Man

Alejandro Antonio Cáceres Mella

Profesor Auxiliar

Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso

Quillota, Chile

Líneas de Investigación


- Manejos agronómicos y su influencia sobre el metabolismo secundario de uvas y vinos. - Manejos enológicos y composición química de vinos blancos y tintos - Aceptabilidad y calidad sensorial de bebidas alcohólicas

Educación

  •  Viticultura y Enologia, UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. España, 2013
  •  Ingeniero Agronomo, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2005
  •  Viticultura y Enologia, UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. España, 2010

Experiencia Académica

  •   Investigador Other

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Agronomicas

    Santiago, Chile

    2009 - 2016

  •   Profesor Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Ciencias Agronomicas y de los Alimentos

    Quillota, Chile

    2016 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Asistente de enologo Part Time

    Viña William Fevre

    Pirque, Chile

    2003 - 2003

  •   Asistente de enologo Full Time

    Celler Cooperatiu Vilafranca del Penedes

    Vilafranca del Penedes, España

    2004 - 2004

  •   Asistente de enologo Full Time

    Viña San Rafael

    Lolol, Chile

    2004 - 2004

  •   Asistente de enologo Full Time

    Viña Santa Rita

    Lontué, Chile

    2005 - 2005

  •   Asistente de enologo Full Time

    Viña Santa Rita

    Lontué, Chile

    2006 - 2006

  •   Asistente de enologo Full Time

    Celler Mas Pujo

    Santa Margarida i els Monjos, España

    2006 - 2006

  •   Asistente de enologo Full Time

    Viña Santa Carolina

    Molina, Chile

    2007 - 2007


 

Article (19)

Anthocyanin Composition in Cabernet Sauvignon Grape Skins: Effect of Regulated Deficit Irrigation in a Warm Climate
Changes in the Composition of Flavonols and Organic Acids during Ripening for Three cv. Sauvignon Blanc Clones Grown in a Cool-Climate Valley
Calibration of the Surface Renewal Method (SR) under Different Meteorological Conditions in an Avocado Orchard
Impact of Nitrogen Fertilization on Phytophthora cinnamomi Root-related Damage in Juglans regia Saplings
Controlled water deficit modifies the phenolic composition and sensory properties in Cabernet Sauvignon wines
Phenolic composition and sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wines: effect of water stress and harvest date
Water stress and ripeness effects on the volatile composition of Cabernet Sauvignon wines
Controlled water deficit during ripening affects proanthocyanidin synthesis, concentration and composition in Cabernet Sauvignon grape skins
Effect of selected Saccharomyces cerevisiae yeast strains and different aging techniques on the polysaccharide and polyphenolic composition and sensorial characteristics of Cabernet Sauvignon red wines
Application of calcium and antibrowning agent effect on total phenol content and antioxidant capacity of fresh cut 'Packham's Triumph' pears packaged in modified atmosphere
Chemical and Sensory Effects of Storing Sauvignon Blanc Wine in Colored Bottles under Artificial Light
Periodic Aeration of Red Wine Compared to Microoxygenation at Production Scale
Phenolic composition and mouthfeel characteristics resulting from blending Chilean red wines
Comparison of analytical methods for measuring proanthocyanidins in wines and their relationship with perceived astringency
Effect of inert gas and prefermentative treatment with polyvinylpolypyrrolidone onthe phenolic composition of Chilean Sauvignon blanc wines
Phenolic composition of skins from four Carmenet grape varieties (Vitis vinifera L.) during ripening
Phenolic compound composition in immature seeds of fava bean (Vicia faba L.) varieties cultivated in Chile
Phenolic Compositions of Grapes and Wines from Cultivar Cabernet Sauvignon Produced in Chile and Their Relationship to Commercial Value
Low molecular weight phenolic and anthocyanin composition of grape skins from cv. syrah (Vitis vinifera L.) in the maipo valley (Chile): Effect of clusters thinning and vineyard yield

Proyecto (6)

EFECTO DEL ESTRES HIDRICO SOBRE LA EVOLUCION EN LA MADURACION, Y COMPOSICION DE PROANTOCIANIDINAS, EN CABERNET SAUVIGNON (VITIS VINIFERA L.) EN EL VALLE DEL MAIPO
EFFECT OF BENTONITE ADDITIONS DURING WHITE WINE FERMENTATION ON PATHOGENESIS-RELATED PROTEIN CONTENT, PROTEIN INSTABILITY AND WINE SENSORY PROPERTIES
INFLUENCE OF BOTH POLYSACCHARIDES, ANTHOCYANINS AND SOME TECHNOLOGICAL ASPECTS ON THE ASTRINGENCY AND MOUTH-FEEL QUALITY OF CHILEAN WINES
Desarrollo y elaboración de alimentos funcionales en base a frutos de granado cultivados en las zonas áridas y semiáridas
Evaluación técnica y económica de productos agroindustriales ricos en antioxidantes en base a berries nativos (Aristotelia chilensis, Ugni molinae y Fragaria chiloensis)
CARACTERIZACION DE LA COMPOSICION FENOLICA Y DETERMINACION DE LA CAPACIDAD ANTIOXIDANTE DE EXTRACTOS FENOLICOS DE UVAS Y VINOS DE VARIEDADES TINTAS Y BLANCAS, PROCEDENTES DE LOS VALLES DEL MAIPO Y CACHAPOAL
19
Alejandro Cáceres

Profesor Auxiliar

Pontificia Universidad Catolica de Valparaiso

Quillota, Chile

3
Claudio Pastenes

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

2
Luis Villalobos

Asistente Investigación

Producción Agrícola

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Marcela Medel

Profesor Asistente

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Italo Cuneo

Assistant Professor

Viticultura y Enología

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

2
Ximena Besoain

Profesora Titular

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
Víctor Laurie

Profesor Titular

Horticultura

Universidad de Talca

Talca, Chile

1
Camila Ribalta

Asistente del área científica

Centro Regional de Innovación Hortofrutícola de Valparaíso, Ceres

Quillota, Chile

1
Ximena Besoain

PROFESORA TITULAR

FACULTAD DE LAS CIENCIAS AGRONÓMICAS Y DE LOS ALIMENTOS

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

QUILLOTA, Chile

1
Ricardo Pertuzé

Profesor Asociado

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE, FAC. CS. AGRONÓMICAS

Santiago, Chile

1
Alvaro Peña

UNIVERSIDAD DE CHILE, FACULTAD DE CIENCIAS AGRONÓMICAS

Santigo, Chile