Man

Monica Monica Andrews Guzman

Docente

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Nutricion de Hierro; Nutrición de Cobre; Anemias Nutricionales; Biodisponibilidad de hierro; Cobre y salud; Metabolismo de microminerales; Diabetes; Inflamacion; Estres Oxidativo; Micronutrientes; Obesidad, enfermedades cronicas

Educación

  •  Nutricion, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2012
  •  Nutricion, INTA. Chile, 2007
  •  Nutricionista, UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA. Chile, 1993

Experiencia Académica

  •   Docente Full Time

    Universidad Autonoma de Chile

    De la Salud

    Chile

    2012 - A la fecha

  •   Investigador asociado Other

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    INTA

    Chile

    2007 - Sin Información

Experiencia Profesional

  •   DOCENTE Full Time

    UNIVERSIDAD AUTONOMA DE CHILE

    Chile

    2012 - A la fecha

  •   INVESTIGADOR ASOCIADO Part Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Chile

    2007 - 2019

Premios y Distinciones

  •   Premio Latinoamericano de Nutrición

    Sociedad Latinoamericana de Nutrición

    Cuba, 2012

    Premio categoría profesional por el trabajo de investigación denominado Asociación entre el estado inflamatorio y nutrición de hierro en sujetos con diabetes mellitus y obesidad: Rol de la ferritina y de la hepcidina"

  •   Beca Ciencias Fundamentales

    SOCIEDAD CHILENA DE ENDOCRINOLOGIA Y METABOLISMO

    Chile, 2010

    Beca para el desarrollo del Doctorado en Nutrición y alimentos en la Universidad de Chile

  •   Henri Nestle, mención nutrición humana

    Sociedad Chilena de Nutrición

    Chile, 2014

    Premio por publicación en revista Nutrition de "Association between ferritin and hepcidin levels over inflammatory status in patients with type-2 diabetes mellitus and obesity"

  •   Beca Malaspina

    International life Science Institute

    Estados Unidos, 2015

    premio por trabajo "ASSOCIATION BETWEEN IRON NUTRITIONAL STATUS, INFLAMMATION AND OXIDATIVE STRESS IN OBESE TYPE 2 DIABETIC SUBJECTS".


 

Article (14)

Relación entre el síndrome del intestino irritable y estilos de vida: un estudio transversal.
Expression of genes associated with inflammation and iron metabolism in 3T3-L1 cells induced with macrophages-conditioned medium, glucose and iron
Short repeats in the heme oxygenase 1 gene promoter is associated with increased levels of inflammation, ferritin and higher risk of type-2 diabetes mellitus
Association between ferritin and hepcidin levels and inflammatory status in patients with type 2 diabetes mellitus and obesity
Effect of phytic acid, tannic acid and pectin on fasting iron bioavailability both in the presence and absence of calcium
Effect of Calcium, Tannic Acid, Phytic Acid and Pectin over Iron Uptake in an In Vitro Caco-2 Cell Model
Subjects with Impaired Fasting Glucose: Evolution in a Period of 6 Years
Effects of High Iron and Glucose Concentrations over the Relative Expression of Bcl2, Bax, and Mfn2 in MIN6 Cells
High Levels of Iron Status and Oxidative Stress in Patients with Metabolic Syndrome
Chaperones CCS, ATOX and COXIV responses to copper supplementation in healthy adults
Effect of metformin on the expression of tumor necrosis factor-alpha, Toll like receptors 2/4 and C reactive protein in obese type-2 diabetic patients
Ferritin Levels and Hepcidin mRNA Expression in Peripheral Mononuclear Cells from Anemic Type 2 Diabetic Patients
Hepatic and adipocyte cells respond differentially to iron overload, hypoxic and inflammatory challenge
Modulation of Helicobacter pylori colonization with cranberry juice and Lactobacillus johnsonii La1 in children

Abstract (7)

GLUCOLIPOTOXICITY EFFECT OVER VIABILITY, INFLAMMATION AND FUNCTIONALITY IN BETA CELL
IRON NUTRITION AND INFLAMMATION IN TYPE 2 DIABETES PATIENTS WITH OR WITHOUT OBESITY
THE ROLE OF CALCIUM IN THE EFFECTS OF TANNIC ACID, PHYTIC ACID AND PECTIN ON THE BIOAVAILABILITY OF IRON
ASSOCIATION BETWEEN IRON NUTRITION AND INFLAMMATION WITH TYPE 2 DIABETES DEVELOPMENT
EFFECTS OF ALPERUJO EXTRACT ON beta-CELL FUNCTION UNDER STRESS WITH GLUCOSE AND HYDROGEN PEROXIDE
ELEVATED LEVELS OF FERRITIN, TBARS AND EXPRESSION OF HEPCIDIN ARE RISK FACTOR FOR TYPE 2 DIABETES DEVELOPMENT
IRON AND INFLAMMATION IN TYPE-2 DIABETES

Proyecto (8)

Mucílago de chía y sus efectos en la absorción de glucosa en un modelo in vitro de células de epitelio intestinal (células Caco-2).
Tying up loss ends on the effects of iron and copper on iron absorption
Asociación entre la expresión de TXNIP (proteína interactuante con la tiorredoxina) , control metabólico y estado nutritivo en sujetos diabéticos tipo 2
Desarrollo de un proveedor de ingredientes funcionales por medio de la valoración de residuos agroindustriales para obtener alimentos funcionales
Zinc supplementation in type-2 diabetes=> a randomized clinical trial and molecular studies of the mechanisms involved
Effects of inflammatory processes on the copper chaperone of super oxide dismutase (CCS), a marker of copper status
Inflammation associated to the increase of adipose tissue modified hepcidin expression, a regulatory protein of iron nutrition
Rol del calcio sobre la biodisponibilidad del hierro heminico y hierro no heminico en la dieta
1
Iván Palomo

Hematology Professor

Clinical Biochemistry and Immunohematology

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
HERNAN SPEISKY

PROFESOR TITULAR

UNIVERSITY OF CHILE

SANTIAGO, Chile

21
Monica Andrews

Docente

Nutrición

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

1
Loreto Muñoz

Full Professor

Faculty of Medicine and Health Sciences

Universidad Central de Chile

Santiago, Chile, Chile

3
Fernando Pizarro

Profesor Titular

INTA-UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

2
Sergio Wehinger

Académico Asociado

Bioquímica Clínica e Inmunohematología

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Luis Guzman

Profesor Asistente

Departamento Bioquímica Clínica e Inmunohematología

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Alex Soto

CONFERENCIANTE

UNIVERSIDAD DE TALCA

TALCA, Chile

1
Loreto Muñoz

Academic - researcher

Universidad Central de Chile

Santiago, Chile

1
Paola Cáceres

ACADEMICO

NUTRICION

UNIVERSIDAD DE CHILE

SANTIAGO, Chile

3
Lautaro Briones

Director de Escuela

Nutrición y Salud Pública

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

1
Roxana Orrego

Docente

Bioquímica Clínica e Inmunohematología

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
MIGUEL ARREDONDO

Académico, Profesor Titular

Unidad de Nutrición Humana

Universidad de Chile, INTA

Santiago, Chile

1
MARCELA VASQUEZ

Prof. Asistente

Bioquímica Clínica e Inmunohematología

Universidad de Talca

Talca, Chile