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Monika Alejandra Valdenegro Espinoza

Full professor

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

Líneas de Investigación


Physiology of ripening in non-climacteric fruits. Post-harvest emerging technologies and their effect on the physical-chemical composition and content of bioactive compounds in fruits. Technological alternatives for stabilization of plant materials

Educación

  •  Agronomist, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 1996
  •  Ciencia y Tecnología de los Alimentos, Nutrición y Bromatología, Universidad de Murcia. España, 2006
  •  XIV Diplomado Superior de Ciencia y Tecnología en la Conservación de los Alimentos., CEBAS-CSIC, Centro Tecnológico Nacional de la Conserva (CTC), Fondo Social Europeo e Instituto de Fomento de la Región de Murcia, España.. España, 2000
  •  Docencia Universitaria, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2016

Experiencia Académica

  •   Professor Plant Physiology Part Time

    UNIVERSIDAD SANTO TOMAS

    Agronomy

    SANTIAGO, Chile

    2007 - 2008

  •   Pre-doctoral researcher Full Time

    Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura CEBAS-CSIC

    Murcia, España

    2000 - 2005

  •   Full Professor permanent Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Faculty of Agri-Food Sciences,

    Quillota, Chile

    2019 - A la fecha

  •   Associate professor Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Faculty of Agri-Food Sciences,

    Valparaiso, Chile

    2015 - 2019

  •   Researcher Full Time

    CENTRO REGIONAL DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS SALUDABLES CREAS

    Valparaíso, Chile

    2010 - 2015

Experiencia Profesional

  •   POST-DOC RESEARCHER BICENTENNIAL PROGRAM PBCT Full Time

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    TALCA, Chile

    2007 - 2009

  •   Predoctoral Fellow in project "Influence of post-harvest treatments in conservation, quality and nutritional compounds in peach." Full Time

    Centro de Edafología y Biologia Aplicada del Segura CEBAS

    Murcia, España

    2003 - 2006

  •   Researcher Full Time

    Centro Regional de Estudio en Alimentos Saludables CREAS

    Valparaíso, Chile

    2010 - 2015

  •   Par Evaluador Programas de Postgrado Other

    Comisión Nacional de Acreditación

    Santiago, Chile

    2018 - A la fecha

Formación de Capital Humano


Undergraduated memories

December 2017 Deshidratación de flores para la obtención de ingredientes alimentarios. Student:Ira Martin N. Carrer: Agronomy PUCV.

December 2017 Estudio del sistema de deshidratación “Dry On Vine” en la calidad del producto final uvas pasas de la variedad Thompson seedless en la región de Valparaíso. Student: Pía Salinas B. Carrer: Agronomy PUCV.

September 2016. Influencia de la atmósfera modificada en la incidencia de daños por frío en frutos de granada (Punica granatum). Alumna: Mariam Corrales Délano. Carrer: Chemical Engineering, Universidad Técnica Federico Santa María. Fondecyt Regular 1140817.

June 2016. Influencia del etileno en la incidencia de daños por frío en frutos de granada (Punica granatum). Student: Camila Huidobro Marín. Carrer: Bioquímica, PUCV. Fondecyt Regular 1140817.

September 2016 Rol de la hormona vegetal etileno en la incidencia y severidad de la fisiopatía de daños por frío en frutos de granada variedad Wonderful. Student: Maximiliano Schele. Carrer: Biotechnology Engineer. Universidad Nacional Andrés Bello (UNAB). Fondecyt Regular 1140817.

December 2013. Optimización del sistema de deshidratación osmótica y saborización de pasas chilenas.
Student: Barbara Zerené. Carrer: Chemical Engineering, Universidad Técnica Federico Santa María. Tutor: Sergio Almonacid Merino, Co-tutor. Mónika Valdenegro

December 2013. Estabilización de extractos deshidratados de frutos de arrayan: efecto sobre la capacidad antioxidante y la actividad antimicrobiana.
Student: María Graciela Gómez. Carrer: Chemical Engineer, Universidad Técnica Federico Santa María. Tutor: Mónika Valdenegro/Ricardo Simpson
Cotutor Wendy Franco Melazzini

Otros Antecedentes de Interés Académico

2018. Registro de Pares Evaluadores Posgrado, Comisión Nacional de Acreditación. Participación Evaluación Acreditación Magister en Ciencia de Alimentos Universidad de Chile (marzo-2019). Comisión Nacional de Acreditación CNA. Santiago
2018 Docencia. Programa de Diplomado 2018: Innovación en Alimentos Pontificia Universidad Católica de Chile Santiago
2016-2017 Par Explora Colegio Valle del Aconcagua, Quillota, Explora CONICYT


Difusión y Transferencia


2016, octubre “Somos lo que comemos” Explora-Conicyt 1000 Científicos, 1000 Aulas
2016-2017 Explora tu huerta. Exposición interactiva. Explora-Conicyt 1000 . Exposición PUCV: U.Académicas: Agronomía-Arquitectura-Diseño
2018 Charla. “El viaje de los Alimentos… desde tu región al mundo” Explora-Conicyt 1000 Científicos, 1000 Aulas


Premios y Distinciones

  •   Beca assistance Course AECI-UNESCO

    AGENCIA ESPANOLA DE COOPERACION INTERNACIONAL

    España, 1998

    Agencia Española de Cooperación Internacional. AECI. Assistance to "XXXV Curso Internacional de Edafología y Biología Vegetal. Especialidad: Fertilidad de Suelos y Nutrición Vegetal". January 1998- july 1998. Estación Experimental del Zaidín, CSIC. Granada, España.

  •   Beca assistance to Congress

    ICTAN-CSIC

    Chile, 2002

    Instituto del Frío. CSIC. ParticipaTE IN THE " VI Simposio Nacional y III Ibérico "Maduración y Post-Recolección 2002". 2- 5-OCTOBER-2002, Madrid, España.

  •   Premio Docencia Universitaria PUCV

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Chile, 2018

    Distinción a profesores destacads en su compromiso con el aprendizaje de sus alumnos. Premio en base a valoración tanto de la Unidad académica (Agronomía PUCV) y de los alumnos de las asignaturas dictadas por la profesora


 

Article (48)

Abscisic Acid Synthesis and Signaling during the Ripening of Raspberry (Rubus idaeus 'Heritage') Fruit
Molecular dynamics simulation of the interaction of a raspberry polygalacturonase (RiPG) with a PG inhibiting protein (RiPGIP) isolated from ripening raspberry (Rubus idaeus cv. Heritage) fruit as a model to understand proteins interaction during fruit softening
Antioxidant and Fatty Acid Changes in Pomegranate Peel With Induced Chilling Injury and Browning by Ethylene During Long Storage Times
Environmental conditions and plant physiology modulate Cu phytotoxicity in field-contaminated soils
Relationship between Endogenous Ethylene Production and Firmness during the Ripening and Cold Storage of Raspberry (Rubus idaeus ‘Heritage’) Fruit
Remediation of Agricultural Soils with Long-Term Contamination of Arsenic and Copper in Two Chilean Mediterranean Areas
Characterization of Fruit Development, Antioxidant Capacity, and Potential Vasoprotective Action of Peumo (Cryptocarya alba), a Native Fruit of Chile
Image Analysis Reveals That Lenticel Damage Does Not Result in Black Spot Development but Enhances Dehydration in Persea americana Mill. cv. Hass during Prolonged Storage
Antimicrobial Activity of Extracts of Two Native Fruits of Chile: Arrayan (Luma apiculata) and Peumo (Cryptocarya alba)
Expression of two indole-3-acetic acid (IAA)-amido synthetase (GH3) genes during fruit development of raspberry (Rubus idaeus Heritage)
Patagonian Berries: Healthy Potential and the Path to Becoming Functional Foods
Recent advances in hormonal regulation and cross-talk during non-climacteric fruit development and ripening
Biochemical and functional changes in pomegranate fruit ( Punica granatum ) during cold storage
Dataset on quality and physiological changes of raspberry fruit during their development and under auxin in-vitro assay
Effect of thermal pretreatments and cooking characteristics on physicochemical, rheological, and sensorial properties of food products based on cassava (Manihot esculenta Crantz)
Effects of ethrel, 1-MCP and modified atmosphere packaging on the quality of Wonderful pomegranates during cold storage
Effect of drum drying temperature on drying kinetic and polyphenol contents in pomegranate peel
Characterization of fruit development and potential health benefits of arrayan (Luma apiculata), a native berry of South America
Differential expression of ethylene biosynthesis genes in drupelets and receptacle of raspberry (Rubus idaeus)
The effects of drying processes on organoleptic characteristics and the health quality of food ingredients obtained from goldenberry fruits (Physalis peruviana
Modified atmosphere packaging preserves quality and antioxidant properties in Fragaria chiloensis.
Comparison of three drying processes to obtain an apple peel food ingredient
The effects of drying processes on organoleptic characteristics and health quality of food ingredient obtained from goldenberry fruits (Physalis peruviana L.).
Changes in antioxidant capacity during development and ripening of goldenberry (Physalis peruviana L.) fruit and in response to 1-methylcyclopropene treatment
Desarrollo de una herramienta para predecir la vida útil de productos envasados en atmósfera modificada.
Modified atmosphere packaging preserves quality and antioxidant properties in Fragaria chiloensis.
Aroma Development during Ripening of Fragaria chiloensis Fruit and Participation of an Alcohol Acyltransferase (FcAAT1) Gene
Effects of a pretreatment with nitric oxide on peach (Prunus persica L.) storage at room temperature
Conservación de cultivares de melón Piel de Sapo.
Effect of combined 1-MCP + cold storage on the shelf life and postharvest quality of tomato. 7th International Symposium on the Plant Hormone Ethylene. Pisa (Italia).
Responses to treatments with ethylene and 1-methyl cyclopropene in apricot var. ´mauricio´.
“Influence of different storage treatments on the antioxidant systems of apricot var. Búlida”
Efectos de la ionización con electrones acelerados sobre las frutas y hortalizas destinadas al consumo en fresco.
Influencia del 1-MCP y etileno sobre los daños por frío en melón español durante el almacenamiento.
Conservación de pepita de almendra repelada en atmósferas de N2, aire y tratamientos de ionización con electrones acelerados.
Efecto de la ionización con electrones acelerados sobre parámetros bioquímicos en la conservación de albaricoque (Prunus armeniaca L.).
Efecto del tratamiento de ionización con electrones acelerados en la conservación de la ciruela.
Inhibition of ethylene action by 1-methylcyclopropene (1-MCP) prolongs storage life of apricot var. Mauricio and Moniqui.
Etileno: Biología y biotecnología de la hormona
Effect of a pre-treatment with nitric oxide on peach (prunus persica L) storage at room temperature.
Effect of combined 1-MCP and cold storage on the shelf life and postharvest quality of tomato.
Effects of ionization on detoxificant enzymes of green peppers.
El 1-MCP, una prometedora alternativa para la conservación de frutos de hueso.
Etileno. Biología y biotecnología de la hormona.
Melón Piel de Sapo. Efectos de la Conservación Post-Cosecha.
Responses to treatments with ethylene and 1-methyl cyclopropene in apricot var. ´mauricio´
Respuesta a tratamientos de etileno y 1-metilciclopropeno del albaricoque var. Mauricio.
Susceptibility of spanish melon fruits to chilling injury during cold storage. Proceedings 5th International Postharvest Symposium. (F. Mencarelli y Tonutti, P, eds), Verona, Italia.

Abstract (1)

Application of MPCA and MPLS on industrial batch bioprocesses

BookSection (3)

Aroma Compounds (description, biosynthesis and regulation). Chapter 4.
Técnicas de conservación en poscosecha en frutas de hueso.
Factors influencing the evolution of the antioxidant compounds and the total antioxidant activity in fruits and vegetables products.

ConferencePaper (1)

Biochemical and functional changes in pomegranate fruit (Punica granatum) during cold storage

ConferenceProceedingWhole (1)

Responses to treatments with ethylene and 1-methyl cyclopropene in apricot var. Mauricio.

Proyecto (21)

Ripening index like tool decision on pomegranate fruits. Responsable researcher
“Concurso de Historietas=> Plantas Nativas y sus Aplicaciones”, desarrollado a través del I Concurso Nacional de Apoyo a Actividades de Divulgación “Chile Laboratorio Natural”.
STUDY OF PHYSIOLOGICAL, BIOCHEMICAL AND MOLECULAR RESPONSES ASSOCIATED TO CHILLING INJURY IN POMEGRANATE FRUIT (PUNICA GRANATUM)
STUDY OF PHYSIOLOGICAL, BIOCHEMICAL AND MOLECULAR RESPONSES ASSOCIATED TO CHILLING INJURY IN POMEGRANATE FRUIT (PUNICA GRANATUM)
“Obtención de biopesticidas y su uso en control de plagas sobre huertas escolares”
INNOVA CORFO Programa I+D Aplicada . Evaluación de la capacidad antioxidante y potencial antimicrobiano de extracto de Peumo y Arrayan
INNOVA CORFO Programa I+D aplicada. “Desarrollo de una cubierta comestible de probióticos para el recubrimiento de pasas saborizadas”.
Caracterización del potencial saludable y agroalimentario de frutos de especies arbóreas nativas de la zona centro sur del país.
DIAGNOSIS OF PROBLEMATIC WINE FERMENTATIONS USING ADVANCED INSTRUMENTATION AND INTELLIGENT DATA PROCESSING
DIAGNOSIS OF PROBLEMATIC WINE FERMENTATIONS USING ADVANCED INSTRUMENTATION AND INTELLIGENT DATA PROCESSING
INNOVA CORFO Programa I+D aplicada. Desarrollo de envases con tecnologías para mejorar la condición de las exportaciones de arándanos a Asia, USA y UE. Rol=> Responsible Researcher of Coejecutor Unit Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
INNOVA CORFO Programa I+D aplicada. Optimización del sistema de empacado en atmósfera modificada en productos que respiran
Proyecto Explora-Conicyt=> “Ciencia y Tecnología al Servicio de la Alimentación”
Programa Bicentenario de Ciencia y Tecnología. PSD-61. "Fortalecimiento de programas de investigación en Biología Aplicada a la Producción Vegetal (Aplica-BioMol)". "Aplicación de la bioquímica y fisiología en estudios de maduración de fruta." CONICYT.
ESTUDIO DE FACTORES INVOLUCRADOS EN LA PERDIDA DE SABOR DURANTE EL ALMACENAMIENTO DE DAMASCO EN POSTCOSECHA=> ENFASIS EN LA BIOSINTESIS Y EMISION DE VOLATILES RESPONSABLES DEL AROMA.
FONDECYT- Proyecto N° Estudio de factores involucrados en la pérdida de sabor durante el almacenamiento de damasco en post-cosecha=> énfasis en la biosíntesis y emisión de volátiles responsables del aroma.
Ensayo de conservación de tomate larga vida. Efecto del 1-metilciclopropeno sobre la maduración y la calidad post-cosecha del tomate variedades Rambo y Raff
Influencia de tratamientos post-cosecha en la conservación, calidad y compuestos nutricionales en melocotón.
Influencia de la aplicación de 1-metilciclopropeno en la calidad y conservación de albaricoque.
Estudio y control de los factores que influyen en la prolongación de la vida útil del melón. CEBAS-CSIC. Investigador principal=> Félix Romojaro Almela.
Modelización de costes de producción de los cultivos hortofrutícolas murcianos (AGR10FS/99, expediente 00449/CV/99). CEBAS-CSIC. Investigador principal=> Pedro Segura L.
31
Monika Valdenegro

Full professor

Faculty of Agri-Food Sciences,

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

9
Lida Fuentes

Researcher

Centro Regional de Estudios en Alimentos Saludables

Valparaiso, Chile

4
Ricardo Simpson

Professor

Chemical and Environmental Engineering Department

UNIVERSIDAD TÉCNICA FEDERICO SANTA MARÍA

VALPARAISO, Chile

2
Raúl Herrera

Académico

Biología Molecular y Biotecnología

Universidad de Talca

Talca, Chile

2
Cristian Ramírez

Associated researcher

Chemical and Environmental Engineering Department

UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA

Valparaiso, Chile

2
Fernanda Alvarez

Jefe de Laboratorio de Analisis

Laboratorio de Análisis

CREAS

Valparaiso, Chile

2
Carlos Figueroa

Profesor Asociado

Instituto de Ciencias Biológicas

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
JUAN ALVARO

Associate Professor

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPRAÍSO

QUILLOTA, Chile

1
Juan Celis

Profesor Titular

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Nora Lutz

Directora Departamento Salud Pública

Salud Pública

UNIVERSIDAD DE VALPARAISO

Valparaiso, Chile

1
Dante Travisany

Profesor Asociado

Facultad de Ingeniería y Negocios

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Luis Morales

Profesor Asociado

Intituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Talca, Chile

1
Eduardo Caballero

Researcher

Regional Center for Studies in Healthy Food

Valparaíso, Chile

1
Sebastián Abades

Profesor Asociado

Universidad Mayor

Santiago, Chile

1
Alejandra Urtubia

Associate Professor

Chemical and Environmental Engineering

Universidad Técnica Federico Santa María

Valaparaiso, Chile

1
Pedro Mondaca

Investigador Postdoctoral

Centro de Biotecnología CBDAL

Universidad Técnica Federico Santa María

Valparaíso, Chile

1
Juan-Pablo Martinez

Investigador

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Rengo, Chile

1
MARLENE PINTO

Scientific assitance

Chemical and Environmental Department

UNIVERSIDAD TÉCNICA FEDERICO SANTA MARÍA

Valparaíso, Chile

1
Araceli Olivares

Investigador

CENTRO REGIONAL DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS SALUDABLES

Valparaíso, Chile