Man

Pamela Adriana Rojas Moncada

Profesor asistente

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Area Nutrición básica: Estado nutricional de microminerales; Area Nutrición Clínica: Estado nutricional y metabolismo; Aspectos tóxicos-nutricionales de metales pesados; Metabolsimo energético; Manejo médico de obesidad; Cirugía bariátrica; Diabetes-Obesidad; Sindrome Ovario Poliquístico; Enfermedad celiaca; ASPECTOS NUTRICIONALES DEL ZINC Y OTROS MINERALES; CIRUGIA BARIATRICA Y METABOLISMO DE MICRONUTRIENTES; INTERACCION DE MINERALES; Nutricion clinica; Medicina Bariatrica; Micronutrientes; Nutrición de Hierro; Enfermedades cardiovasculares; Diabetes; Endocrinologia; Nutrición en cirugía bariátrica; Nutrición y obesidad

Educación

  •  Medico Cirujano, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2004
  •  Ciencias Actividad Física, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2006
  •  Medicina Interna, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2007
  •  Docencia, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2010
  •  Nutricion, Nutritional Coaching, Experts en Nutrició . España, 2012
  •  Docencia, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2014
  •  En Ciencias Médicas Mención Nutrición, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2007
  •  NUTRICIÓN CLÍNICA , CONACEM. Chile, 2021

Experiencia Académica

  •   Profesor asistente Part Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Medicina

    Santiago, Chile

    2006 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Nutriologa Part Time

    Redsalud Providencia

    Santiago, Chile

    2009 - A la fecha

  •   Nutriologa Part Time

    Integramedica

    Santiago, Chile

    2008 - 2009

Premios y Distinciones

  •   mejor trabajo científico

    ACHINUMET

    Chile, 2015

    Primer lugar al mejor trabajo científico “Impacto del bypass gástrico y la gastrcctomía en manga en la absorción de zinc”

  •   mejor trabajo científico

    ACHINUMET

    Chile, 2008

    Primer lugar al mejor trabajo científico “Efecto del bypass gástrico sobre el gasto energético de reposo a dos años de realizada la intervención”.


 

Article (34)

Meal timing across the day modulates daily energy intake in adult patients with type 2 diabetes
Zinc absorption and zinc status are reduced after either sleeve gastrectomy or Roux-en-Y gastric bypass in premenopausal women with severe obesity studied prospectively over 24 postoperative months
Determination of subtypes of Blastocystis sp. in Chilean patients with and without inflammatory bowel syndrome, A preliminary report
Evaluación de la composicion corporal antes y después de la reducción de peso con baipás gastrico en Y de Roux. ¿Son confiables las mediciones de la bioimpedanciometría?
Fatty acid desaturation in red blood cell membranes of patients with type 2 diabetes is improved by zinc supplementation
Nutritional Effects of Zinc on Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes: Mechanisms and Main Findings in Human Studies
Association between zinc nutritional status and glycemic control in individuals with well-controlled type-2 diabetes
Calcium absorption may be affected after either sleeve gastrectomy or Roux-en-Y gastric bypass in premenopausal women: a 2-y prospective study
Zinc Supplementation Does Not Affect Glucagon Response to Intravenous Glucose and Insulin Infusion in Patients with Well-Controlled Type 2 Diabetes
Does Zinc Really “Metal” with Diabetes? The Epidemiologic Evidence
Efecto del fraccionamiento de la dieta y cantidad de hidratos de carbono en el control metabólico en pacientes con diabetes mellitus tipo 2, sin terapia con insulina
Micronutrient Deficiencies in Morbidly Obese Women Prior to Bariatric Surgery
IMPACT OF DIETARY FATTY ACIDS ON LIPID PROFILE, INSULIN SENSITIVITY AND FUNCTIONALITY OF PANCREATIC beta CELLS IN TYPE 2 DIABETIC SUBJECTS
Changes in Bone Mineral Density After Sleeve Gastrectomy or Gastric Bypass: Relationships with Variations in Vitamin D, Ghrelin, and Adiponectin Levels
BONE MINERAL DENSITY AND ADEQUACY OF DIETARY PATTERN OF PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY DISEASE IN HEMODIALYSIS
IMPACT OF STRENGTH TRAINING EXERCISE ON SECONDARY PREVENTION OF CHILDHOOD OBESITY; AN INTERVENTION WITHIN THE SCHOOL SYSTEM
RESIDUAL EFFECT OF MUSCLE STRENGTH EXERCISE IN SECONDARY PREVENTION OF CHILDHOOD OBESITY
Zinc as a potential coadjuvant in therapy for type 2 diabetes
Changes in ghrelin concentrations one year after resective and non-resective gastric bypass: Associations with weight loss and energy and macronutrient intakes
EVOLUTION OF THE INTAKE AND NUTRITIONAL STATUS OF ZINC, IRON AND COPPER IN WOMEN UNDERGOING BARIATRIC SURGERY UNTIL THE SECOND YEAR AFTER SURGERY
Heme- and nonheme-iron absorption and iron status 12 mo after sleeve gastrectomy and Roux-en-Y gastric bypass in morbidly obese women
NUTRITIONAL ASSESSMENT FOR CANCER PATIENT
Acanthosis nigricans as an indicator of insulin resistance in Chilean adult population
ALOPECIA IN WOMEN WITH SEVERE AND MORBID OBESITY WHO UNDERGO BARIATRIC SURGERY
Quality of the diet of women with severe and morbid obesity undergoing gastric bypass and sleeve gastrectomy
Trace Element Status and Inflammation Parameters after 6 Months of Roux-en-Y Gastric Bypass
Zinc absorption and zinc status are reduced after Roux-en-Y gastric bypass: a randomized study using 2 supplements
BODY COMPOSITION ASSESSMENT IN PATIENTS WITH CHRONIC RENAL FAILURE
Changes in Bone Mineral Density, Body Composition and Adiponectin Levels in Morbidly Obese Patients after Bariatric Surgery
Evolution and quality of the diet of women with severe and morbid obesity undergoing gastric bypass
Iron absorption and iron status are reduced after Roux-en-Y gastric bypass
Energy expenditure and body composition in severe and morbid obese women after gastric bypass
Gasto energético y composición corporal en mujeres con obesidad severa y mórbida sometidas a bypass gástrico
Agreement between measured and calculated by predictive formulas resting energy expenditure in severe and morbid obese women

Abstract (2)

GLYCEMIC INDEX DIET AND RELATION WITH WEIGHT LOSS IN WOMEN WITH SEVERE AND MORBID OBESITY UNDERGOING BARIATRIC SURGERY
BARIATRIC SURGERY AFFECTS ZINC AND IRON ABSORPTION AND NUTRITIONAL STATUS IN MORBIDLY OBESE PATIENTS

BookSection (8)

LÁCTEOS Y SALUD CARDIOVASCULAR
Cardiovascular Risk and PPARs: The Good Ones or the Bad Ones?
Antropometría y composición corporal
Apoyo nutricional en el paciente oncológico.
Obesidad.
Fisiopatologia de deficiências de minerais após by-pass gástrico e gastrectomia vertical: zinco, ferro e cálciol
Consequências da Obesidade no Paciente Cirúrgico
Aspectos metabólicos y terapia nutricional del paciente crítico obeso

BookWhole (1)

Role of n-6 and n-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Type 2 Diabetes

Proyecto (7)

Análisis de la secreción de ghrelina tras la ingesta de edulcorantes no nutritivos en sujetos con diabetes tipo 2 (DM2).
Estado nutricional, ingesta de nutrientes, composición corporal y salud ósea en jóvenes chilenos vegetarianos y no vegetarianos
Eficacia de la dieta baja en fodmaps en la reducción de los síntomas gastrointestinales y los cambios de la microbiota intestinal en pacientes adultos con síndrome de intestino irritable que cursan con diarrea (sii-d
Evaluación de pruebas de funcionalidad muscular en pacientes sometidos a bypass gástrico en Y de Roux
Interaction Between Supplemental Zinc And Muscle-Strength Training As A Key Element To Improve Type-2 Diabetes Therapy
ZINC SUPPLEMENTATION IN TYPE-2 DIABETES=> A RANDOMIZED CLINICAL TRIAL AND MOLECULAR STUDIES OF THE MECHANISMS INVOLVED
Disrupción de la homeostasis metabólica y cardiovascular asociada a la obesidad infantil

Review (1)

Nutritional treatment in pressure and venous ulcers
52
Pamela Rojas

Profesor asistente

Nutricion

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

28
Fernando Carrasco

Médico nutriólogo

Nutrición y Vida Saludable

Clínica Las Condes

Santiago, Chile

23
Karen Basfi-Fer

académico

Departamento de Nutrición

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

23
Manuel Ruz

Professor and Chair

Nutrition

DEPARTAMENTO DE NUTRICIÓN, FACULTAD DE MEDICINA, UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

4
Álvaro Pérez

Associate Professor

Nutrition

Universidad de Chile

Santiago, Chile

3
Daniela Adjemian

Prof Asistente, Nutrióloga Asistencia Nutricional Intensiva

Cirugía

Hospital Clínico Universidad de Chile

Santiago, Chile

3
JOSE GALGANI

ASSOCIATE PROFESSOR

NUTRITION, DIABETES AND METABOLISM; AND UDA-CIENCIAS DE LA SALUD, NUTRICION Y DIETETICA

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

2
Gabriela Carrasco

Académico

Nutrición

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Raquel Burrows

PROFESOR TITULAR

Instituto de Nutricion y Tecnologia de los Alimentos

universidad de

Santiago, Chile

2
Marcelo Cano

Profesor titular

Kinesiología

Universidad de Chile

Santiago de Chile, Chile

2
Fabian Vásquez

Académico

ESCUELA DE NUTRICIÓN Y DIETÉTICA. FACULTAD DE MEDICINA

Santiago, Chile

2
Lydia Lera

Profesor Titular

INTA University of Chile

Santiago de Chile, Chile

1
Maria Eugenia Sanhueza

Medico Nefrologo

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Victor Faundes

Assistant Profesor

Laboratorio de Genetica y Enfermedades Metabolicas

Universidad de Chile, INTA

Santiago, Chile

1
Verónica Sambra

Nutricionista

Departamento de Nutrición

Nutricionista Centro para la atención de Enfermedades Metabólicas y Nutricionales (CEPAEM).

Independencia, Chile

1
Christine Kreindl

Instructor

Ciencias de salud

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

1
Sebastian Peña

Instructor Adjunto

Pediatría y Cirugía Infantil Occidente

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
RUBEN MERCADO

Academico

Pediatria y Cirugia Infantil Occidente

UNIVERSIDAD DE CHILE. FACULTAD DE MEDICINA. UNIDAD DOCENTE DE PARASITOLOGÍA.

Santiago, Chile

1
Maria Hernandez

Académico. Profesor Asistente

Nutrición

Universidad de Chile

Santiago , Chile

1
Alejandro Pacheco

Profesor Asociado, nefrólogo

Medicina Norte

Hospital Clínico Universidad de Chile

Santiago, Chile