Man

Fernando Dagoberto Pizarro Aguirre

Profesor Titular

INTA-UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Estudios de biodisponibilidad de hierro Impacto del cobre en la salud humana Interaccione entre los microminerales hierro, cobre y zinc Rol del calcio sobre metabolismo de hierro

Educación

  •  Tecnologo Médico, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 1974

Experiencia Académica

  •   Profesor Titular Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Santiago, Chile

    1975 - At present

Experiencia Profesional

  •   Editor de Rev Chil Nutr Part Time

    SOCHINUT

    Santiago, Chile

    2020 - 2023

Formación de Capital Humano


Yasna Rivera Cerda, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Promoción de la Salud y Prevención de Enfermedades Asociadas a la Nutrición, “Efecto de la masa grasa corporal sobre la densidad mineral ósea en adolescentes en estadío de Tanner 5”. Marzo 2023, INTA, Universidad de Chile

Pilar Olea Ortega, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Promoción de la Salud y Prevención de Enfermedades Asociadas a la Nutrición, “¿Qué alimentos son comercializados en los establecimientos educacionales públicos y particulares subvencionados de la Región Metropolitana?”. Abril 2020, INTA, Universidad de Chile. (codirección con Prof. Nelly Bustos)

Berta Vizcarra Parra, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana, “Dosis creciente de ?-caroteno sobre la biodisponibilidad de hierro no hemínico en mujeres adultas”. 2018, INTA, Universidad de Chile

Gabriela Fernanda García Almeida tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Alimentos Saludables “Suplementación de hierro, zinc, calcio y vitamina D: efecto en el estado nutricional de hierro y zinc de adolescentes”. 2018, INTA, Universidad de Chile

Mónica Alejandra Taylor Ortega, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Promoción de la Salud y Prevención de Enfermedades Asociadas a la Nutrición “Variación de la hormona paratiroidea por efecto de la suplementación con calcio, vitamina D, hierro y zinc en adolescentes chilenos” 2018, INTA, Universidad de Chile

Agustina Torreguitar Frutos, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto de la suplementación con calcio, vitamina D, zinc y hierro sobre la densidad mineral ósea en adolescentes: un estudio controlado randomizado doble ciego” 2017, INTA, Universidad de Chile

Johanna Carolina Pacheco Acosta, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Clínica “Efecto de la suplementación con vitamina d en dosis única profiláctica sobre el estado nutricional de vitamina d en lactantes sanos de Santiago de Chile”. 2017, INTA, Universidad de Chile

Giannina Pomarolli Rizzoli, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto del retinol palmitato y ?-caroteno sobre la biodisponibilidad de hierro no hemínico en mujeres en edad fértil”. 2016, INTA, Universidad de Chile

Francisca Flores Lucero, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto del magnesio sobre la biodisponibilidad del hierro no hem”. 2016, INTA, Universidad de Chile

Gabriela Alejandra Galán Ramírez, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto del arándano sobre la absorción del hierro no hemínico”. 2015, INTA, Universidad de Chile

Daniela Andrea Flores Farías, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto de un concentrado proteico de soya sobre la absorción de zinc en presencia y ausencia de calcio en vegetarianos”. 2015, INTA, Universidad de Chile

Paulina Molina, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto del zinc sobre la absorción de calcio”. 2015, INTA, Universidad de Chile

Christine Kreindl, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto del calcio y zinc sobre la absorción de dosis crecientes de hierro en humanos”. 2014, INTA, Universidad de Chile

Marion Thamara Guerrero Wyss, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto del calcio y hierro sobre la absorción de zinc”. Marzo 2014, INTA, Universidad de Chile

Ángela Marcela Jaramillo Ospina, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Rol del calcio en el efecto del ácido fítico, del ácido tánico y de la pectina sobre la biodisponibilidad del hierro”. Noviembre 2013, INTA, Universidad de Chile

Karen Cornejo Moraga, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Validación de métodos para estimar el estado nutricional de sodio y potasio en adultos”. Enero 2013, INTA, Universidad de Chile

Valeria Candia Campano, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Alimentos Saludables “Efecto de diferentes sales de calcio sobre la biodisponibilidad de hierro no hemínico en humanos”. Agosto 2012, INTA, Universidad de Chile

Diego Alejandro Gaitán Charry, tesis para optar al grado de Doctor en Nutrición y Alimentos, “Estudio del efecto inhibitorio del calcio y la caseína bovina sobre la biodisponibilidad del hierro en humanos”. Abril 2012, INTA, Universidad de Chile.

Ingrid Melissa Miranda Durán, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Efecto de la suplementación con calcio sobre el estado nutricional de hierro en niños escolares suplementados con hierro”. Marzo 2012, INTA, Universidad de Chile

Israel Ríos Castillo, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “Biodisponibilidad de hierro antes y después de un período de suplementación con calcio”. Octubre 2011, INTA, Universidad de Chile

Valerie Weinborn Astudillo, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Alimentos Saludables “El efecto del consumo de prebióticos sobre la biodisponibilidad de hierro”. Julio 2011, INTA, Universidad de Chile

María Constanza Miranda Vega, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Alimentos Saludables “Efecto del calcio sobre la biodisponibilidad de hierro no hemínico en humanos”. Junio 2010, INTA, Universidad de Chile

Gustavo Andrés Cediel Giraldo, tesis para optar al grado de Magíster en Nutrición y Alimentos, mención Nutrición Humana “rol de la mucina y la tripsina sobre la biodisponibilidad de hierro heme en humanos”. Junio 2009, INTA, Universidad de Chile



 

Article (104)

Exploratory Study: Excessive Iron Supplementation Reduces Zinc Content in Pork without Affecting Iron and Copper
Novel edible toys as iron carrier to prevent iron deficiency of postweaned pigs
Zinc absorption and zinc status are reduced after either sleeve gastrectomy or Roux-en-Y gastric bypass in premenopausal women with severe obesity studied prospectively over 24 postoperative months
Effect of vitamin D supplementation as a single dose on the nutritional status of vitamin D
Calcium and zinc decrease intracellular iron by decreasing transport during iron repletion in an in vitro model
Expression of genes associated with inflammation and iron metabolism in 3T3-L1 cells induced with macrophages-conditioned medium, glucose and iron
Pectin esterification degree in the bioavailability of non-heme iron in women
Preparation and characterization of iron-alginate beads with some types of iron used in supplementation and fortification strategies
Pectin Esterification Degree in the Bioavailability of Non-heme Iron in Women.
Prebiotics increase heme iron bioavailability and do not affect non-heme iron bioavailability in humans.
Acute Copper and Ascorbic Acid Supplementation Inhibits Non-heme Iron Absorption in Humans.
Heme Iron Release from Alginate Beads at In Vitro Simulated Gastrointestinal Conditions
The effect of proteins from animal source foods on heme iron bioavailability in humans
Acute Copper and Ascorbic Acid Supplementation Inhibits Non-heme Iron Absorption in Humans
Body mass index, iron absorption and iron status in childbearing age women
Effect of Daily Supplementation with Iron and Zinc on Iron Status of Childbearing Age Women
Effect of phytic acid, tannic acid and pectin on fasting iron bioavailability both in the presence and absence of calcium
Iron Absorption from Two Milk Formulas Fortified with Iron Sulfate Stabilized with Maltodextrin and Citric Acid
The Effect of Plant Proteins Derived from Cereals and Legumes on Heme Iron Absorption
Assessment of dietary intake and urinary excretion of sodium and potassium in adults [Evaluación de la ingesta dietética y excreción urinaria de sodio y potasio en adultos]
Effect of Calcium, Tannic Acid, Phytic Acid and Pectin over Iron Uptake in an In Vitro Caco-2 Cell Model
One-month of calcium supplementation does not affect iron bioavailability: A randomized controlled trial
Preparation and characterization of heme iron-alginate beads
Prevalence of deficiency and dietary intake of iron, zinc and copper in Chilean childbearing age women [Prevalencia de deficiencia y consumo de hierro, zinc y cobre en mujeres chilenas en edad fértil]
Reducing iron deficiency anemia in Bolivian school children: Calcium and iron combined versus iron supplementation alone
Seasonal variations in the lipid profile of apparently healthy young adults living in Santiago, Chile
Bioavailability of Stabilised Ferrous Gluconate with Glycine in Fresh Cheese Matrix: a Novel Iron Compound for Food Fortification
Copper Supplementation at 8 mg Neither Affects Circulating Lipids nor Liver Function in Apparently Healthy Chilean Men
Effect of Increasing Levels of Zinc Fortificant on the Iron Absorption of Bread Co-Fortified with Iron and Zinc Consumed with a Black Tea
Effect of Zinc Sulfate Fortificant on Iron Absorption from Low Extraction Wheat Flour Co-Fortified with Ferrous Sulfate
Is a 40 % Absorption of Iron from a Ferrous Ascorbate Reference Dose Appropriate to Assess Iron Absorption Independent of Iron Status?
Low prevalence of iron deficiency anemia between 1981 and 2010 in Chilean women of childbearing age
Absorption of Iron from Ferritin Is Independent of Heme Iron and Ferrous Salts in Women and Rat Intestinal Segments
Acute inhibition of iron bioavailability by zinc: studies in humans
Administration of High Doses of Copper to Capuchin Monkeys Does Not Cause Liver Damage but Induces Transcriptional Activation of Hepatic Proliferative Responses
Chaperones CCS, ATOX and COXIV responses to copper supplementation in healthy adults
Effect of Increasing Concentrations of Zinc on the Absorption of Iron from Iron-Fortified Milk
Effect of Trypsin and Mucin on Heme Iron Bioavailability in Humans
EVOLUTION OF THE INTAKE AND NUTRITIONAL STATUS OF ZINC, IRON AND COPPER IN WOMEN UNDERGOING BARIATRIC SURGERY UNTIL THE SECOND YEAR AFTER SURGERY
Heme- and nonheme-iron absorption and iron status 12 mo after sleeve gastrectomy and Roux-en-Y gastric bypass in morbidly obese women
Iron, Copper, and Zinc Transport: Inhibition of Divalent Metal Transporter 1 (DMT1) and Human Copper Transporter 1 (hCTR1) by shRNA
Non-heme Iron as Ferrous Sulfate Does Not Interact with Heme Iron Absorption in Humans
The Effect of Calcium on Non-heme Iron Uptake, Efflux, and Transport in Intestinal-like Epithelial Cells (Caco-2 Cells)
Calcium Does Not Inhibit the Absorption of 5 Milligrams of Nonheme or Heme Iron at Doses Less Than 800 Milligrams in Nonpregnant Women
Effect of dietary protein on heme iron uptake by Caco-2 cells
Effect of Helicobacter pylori Infection on Iron Absorption in Asymptomatic Adults Consuming Wheat Flour Fortified with Iron and Zinc
Micronutrient Deficiencies in Patients With Typical and Atypical Celiac Disease
Prevalencia de las deficiencias de zinc y cobre en adultos mayores de la Región Metropolitana de Santiago
Searching for Specific Responses to Copper Exposure: An In Vitro Copper Challenge in Peripheral Mononuclear Cells
Total Iron, Heme Iron, Zinc, and Copper Content in Rabbit Meat and Viscera
Trace Element Status and Inflammation Parameters after 6 Months of Roux-en-Y Gastric Bypass
Transepithelial heme-iron transport: effect of heme oxygenase overexpression
Zinc absorption and zinc status are reduced after Roux-en-Y gastric bypass: a randomized study using 2 supplements
Acute Copper Supplementation Does Not Inhibit Non-Heme Iron Bioavailability in Humans
Influence of Estrogens on Copper Indicators: In Vivo and In Vitro Studies
Changes in Bone Mineral Density, Body Composition and Adiponectin Levels in Morbidly Obese Patients after Bariatric Surgery
Iron absorption and iron status are reduced after Roux-en-Y gastric bypass
Total Iron and Heme Iron Content and their Distribution in Beef Meat and Viscera
Blood biochemical indicators in young and adult Cebus apella of both sexes
Caco-2 intestinal epithelial cells absorb soybean ferritin by mu(2) (AP2)-dependent endocytosis
CCS and SOD1 mRNA are reduced after copper supplementation in peripheral mononuclear cells of individuals with high serum ceruloplasmin concentration
Ceruloplasmin, an indicator of copper status
Copper and liver function indicators vary depending on the female hormonal cycle and serum hormone binding globulin (SHBG) concentration in healthy women
Copper, iron, and zinc status in children with moderate and severe acute malnutrition recovered following WHO protocols
Gasto energético y composición corporal en mujeres con obesidad severa y mórbida sometidas a bypass gástrico
Heme iron uptake by Caco-2 cells is a saturable, temperature sensitive and modulated by extracellular pH and potassium
Present situation of biomarkers for copper status
Supplementation with zinc between meals has no effect on subsequent iron absorption or on iron status of Chilean women
Acute inhibition of iron absorption by zinc
Case study of complaints on drinking water quality - Relationship to copper content?
Iron absorption from wheat flour: effects of lemonade and chamomile infusion
New insights about iron bioavailability inhibition by zinc
Persistent anemia after Roux-en-Y gastric bypass
Ascorbyl palmitate enhances iron bioavailability in iron-fortified bread
Erythrocyte CuZn superoxide dismutase activity is decreased in iron-deficiency anemia
Heme oxygenase 1 overexpression increases iron fluxes in Caco-2 cells
Smaller iron particle size improves bioavailability of hydrogen-reduced iron-fortified bread
Understanding copper homeostasis in humans and copper effects on health
Differential response of interleukin-2 production to chronic copper supplementation in healthy humans
Supplementing copper at the upper level of the adult dietary recommended intake induces detectable but transient changes in healthy adults
Bioavailability of elemental iron powder in white wheat bread
Community-based randomized double-blind study of gastrointestinal effects and copper exposure in drinking water
Health and aesthetic impacts of copper corrosion on drinking water
Iron, zinc, and copper: Contents in common Chilean foods,and daily intakes in Santiago, Chile
Nutritional status, food consumption and physical activity among Chilean school children: a descriptive study
Sex and ceruloplasmin modulate the response to copper exposure in healthy individuals
The mechanisms for regulating absorption of Fe bis-glycine chelate and Fe-ascorbate in Caco-2 cells are similar
The poor bioavailability of elemental iron in corn masa flour is not affected by disodium EDTA
Confirmation of an acute no-ob served-adverse-effect and low-observed-adverse-effect level for copper in bottled drinking water in a multi-site international study
Copper exposure and potential biomarkers of copper metabolism
Gastric response to acute copper exposure
Gastrointestinal symptoms and blood indicators of copper load in apparently healthy adults undergoing controlled copper exposure
Heme-iron absorption is saturable by heme-iron dose in women
Iron Bioavailability in corn-masa tortillas is improved by the addition of disodium EDTA
Age and copper intake do not affect copper absorption, measured with the use of Cu-65 as a tracer, in young infants
Iron bis-glycine chelate competes for the nonheme-iron absorption pathway
Bioavailability of iron bis-glycinate chelate in water
Determination of an acute no-observed-adverse-effect level (NOAEL) for copper in water
Effect of acute copper exposure on gastrointestinal permeability in healthy volunteers
Gastrointestinal effects associated with soluble and insoluble copper in drinking water
Nausea threshold in apparently healthy individuals who drink fluids containing graded concentrations of copper
Usefulness of serum transferrin receptor and serum ferritin in diagnosis of iron deficiency in infancy
Anaemia and iron deficiency disease in children
High absorption of fortification iron from current infant formulas

BookSection (1)

Chile y la experiencia de leche purita

Letter (2)

The Interaction between Calcium and Iron: Choice of Methodology Is Crucial for Outcome and Conclusions Reply
Reply to O Pineda

Proyecto (11)

Efecto de las variaciones de hepcidina durante las fases del ciclo menstrual sobre la absorción intestinal de hierro
EFFECT OF COMBINED IRON, ZINC AND CALCIUM SUPPLEMENTATION ON IRON, ZINC AND CALCIUM STATUS IN ADOLESCENTS
TYING UP LOSS ENDS ON THE EFFECTS OF IRON AND COPPER ON IRON ABSORPTION
EFFECTS OF INFLAMMATORY PROCESSES ON THE COPPER CHAPERONE OF SUPER OXIDE DISMUTASE (CCS), A MARKER OF COPPER STATUS
EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF ZINC FORTIFICANT ON IRON ABSORPTION OF FOODPRODUCTS COFORTIFIED WITH IRON AND ZINC.
ROL DEL CALCIO SOBRE LA BIODISPONIBILIDAD DEL HIERRO HEMINICO Y HIERRO NO-HEMINICO DE LA DIETA.
EFECTO DE LA INFECCION CON HELICOBACTER PYLORI EN LA ABSORCION DE ZINC Y HIERRO
COMPETENCIA DEL ZINC Y EL COBRE POR LA VIA DE ABSORCION DEL HIERRO NO HEM
EFECTO DE LAS PROTEINAS DE LA DIETA SOBRE EL MECANISMO DE ABSORCION INTESTINAL DE HIERRO HEMINICO.
FERRITINA, UNA POTENCIAL TERCERA VIA DE ABSORCION DE HIERRO=> ESTUDIOS CELULARES Y DE BIODISPONIBILIDAD EN HUMANOS.
EFECTOS DE LA SUPLEMENTACION CON HIERRO SOBRE EL METABOLISMO DE ZINC
101
Fernando Pizarro

Profesor Titular

INTA-UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

15
Manuel Ruz

Professor

Nutrition

DEPARTAMENTO DE NUTRICIÓN, FACULTAD DE MEDICINA, UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

11
Ricardo Uauy

Professor

Pontificia Universidad Catolica de Chile

Santiago, Chile

8
Fernando Carrasco

Médico nutriólogo

Nutrición y Vida Saludable

Clínica Las Condes

Santiago, Chile

8
Mauricio Gonzalez

Profesor Titular

INTA

UNIVERSIDAD DE CHILE - INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

Santiago, Chile

7
Pamela Rojas

Profesor asistente

Nutricion

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

6
Karen Basfi-Fer

académico

Departamento de Nutrición

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

6
carolina valenzuela

profesor asistente

fomento de la produccion animal

universidad de chile

santiago, Chile

3
Marco Nuñez

Professor

Biology

Fac. Ciencias, Universidad de Chile

Santiago, Chile

3
Marco Mendez

Full Professor

DEPARTAMENTO CIENCIAS ECOLÓGICAS, FACULTAD DE CIENCIAS,

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

2
Gustavo Lagos

Profesor Titular

Departamento de Ingeniería de Minería

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

2
Israel Rios Castillo

Profesor

Nutrición y Dietética

Universidad de Panamá

Panama, Panamá

2
MIGUEL ARREDONDO

Académico, Profesor Titular

Unidad de Nutrición Humana

Universidad de Chile, INTA

Santiago, Chile

2
HERNAN SPEISKY

PROFESOR TITULAR

UNIVERSITY OF CHILE

SANTIAGO, Chile

2
Lydia Lera

Profesor Titular

INTA University of Chile

Santiago de Chile, Chile

1
JOSE GALGANI

ASSOCIATE PROFESSOR

NUTRITION, DIABETES AND METABOLISM; AND UDA-CIENCIAS DE LA SALUD, NUTRICION Y DIETETICA

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Pia Villarroel

Académico

Facultad de Ciencias para el Cuidado de la Salud

Universidad San Sebastián

Valdivia, Chile

1
Andrónico Neira

Titular Professor

Biological and Animal Science

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Gustavo Cediel

POST DOCTORADO

NUTRITION

UNIVERSIDAD DE SAO PAULO

SAO PAULO, Brasil

1
Christopher Hamilton-West

Profesor Titular

FACULTAD DE CIENCIAS VETERINARIAS Y PECUARIAS, UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Sonia Olivares

Profesor Titular

Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Alejandra Parada

Instructor Adjunto

Pontificia Universidad Católica de Chile

Chile

1
Fernando Vio

Profesor Titular

INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE LOS ALIMENTOS

Chile

1
Bárbara Leyton

Academico

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Leonardo Pavez

Profesor Asociado

Instituto de Ciencias Naturales

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Mónica Andrews

INTA

Santiago, Chile

1
Juliana Kain

Profesor Asociado

INTA

UNIVERSIDAD DE CHILE

SANTIAGO, Chile

1
Felipe Olivares

Profesional

CENTRO REGIONAL LA PLATINA (INIA - PLATINA)

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS (INIA)

Santiago, Chile

1
Rodrigo Pulgar

Profesor/Investigador asistente

INTA

UNIVERSIDAD DE CHILE - INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

Santiago, Chile

1
Leslie Landaeta

Profesor investigador

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Daniela Adjemian

Prof Asistente, Nutrióloga Asistencia Nutricional Intensiva

Cirugía

Hospital Clínico Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Sergio Wehinger

Académico Asociado

Bioquímica Clínica e Inmunohematología

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Arturo Reyes

Académico

Ingeniería en Minas

Universidad de Antofagasta

Antofagasta, Chile

1
Fabián Segovia

Associate professor

Department of Cell Biology

Universidad de Concepción

Concepción, Chile

1
MARCELA VASQUEZ

Prof. Asistente

Bioquímica Clínica e Inmunohematología

Universidad de Talca

Talca, Chile