Man

Mauricio Alfredo Gonzalez Aguero

Researcher

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS - CRI LA PLATINA

SANTIAGO, Chile

Líneas de Investigación


Postharvest physiology and biochemistry in fruit crops.; Molecular and genetics aspects of fruit ripening.; Gene discovery.; Bioinformatics.

Educación

  •  Doctor, Universidad de Chile. Chile, 2006
  •  Licenciado, Universidad de Chile. Chile, 2002

Experiencia Profesional

  •   Investigador

    Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA)

    Santiago, Chile

    2006 - Sin Información

Formación de Capital Humano


- Memoria de Magíster realizada por Sebastián Henríquez. Estudiante de la carrera de Ingeniería en Biotecnología, Universidad Andrés Bello, Chile. Título: “Cambios en el metabolismo de ácidos grasos durante el desarrollo determinan la calidad de la fruta durante la postcosecha de paltas variedad Hass”.

- Memoria de Magíster realizada por Luis Tejerina. Estudiante de la carrera de Ingeniería en Biotecnología, Universidad Andrés Bello, Chile. Título: “Caracterización de los principales genes y metabolitos responsables del aumento de la acidez durante la maduración de la chirimoya (Annona cherimola Mill.)”. 2013 - a la fecha.

- Memoria de Magíster realizada por Alejandra Morgan. Estudiante de la carrera de Ingeniería en Biotecnología, Universidad Andrés Bello, Chile. Título: “Rol de etileno como agente modulador de la biosíntesis de volátiles involucrados en el aroma en palta cv. Hass”.

- Memoria de Magíster realizada por Germán Dupre. Estudiante de la carrera de Ingeniería en Biotecnología, Universidad Andrés Bello, Chile. Título: “Caracterización genética y transcripcional de genes involucrados en la biosíntesis de monoterpenos presentes en el aroma moscatel durante el desarrollo de Vitis vinifera”. 2013 - a la fecha.

- Memoria de Magister realizada por Amaya Busto. Estudiante de la carrera de Ingeniería en Biotecnología, Universidad Andrés Bello, Chile. Título: “Sabor en palta: evolución de los componentes claves durante la maduración en paltas var “Hass”. 2011 - 2013.

- Memoria de Magister realizada por Cinthya Araneda. Estudiante de la carrera de Ingeniería en Biotecnología, Universidad Andrés Bello, Chile. Título: “Biosíntesis de ácido tartárico durante el desarrollo de uva de mesa (Vitis vinifera): cv Thompson Seedless y Red Globe”. 2010 - 2012.

- Memoria de Magister realizada por Miguel García. Estudiante de la carrera de Ingeniería en Biotecnología, Universidad Andrés Bello, Chile. Título: “Estudio de la participación de genes claves de la biosíntesis de lípidos en el desarrollo de desórdenes fisiológicos en palta var Hass”. 2009 - 2010.

- Memoria de Título realizada por Pablo Muñoz. Estudiante de la carrera de Ingeniería Civil en Biotecnología, Universidad de Chile. Título: “Análisis de los perfiles de expresión de genes relacionados con el crecimiento de baya en uva de mesa, en fenotipos contrastantes en tamaño de baya y semilla”. 2008 - 2009.



 

Article (12)

Identification and characterization of two putative genes encoding acetyl-coenzyme A carboxylase subunits that are possibly associated with internal browning during cold storage of 'Hass' avocados (Persea americana Mill.)
Identification of two putative reference genes from grapevine suitable for gene expression analysis in berry and related tissues derived from RNA-Seq data
Study on differential expression of 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid oxidase genes in table grape cv. Thompson Seedless
A general method for high-quality RNA isolation from metabolite-rich fruits
Ethylene biosynthesis in apricot: Identification of a ripening-related 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid synthase (ACS) gene
Identification of genes possibly related to loss of quality in late-season 'Hass' avocados in Chile
Identification and Characterization of Genes Differentially Expressed in Cherimoya (Annona cherimola Mill) after Exposure to Chilling Injury Conditions
Differential expression levels of aroma-related genes during ripening of apricot (Prunus armeniaca L.)
Browning in Annona cherimola fruit: Role of Polyphenol oxidase and characterization of a coding sequence of the enzyme
Identification of genes expressed during Drosophila melanogaster gastrulation by using subtractive hybridization
Copper overload affects copper and iron metabolism in HepG2 cells.
Metallothionein is key for safe intracellular copper storage and cell survival at normal and supra-physiological exposure levels.

ConferencePaper (1)

Expression of 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid oxidase gene family in table grape cultivars.

ConferencePoster (28)

A PRELIMINARY STUDY ON AVOCADO FLAVOR: CHANGES RELATED TO FATTY ACID AND AROMATIC VOLATILE METABOLISMS DURING RIPENING OF AVOCADO VAR. ‘HASS’.
Acidity in cherimoya (Annona cherimola Mill.): how does the fruit prepare their machinery during development to increase organic acids during ripening?.
ACO gene expression in table grape berry development: response to ethylene modulation and environmental factors.
ADVANCES IN THE IDENTIFICATION OF PUTATIVE BIOMARKERS ASSOCIATED TO BERRY SIZE TRAIT IN TABLE GRAPES, USING A MASSIVE TRANSCRIPTOMIC APPROACH (RNA-SEQ).
AROMA: AN INTEGRATIVE APPROACH FOR UNDERSTANDING AND IMPROVING A COMPLEX QUALITY TRAIT.
Avocado flavor: gene expression and metabolite changes during maturity and ripening.
BÚSQUEDA DE GENES RELACIONADOS CON EL DESARROLLO DE LA BAYA EN UVA DE MESA (V. vinifera) MEDIANTE SECUENCIACIÓN MASIVA DE CDNAS (RNA-SEQ).
DIFFERENTIAL EXPRESSION LEVELS OF CONTRASTING PHENOTYPES IN SEGREGATING INDIVIDUALS FROM TABLE GRAPE (Vitis vinifera L.).
Differential expression of key genes related to quality attributes during development of table grape under ethylene modulation.
EFFECT OF ETHYLENE INHIBITORS IN APRICOT RIPENING: ACTION V/S BIOSYNTHESIS.
ESTUDIO DE LA GENERACIÓN DE DESÓRDENES FISIOLÓGICOS EN PALTA "HASS" EN ETAPAS TARDÍAS DE COSECHA EN TRES TEMPORADAS DE EVALUACIÓN.
Estudio preliminar de la participación de PMEI y SPY en fenotipos contrastantes de uva de mesa (Vitis Vinifera L.).
ETILENO DURANTE EL DESARROLLO DE BAYAS DE UVA DE MESA Y SU RELACION CON ATRIBUTOS DE CALIDAD A COSECHA.
Gene identification using quantitative trait loci for sugar content and acidity on table grapes (Vitis vinifera L.).
IDENTIFICATION AND CHARACTERIZATION OF GENES RELATED TO EMBRYO DEVELOPMENT IN TABLE GRAPE (Vitis vinifera L.).
Identification and characterization of putative markers derived from a transcriptomic approach (RNA-Seq) associated to berry size in table grapes.
Identification and Characterization of Two Genes Associated to Postharvest Disorders of 'Hass' Avocados (Persea Americana Mill.).
IDENTIFICATION OF GENES RELATED TO PHYSIOLOGICAL DISORDERS DURING COLD STORAGE OF 'HASS' AVOCADOS (Persea americana MILL.).
Identification of quantitative trait loci and genes related to sugar content and acidity in table grape.
Identification of SNP-type polymorphisms associated to berry size in table grapes (Vitis vinifera L.).
Identification of table grapes genes related to seedlessness, berry size and GA-responsiveness by functional genomics.
Identification of the gene family for alternative oxidase from Prunus spp.
INTERNAL BROWNING DEVELOPMENT DURING COLD STORAGE OF ‘HASS’ AVOCADOS (Persea americana MILL.): THE ROLE OF ACETYL-COA CARBOXILASE AND STEAROYL-ACP DESATURASE GENES.
PMEI AND SPY: TWO GENES WITH POSIBLE ROLES IN SEED AND BERRY DEVELOPMENT IN TABLE GRAPE (Vitis vinifera L.).
STUDY OF FACTORS INVOLVED IN DIFFERENTIAL GENERATION OF PHYSIOLOGICAL DISORDERS DURING COLD STORAGE OF 'HASS' AVOCADOS (Persea americana MILL.).
STUDY OF FACTORS INVOLVED IN THE DIFFERENTIAL GENERATION OF PHYSIOLOGICAL DISORDERS DURING POSTHARVEST OF 'HASS' AVOCADOS (Persea americana MILL.): FIRST APPROACHES.
STUDY OF THE ROLE OF L-IDONATE DEHYDROGENASE IN TARTARIC ACID BIOSYNTHESIS DURING TABLE GRAPE (Vitis vinifera L.) DEVELOPMENT.
Transcriptomic approach (RNA-Seq) reveals putative biomarkers associated to berry size in table grapes.

Proyecto (11)

Estudios fisiológicos y genómicos para la identificación de genes relacionados al desgrane de postcosecha de uva de mesa, y su posible uso en mejoramiento asistido
An integrative approach to study organic acids metabolism during development and ripening of cherimoya (Annona cherimola Mill)
Fruit aging as a major modulator of overall quality of Hass avocado during fruit development and ripening
Identification of SNP-type markers related to the table grape flavor subtraits sugar and organic acids content and berry texture, through QTL identification and functional mapping
Desarrollo y aplicación de herramientas de genómica e ingeniería genética para potenciar el fitomejoramiento de vides de mesa
Understanding changes in flavor metabolism and mechanisms of regulation during fruit development and postharvest life of table grapes
Centro de Estudios Avanzados en fruticultura (CEAF)
Study of factors involved in differential generation of physiological disorders during cold storage of delayed harvest "Hass" avocados (Persea americana mill.)
Identificación de genes relacionados con el desarrollo y crecimiento de bayas apirenas de vid mediante genómica funcional
Núcleo Científico Milenio en Biotecnología Celular Vegetal (PCB)
Reforzamiento de las capacidades del Centro Regional de Investigación La Platina del Instituto de Investigaciones Agropecuarias, en Bioinformática y Poscosecha

Review (2)

Aroma Volatiles: Biosynthesis and Mechanisms of Modulation During Fruit Ripening
Identification of woolliness response genes in peach fruit after post-harvest treatments
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Mauricio Gonzalez

Researcher

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS - CRI LA PLATINA

SANTIAGO, Chile

7
Bruno Defilippi

Head

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Santiago, Chile

4
Veronica Cambiazo

Profesora titular

Unidad de Nutrición Básica

UNIVERSIDAD DE CHILE - INTA

Santiago, Chile

3
Mauricio Gonzalez

Profesor Titular

INTA

UNIVERSIDAD DE CHILE - INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

Santiago, Chile

2
Gustavo Zuñiga

Professor

Biologia

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

2
Ariel Orellana

Profesor Titular

Centro de Biotecnologia Vegetal

UNIVERSIDAD ANDRES BELLO

Santiago, Chile

1
Alejandro Maass

Main Researcher

Center for Mathematical Modeling

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Patricio Hinrichsen

Investigador

INIA CENTRO REGIONAL LA PLATINA

Santiago, Chile

1
Lee Meisel

Associate Professor

Institute of Nutrition and Food Technology (INTA), University of Chile

Macul, Chile

1
RODRIGO INFANTE

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Marco Nuñez

Professor

Biology

Fac. Ciencias, Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Daniella Utz

Postdoctorado

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Leonardo Pavez

Profesor Asociado

Instituto de Ciencias Naturales

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Alex Di Genova

Assistant professor

Engineering sciences

Universidad de O'Higgins

Rancagua, Chile

1
Humberto Prieto

Investigador

Instituto Investigaciones Agropecuarias

Santiago, Chile

1
Talia del Pozo

INTA UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Ricardo Uauy

Professor

Pontificia Universidad Catolica de Chile

Santiago, Chile