Man

Loreto Andrea Muñoz Hernandez

Profesora titular

Universidad Central de Chile

Santiago, Chile, Chile

Líneas de Investigación


Extracción y caracterización microestructural, físico-química y funcional de materiales alimentarios de origen vegetal (semillas, granos y leguminosas) y estudio de digestibilidad, bioaccesibilidad y efecto en la salud humana.

Educación

  •  Food Process Engineer, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1994
  •  Master of Food Science, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2008
  •  PhD Science and Food Engineer, Universidad de Santiago de Compostela. España, 2012
  •  Advanced Studies Diploma, Universidad de Santiago de Compostela. España, 2009
  •  PhD Engineering Science, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2012

Experiencia Académica

  •   Academica Part Time

    Universidad Tecnologica Metropolitana

    Facultad de Cs. Naturales, Matematicas y del Medio Ambiente

    Santiago, Chile

    1998 - 2000

  •   Academica Part Time

    Universidad Tecnologica Metropilitana

    Facultad de Cs. Naturales, Matematicas y del Medio Ambiente

    Santiago, Chile

    2006 - 2008

  •   Academica Part Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Facultad de Ingenieria

    Santiago, Chile

    2012 - 2016

  •   Profesora Titular Full Time

    UNIVERSIDAD CENTRAL DE CHILE

    Facultad de Ingenieria y Arquitectura

    Santiago, Chile

    2016 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Technical Manager Full Time

    Rhone-Poulanc

    Santiago, Chile

    1997 - 2000

Premios y Distinciones

  •   Premio Bimbo Panamericano en Nutrición, Ciencia y Tecnología de Alimentos

    BIMBO Internacional

    Chile, 2013

    Iniciativa que incentiva y reconoce los mejores trabajos de investigación; así como contribuye a reafirmar la trayectoria de investigadores destacados en las áreas de Nutrición y Tecnología de Alimentos

  •   Premio de Excelencia en Tesis Doctoral

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile, 2012

    Este premio tiene por objetivo reconocer y estimular la investigación desarrollada por los alumnos de los distintos Programas de Doctorado de la Pontificia Universidad Católica de Chile, cuyas tesis doctorales representen un aporte a la proyección de las ciencias, humanidades, artes y tecnologías de nuestro país.


 

Article (23)

Basil Seeds as a Novel Food, Source of Nutrients and Functional Ingredients with Beneficial Properties: A Review
Physicochemical and functional properties of soluble fiber extracted from two phenotypes of chia (Salvia hispanica L.) seeds
Intake of soluble fibre from chia seed reduces bioaccessibility of lipids, cholesterol and glucose in the dynamic gastrointestinal model simgi®.
Evaluation of the physical changes of different soluble fibres produced during an in vitro digestion
Assessment of rheological and microstructural changes of soluble fiber from chia seeds during an in vitro micro-digestion
Evaluation of protective effect of different dietary fibers on polyphenolic profile stability of maqui berry (Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz) during in vitro gastrointestinal digestion
Understanding the impact of chia seed mucilage on human gut microbiota by using the dynamic gastrointestinal model simgi®.
Assessment of polyphenolic profile stability and changes in the antioxidant potential of maqui berry (Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz) during in vitro gastrointestinal digestion.
Determination of polyphenolic profile, antioxidant activity and antibacterial properties of maqui [Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz] a Chilean blackberry
Determination of polyphenolic profile, antioxidant activity and antibacterial properties of maqui [Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz] a Chilean blackberry
Total liver fat quantification using three-dimensional respiratory self-navigated MRI sequence
Assessment of antibacterial and antioxidant properties of chitosan edible films incorporated with maqui berry (Aristotelia chilensis).
Effect of starch gelatinization and vacuum frying conditions on structure development and associated quality attributes of cassava-gluten based snack
Loss of birefringence and swelling behavior in native starch granules: Microstructural and thermal properties
Process optimization by response surface methodology and quality attributes of vacuum fried yellow fleshed sweetpotato (Ipomoea batatas L.) chips
Water relationships in Haematoccoccus pluvialis and their effect in high-pressure agglomeration for supercritical CO2 extraction
Optimization of processing conditions for vacuum frying of high quality fried plantain chips using response surface methodology (RSM)
Chia seed (Salvia hispanica) an ancient grain and new functional product
Comparison of vacuum and atmospheric deep-fat frying of wheat starch and gluten based snacks
Characterization and microstructure of films made from mucilage of Salvia hispanica and whey protein concentrate
Chia seeds: Microstructure, mucilage extraction and hydration
Experimental and Mathematical Description of Sorption Isotherms and Thermodynamic Properties of Salted and Dried African Catfish (Clarias gariepinus)
Modulation of Helicobacter pylori colonization with cranberry juice and Lactobacillus johnsonii La1 in children

BookSection (1)

New Approaches about Nutraceutical Aspects of Dietary Fiber From Chia Seeds as a Functional Ingredient

ConferencePaper (5)

A Comparative Study of the Physical Changes of Two Soluble Fibers during In Vitro Digestion
Frying conditions affects structure development and some quality attributes of fabricated matrices from wheat starch and vital gluten
In vitro glycaemic index and microstructure analysis of bakery products with chia
In situ starch microstructure during gelatinization
Development and characterization of composite edible films from mucilage of Salvia hispanica and whey protein concentrate

Proyecto (14)

New sources of dietary fibre and its contribution on the reduction of risks associated to metabolic syndrome
Desarrollo de ingredientes alimentarios a partir de cultivos ancestrales Latinoamericanos
Determination of the health benefits of bioactive compounds of discarded chia plants (Salvia hispanica L.) using UPLC-TOF-MS, and a global evaluation of antioxidant in vitro capacity and its effect in vivo.
Desarrollo de ingredientes funcionales y aditivos especializados para la valorización de la pequeña y mediana agricultura de secano
Estudio físico-químico nutricional y tecnológico de la contribución de subproductos de chia (Salvia hispanica L.) como nuevos ingredientes alimentarios en Europa.
Evaluation of the effect of mucilage from chia seed on the digestion process such as soluble fiber. In vitro study.
Ingeniería Gastronómica para la Innovación en Alimentos
Radiología Cuantitativa=> Reportes Cuantitativos de Grasa abdominal Total
Prototipo Jugo puro y natural de papaya chilena
Desarrollo de metodología para extraer proteínas a partir de harina de semilla de chia desgrasada y sin mucílago
Desarrollo de metodología para extraer proteínas a partir de harina de semilla de chia desgrasada y sin mucílago.
Determinación de parámetros y condiciones para la optimización de la extracción del mucílago de chía (Salvia hispanica L.)
STARCH GRANULES AS DESICCANT IN FOOD PRODUCTS
Incorporación de nuevos ingredientes funcionales a alimentos como contribución a la promoción de la salud y/o a la prevención de enfermedades de la población Iberoamericana
23
Loreto Muñoz

Profesora titular

Escuela de Ingenieria

Universidad Central de Chile

Santiago, Chile, Chile

12
Loreto Muñoz

Academic - researcher

Universidad Central de Chile

Santiago, Chile

1
Franco Pedreschi

Director

Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Macul, Chile

1
Pablo Irarrazaval

Professor

Electrical Engineering

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
PAOLA CACERES

ACADEMICO

NUTRICION

UNIVERSIDAD DE CHILE

SANTIAGO, Chile

1
Juan Miquel

Full Professor

Gastroenterology

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Luis Puente

Academico

Ciencias de los Alimentos y Tecnologia Quimica

UNIVERSIDAD DE CHILE, FACULTAD DE CIENCIAS QUÍMICAS Y FARMACÉUTICAS

Santiago, Chile

1
Jose del Valle

Profesor Asociado

Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Veronica Dueik

Pontificia Universidad Catolica de Chile

Santiago, Chile

1
Pedro Bouchon

Profesor Titular

Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Hernan Speisky

PROFESOR TITULAR

UNIVERSITY OF CHILE

SANTIAGO, Chile

1
Liliana Zura

Personal Apoyo Proyecto FONDECYT 358639

Ciencia de los Alimentos

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Mónica Andrews

INTA

Santiago, Chile