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Anibal Concha Meyer

Profesor Asociado

Universidad Austral de Chile

Valdivia, Chile

Líneas de Investigación


Food Safety; Food microbiology; Emerging Technologies of Food Processing, Food and Functional Ingredients, Food Bioactive Compounds, Valorization of Agroindustrial By-products

Educación

  •  FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE. Chile, 2008
  •  FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, VIRGINIA POLYTECHNIC INSTITUTE AND STATE UNIVERSITY BLACKSBURG. Estados Unidos, 2013
  •  FOOD ENGINEER, UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE. Chile, 2008

Experiencia Académica

  •   Graduate Research Assistant Part Time

    VIRGINIA POLYTECHNIC INSTITUTE AND STATE UNIVERSITY

    College of Agriculture and Life Sciences

    Blacksburg, Estados Unidos

    2009 - 2013

  •   Part time Professor Part Time

    UNIVERSIDAD AUTONOMA DE CHILE

    Engineering Sciences

    Talca, Chile

    2017 - 2018

  •   Assistant Professor Full Time

    UNIVERSIDAD DE TALCA

    Agricultural Sciences

    Talca, Chile

    2019 - 2021

  •   Profesor Asociado Full Time

    UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

    Facultad de Ciencias Agrarias y Alimentarias

    Valdivia, Chile

    2021 - At present

Experiencia Profesional

  •   Quality Assurance Manager Full Time

    Chocolateria Entrelagos

    Valdivia, Chile

    2008 - 2009

  •   Research Assistant Part Time

    Universidad Austral de Chile

    Valdivia, Chile

    2007 - 2008

  •   Graduate Research and Teaching Assistant Full Time

    Virginia Polytechnic Institute and State University

    Blacksburg, VA, Estados Unidos

    2009 - 2013

  •   Lead Researcher Full Time

    Centro de Estudios en Alimentos Procesados

    Talca, Chile

    2013 - 2019

  •   Part-time Professor Part Time

    Universidad Autónoma de Chile

    Talca, Chile

    2017 - 2018

  •   Assistant Professor Full Time

    Universidad de Talca

    Talca, Chile

    2019 - 2021

  •   Profesor Asociado Full Time

    Universidad Austral de Chile

    Valdivia, Chile

    2021 - At present

Formación de Capital Humano


ADVISOR ON GRADUATE THESIS (TUTOR EN TESIS DE POSTGRADO)
1. Efecto de la aplicación de plasma frío atmosférico sobre las propiedades nutricionales, de textura y color en alimentos de origen animal listos para el consumo. 2023. Tesista Suazo Palma, Eduardo Luis. Magister en Ciencia de los Alimentos, Universidad Austral de Chile.
2. Efecto del plasma frío atmosférico sobre la cinética de crecimiento y viabilidad in vitro de Listeria monocytogenes resistente a antibióticos. 2023. Tesista Obando Antúnez, José Luis. Magister en Ciencia de los Alimentos, Universidad Austral de Chile.

ADVISOR ON UNDERGRADUATE THESIS (TUTOR EN TESIS)
1. Exposición de Listeria monocytogenes a concentraciones subletales de antibióticos y su efecto sobre las propiedades antimicrobianas in vitro del plasma frío atmosférico. 2023. Tesista Loaiza Alvarado, Diego Andrés. Escuela de Ingeniería en Alimentos, Universidad Austral de Chile.
2. Evaluación in vitro del efecto antimicrobiano del plasma frio atmosférico sobre especies patogénicas de interés alimentario. 2019. Saavedra Guerra, Jesús Andrés. Escuela de Tecnología Médica, Universidad de Talca.
3. Evaluación de la tecnología de plasma frío atmosférico sobre la calidad de manzanas cv. Cripps Pink. 2019. Alvarado Sanfeliu, Javier Ignacio. Escuela de Agronomía, Universidad de Talca.

CO-ADVISOR ON UNDERGRADUATE THESIS (CO-TUTOR EN TESIS)
1. Efectos de la aplicación de plasma frío atmosférico sobre la composición química del vino. 2021. Tesista Muñoz Valenzuela, Bárbara. Escuela de Agronomía, Universidad de Talca.
2. Efecto del tratamiento con plasma frío atmosférico sobre la extracción de fenoles desde orujos de vino Carbernet Sauvignon. 2021. Tesista Guajardo Quintulem, Josselin. Escuela de Agronomía, Universidad de Talca.
3. Inhibición de especies de Listeria (L. monocytogenes, L. innocua), mediante el tratamiento con plasma frío atmosférico sobre arándanos (Vaccinium corymbosum). 2018. Muñoz Valdebenito, Sylvanna. Co Advisor: Toloza Maturana, Lorena. Escuela de Tecnología Médica, Universidad de Talca
4. Efecto de distintos procesamientos agroindustriales en frutos de Maqui (Aristotelia chilensis Mol. Stuntz,), sobre las características físico-químicas, perfil fenólico y capacidad antioxidante. 2017. Sepúlveda Gajardo, Yoselin del Carmen. Co Advisor: Torres del Campo, Carolina Andrea. Escuela de Agronomía, Universidad de Talca.
5. Análisis de factibilidad técnica-económica de la implementación de un producto a base de pomasa de manzana para la industria de cecinas. 2017. Albornoz Medel, José Antonio. Co Advisor: Jara Rojas, Roberto Alejandro. Escuela de Agronomía, Universidad de Talca.
6. Efecto de los procesos de deshidratación por liofilización y atomización sobre las propiedades funcionales del vino cepa País y Syrah. 2017. Fernández Tobar, José Luis. Co Advisor: Torres del Campo, Carolina Andrea. Escuela de Agronomía, Universidad de Talca.
7. Efecto del procesamiento del membrillo sobre el perfil fenólico durante la elaboración de lámina de fruta. 2016. Sepúlveda Escobar, Camila Fernanda. Co Advisor: Torres del Campo, Carolina Andrea. Escuela de Agronomía, Universidad de Talca.

Participation as an instructor and certifier in food safety courses HACCP, BPM, ServSafe and the CORFO Human Capital Scholarship Program.


Difusión y Transferencia


PRESENTATIONS AT SCIENTIFIC CONFERENCES
1. Oral presentation UKRI Global Engagement Meeting “Survival of Listeria strains and Shelflife Determination of Fresh Blueberries (Vaccinium corymbosum) Treated with Cold Atmospheric Plasma.”, A. Concha-Meyer, L. Toloza, C. Cordero, B. Saez, PJ. Cullen, Cairo, Egypt, 2019.
2. Poster paper 13th Pangborn Sensory Science Symposium “Influences on Consumer Willingness to buy Foods Containing a Processing Waste Ingredient”, C. Durham, A. Concha-Meyer, A. Colonna, A. Hasenbeck, B. Saez, M. Adams, Edinburgh, Scotland, 2019.
3. Oral presentation V Meeting of Physiology and Postharvest Technology "Application of Atmospheric Cold Plasma in Agro-Food Processes: Effects on Safety and Fruit Condition", A. Concha-Meyer, L. Toloza, C. Cordero, B. Saez, PJ. Cullen, INIA La Platina, Santiago, Chile, 2018.
4. Oral presentation International Seminar Applications of ozone in food safety "Main pathogens transmissible through food contamination." Curicó, Chile, 2018.
5. EFFOST poster presentation “Development of Tomato Pomace Extract Functional Ingredient for Bakery Products with Cardioprotective Effect in Humans”, A. Concha-Meyer, I. Palomo, B. Saez, E. Fuentes; Sitges, Spain, 2017.
6. Poster presentation at the IX Iberoamerican Congress on Postharvest Technology and Agro-exports, "Effect of different agro-industrial processes on maqui fruits (Aristotelia chilensis) on the physical-chemical characteristics, phenolic profile and antioxidant capacity", R. Pérez-Díaz, G. Sepúlveda, Y. Sepúlveda, A. Concha-Meyer, C. Torres, Santiago, Chile 2017.
7. Poster presentation at the V Latin American Congress on Pesticide Residues LAPRW, “Characterization and quantification of pesticides in frozen fruits and vegetables from supermarkets in the city of Talca”, S. Grandón, C. Torres, G. Sepúlveda, A. Concha-Meyer ” Santiago, Chile, 2015.
8. Poster presentation at Congress of Chilean Researchers Abroad “Encuentros Boston 2013”, “Survival of acid-adapted Listeria monocytogenes in fresh blueberries under controlled atmosphere storage conditions and gaseous ozone”, MIT Media Lab, Boston MA, 2013.
9. Conference poster poster IFT12 "Survival of Listeria monocytogenes in the presence of malic acid, lactic acid or bilberry extract, A. Concha-Meyer, J. Eifert, R. Williams, J. Marcy, G. Welbaum" Las Vegas NV, 2012
10. Poster presentation at IFT10 conference "Comparison of surface areas and weight measurements for microbial enumeration in canned cucumbers and pears, Aníbal Concha-Meyer and Joseph Eifert" Chicago IL, 2010 .
11. Poster presentation at the XVI Congress of the Chilean Society of Food Science and Technology (SOCHITAL) "Design of a Film with Antagonist Activity against Listeria monocytogenes, A. Concha-Meyer and R. Schoebitz", University of La Serena, La Serena, September 2007.


Premios y Distinciones

  •   Extra Mile Award

    VIRGINIA POLYTECHNIC INSTITUTE AND STATE UNIVERSITY BLACKSBURG

    Estados Unidos, 2012

    Galardonado con el premio “Extra Mile Award” del Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos, 2012. Anibal Concha-Meyer, FST Ph.D. Candidato, fue el ganador del Premio Mile Extra 2012. El premio fue presentado por Payton Pruett (M.S. '90, Ph.D. '93) y Richard Linton (M.S. '91, Ph.D. '94). Pruett y Linton establecieron la beca en 2010. Cada año, se selecciona a un estudiante graduado de FST para habilidades de liderazgo, mentoría de pares, enseñanza, investigación, publicación, creatividad y servicio.

  •   Gwin Parker Gwin Award

    VIRGINIA POLYTECHNIC INSTITUTE AND STATE UNIVERSITY BLACKSBURG

    Estados Unidos, 2013

    El Gwin Parker Gwin es un premio que reconoce actividades de compromiso cívico sobresalientes de estudiantes y academicos de Virginia Tech. Anibal Concha-Meyer, de Valdivia, Chile, estudiante de doctorado en ciencias y tecnología de alimentos en el Colegio de Agricultura y Ciencias de la Vida, se ofreció para completar las certificaciones para enseñar cursos de manejo de alimentos seguros para Virginia Cooperative Extension. Concha-Meyer es ahora uno de los pocos instructores capaces de impartir el curso en ingles y español.


 

Article (20)

Role of processing and encapsulation in the protection and bioaccessibility of phenolic compounds from Chilean Tórtola common bean (Phaseolus vulgaris L.)
Survival of Listeria Strains and Shelf Life Determination of Fresh Blueberries (Vaccinium corymbosum) Treated with Cold Atmospheric Plasma
Editorial: Antimicrobial resistant pathogens in sustainable food systems: how to prevent, detect, or control contamination?
Effects of Extraction Methods on Phenolic Content, Antioxidant and Antiplatelet Activities of Tomato Pomace Extracts
Effect of Encapsulation Processes by Freeze and Spray Drying on the Antioxidant Properties of Red Wine from cv. Listan Prieto and Syrah
Effect of preservation processing on quality attributes and phenolic profile of maqui (Aristotelia chilensis mol. Stuntz) fruit
Dehydrated cranberry juice powder obtained by osmotic distillation combined with freeze-drying: Process intensification and energy reduction
Platelet Anti-Aggregant Activity and Bioactive Compounds of Ultrasound-Assisted Extracts from Whole and Seedless Tomato Pomace
Antiplatelet protocol: Effects of ingesting a tomato pomace extract on human platelet aggregation
Chemical Characterization and Antiplatelet Potential of Bioactive Extract from Tomato Pomace (Byproduct of Tomato Paste)
Consumer Response to Tomato Pomace Powder as an Ingredient in Bread: Impact of Sensory Liking and Benefit Information on Purchase Intent
Effect of processing on quality attributes and phenolic profile of quince dried bar snack
Pesticide residues quantification in frozen fruit and vegetables in Chilean domestic market using QuEChERS extraction with ultra-high-performance liquid chromatography electrospray ionization Orbitrap mass spectrometry
Volume estimation of strawberries, mushrooms, and tomatoes with a machine vision system
Listeria monocytogenes survival in the presence of malic acid, lactic acid or blueberry extract
Mechanisms of Endothelial Protection by Natural Bioactive Compounds from Fruit and Vegetables
Effect of Storage on the Physico-Chemical and Antioxidant Properties of Strawberry and Kiwi Leathers
Shelf Life Determination of Fresh Blueberries ( Vaccinium corymbosum ) Stored under Controlled Atmosphere and Ozone
Survival of Listeria monocytogenes on Fresh Blueberries (Vaccinium corymbosum) Stored under Controlled Atmosphere and Ozone
Lactic acid bacteria in an alginate film inhibit Listeria monocytogenes growth on smoked salmon

Proyecto (15)

Desarrollo, escalamiento y validación a nivel piloto y en entorno real de tratamientos con plasma frío atmosférico (PFA) para la sanitización de ambientes y productos en plantas procesadoras de lácteos y salmones
Desarrollo, evaluación y validación de insumos cosméticos y nutricosméticos a partir de los subproductos resultantes del proceso de vendimia de uva País: Una oportunidad para desarrollar productos finales y sustentada bajo el concepto de economía circular regional y sello de origen
Multidisciplinary studies on bioactive compounds from the chilean Phaseolus vulgaris l. landraces and their potential effects in the prevention of non-communicable chronic diseases
Understanding how antibiotic resistance of Listeria monocytogenes can affect the antimicrobial effectiveness of cold atmospheric plasma in vitro, on food and food contact surfaces
Optimización de Proceso para la Obtención de Productos Cardioprotectores a base de Pomasa de Tomate y Validación Comercial de éstos
Fortalecimiento en Equipamiento y Vinculación en Tecnologías de Procesamiento de Alimentos Emergentes con Alto Impacto del Programa Desarrollo de Nuevos Productos del CEAP
Polo Estratégico de Ingredientes Funcionales y Aditivos Especializados en la Región del Maule y O’Higgins=> Cooperación, Articulación y Encadenamientos Productivos para la Creación de una Nueva Industria con Valor Compartido
Desarrollo a escala industrial de un extracto y/o ingrediente a partir de pomasa de tomate validando su efecto cardioprotector en humanos
Desarrollo de una Plataforma de Servicios Tecnológicos para empresas agroindustriales, con énfasis en Pymes, para aumentar la competitividad sectorial de la Región del Maule.
Aprendiendo la Ciencia de la Inocuidad de los Alimentos
Continuidad Centro de Estudios en Alimentos Procesados
V CONCURSO DE FORTALECIMIENTO DE CENTROS REGIONALES DE DESARROLLO CIENTÍFICO Y TECNOLÓGICO - Centro de Estudios en Alimentos Procesados
Creación Centro de Estudios en Alimentos Procesados
ENHANCING RETAIL GROCERY STORE FOOD SAFETY
DESARROLLO DE BIOCONTROLADORES DE LISTERIA MONOCYTOGENES PARA SU INCORPORACION AL PROCESAMIENTO INDUSTRIAL DEL SALMON
27
Anibal Concha

Profesor Asociado

Universidad Austral de Chile

Valdivia, Chile

4
Iván Palomo

Hematology Professor

Clinical Biochemistry and Immunohematology

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

4
Andrea Plaza

Investigadora

CENTRO DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS PROCESADOS

Talca, Chile

2
René Cabezas

Academico

Departamento Química Ambiental

Universidad Católica de la Santisima Concepción

Concepción , Chile

2
Eduardo Fuentes

Profesor Titular

Universidad de Talca

Talca, Chile

2
Gastón Merlet

Profesor Asistente

Agroindustrias

Universidad de Concepción

Chillán, Chile

1
Irina Díaz

Investigador

Frutales y Vides

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Villa Alegre, Chile

1
Jose Yuri

Profesor Titular y Director del Centro de Pomáceas

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
José Pérez

Investigador Asociado

Centro de Estudios en Alimentos Procesados

Talca, Chile

1
Nora Lutz

Directora Departamento Salud Pública

Salud Pública

UNIVERSIDAD DE VALPARAISO

Valparaiso, Chile

1
Bárbara Sáez

Asistente de Investigación

Programa de Nuevos Productos

Centro de Estudios en Alimentos Procesados

Talca, Chile

1
Lyanne Rodríguez

Investigador Fondecyt Posdoctoral

Tecnología Médica

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
Carolina Torres

Professor/Researcher

Facultad de Ciencias Agrarias

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile