
Francisco Antonio Pérez Bravo
DIRECTOR
UNIVERSIDAD DE CHILE
Santiago, Chile
Epigenetics; Gene Regultation; Metabolisms; Vitamin D; Functional Foods.
-
Bioquímica , UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1990
-
Biología Molecular, Universidad Complutense de Madrid. España, 1996
-
Bioquímica , UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1989
-
PROFESOR TITULAR Full Time
UNIVERSIDAD DE CHILE
MEDICINA
SANTIAGO, Chile
2009 - At present
-
PROFESOR TITULAR Part Time
UNIVERSIDAD DE CHILE
INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE LOS ALIMENTOS (INTA)
SANTIAGO, Chile
1995 - At present
-
Director Full Time
UNIVERSIDAD DE CHILE
Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA)
Santiago, Chile
2018 - At present
THESIS DIRECTIONS (2015-2025)
1. Bárbara Echiburú López. Magister in Biotechnology. Science Faculty. Universidad de Chile. Tittle: Expression profile of inflammatory markers: IL-6-MCP-1 and adiponectin in adipose tissue of postmenopausal women with polycystic ovary síndrome. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. January 2015.
2. Carolina Pizarro Acevedo. Magister in Biotechnology. Science Faculty. Universidad de Chile. Tittle: miRNA expression in type 1 diabetic patiens: association with autoimmunity and inflammation. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. January 2015.
3. Francisca Concha Celume. Magister in Genetics. Medicine Faculty. Universidad de Chile. Title: Methylation patterns of MCP-1 promotor gene in childrens from polycystic ovary síndrome mothers. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. July 2015.
4. Viviana Arroyo J. Magister in Human Nutrition. Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA). Universidad de Chile. Title: Methylation state in CpG isles of the MCP-1 promotor gene and their correlation with homocistein and folic acid in type 1 diabetic patiens. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. July 2015.
5. Holguer Santiago Estrella. Magister in Genetics. Medicine Faculty. Universidad de Chile. Title: microRNA - 22 and microRNA-150 expression profile in perypheral mononuclear cells of type 1 diabetic patients and the relationship with autoinmune and clinical charasteristics. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. November 2015.
6. Lissette Duarte Silva. Magister in Human Nutrition. Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA). Universidad de Chile. Title: microRNA-378 expression profile and IL-6 levels in type 1 diabetic patients with differential body fat composition. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. August 2017.
7. Karla Bascuñan Gamboa. Phd Nutritional Sciences (Programa Doctorado DOCNUTAL). Universidad de Chile. Doctoral Thesis: miRNAs and inflammation in celiac disease patients. Directors: Dra. Magdalena Araya and Dr. Francisco Pérez-Bravo. May 2017.
8. Alvaro Pérez Bazán. PhD Nutritional Sciences (Programa Doctorado DOCNUTAL). Universidad de Chile. Doctoral Thesis: Effect of zinc suplemmentation in type 2 diabetic patients on glucagón secretion. Directors: Dr. Manuel Ruz and Dr. Francisco Pérez-Bravo. December 2017.
9. Franco González Villar: PhD Candidate Veterinary and Silvoagropecuary Sciences (Programa Doctorado DCSAV). Uiversidad de Chile. Doctoral Thesis: Analysis of hormonal and immunological factors on the canine diabetes mellitus characterization. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. October 2021.
10. Francisca Concha Celume: PhD Candidate Nutritional Sciences (Programa Doctorado DOCNUTAL). Universidad de Chile. Doctoral Thesis: Intergenerational effects of sucralose and stevia in mice models. Directors: Dr. Martín Gotteland and Dr. Francisco Pérez-Bravo. October 2024.
-
Premio Julio Santiago
Eli Lilly Awardee
Uruguay, 2001
Asociación Latinoamericana de Diabetes. Premio al Investigador Joven Destacado
-
Premio Sociedad Chilena de Endocrinología y Diabetes
Sociedad Chilena de Endocrinología y Diabetes
Chile, 2014
Premio al Investigador Destacado 2014
Microminerals and Vitamin Levels: The Case of Chile in Latin America. |
El tejido adiposo como órgano endocrino |
¿Qué miran y evalúan los editores y revisores de las revistas?. |
NUTRICION Y SALUD |
Response to Analysis of serum 25-hydroxyvitamin D levels involves taking into account several confounding factors |
Diet therapy in rheumatoid arthritis: A review of the evidence |

Alvaro Elorza
FULL PROFESSOR
INSTITUTE OF BIOMEDICAL SCIENCES
UNIVERSIDAD ANDRES BELLO
Santiago, Chile

Miguel Ángel Rincón
Académico profesor asociado
INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE LOS ALIMENTOS
Santiago, Chile

Miquel Martorell
Profesor Asociado
Departamento de Nutrición y Dietética
UNIVERSIDAD DE CONCEPCION
Concepción, Chile

Sergio Benavides
Director del Nucleo
Ciencias de la Ingeniería
Universidad Adventista de Chile
Chillán, Chile

Rommy Zúñiga
Académico Jornada Completa
Biotecnología
Universidad Tecnológica Metropolitana
Santiago, Chile

igor cigarroa
Director escuela de Kinesiología
Facultad de Ciencias de la Salud
Universidad Católica Silva Henriquez
Santiago, Chile

MIGUEL ARREDONDO
Académico, Profesor Titular
Unidad de Nutrición Humana
Universidad de Chile, INTA
Santiago, Chile