation to osmotic adjustment in two populations of Atriplex halimus L.

Proyecto (17)

Use of biodiversity to improve tomato cultivation: development of rootstocks resistant to abiotic stresses.
Effect of bacillus amyloliquefaciens on salt-tolerant clonal rootstocks in "Old Limachino Tomato" grafted plants under saline stress (NaCl)
Improving the resistance to salinity and water stress in two species of Solanaceae=> use of biodiversity for the development of sustainable agriculture in response to climate change (II)
Plant Abiotic Stress for a Sustainable Agriculture (PASSA).
Effect of salt-tolerant rootstocks issued from interspecific cross between cultivated and wild-relative halophyte tomato on physiological, agronomic and fruit quality attributes in Old Limachino Tomato plants under saline growing conditions.
Desarrollo de un sistema de optimización de la gestión productiva, para los pequeños agricultores con cultivo bajo condiciones de invernadero, mediante utilización de las TIC'S.
Improvement of salt and water-stress resistance in Solanaceae species=> using biodiversity for sustainable agriculture development in relation to climate changes.
Valorización territorial, saludable y sensorial del Tomate Limachino para la agricultura familiar campesina de la provincia de Marga Marga
Identificación y multiplicación de mecanismos benéficos para una agricultura sustentable. FONDEF VIU
Caracterización del potencial saludable y agroalimentario de frutos de especies arbóreas nativas de la zona centro sur del país
Obtención de portainjertos híbridos de tomate para inducir vigor bajo estrés salino a partir de líneas recombinantes con especies silvestres
Effect of saline stress on the agronomic and productive parameters and healthy properties in two tomato genotypes=> wild (Lycopersicon chilensse Dun.) and Cherry cropped (Solanum licopersicum var. cerasiforme) types
Proyecto Centro Regional para el estudio de alimentos saludables. CONICYT-Gobierno Regional de La Región de Valparaiso.
Aumento de la producción de paltas mediante el diseño de un nuevo sistema de poda basado en el estudio arquitectónico y fisiológico de dos tipos de brotes.
Bilateral entre Chile y la comunidad Francesa de Bélgica=>“Utilisation d’espèces du genre Atriplex pour la décontamination de sols pollués par des métaux lourds”
Characterisation of South American Genotypes of Bean for Optimal Use of Light under Abiotic Stress.Op.Us.Li. (Universidad de Chile, Noviembre 2001 - Agosto 2003).
Proyecto Unión Europea=> Programa, Proyecto sobre Atriplex halimus Convención (Universidad de Chile y Universidad Católica de Lovaina, 1996 - 1998) y Programa INCO-DC (Universidad Católica de Lovaina, 1998 - 2001).

Review (1)

Tomato Fruit Development and Metabolism
22
Juan-Pablo Martinez

Investigador

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Rengo, Chile

3
Lida Fuentes

Researcher

Centro Regional de Estudios en Alimentos Saludables

Valparaiso, Chile

2
Andrea Ávila

Academico Investigador

Universidad Santo Tomás

Santiago, Chile

2
Manuel Pinto

ACADÉMICO

INSTITUTO DE CIENCIAS AGRONOMICAS Y VETERINARIAS

Universidad de O'Higgins

San Fernando, Chile

2
Dante Travisany

Profesor Asociado

Facultad de Ingeniería y Negocios

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

2
Juan Alfaro

Investigador Postdoctoral

Producción Vegetal

Instituto de Investigaciones Agropecurias

Chillan, Chile

2
XIMENA LIZANA

Profesor asociado, categoría II

Instituto de Producción y Sanidad Vegetal

UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile

1
Nelson Loyola

Docente e Investigador

Ciencias Agrarias

Universidad Catolica del Maule

Curico, Chile

1
Alejandro Maass

Main Researcher

Center for Mathematical Modeling

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Alex Di Genova

Associate professor

Engineering sciences

Universidad de O'Higgins

Rancagua, Chile

1
Monika Valdenegro

Full professor

Faculty of Agri-Food Sciences,

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Claudia Stange

Titular Professor

Department of Biology

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Miryam Valenzuela

Investigadora

Centro de Biotecnología

Universidad Tecnica Federico Santa Maria

Valparaiso, Chile

1
Iván Montenegro

PROFESOR TITULAR

UNIVERSIDAD DE VALPARAISO

viña del mar, Chile

1
Sebastian Molinett

RESEARCHER

FUTURE FOODS

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

LA CRUZ, Chile

1
Claudio Pastenes

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile