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Eduardo Andrés Caballero Valdés

Researcher

Regional Center for Studies in Healthy Food

Valparaíso, Chile

Líneas de Investigación


Biocatalysts; Lipid modification; Structured Lipids; Biodiesel Production; Production of recombinant proteins with mammalian cells; Food ingredients development; Functional Food.

Educación

  •  Biotechnology, UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA. Chile, 2011
  •  Biochemical Engeneering, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2003
  •  Bachelor Degree in Science of Biochemical Engineering, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2002

Experiencia Profesional

  •   Investigador Full Time

    Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Valparaíso, Chile

    2003 - 2005

  •   Researcher Full Time

    Regional Center for Studies in Healthy Food

    Valparaíso, Chile

    2010 - A la fecha

Formación de Capital Humano


Thesis work direction:

1. Students: Mariajesus Matamala V., Gianfranco Morelli O. Biochemical Engineering- Pontificia Universidad Católica de valparaíso. Thesis title: “Technical-economic feasibility of a plant producing bio-active compounds from agro-industrial wastes of minimally processed vegetables”. 2013. Director: María Elvira Zúñiga Hansen; Co-director: Eduardo Caballero Valdés.

2. Students: Alejandra Vozmediano Arriagada. Master degree on Bioactivity of natural and synthesis compounds, Laboratory of Toxicology, School of Chemistry and Pharmacy, Universidad de Valparaíso. Thesis title: “Microencapsulation of avocado oil for the improvement of its strogenic effect"”. 2016. Director: María Fernanda Cavieres Fernández; Co-director: Eduardo Caballero Valdés.


Premios y Distinciones

  •   Beca de Pasantía por distinción académica

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Chile, 2002

    Beca para llevar a cabo proyecto de título entre agosto a noviembre de 2002. Laboratorio de Biocatálisis dirigido por el Dr. José Manuel Guisán Seijas. Durante la estadía se trabajó experimentalmente en el proyecto de tesis: "Inmovilización de Penicilina G acilasa mediante el método de agregados enzimáticos entrecruzados, para la síntesis de antibióticos ?-lactámicos en medio orgánico".

  •   Beca Alfa BIOPROAM

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Bélgica, 2009

    Beca para pasantía dentro del Doctorado en Biotecnología. Entre abril y septiembre de 2009. Producción enzimática de Biodiesel y optimización de las condiciones de inmovilización de lipasas para la síntesis de biodiesel Profesor Asesor: Dr. RolandVerhè

  •   FONDECYT INICIACIÓN

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Chile, 2012

    Beca para llevar a cabo estudios de investigación relacionados con la producción de lípidos estructurados. Beca obtenida durante tres años.


 

Article (7)

Modest improvement in CVD risk markers in older adults following quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) consumption: a randomized-controlled crossover study with a novel food product
Polyphenolic extracts of walnut (Juglans regia) green husk containing juglone inhibit the growth of HL-60 cells and induce apoptosis
Characterization of fruit development and potential health benefits of arrayan (Luma apiculata), a native berry of South America
Effect of extraction conditions on total phenolic content and antioxidant capacity of pretreated wild Peumus boldus leaves from Chile
Potential Use of Avocado Oil on Structured Lipids MLM-Type Production Catalysed by Commercial Immobilised Lipases
Influence of the pH of glutaraldehyde and the use of dextran aldehyde on the preparation of cross-linked enzyme aggregates (CLEAs) of lipase from Burkholderia cepacia
Crosslinked penicillin acylase aggregates for synthesis of beta-lactam antibiotics in organic medium

Abstract (2)

Novel quinoa-enriched biscuits improve CVD risk markers in older adults: a randomised crossover trial with a novel food product
Influence of the cross-linking reagent and albumin addition on catalytic properties of CLEA of lipase from Pseudomonas cepacia

BookSection (2)

Valorization of Agro-Industrial Waste into Bioactive Compounds: Techno-Economic Considerations
Solid-liquid extraction of polyphenols at low pressure

ConferencePoster (11)

Novel quinoa-enriched biscuits improve CVD risk markers in older adults: a randomised crossover trial with a novel food product.
Modulation of regioespecificity of an inespecific lipase: The microenvironment of CLEAs as an strategy to produce novel biocatalysts with industrial applications
Control of regiospecificity of cross-linked enzyme aggregates (CLEA) of nonspecific lipase to be applied in regiospecific production of structured lipids
Potential use of cross-linked enzyme aggregates of nonspecific lipase as biocatalyst to produce structured lipids with commercial application
Production Of Structured Lipids Type MLM Catalyzed By Immobilized Lipases From Both Thermomyces Lanuginose (Lipozyme Tl Im) And Rhizomucor Mihei (Lipozyme Rm Im) Using Avocado Oil And Caprylic Acid As Substrates
Caracterización de Propiedades Antioxidantes de Pétalos de Flores Comestibles
Optimization of the production of cross-linked enzyme aggregates (CLEA) of lipase PS from Pseudomonas cepacia to be used in biodiesel production
Criteria and methodology of a free lipase selection for its subsequent immobilization and application in biodiesel synthesis.
Analysis of metabolic behavior of CHO cells in the presence of glucose plus galactose
Cross-linked penicillin acylase aggregates for the synthesis of β-lactam antibiotics in organic medium
Effect of glucose and glutamine substitution and cultivationmode in the production and quality of t-PA from CHO cells

Patent (1)

Proceso y formulación de un paté 100% vegetal a base a quinoa, legumbres, semillas y amaranto: Producto de larga vida útil, libre de gluten y preservantes.

Proyecto (11)

Desarrollo de un pate vegetal a base de quinoa y amaranto=> Un aporte al comercio justo y a la sustentabilidad agrícola de los Valles de la Región de Valparaíso
Enriquecimiento de aceite de palta con omega 3 y adición de saborizantes naturales.
Redefinición de la formulación, estructura y sabor de la mayonesa de soya Eggless
Procesamiento integral de quinoa de Petorca=> un aporte a la sustentabilidad de la Región de Valparaíso
Desarrollo de un proceso para la obtención de juglona desde residuos de la industria procesadora de nuez
"Concurso de historietas=> plantas nativas y sus aplicaciones"
Desarrollo de un proceso de obtención de concentrados de vitaminas y antioxidantes desde los descartes de vegetales MPF
Diseño de un proceso integrado de percepción subjetiva y análisis cuantitativo de la sensación de saciedad de productos en formulación
“Immobilization strategies to use non regiospecific lipases as biocatalysts on interesterification reaction to produce a structured lipid as human fat milk substitutes”.
Desarrollo de un proceso para la obtención de un concentrado ácido gama linolénico por vía enzimática a partir de semillas de borago officinalis
OPTIMIZACION DEL CULTIVO DE CELULAS CHO RECOMBINANTES PARA LA PRODUCCION DE T-PA Y EVALUACION DE LA IDENTIDAD Y ACTIVIDAD BIOLOGICA DEL PRODUCTO.
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Eduardo Caballero

Researcher

Regional Center for Studies in Healthy Food

Valparaíso, Chile

2
Carmen Soto

Researcher

CENTRO REGIONAL DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS SALUDABLES/ PUCV

Valparaiso, Chile

1
MARIA ZUNIGA

Full Profesor

Escuela Ingenieria Bioquímica

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

Valparaíso, Chile

1
Monika Valdenegro

Full professor

Faculty of Agri-Food Sciences,

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Lida Fuentes

Researcher

Centro Regional de Estudios en Alimentos Saludables

Valparaiso, Chile

1
Claudia Altamirano

Profesor Titular

Facultad de Ingeniería

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

Valparaíso, Chile

1
Araceli Olivares

Investigador

CENTRO REGIONAL DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS SALUDABLES

Valparaíso, Chile

1
German Aroca

Profesor Titular

Escuela de Ingeniería Bioquímica

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Lorena Wilson

ESCUELA DE INGENIERIA BIOQUIMICA, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

Valparaiso, Chile

1
CLAUDIA ALTAMIRANO

PROFESOR TITULAR

FACULTAD DE INGENIERÍA

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

VALPARAISO, Chile