Dscn9962_(2).jpg_thumb90

rodrigo alejandro rojas araya

Académico

Universidad Católica del Norte

COQUIMBO, Chile

Líneas de Investigación


Especialidad en el área de patología de organismos acuáticos de cultivo con énfasis en molucos cultivados en Chile

Educación

  •  Doctor en Acuicultura, UNIVERSIDAD CATOLICA DEL NORTE. Chile, 2014

Experiencia Académica

  •   Academico Full Time

    UNIVERSIDAD CATOLICA DEL NORTE

    Facultad de Ciencias del Mar

    coquimbo, Chile

    2020 - A la fecha


 

Article (26)

A g-type lysozyme from the scallop Argopecten purpuratus participates in the immune response and in the stability of the hemolymph microbiota
Red Cusk-Eel (Genypterus chilensis) Gut Microbiota Description of Wild and Aquaculture Specimens
Evaluation of the correlation between minimum inhibitory concentrations (MIC) and disk diffusion data of Flavobacterium psychrophilum isolated from outbreaks occurred in Chilean salmonid farms
Expression of immune-related genes during early development of the scallop Argopecten purpuratus after Vibrio splendidus challenge
First description outside Europe of the emergent pathogen Vibrio europaeus in shellfish aquaculture
Live Feeds Used in the Larval Culture of Red Cusk Eel, Genypterus chilensis, Carry High Levels of Antimicrobial-Resistant Bacteria and Antibiotic-Resistance Genes (ARGs)
Microbiota of the Digestive Gland of Red Abalone (Haliotis rufescens) Is Affected by Withering Syndrome
Molecular characterization and expression patterns of two LPS binding /bactericidal permeability-increasing proteins (LBP/BPIs) from the scallop Argopecten purpuratus
Quantification and Distribution of Omega-3 Fatty Acids in South Pacific Fish and Shellfish Species
In-depth analysis of swim bladder-associated microbiota in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
Isolation and Pathogenic Characterization of Vibrio bivalvicida Associated With a Massive Larval Mortality Event in a Commercial Hatchery of Scallop Argopecten purpuratus in Chile
Partial Evaluation of Autochthonous Probiotic Potential of the Gut Microbiota of Seriola lalandi
Draft genome sequence of Epilithonimonas sp. FP211-J200, isolated from an outbreak episode on a rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farm
Antimicrobial Susceptibility of Flavobacterium psychrophilum from Chilean Salmon Farms and Their Epidemiological Cut-Off Values Using Agar Dilution and Disk Diffusion Methods
First Report of Vibrio tubiashii Associated with a Massive Larval Mortality Event in a Commercial Hatchery of Scallop Argopecten purpuratus in Chile
Treatment of seawater for rotifer culture uses applying adsorption and advanced oxidation processes
A nanomolecular approach to decrease adhesion of biofouling-producing bacteria to graphene-coated material
Characterization and pathogenicity of Vibrio splendidus strains associated with massive mortalities of commercial hatchery-reared larvae of scallop Argopecten purpuratus (Lamarck, 1819)
Genome Sequence of Vibrio VPAP30, Isolated from an Episode of Massive Mortality of Reared Larvae of the Scallop Argopecten purpuratus
Scallop larvae hatcheries as source of bacteria carrying genes encoding for non-enzymatic phenicol resistance
Effect of florfenicol and oxytetracycline treatments on the intensive larval culture of the Chilean scallop Argopecten purpuratus (Lamarck, 1819)
Role of shellfish hatchery as a reservoir of antimicrobial resistant bacteria
Detection of the floR Gene in a Diversity of Florfenicol Resistant Gram-Negative Bacilli from Freshwater Salmon Farms in Chile
Pathogenicity of a Highly Exopolysaccharide-producing Halomonas Strain Causing Epizootics in Larval Cultures of the Chilean Scallop Argopecten purpuratus (Lamarck, 1819)
Occurrence of florfenicol resistance in bacteria associated with two Chilean salmon farms with different history of antibacterial usage
Copper accumulation by bacteria and transfer to scallop larvae

Proyecto (14)

Unraveling scallop immunity - pathogen interplay by dual transcriptomics: Identification of molecular markers associated with resistance in larvae and virulence in a pathogenic Vibrio
Valoración nutricional de productos del mar en la IV Región
Desarrollo de una estrategia de prevención y control de mortalidades causadas por vibriosis en hatcheries de moluscos basado en uso de bacteriófagos
Vibriosis letales en larvas de Argopecten purpuratus=> Compuestos naturales como inhibidores de la comunicación bacteriana y su efecto en la reducción de la virulencia de Vibrios patógenos
Estandarización de las metodologías para la determinación de la susceptibilidad a agentes antimicrobianos de especies bacterianas patógenas presentes en el cultivo de salmones en Chile
Desarrollo de una tecnología base de cultivo para la producción de cojinoba (Seriolella violacea).
Implementación de un sistema de alerta temprana asociado al monitoreo de la resistencia bacteriana en la actividad salmonicultora de la Región de los Lagos y Aysén
Vigilancia de la resistencia bacteriana en la salmonicultura
Aumento de la productividad del cultivo de abalón rojo (Haliotis rufescens) mediante mejoramiento genético y control de patógenos
Evaluación ambiental y sanitaria de la acuicultura de pequeña escala en Chile
Desarrollo e implementación de indicadores de calidad larval en el cultivo de Argopecten purpuratus y su correlación con aspectos nutricionales y sanitarios del cultivo
Caracterización molecular y factibilidad de transferencia de la resistencia a oxitetraciclina, florfenicol y sulfonamidas presentes en bacterias asociadas a cultivos de salmones en Chile
Investigación y desarrollo biotecnológico para la exportación de crustáceos y moluscos in vivo
Investigación y desarrollo de reproductores y semilla de calidad genética y sanitaria para la sustentabilidad del cultivo del abalón japonés (Haliotis discus hannai)
24
rodrigo rojas

Académico

Acuicultura

Universidad Católica del Norte

COQUIMBO, Chile

9
Claudio Miranda

Profesor Asociado

Departamento de Acuicultura

UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL NORTE

Coquimbo, Chile

4
Gerardo Gonzalez

Full Professor

Microbiology

UNIVERSIDAD DE CONCEPCION

Concepcion, Chile

2
Osmán Díaz

Asistente de investigación

Universidad Mayor de Chile

Santiago, Chile

2
Carolina Ramirez

Investigadora

INTA

Santiago, Chile

2
Paulina Schmitt

Assistant Professor

Biology

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

Valparaiso, Chile

1
FERNANDO DORTA

APOYO ACADÉMICO

CENTRO DE BIOTECNOLOGIA

Universidad Técnica Federico Santa María

VALPARAÍSO, Chile

1
Miguel Ángel Rincón

Académico profesor asociado

INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE LOS ALIMENTOS

Santiago, Chile

1
Rafael Opazo

Profesor asistente

Instituto de Nutrición y Tecnología de los alimentos

University of Chile

Santiago, Chile

1
Katherina Brokordt

Académico/Profesor Asociado

Acuicultura

Universidad Católica del Norte

Coquimbo, Chile

1
Alejandro Villasante

Investigador Asociado

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago , Chile

1
Natalia Catalán

Investigador

INTA

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Cristian Ramírez

Associated researcher

Chemical and Environmental Engineering Department

UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA

Valparaiso, Chile

1
Jaime Romero

Profeasor Asociado

INTA

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Edra Jimenez

Asistente de Investigación

Universidad Técnica Federico Santa María

Valparaíso, Chile

1
Edgardo Abarca

Encargado Eje Estratégico Moluscos

Centro de Innovación Acuicola - AquaPacifico

Coquimbo, Chile

1
Ricardo Henriquez

Professor

Physics

UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA

Valparaiso, Chile

1
Carolina Parra

Young Researcher. Head of Nanobiomaterials Laboratory

Physics

UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA

Valparaíso, Chile

1
Roxana González

Investigadora Postdoctoral

Acuicultura

Universidad Católica del Norte

Coquimbo, Chile

1
Yuly Lopez

Cresib

Barcelona, España

1
SANDRA LOPEZ

Profesora Asistente

Nutrición

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Jaime Romero

Profesor Asociado

Alimentos

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Helia Bello

Full Professor

Microbiologia

UNIVERSIDAD DE CONCEPCION

Concepción, Chile