Francisco Antonio Pérez Bravo
DIRECTOR
UNIVERSIDAD DE CHILE
Santiago, Chile
Epigenetics; Gene Regultation; Metabolisms; Vitamin D; Functional Foods.
-
Bioquímica , UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1990
-
Biología Molecular, Universidad Complutense de Madrid. España, 1996
-
Bioquímica , UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1989
-
PROFESOR TITULAR Full Time
UNIVERSIDAD DE CHILE
MEDICINA
SANTIAGO, Chile
2009 - At present
-
PROFESOR TITULAR Part Time
UNIVERSIDAD DE CHILE
INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE LOS ALIMENTOS (INTA)
SANTIAGO, Chile
1995 - At present
-
Director Full Time
UNIVERSIDAD DE CHILE
Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA)
Santiago, Chile
2018 - At present
THESIS DIRECTIONS (2015-2020)
1. Bárbara Echiburú López. Magister in Biotechnology. Science Faculty. Universidad de Chile. Tittle: Expression profile of inflammatory markers: IL-6-MCP-1 and adiponectin in adipose tissue of postmenopausal women with polycystic ovary síndrome. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. January 2015.
2. Carolina Pizarro Acevedo. Magister in Biotechnology. Science Faculty. Universidad de Chile. Tittle: miRNA expression in type 1 diabetic patiens: association with autoimmunity and inflammation. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. January 2015.
3. Francisca Concha Celume. Magister in Genetics. Medicine Faculty. Universidad de Chile. Title: Methylation patterns of MCP-1 promotor gene in childrens from polycystic ovary síndrome mothers. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. July 2015.
4. Viviana Arroyo J. Magister in Human Nutrition. Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA). Universidad de Chile. Title: Methylation state in CpG isles of the MCP-1 promotor gene and their correlation with homocistein and folic acid in type 1 diabetic patiens. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. July 2015.
5. Holguer Santiago Estrella. Magister in Genetics. Medicine Faculty. Universidad de Chile. Title: microRNA - 22 and microRNA-150 expression profile in perypheral mononuclear cells of type 1 diabetic patients and the relationship with autoinmune and clinical charasteristics. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. November 2015.
6. Lissette Duarte Silva. Magister in Human Nutrition. Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA). Universidad de Chile. Title: microRNA-378 expression profile and IL-6 levels in type 1 diabetic patients with differential body fat composition. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. August 2017.
7. Karla Bascuñan Gamboa. Phd Nutritional Sciences (Programa Doctorado DOCNUTAL). Universidad de Chile. Doctoral Thesis: miRNAs and inflammation in celiac disease patients. Directors: Dra. Magdalena Araya and Dr. Francisco Pérez-Bravo. May 2017.
8. Alvaro Pérez Bazán. PhD Nutritional Sciences (Programa Doctorado DOCNUTAL). Universidad de Chile. Doctoral Thesis: Effect of zinc suplemmentation in type 2 diabetic patients on glucagón secretion. Directors: Dr. Manuel Ruz and Dr. Francisco Pérez-Bravo. December 2017.
9. Franco González Villar: PhD Candidate Veterinary and Silvoagropecuary Sciences (Programa Doctorado DCSAV). Uiversidad de Chile. Doctoral Thesis: Analysis of hormonal and immunological factors on the canine diabetes mellitus characterization. Director: Dr. Francisco Pérez-Bravo. October 2021.
10. Francisca Concha Celume: PhD Candidate Nutritional Sciences (Programa Doctorado DOCNUTAL). Universidad de Chile. Doctoral Thesis: Intergenerational effects of sucralose and stevia in mice models. Directors: Dr. Martín Gotteland and Dr. Francisco Pérez-Bravo. Thesis in Progress 2020-2022.
-
Premio Julio Santiago
Eli Lilly Awardee
Uruguay, 2001
Asociación Latinoamericana de Diabetes. Premio al Investigador Joven Destacado
-
Premio Sociedad Chilena de Endocrinología y Diabetes
Sociedad Chilena de Endocrinología y Diabetes
Chile, 2014
Premio al Investigador Destacado 2014
NUTRICION Y SALUD |
Response to Analysis of serum 25-hydroxyvitamin D levels involves taking into account several confounding factors |
Diseño racional del sistema de administración oral de florotaninos como alternativa para controlar el estado metabólico de los ancianos con sarcopenia o riesgo de sarcopenia |
Efecto de la ingesta diaria de una crema de legumbres con bioaccesibilidad controlada de nutrientes y adecuada aceptabilidad sensorial sobre la inflamación, parámetros metabólicos, masa, fuerza y función muscular en adultos mayores |
Engineering design of β-lactoglobulin fluid gels as carriers for controlled delivery of polyphenols: effect of microstructure on the in vitro and in vivo oxidative stress and inflammatory response after digestión |
Determinación de la exposición fetal y del lactante a edulcorantes no calóricos. Implicancias para el desarrollo de las preferencias para el sabor dulce en la infancia y la ganancia de peso durante el primer año de vida |
Desarrollo de alimentos saludables con buenos atributos sensoriales para mejorar el estado nutricional del adulto mayor |
Prevention of obesity and insulin-resistance in vivo through enhancement of mass and function of brown/beige adipose tissue induced by the consumption of a polyphenol-rich extract from Berberis microphylla |
INTERACTION BETWEEN NEGATIVE REGULATION GENES OF T LYMPHOCYTE=> CTLA-4 AND PD-1 ON THE APOPTOTIC EVENTS ASSOCIATED TO TYPE 1 DIABETES PREDISPOSITION |
RELACION ENTRE AUTO-INMUNIDAD Y MUERTE CELULAR PROGRAMADA EN LA DIABETES TIPO 1=> ¿PUEDE LA ASOCIACION ENTRE LOS GENES CTLA-4 Y ANTICUERPOS ANTI-CASPASA-8 RESPONDER ESTA INTERROGANTE?. |
RELACION ENTRE AUTO-INMUNIDAD Y MUERTE CELULAR PROGRAMADA EN LA DIABETES TIPO 1=> ¿PUEDE LA ASOCIACION ENTRE LOS GENES CTLA-4 Y ANTICUERPOS ANTI-CASPASA-8 RESPONDER ESTA INTERROGANTE?. |
Diet therapy in rheumatoid arthritis: A review of the evidence |