Photo-sandra_lopez.jpg_thumb90

SANDRA LILIANA LOPEZ ARANA

Profesora Asistente

Universidad de Chile

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


My research interest is focused on Public Health and Nutritional Issues, specifically how inequalities affect overweight and obesity rates and other health related issues.

Educación

  •  SALUD PÚBLICA, ERASMUS UNIVERSITY ROTTERDAM. Holanda, 2016
  •  CIENCIAS DE LA SALUD, ERASMUS UNIVERSITY ROTTERDAM. Holanda, 2011
  •  SALUD PÚBLICA, HEBREW UNIVERSITY OF JERUSALEM. Israel, 2008
  •  NUTRICIÓN Y DIETÉTICA, UNIVERSIDAD NACIONAL DE COLOMBIA. Colombia, 2006

Experiencia Académica

  •   PROFESORA ASISTENTE Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    MEDICINA

    SANTIAGO, Chile

    2018 - A la fecha

  •   PROFESORA ASISTENTE Other

    UNIVERSIDAD DEL ROSARIO

    CIENCIAS DE LA SALUD

    Bogotá, Colombia

    2014 - 2014

  •   Instructora área de investigación aplicada. Full Time

    Servicio Nacional de Aprendizaje (SENA)

    Bogotá, Colombia

    2014 - 2014

Experiencia Profesional

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA), Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2015 - 2017

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Fundación para la investigación en nutrición y salud (FINUSAD)

    Bogotá, Colombia

    2013 - 2013

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Universidad del Rosario, Escuela de Medicina y Ciencias de la Salud

    Bogotá, Chile

    2009 - 2010

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Hospital Universitario Clínica San Rafael, Unidad de Epidemiología e Investigación

    Bogotá, Chile

    2007 - 2009

  •   Coordinadora Trabajo en terreno Full Time

    Universidad Nacional de Colombia, Departamento de Nutrición

    Bogotá, Chile

    2006 - 2007

Formación de Capital Humano


Cantidad de Tesis dirigidas de Magíster/Master/DEA: 6
Autor(es):Vera Giglio, Valentina Paz.
Título: "Medición de la fuerza de agarre de mano con dinamometría en población adulta de la Región Metropolitana",
Institución: UNIVERSIDAD DE CHILE, Magíster/Master/DEA, 2018
Rol: Codirectora

Autor(es):Varela Droguett, Nicol Estrella
Título: "Prevalencia de Obesidad y Roles de Género en adultos y adultas Jóvenes de Limache y Olmué. Estudio poblacional de dos generaciones",
Institución: UNIVERSIDAD DE CHILE, Magíster/Master/DEA, 2019
Rol: Directora

Autor(es):Fuentes Jara, Carolina Constanza
Título: "Sedentarismo y obesidad y su asociación a modificaciones de glicemia, insulina, proinsulina y HOMA en una cohorte de adultos jóvenes, seguidos por 10 años",
Institución: UNIVERSIDAD DE CHILE, Magíster/Master/DEA, 2020
Rol: Directora

Autor(es):Leopoldo Paolo Breschi Humeres
Título: "EVALUACIÓN NUTRICIONAL EN PACIENTES CON SILICOSIS CONTROLADOS EN EL HOSPITAL DEL TRABAJADOR DURANTE EL AÑO 2019",
Institución: UNIVERSIDAD DE CHILE, Magíster/Master/DEA, 2021
Rol: Codirectora

Autor(es):Cibié Lolic, Dominique
Título: "Caracterización de la dificultades alimentarias en niños menores de 6 años con diagnóstico de alergia alimentaria en un centro privado de salud de la Región Metropolitana",
Institución: UNIVERSIDAD DE CHILE, Magíster/Master/DEA, 2022
Rol: Codirectora

Autor(es):Jara Rojas, Laura Isabel
Título: "Índices aterogénicos como predictores de síndrome metabólico en una cohorte de adultos jóvenes, a 10 años de seguimiento",
Institución: UNIVERSIDAD DE CHILE, Magíster/Master/DEA, 2022
Rol: Codirectora

Cantidad de Tesis dirigidas de Doctorado/PhD: 1
Autor(es):Isabel Pereyra González
Título: "Medidas antropométricas al nacer, en el primer año y presencia de alteraciones metabólicas que predicen diabetes mellitus II",
Institución: UNIVERSIDAD DE CHILE, Doctorado/PhD, 2020
Rol: Directora


Premios y Distinciones

  •   First place nationwide outstanding undergraduates’ nutrition- dietitian students in Quality State Exam (ECAES).

    Instituto Colombiano para el Fomento de la Educación Superior (ICFES)

    Colombia, 2006

    Examen que deben presentar todos los estudiantes de universidades colombianas próximos a graduarse de sus estudios profesionales, y es un requisito para obtener el título.

  •   MASHAV Scholarship

    Ministry of Foreign Affairs

    Israel, 2007

    Scholarship to carry out professional training activities in public health.

  •   ERACOL

    Netherlands Institute for Health Sciences (NIHES)

    Holanda, 2010

    Scholarships for academic exchange in medicine and the health sciences, between Europe and Latin America.

  •   Erasmus Trustfonds

    ERASMUS UNIVERSITY ROTTERDAM

    Holanda, 2012

    Travel Award.

  •   Loan-scholarship Colfuturo

    COLFUTURO

    Colombia, 2013

    Loan-Scholarship to carry out PhD studies.

  •   Latin American Nutrition Leadership Program (LILANUT).

    Latin American Nutrition Society (SLAN)

    México, 2018

    Travel Award to attend and participate in the VIII Latin American Nutrition Leadership Workshop. Chapala, Mexico.

  •   The Bernard Lown Scholars in Cardiovascular Health Program

    HARVARD SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

    Estados Unidos, 2021

    The Lown Scholars Program trains Scholars who live and work in a developing country. Therefore, the only eligibility criterion is to have a full-time position in a developing country. Priority will be given to applicants with a track record of research, teaching, or policy work in cardiovascular disease prevention and with a focused and clear project proposal.


 

Article (19)

Iron-induced derangement in hepatic ?-5 and ?-6 desaturation capacity and fatty acid profile leading to steatosis: Impact on extrahepatic tissues and prevention by antioxidant-rich extra virgin olive oil
Nutrition status in adult Chilean population: Economic, ethnic and sex inequalities in a post-transitional country
Overuse of Non-caloric Sweeteners in Foods and Beverages in Chile: A Threat to Consumers' Free Choice?
Quantification and Distribution of Omega-3 Fatty Acids in South Pacific Fish and Shellfish Species
Suppression of high-fat diet-induced obesity-associated liver mitochondrial dysfunction by docosahexaenoic acid and hydroxytyrosol co-administration
Impuesto al valor agregado (IVA) a los alimentos de la canasta familiar en Colombia=> proyecto de ley 197 de 2018
Profile and distribution of fatty acids in edible parts of commonly consumed marine fishes in Chile.
Determinants of volumetric breast density in Chilean premenopausal women.
Conditional cash transfers and the double burden of malnutrition among children in Colombia=> a quasi-experimental study.
The impact of a conditional cash transfer programme on determinants of child health=> evidence from Colombia.
Trends in overweight among women differ by occupational class=> results from 33 low- and middle-income countries in the period 1992-2009.
Trends in overweight by educational level in 33 low- and middle-income countries=> the role of parity, age at first birth and breastfeeding.
Micronutrient and anthropometric status indicators are associated with physical fitness in Colombian schoolchildren.
Are vitamin A and iron deficiencies re-emerging in urban Latin America? A survey of schoolchildren in Bogota, Colombia.
Hemoglobin concentration is inversely associated with erythrocyte folate concentrations in Colombian school-age children, especially among children with low vitamin B12 status.
Predictors of usage and fatty acid composition of cooking fats in Bogotá, Colombia.
Provision of a school snack is associated with vitamin B-12 status, linear growth, and morbidity in children from Bogota, Colombia.
Vitamin B-12 status is associated with socioeconomic level and adherence to an animal food dietary pattern in Colombian school children.
Food insecurity is highly prevalent and predicts underweight but not overweight in adults and school children from Bogotá, Colombia.

Proyecto (9)

Caracterización de las dificultades alimentarias y estado nutricional en lactantes y preescolares atendidos en un centro del sistema de salud privado
Socioeconomic inequalities in mental health and cardiometabolic risk factors: the role of intragenerational and intergenerational social mobility in adults
Determinación de la exposición fetal y del lactante a edulcorantes no-calóricos. Implicancias para el desarrollo de las preferencias para el sabor dulce en la infancia y la ganancia de peso durante el primer año de vida.
Innovative technology to enhance the nutritional quality of edible oils (INGENIO) Novel oils for a new nutrition. Towards an improved nutritional quality of edible oils=> innovation and challenges. REDES170030
EFFECTIVENESS OF A NORMATIVE INTERVENTION (DIET, PHYSICAL ACTIVITY AND BREASTFEEDING) ON MATERNAL NUTRITION AND OFFSPRING GROWTH AND DEVELOPMENT=> NUTRITION IN THE FIRST 1000 DAYS KEY TO HEALTHY GROWTH AND LONG-TERM HEALTH.
Ensayo aleatorizado de fortificación de leche con vitamina D en familias colombianas pertenecientes a la cohorte de escolares de Bogotá, Colombia.
INTERACTIONS OF EARLY GROWTH, ADIPOSITY AND RATE OF SKELETAL MATURATION IN DETERMINING=> TIMING AND PROGRESSION OF PUBERTY AND METABOLIC STATUS OF CHILEAN CHILDREN
Impacto en la equidad de acceso y la eficiencia de las redes integradas de servicios de salud (RISS) en Colombia y Brasil (Equity-LA). Universidad del Rosario, Escuela de Medicina y Ciencias de la Salud
Evaluación del impacto en el estado nutricional y de salud de una población-muestra de niños escolarizados del proyecto de alimentación escolar de la Secretaría de Educación del Distrito (componente refrigerio) en el primer semestre de 2006.
7
SANDRA LOPEZ

Profesora Asistente

Nutrición

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Miguel Ángel Rincón

Académico profesor asociado

INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE LOS ALIMENTOS

Santiago, Chile

1
Daniel González

Académico regular

Núcleo de química y bioquímica

Universidad Mayor de Chile

Santiago, Chile

1
Berta Espinosa

Full Professor

Tecnología Médica

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Bielka Carvajal

Prof. Asistente

Promoción de la Salud de la Mujer y el Recién Nacido

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
rodrigo rojas

Académico

Acuicultura

Universidad Católica del Norte

COQUIMBO, Chile

1
Nalda Romero

Profesora Asociada

Ciencia de los Alimentos

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Verónica Sambra

Nutricionista

Departamento de Nutrición

Nutricionista Centro para la atención de Enfermedades Metabólicas y Nutricionales (CEPAEM).

Independencia, Chile

1
Camila Corvalan

Assistant Professor

UNIVERSIDAD DE CHILE, INTA

SANTIAGO, Chile