Foto_antonieta_ruiz2_edit.jpg_thumb90

Maria Antonieta Ruiz Muñoz

Profesor Asociado

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

Líneas de Investigación


phenolic compounds characterization; biochemistry of natural products; quality and properties of berries and other food products

Educación

  •  LIcenciatura en Bioquímica, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2008
  •  Doctorado en Ciencias y Tecnología Analítica, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2013
  •  Bioquimico, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2008

Experiencia Académica

  •   Profesor Asociado Full Time

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Ingeniería y Ciencias

    Temuco, Chile

    2014 - At present

Experiencia Profesional

  •   Colaborador Académico

    Universidad de Concepcion

    Chile

    2012 - 2013

  •   Profesor Asociado Full Time

    Universidad de La Frontera

    Temuco, Chile

    2014 - At present

Formación de Capital Humano


Dirección de tesis de doctorado:
Fabiola Peña Salazar (2021 - en ejecución) "Compuestos bioactivos presentes en Rosa spp., su uso agroalimentario y beneficios en la salud." Trabajo para optar al grado de Doctorado en Ciencias Agroalimentarias y Medioambiente. Universidad de La Frontera. Temuco, Chile. Profesor Guía.
Daniela Berríos López (2021 - en ejecución) "ESTRATEGIAS DE ADAPTACIÓN PARA EL CULTIVO DE Solanum tuberosum L. EN UN ESCENARIO DE CAMBIO CLIMATICO USANDO SOLUCIONES BASADAS EN LA NATURALEZA." Trabajo para optar al grado de Doctorado en Ciencias Agroalimentarias y Medioambiente. Universidad de La Frontera. Temuco, Chile. Profesor Guía.
Francisca Gómez Hinostroza (2021 - en ejecución) "Evaluation of the antifungal potential of grape cane and fleshed colored potato extracts against Rhizoctonia solani in Solanum tuberosum crops." Trabajo para optar al grado de Doctorado en Ciencias de Recursos Naturales. Universidad de La Frontera. Temuco, Chile. Profesor Guía.

Dirección de tesis de pregrado:
Catalina Bravo Sauterel (2022). "Stability of phenolic compounds, antioxidant activity and colour parameters in coloured-flesh potatoes chips". Tesis para optar al título de Bioquímica. Universidad de La Frontera. Chile
Analía Valdebenito Valdebenito (2021) "Efectos fisiológicos y metabólicos de la inoculación de hongos micorrícicos arbusculares en el cultivo de Solanum tuberosum en presencia de estrés hídrico". Tesis para optar al título de Bioquímica. Universidad de La Frontera. Chile
Valentina Fritz Cifuentes (2021). Effect of the inoculation of arbuscular mycorrhizal fungi on the secondary metabolism of the Solanum tuberosum plant under fungicide treatments. Tesis para optar al título de Bioquímico, Universidad de La Frontera.
Yasna Cayún Quilaqueo (2021). Effect of arbuscular mycorrhizal fungi inoculation on the metabolic activity of Solanum tuberosum plant under fungicides application. Tesis para optar al título de Bioquímico, Universidad de La Frontera.
Javiera Nahuelcura Valenzuela (2021). Shifts in phenolic compound profiles and antioxidant activity in wheat grains due to the use of arbuscular mycorrhizal fungi adapted to hydric stress. Tesis para optar al título de Bioquímico, Universidad de La Frontera.
Sebastián Alarcón Colipán (2020). Efectos fisiológicos, metabólicos y productivos de la inoculación de hongos micorrícicos arbusculares en cultivos de Solanum tuberosum tratados con fungicidas de uso común. Tesis para optar al título de Bioquímico, Universidad de La Frontera.
Gonzalo Tereucán Inaipil (2019). Respuesta fisiológica y antioxidante de plantas de trigo creciendo en condiciones de deficiencia hídrica y de P. Tesis para optar al título de Bioquímico, Universidad de La Frontera.
Francisca Gomez Hinostroza (2019). Evaluación del rol de los hongos micorrícicos arbusculares en la captación de P por plantas de trigo creciendo bajo condiciones de estrés hídrico. Tesis para optar al título de Bioquímico, Universidad de La Frontera.
Nicol Burgos Villa (2018). Optimización y validación analítica de un método cromatográfico para la determinación de solanina en papa de pulpa coloreada del sur de Chile. Tesis para optar al título de Bioquímico, Universidad de La Frontera.
Ariel Aguilera Cayupil (2018). Evaluación del efecto de la fertilización en la actividad antioxidante total y enzimática del fruto Fragaria ananassa variedad camarosa. Tesis para optar al título de Biotecnólogo, Universidad de La Frontera.
José Parada Larson (2017). Efecto de la micorrización en la calidad de fruto de frutilla (Fragaria ananassa var camarosa). Tesis para optar al título de Biotecnólogo, Universidad de La Frontera.
Stefano Ercoli Ortiz (2017). Determinación de compuestos con potencial efecto biológico y de interés biotecnológico en hojas de frutilla (Fragaria ananassa var camarosa). Tesis para optar al título de Biotecnólogo, Universidad de La Frontera.


Difusión y Transferencia


Solicitud de patente PCT/CL2019/050110. Extracto estable de pigmentos antioxidantes enriquecido en antocianinas y derivados de ácidos hidroxicinámicos (HCAD) obtenidos a partir de papas de pulpa coloreada.

Derecho de autor n°290465. Protocolo para la extracción de antocianinas desde papa de pulpa coloreada.


Premios y Distinciones

  •   Mejor Tesis Doctoral en Química Analítica y Ambiental

    SOCIEDAD CHILENA DE QUIMICA

    Chile, 2014

    Premio: Mejor Tesis Doctoral en Química Analítica y Ambiental periodo 2012 – 2014. Encuentro de Química Analítica y Ambiental, Viña del Mar, Chile.


 

Article (51)

Calafate (<i>Berberis microphylla</i> G. Forst) Populations from Chilean Patagonia Exhibit Similar Structuring at the Genetic and Metabolic Levels
Design of Microbial Consortia Based on Arbuscular Mycorrhizal Fungi, Yeasts, and Bacteria to Improve the Biochemical, Nutritional, and Physiological Status of Strawberry Plants Growing under Water Deficits
Dissecting the Roles of Phosphorus Use Efficiency, Organic Acid Anions, and Aluminum-Responsive Genes under Aluminum Toxicity and Phosphorus Deficiency in Ryegrass Plants
Enhancing Water Status and Nutrient Uptake in Drought-Stressed Lettuce Plants (<i>Lactuca sativa</i> L.) via Inoculation with Different <i>Bacillus</i> spp. Isolated from the Atacama Desert
Physiological and Enzymatic Antioxidant Responses of <i>Solanum tuberosum</i> Leaves to Arbuscular Mycorrhizal Fungal Inoculation under Water Stress
Stability of Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Rosehip Juice (<i>Rosa</i> spp.)
The Biosynthesis, Accumulation of Phenolic Compounds and Antioxidant Response in <i>Lactuca sativa</i> L. Plants Inoculated with a Biofertilizer Based on Soil Yeast and Iron Nanoparticles
Antioxidant Response, Phenolic Compounds and Yield of <i>Solanum tuberosum</i> Tubers Inoculated with Arbuscular Mycorrhizal Fungi and Growing under Water Stress
Beneficial Interactive Effects Provided by an Arbuscular Mycorrhizal Fungi and Yeast on the Growth of <i>Oenothera picensis</i> Established on Cu Mine Tailings
Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in the Fruit of Rosehip (Rosa canina L. and Rosa rubiginosa L.)
Do root interactions between wheat and non-mycorrhizal ancestral plants influence fungal activity and soil quality in an Andisol?
Effect of Arbuscular Mycorrhizal Fungi Inoculation on the Metabolic Activity of Solanum tuberosum Plants Under Fungicide Application
Evaluation of the Antifungal Potential of Grape Cane and Flesh-Coloured Potato Extracts against <i>Rhizoctonia</i> sp. in <i>Solanum tuberosum</i> Crops
Inoculation with Actinobacteria spp. Isolated from a Hyper-Arid Environment Enhances Tolerance to Salinity in Lettuce Plants (Lactuca sativa L.)
Plastic Covers and Potassium Pre-Harvest Sprays and Their Influence on Antioxidant Properties, Phenolic Profile, and Organic Acids Composition of Sweet Cherry Fruits Cultivated in Southern Chile
Stability of Phenolic Compounds, Antioxidant Activity and Color Parameters in Colored-Flesh Potato Chips
The Impact of 2-Ketones Released from Solid Lipid Nanoparticles on Growth Modulation and Antioxidant System of <i>Lactuca sativa</i>
Antifungal Potential of Capsaicinoids and Capsinoids from the Capsicum Genus for the Safeguarding of Agrifood Production: Advantages and Limitations for Environmental Health
Effect of Inoculation with Arbuscular Mycorrhizal Fungi and Fungicide Application on the Secondary Metabolism of Solanum tuberosum Leaves
Management of Rhizosphere Microbiota and Plant Production under Drought Stress: A Comprehensive Review
Metabolic and antioxidant effects of inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi in crops of flesh-coloured Solanum tuberosum treated with fungicides
New Insights into the Phosphorus Acquisition Capacity of Chilean Lowland Quinoa Roots Grown under Low Phosphorus Availability
Physiological and Metabolic Effects of the Inoculation of Arbuscular Mycorrhizal Fungi in Solanum tuberosum Crops under Water Stress
Root traits distinguish phosphorus acquisition of two wheat cultivars growing in phosphorus-deficient acid soil
Salinity Eustress Increases the Biosynthesis and Accumulation of Phenolic Compounds That Improve the Functional and Antioxidant Quality of Red Lettuce
Shifts in biochemical and physiological responses by the inoculation of arbuscular mycorrhizal fungi in Triticum aestivum growing under drought conditions
The effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the phenolic compounds profile, antioxidant activity and grain yields in wheat cultivars growing under hydric stress
Noticeable Quantities of Functional Compounds and Antioxidant Activities Remain after Cooking of Colored Fleshed Potatoes Native from Southern Chile
Polyhydroxybutyrate production from ultrasound-aided alkaline pretreated finger millet straw using Bacillus megaterium strain CAM12
Stability of antioxidant compounds and activities of a natural dye from coloured-flesh potatoes in dairy foods
Stability of phenolic compounds, antioxidant activity and colour parameters of a coloured extract obtained from coloured-flesh potatoes
Antioxidant Responses of Phenolic Compounds and Immobilization of Copper in Imperata cylindrica, a Plant with Potential Use for Bioremediation of Cu Contaminated Environments
Efficiency of two arbuscular mycorrhizal fungal inocula to improve saline stress tolerance in lettuce plants by changes of antioxidant defense mechanisms
Influence of plant beneficialStenotrophomonas rhizophilastrain CASB3 on the degradation of diuron-contaminated saline soil and improvement ofLactuca sativagrowth
Influence of Profiles and Concentrations of Phenolic Compounds in the Coloration and Antioxidant Properties ofGaultheria poeppigiiFruits from Southern Chile
Silicon Modulates the Production and Composition of Phenols in Barley under Aluminum Stress
Changes in the content of anthocyanins, flavonols, and antioxidant activity in Fragaria ananassa var. Camarosa fruits under traditional and organic fertilization
Characterization of Schinus lentiscifolius Marchand (Anacardiaceae) Bark Extract and Its Effects on Lymphocyte Oxidative Stress and Heat Shock Response
Effect of fertilization and arbuscular mycorrhizal fungal inoculation on antioxidant profiles and activities in Fragaria ananassa fruit
Influence of Organic and Chemical Fertilisation on Antioxidant Compounds Profiles and Activities in Fruits of Fragaria ananassa var. Camarosa
Effect of the frying process on the composition of hydroxycinnamic acid derivatives and antioxidant activity in flesh colored potatoes
HYDROXYCINNAMIC ACID DERIVATIVES AND FLAVONOL PROFILES OF MAQUI (Aristotelia chilensis) FRUITS
Hydroxycinnamic acids and flavonols in native edible berries of South Patagonia
Catechin-based Procyanidins from Peumus boldus Mol. Aqueous Extract Inhibit Helicobacter pylori Urease and Adherence to Adenocarcinoma Gastric Cells
Flavonols, Alkaloids, and Antioxidant Capacity of Edible Wild Berberis Species from Patagonia
Isolation and Structural Elucidation of Anthocyanidin 3,7-beta-O-Diglucosides and Caffeoyl-glucaric Acids from Calafate Berries
Analysis of hydroxycinnamic acids derivatives in calafate (Berberis microphylla G. Forst) berries by liquid chromatography with photodiode array and mass spectrometry detection
Anthocyanin profiles in south Patagonian wild berries by HPLC-DAD-ESI-MS/MS
Ochratoxin A occurrence in wines produced in Chile
Polyphenols and Antioxidant Activity of Calafate (Berberis microphylla) Fruits and Other Native Berries from Southern Chile
ANTHOCYANINS THAT CONFER CHARACTERISTIC COLOR TO RED COPIHUE FLOWERS (LAPAGERIA ROSEA)

Proyecto (12)

Biorremediación de aguas claras de relaves mineros para su reutilización en riego de cultivos agrícolas
CAN A BIOFUNGICIDE BASED ON FLESH-COLORED POTATO EXTRACT ENRICHED IN ANTHOCYANINS PROTECT SOLANUM TUBEROSUM CROPS AGAINST RHIZOCTONIA SOLANI INFECTION?
Development of a biofungicide from pod extracts of Capsicum annuum L. to prevent mycotoxigenic fungi in wheat production Última modificación:
Fertilización con Silicio: una alternativa ecológica para mejorar la eficiencia de uso del nitrógeno, la tolerancia a la tendedura y potenciar el rendimiento y calidad nutricional de la avena.
How the management of rhizosphere microbiota can enhance plant production under drought stress: Developing a scientific basis for the design of next-generation biofertilizers
Synergistic impact of silicon uptake and arbuscular mycorrhizal symbiosis on wheat (Triticum aestivum L.) tolerance to water deficit stress: an innovative insight for improving yield and nutritional quality of grains under a drought scenario
Can the directed inoculation of arbuscular mycorrhizal fungi modifies the profiles and quantity of antioxidant compounds in flesh colored potatoes cropped under drought and P starvation conditions?
“Influence of drought on the efficiency of arbuscular mycorrhizal symbiosis in phosphorus acquisition by plants growing in Andisols from Southern Chile: wheat as a crop model
Influence of the agronomic management and phosphorus uptake on the composition of phenolic compounds of Fragaria ananassa fruits
Obtención de pigmentos de papas coloreadas para su uso como colorante de alimentos procesados
Use of chemically stabilized compost together with selected arbuscular mycorrhizal fungi as a tool for the bioremediation of copper and arsenic polluted soils in the Puchuncaví Valley
Valorización del residuo de papas de pulpa coloreada tras la extracción de pigmentos para su potencial utilización industrial

Review (1)

Eco-Efficient Systems Based on Nanocarriers for the Controlled Release of Fertilizers and Pesticides: Toward Smart Agriculture
64
Maria Ruiz

Profesor Asociado

Ciencias Químicas y Recursos Naturales

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

22
PABLO CORNEJO

ACADEMICO

ESCUELA DE AGRONOMIA

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

QUILLOTA, Chile

13
Christian Santander

Investigador responsable FONDECYT iniciación N°11240859

Ciencias Químicas y Recursos Naturales

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

10
Claudia Mardones

Académica

Departamento Análisis Instrumental

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN

Concepción, Chile

9
Dietrich von Baer

Profesor Titular

Análisis Instrumental

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN - FACULTAD DE FARMACIA

Concepción, Chile

8
Carola Vergara

Profesor Asociado

Departamento de Análisis Instrumental

Universidad de Concepción

Concepcion, Chile

5
Luis Bustamante

Profesor Asistente

Análisis Instrumental

Universidad de Concepcion

Concepción, Chile

3
GLADYS VIDAL

Profesor Titular

Departamento de Ingeniería Ambiental

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN CENTRO EULA- CHILE

Concepción, Chile

3
CATALINA VIDAL

Investigador posdoctoral

Ciencias Químicas y Recursos Naturales

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

2
Humberto Aponte

Académico, Profesor Asistente

Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales (ICA3)

Universidad de O'Higgins

San Fernando, Chile

2
Edgar Pastene

Profesor

Ciencias Básias

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

2
Olga Rubilar

Profesor Asociado

Departamento de Ingeniería Química

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

TEMUCO, Chile

1
Javier Ortiz

Investigador Postdoctoral

Ciencias Agropecuarias y Forestales

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Felix Meier

Investigador en Fertilidad de Suelos

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Temuco, Chile

1
Cristobal Palacios

Docente

Agronomía

Universidad Mayor de Chile

Temuco, Chile

1
Constanza Sabando

Ingeniero de Proyecto

Investigación

Centro de Investigación de Polímeros Avanzados

Concepción, Chile

1
Marcia Avello

Profesor asistente

Farmacia

Universidad de Concepción

Concepción, Chile

1
Andres Quiroz

Profesor Titular

Ciencias Químicas y Recursos Naturales

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

1
Gisela Rios

Académico/Director Depto CyTA

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Concepción

Concepción, Chile

1
Apolinaria García

Investigador

Microbiology

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN

Concepción, Chile

1
Paula Cartes

Associate Professor

Chemical Sciences and Natural Resources

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Sofia Pontigo

Profesional Investigador

Center of Plant-Soil Interaction and Natural Resources Biotechnology, Scientific and Technological Bioresource Nucleus (BIOREN), Universidad de La Frontera

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Catherine Tessini

Académico

Química

Universidad Tecnica Federico Santa María

Valparaíso, Chile

1
Patricio Hinrichsen

Investigador

INIA CENTRO REGIONAL LA PLATINA

Santiago, Chile

1
MARIO VEGA

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN

Concepción, Chile

1
Paula Pimentel

Coordinator of Plant Stress Physiology laboratory

Centro de Estudios Avanzados en Fruticultura

Rengo, Chile

1
Cledir Santos

FULL PROFESOR

Ciencias Químicas y Recursos Naturales

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

1
Sheina Rivas

Estudiante del Doctorado en Ciencias de Recursos Naturales

Ciencias Químicas y Recursos Naturales

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile