Man

Edmundo Bordeu Schwarze

Professor

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Enological Microbiology, Wine Quality, Grape ripening, Fenolic compounds, Astringency

Educación

  •  Enólogo, UNIVERSITE DE BORDEAUX II. Francia, 1978
  •  Microbiología, UNIVERSITY OF CALIFORNIA- DAVIS. Estados Unidos, 1990
  •  Ingeniero Agrónomo, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 1971

Experiencia Académica

  •   Assistant professor Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile

    1979 - 1991

  •   Associate Professor Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile

    1991 - 2007

  •   Laboratory Director Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile

    1986 - 2001

  •   Department Director Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile

    1995 - 1999

  •   Professor Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile

    2007 - 2015

  •   Profesor titular Part Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Agronomía en Ingeniería Forestal

    Santiago, Chile

    2016 - At present

  •   Professor Part Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Agronomy and Fordetry Engineering

    Santiago, Chile

    2015 - At present

Experiencia Profesional

  •   CEVIUC Director Full Time

    Pontificia Univesidad Católica de Chile

    Chile

    2000 - 2005

  •   Researcher Full Time

    INIA

    Chile

    1979 - 1979

  •   Researcher Full Time

    Instituto de Capacitación e Investigación en Reforma Agraria

    Chile

    1976 - 1979

  •   Project development Full Time

    CORFO

    Chile

    1973 - 1976

Formación de Capital Humano


Regular courses at the School of Agriculture Pontificia Universidad Catolica de Chile with around 30 undergraduate students each semester:
Winemaking
Enology 1: wine chemistry and microbiology
Enology 2: Wine processing
Wine analysis laboratory
Wine processing laboratory / workshop

Participation with Fermentation technologies in: Maestría en Viticultura y Enología de la Universidad Nacional de Cuyo, Mendoza, Argentina

PhD thesis finished: last 3 years
Alvao Lezaeta
Natalia Brossard

Masters thesis finished last 3 years
- Alice Reveau, Francia, 2016.
- Marion Cazorla, Francia, 2015
- Patricia Bastos, Portugal, 2015
- Marcia Alegría, Portugal, 2014
- Balasz Bagi, Hungría, 2014

Undergraduate thesis last 3 years:
17 students


Difusión y Transferencia


Participación en Congresos y Seminarios

2016 E. Bordeu. Role of enological factors on the concentration of health beneficial compounds of wine INTERNATIONAL VINTAGE MASTER SYMPOSIUM Viticultural-enological factors and health attributes of wine. Universitta Catolica del Sacro Cuore. Piacenza, Italia 17 Junio 2016
2016 Alvaro Lezaeta, Edmundo Bordeu, Tormod Næs, Paula Varela. Exploration of consumer perception of Sauvignon Blanc wine with enhanced aroma properties through two different sensory methods. Eurosense 2016. Seventh European Conference on Sensory and Consumer Research. Dijon, Francia, 11-14 Septiembre 2016
2015 XV Congresso Latino-Americano de Viticultura y Enología. 3 al 7 Noviembre 2015. Bento Goncalves, Brasil. Lezaeta, A., E. Bordeu, E. Agosín, M. Delgado, F. Ibañez, R. Pérez. Recuperación de aromas provenientes de la fermentación alcohólica y enriquecimiento aromático de vinos.
2015 XV Congresso Latino-Americano de Viticultura y Enología. 3 al 7 Noviembre 2015. Bento Goncalves, Brasil. Brossard, N., H. Cai, F: Osorio, E. Bordeu, J. Chen. Tribological study of oral astringency sensation of red wines
2014. 37th World Congress of Vine and Wine. 9 al 14 Noviembre 2014. Mendoza, Argentina. Jara, M., M. Alegría, A. Cataldo, P. Aguirre, P. Pszczolkowski, A. Gonzalez, E. Bordeu. Influence of freezing grape skins on the extraction of aroma compounds in white wine production CV. Sauvignon Blanc.
2014. 37th World Congress of Vine and Wine. 9 al 14 Noviembre 2014. Mendoza, Argentina. Paredes, M. J., E. Bordeu, A. Urtubia. Aminoacids profile during problematic wine fermentations.
2014. 37th World Congress of Vine and Wine. 9 al 14 Noviembre 2014. Mendoza, Argentina. Brossard, N., E. Bordeu, F. Osorio. A physical approximation to sensory astringency.
2014. 37th World Congress of Vine and Wine. 9 al 14 Noviembre 2014. Mendoza, Argentina. Alegría, M., M. Jara, A. Cataldo, P. Aguirre, A. Gonzalez, E. Bordeu. Influence of freezing grape skins on the extraction of phenolic compounds in red wine production CVs. Cabernet-Sauvignon and Pinot Noir.
2014 Seminario Centro Investigación e Innovación Concha y Toro E. Bordeu. Evaluación de distintas técnicas de deshoje y de técnicas de protección de los racimos contra el exceso de radiación solar para mejorar la calidad de uvas viníferas.
2014 Malolactic School 2014 organizada por Lallemand. 30 Septiembre, Monticello, Chile E. Bordeu. Microbiología de la Fermentación Maloláctica.
2014 Malolactic School 2014 organizada por Lallemand. 2 Octubre, Mendoza, Argentina. E. Bordeu. Microbiología de la Fermentación Maloláctica.
2014 Seminario Asociación Nacional Ingenieros Agrónomos Enólogos- Lallemand. Maceración del Vino Tinto. Santiago, 14 de Octubre. E. Bordeu, A. González. Extracción de Vinos Tintos con Nieve Carbónica


Premios y Distinciones

  •   "Carlos Porter"Award

    Colegio de Ingenieros Agrónomos de Chile

    Chile

    "Carlos Porter" awarded for the scientific activity during 2011.

  •   Teaching Excelence

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile, 2009

    Teaching Excelence Award

  •   Teaching Excelence

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile, 2005

    Teaching Excelence Award

  •   Teaching Excelence

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile, 2001

    Teaching Excelence Award

  •   Premio al Mérito Vitivinícola

    Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enológos de Chile

    Chile, 1997

    -


 

Article (29)

Validation of a new method for the rapid determination of free sulfur dioxide in wine
Red wine astringency: Correlations between chemical and sensory features
Wine astringency: more than just tannin-protein interactions
A Review of Tannin Determination Methods Using Spectrophotometric Detection in Red Wines and Their Ability to Predict Astringency
Astringency sub-qualities of red wines and the influence of wine-saliva aggregates
Correlating wine astringency with physical measures - Current knowledge and future directions
Insights on wine astringency mouthfeel estimations.
Rheological study of tannin and protein interactions based on model systems
White wines aroma recovery and enrichment: Sensory -led aroma selection and consumer perception.
Exploration of consumer perception of Sauvignon blanc wines with enhanced aroma properties using two different descriptive methods.
Oral Tribological Study on the Astringency Sensation of Red Wines
Monitoring peroxides generation during model wine fermentation by FOX-1 assay
Pre-alcoholic fermentation acidification of red grape must using Lactobacillus plantarum
Red wine phenolic composition: The effects of summer pruning and cluster thinning [Composición fenólica del vino tinto: Efecto de chapoda de brotes y raleo de racimos]
Prevalence and pathogenicity of fungi associated with grapevine trunk diseases in Chilean vineyards
Scientific productivity and collaboration in viticulture and enology in Latin American countries
Influence of mealybug (Pseudococcus spp.)-infested bunches on wine quality in Carmenere and Chardonnay grapes
S-Abscisic acid, 2-chloroethylphosphonic acid and indole-3-acetic acid treatments modify grape (Vitis vinifera L. 'Cabernet Sauvignon') hormonal balance and wine quality
Rapid Measurement of Phenolics Compounds in Red Wine Using Raman Spectroscopy
Isolation of WDR and bHLH genes related to flavonoid synthesis in grapevine (Vitis vinifera L.)
Effect of Cladosporium rot on the composition and aromatic compounds of red wine
Effect of Cladosporium rot on the composition and aromatic compounds of red wine Efecto de la cladosporiosis en la composición y compuestos aromáticos de vinos tintos
Post-veraison sunlight exposure induces MYB-mediated transcriptional regulation of anthocyanin and flavonol synthesis in berry skins of Vitis vinifera
Comparative study of wine tannin classification using Fourier transform mid-infrared spectrometry and sensory analysis
Comparison between odour and aroma profiles of Chilean Pisco spirit
Reduction of 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol concentration in red wines using reverse osmosis and adsorption
Proposal for a standardized set of sensory terms for pisco, a young muscat wine distillate
Incidence of vine sprayings with downy mildew fungicides, without parasitic fungi, on Cabernet Sauvignon grapes and wines composition
Aromatic potential of certain Muscat grape varieties important for Pisco production in Chile

Abstract (2)

Effect of Cladosporium rot on wine quality
Panel and individual performance in orthonasal and retronasal profiles of Chilean Pisco spirit.

BookSection (4)

Red wines: Carmenère.
El código de sustentabilidad de la industria vitivinícola de Chile.
Innovación para el mejor uso del agua e insumos relacionados
Color Indexes: Traditional and Advanced Methods.

BookWhole (3)

A Review of Tannin Determination Methods Using Spectrophotometric Detection in Red Wines and Their Ability for Astringency Prediction
Eficiencia Energética y Cambio Climático en el sector Vitivinícola
Análisis Químico del Vino

ConferencePaper (16)

Automatización de la Medición de Sulfitos Libres y Totales por Espectrofotometría Validada frente a Método Oficial.
Partial root drying and other strategies for reducing water consumption in Chilean vineyards without affecting water status, yield and wine quality
Red wine astringency: Evolution of tribological parameters during different harvest dates
Strategies for reducing water consumption in vineyard grapevines without affecting water status, yield and wine quality
An approach from oral lubrication and to the role of aggregates in the perception
Evaluation of leaf removal strategies and cluster protection on grape and wine quality of Vitis vinifera L. cultivar Cabernet-Sauvignon.
Harvest ripeness level has a larger effect than leaf removal on grape and wine quality in CV Cabernet-Sauvignon from Maipo Valley
Tribological study of oral astringency sensation of red wines.
A physical approximation to sensory astringency
Influence of freezing skin grapes to extract phenolic compounds during red wine maceration
Astringency: A physical approximation
Determinación de Astringencia en Vinos Tintos por Métodos Reológicos
Efecto de equilibrio vegetativo-productivo en la calidad de uvas y vinos en cvs Cabernet Sauvignon, Carménère y Pinot noir
Método no destructivo de estimación de área foliar en Vitis vinífera L. Cv. Cabernet Sauvignon, Carménère y Pinot noir
Gene expression characterization of novel grape WD-like transcription factors VvWDL-1 and VvWDL-2
Relation between odour perception and physicochemical properties of volatile compounds in Chilean Pisco spirit

Patent (3)

Método reológico para medir la astringencia en vinos, que comprende los pasos de proveer una muestra formada por una mezcla de vino y gel, proveer una superficie, aplicar sobre ella una capa de muestra, proveer un elemento de contacto con la capa, proveer medios de medición de la fuerza, medir la fuerza para desplazar tal elemento y establecer un valor de la astringencia de dicho vino en función del valor medido de dicha fuerza
Clarificante para vinos tintos en base a proteínas reactivas con taninos y autolizado de levadura.
“Método de cuantificación de astringencia de bebidas o alimentos mediante proteínas reactivas con tanino”

Proyecto (8)

Desarrollo de un kit de medición de astringencia sensorial en vinos tintos
Transferencia I+D+i para viñas sustentables e inocuas
=> Nuevos Procesos de Extracción en Uvas Para Vinificación con Dioxido de Carbono.
Diagnosis of Problematic Wine Fermentations Using Advanced Instrumentation and Intelligent Data Processing
Recuperación de aromas durante la fermentación enológica y su impacto en la capacidad productiva y la elaboración de vinos diferenciados aromáticamente
Calidad del Vino Tinto=> Astringencia, color y estabilidad. Consorcio Tecnológico Empresarizable para la Vid y el Vino (Vinnova)
Caracterización químico-sensorial de Vitis vinifera cv. Sauvignon blanc en el valle de Casablanca=> Perfeccionamiento aromático para competir en los mercados internacionales.
=> Caracterización de la composición aromática de uvas y vinos de la variedad Carménère, optimización de su expresión en el proceso de producción de vino.
62
Edmundo Bordeu

Professor

Fruticultura y Enología

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

12
Eduardo Agosin

Full Professor

Chemical and Bioprocess Engineering

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

Santiago, Chile

7
Natalia Brossard

Profesor asistente

Fruticultura y Enología

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

3
Andres Guesalaga

FULL TIME PROFESSOR

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILECIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

2
Alvaro Gonzalez

FACULTA DE AGRONOMÍA E INGENIERÍA FORESTAL - PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

SANTIAGO, Chile

1
Camilo López

prof. Asociado

Química Física

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Jose OBrien

Associate Professor

Department of Molecular Genetics & Microbiology/Department of Fruit Production and Enology

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Ximena Besoain

Profesora Titular

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
FERNANDO OSORIO

ACADEMICO J/C

CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

SANTIAGO, Chile

1
ALEXIS ASPEE

Profesor Titular

Ciencias del Ambiente

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Benjamí­n Diethelm

Ayudante de Investigación

Genética Molecular y Microbiología

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Raquel Bridi

Profesor Asociado

Departamento de Química Farmacológica y Toxicológica

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
José Pérez

Profesor Titular

Ingeniería Química y Bioprocesos

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Ximena Besoain

PROFESORA TITULAR

FACULTAD DE LAS CIENCIAS AGRONÓMICAS Y DE LOS ALIMENTOS

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

QUILLOTA, Chile

1
María Poupin

Associate Professor, Academic Director of Executive Education

Facultad de Ingeniería y Ciencias

Universidad Adolfo Ibáñez

Santiago, Chile

1
Marian Max

Profesor Asistente

Departamento de Ingeniería de Mecánica y Metalúrgica

Pontificia Universidad Católica de Chile

Macul, Chile

1
Tania Zaviezo

Profesor Titular

Fruticultura y Enología

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Andrea Vega

Assistant Professor

Universidad Adolfo Ibánez

Santiago, Chile

1
Erika Briceño

Profesor auxiliar

Producción y Sanidad Vegetal

Universidad Austral de Chile

Valdivia, Chile

1
Katherina Fernandez

Profesor Titular

Ingeniería Química

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN, FAC. INGENIERÍA, DEPTO. INGENIERÍA QUÍMICA

Concepción, Chile

1
Andreas Rosenkranz

Prof.

Department of Chemical Engineering, Biotechnology and Materials

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Víctor Laurie

Profesor Titular

Horticultura

Universidad de Talca

Talca, Chile