Phnr1504.jpg_thumb90

Leslie Lorena Landaeta Díaz

Profesor investigador

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Determinantes sociales de la Nutrición; Epidemiología Nutricional y Espacialidad; Desiertos alimentarios y planificación urbana

Educación

  •  Biomedicina, Universidad de Córdoba. España, 2012
  •  Nutrición y Metabolismo, Universidad de Córdoba . España, 2009
  •  Ciencias de la Nutrición, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2007
  •  Nutricionista, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2003
  •  Educación Médica, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2016
  •  Docencia Universitaria, Universidad Autónoma de Chile. Chile, 2019
  •  Evaluación en docencia, Universidad de las Américas. Chile, 2022

Experiencia Académica

  •   Profesor asistente adjunto Other

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Medicina

    Santiago, Chile

    2013 - 2017

  •   Profesor Asistente Other

    Universidad Autonoma de Chile

    Cs. de la Salud

    Santiago, Chile

    2013 - 2019

  •   Profesor Part Time

    Universidad Finis Terrae

    Medicina

    Santiago, Chile

    2018 - 2019

  •   Profesor Titular Full Time

    Universidad de Las Americas

    Facultad de Salud y Ciencias Sociales

    Santiago, Chile

    2020 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Nutricionista clinico Part Time

    Hospital Clinico Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2006 - 2006

  •   Nutricionista Part Time

    INTA, Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    2006 - 2008

  •   Nutricionista deportivo Part Time

    Club Deportivo Palestino SADP

    Santiago, Chile

    2007 - 2008

Formación de Capital Humano


Guía de tesis Magíster en Nutrición Salud Pública Universidad San Sebastián 2020. Proyecto: CARACTERIZACIÓN DEL PATRÓN ALIMENTARIO DE LAS PERSONAS MAYORES DE IBEROAMÉRICA EN TIEMPOS DE PANDEMIA POR COVID 19.

Guía de tesis Magíster en Nutrición Salud Pública Universidad San Sebastián 2023. Proyecto: ASOCIACIÓN ENTRE SUEÑO, CONDUCTAS ALIMENTARIAS Y MALNUTRICIÓN POR EXCESO EN UNIVERSITARIOS LATINOAMERICANOS DURANTE EL AÑO 2020.

Guía de tesinas de pre grado en Universidad Autónoma de Chile.


Premios y Distinciones

  •   Cum Laude

    UNIVERSIDAD DE CORDOBA

    España, 2008

    Distinción máxima en tesis doctoral.

  •   Investigador Destacado

    UNIVERSIDAD DE LAS AMERICAS

    Chile, 2023

    Reconocimiento a la producción científica y difusión de nuevo conocimiento durante la pandemia.


 

Article (24)

Anxiety, anhedonia, and related food consumption in Israelis populations:An online cross-sectional study two years since the outbreak of COVID-19
Asociación entre consumo de alcohol y exceso de peso entre estudiantes universitarios de América Latina
Comparison of Consumption of Pulses in Two Seasons of the Year in Chile
Consumption of Pulses among Chilean Vegetarians and Non-Vegetarians during the Covid-19 Pandemic
Ultra-processed food and homemade fried food consumption is associated with overweight/obesity in Latin American university students during COVID-19
Body weight in relation to hours of sleep, and physical activity in Latin American university students during the Covid-19 pandemic
Bodyweight change and its association with food and beverage consumption at the beginning COVID-19 confinement
Caracterización de patrones alimentarios durante la pandemia por COVID 19 en Chile
Characterization of the dietary profile of the old adults in Ibero-american during of pandemic by COVID 19
Dietary Patterns and Dietary Recommendations Achievement From Latin American College Students During the COVID-19 Pandemic Lockdown
Healthy Lifestyle Habits in Latin American University Students during COVID-19 Pandemic: A Multi-Center Study
Psychological factors of diet quality among rural populations of Latin America during the COVID-19 pandemic: a cress-sectional study
Quality of the diet during the COVID-19 pandemic in 11 Latin-American countries
The inverse relationship between fatness and bone mineral content is mediated by the adolescent appendicular skeletal muscle mass index: The Cogni-Action Project
Anxiety, anhedonia and food consumption during the COVID-19 quarantine in Chile
Anxiety, Anhedonia, and related food consumption at the beginning of the COVID-19 quarantine in populations of Spanish-speaking Ibero-American countries: An online cross-sectional survey study
Sugar-sweetened beverage consumption during the Covid-19 pandemic in twelve Ibero-American countries: A cross-sectional study
Socio-demographic patterns of public, private and active travel in Latin America: Cross-sectional findings from the ELANS study
Assessment of Diet Quality in Chilean Urban Population through the Alternate Healthy Eating Index 2010: A Cross-Sectional Study
Association of moderate-to-vigorous physical activity with neck circumference in eight Latin American countries
Correlation between amount of sleep and nutrients in elderly adults chileans of the community Correlación entre cantidad de suenõ y nutrientes en adultos mayores chilenos de la comunidad
Mediterranean diet, moderate-to-high intensity training, and health-related quality of life in adults with metabolic syndrome
Moderate-to-high-intensity training and a hypocaloric Mediterranean diet enhance endothelial progenitor cells and fitness in subjects with the metabolic syndrome
Supplementation with zinc between meals has no effect on subsequent iron absorption or on iron status of Chilean women

Review (1)

Consumo de lacteos y asociacion con diabetes e hipertensión
25
Leslie Landaeta

Profesor investigador

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

5
Jacqueline Araneda

Académica

Nutrición y Salud Pública

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

4
Gerson Ferrari

Profesor Titular

Escuela de Ciencias de la Actividad Física, el Deporte y la Salud, Facultad de Ciencias Médicas

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

3
Attilio Rigotti

Full Professor

Nutrition, Diabetes and Metabolism

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE - ESCUELA DE MEDICINA - DEPTO DE GASTROENTEROLOGÍA

Santiago, Chile

3
Solange Parra

Académico

Nutrición y Salud Pública

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

2
Guadalupe Echeverría

Manager

Center for Molecular Nutrition and Chronic Diseases

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

2
oscar castillo

Director Escuela

Facultad de Medicina

Universidad Finis Terrae

Santiago, Chile

2
samuel duran

Docente investigador

Universidad San Sebastian

Santiago , Chile

1
Fanny Petermann

Associate Professor

Facultad de Medicina

Universidad Diego Portales

Santiago, Chile

1
Carlos Cristi

Docente-Investigador Jerarquizado, Escuela de Educación Física.

Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso

Viña del Mar, Chile

1
Humberto Peña

Docente

Nutrición

Universidad Andrés Bello

Viña del Mar, Chile

1
Caroline Brand

Profesora Asociada

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Viña del Mar, Chile

1
Júlio Brugnara

Profesor Asociado

Escuela de Educación Física

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Gabriel González

Acádemico Planta

Psicología

Universidad de las Américas

Santiago, Chile

1
Fernando Pizarro

Profesor Titular

INTA-UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Manuel Ruz

Professor

Nutrition

DEPARTAMENTO DE NUTRICIÓN, FACULTAD DE MEDICINA, UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile