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Andrés Ignacio Córdova Suárez

Researcher

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

Valparaíso, Chile

Líneas de Investigación


Tecnología de membranas; Procesos Enzimáticos y biotecnología aplicada en alimentos; Procesamiento de alimentos mediante ultrasonido y tecnologías emergentes

Educación

  •  Doctor en Ciencias de la Ingeniería mención Ingeniería Bioquímica, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2016
  •  Ingeniero de Alimentos, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2008

Experiencia Académica

  •   Profesor Control Calidad Part Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Recursos Naturales

    Chile

    2013 - 2015

  •   Profesor Ciencias de Alimentos Part Time

    Universidad Mayor

    Santiago, Chile

    2010 - 2011

  •   Profesor Formulación y Desarrollo Alimentos Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Agronomía y de los Alimentos

    Chile

    2017 - A la fecha

  •   Profesor Termodinámica Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Agronomía y de los Alimentos

    Chile

    2017 - A la fecha

  •   Profesor Tecnología Productos Agroindustriales Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Agronomía y de los Alimentos

    Chile

    2017 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Coordinador Aseguramiento de Calidad

    Aconcagua Foods

    Chile

    2009 - 2009

  •   Asistente Aseguramiento Calidad

    Unilever Chile Foods

    Chile

    2006 - 2006

  •   Investigador Part Time

    Escuela de Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Chile

    2010 - 2016

  •   Ayudante de cátedra

    Escuela de Alimentos, PUCV

    Chile

    2006 - 2006

  •   Ayudante de cátedra

    Escuela de Alimentos, PUCV

    Chile

    2006 - 2007

  •   Ayudante de cátedra

    Escuela de Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Chile

    2007 - 2007

  •   Investigador postdoctoral Full Time

    Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Chile

    2016 - 2017

  •   Profesor Asociado Full Time

    Escuela de Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Valparaíso, Chile

    2017 - A la fecha

Premios y Distinciones

  •   Premio a la Docencia Distinguida PUCV

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Chile, 2018

    Reconocimiento a la obtención de alta nota de evaluación de acuerdo a la satisfacción como docente percibida por los estudiantes de pregrado.


 

Article (27)

Conventional and non-conventional applications of beta-galactosidases
Prediction of the Limiting Flux and Its Correlation with the Reynolds Number during the Microfiltration of Skim Milk Using an Improved Model
Recent advances and perspectives of ultrasound assisted membrane food processing
Effect of the lactose hydrolysis on galacto-oligosaccharides mixtures subjected to nanofiltration=> A detailed fractionation analysis
Quality assessment and multivariate calibration of 5-hydroxymethylfurfural during a concentration process for clarified apple juice
Effect of the type of packaging on the oxidative stability of pine nuts (Pinus pinea L.) grown in Chile
Effect of the type of packaging on the oxidative stability of pine nuts (Pinus pinea L.) grown in Chile
Effecto of the type of packaging on the oxidative stability of pine nuts (Pinus pinea L.) grown in Chile
Quality assessment and multivariate calibration of 5-hydroxymethylfurfural during a concentration process for clarified apple juice
Industrial avocado waste=> Functional compounds preservation by convective drying process
Industrial avocado waste=> Functional compounds preservation by convective drying process
Purification of galacto-oligosaccharides (GOS) by three-stage serial nanofiltration units under critical transmembrane pressure conditions
Purification of galacto-oligosaccharides (GOS) by three-stage serial nanofiltration units under critical transmembrane pressure conditions
Assessment of the fouling mechanisms of an ultrafiltration membrane bioreactor during synthesis of galacto-oligosaccharides: effect of the operational variables
Nanofiltration potential for the purification of highly concentrated enzymatically produced oligosaccharides
Nanofiltration potential for the purification of highly concentrated enzymatically produced oligosaccharides.
Performance of an ultrafiltration membrane bioreactor (UF-MBR) as a processing strategy for the synthesis of galacto-oligosaccharides at high substrate concentrations
Performance of an ultrafiltration membrane bioreactor (UF-MBR) as a processing strategy for the synthesis of galacto-oligosaccharides at high substrate concentrations.
Synthesis and purification of galacto-oligosaccharides=> state of the art
Assessing the volumetric productivity of an ultrafiltration membrane bioreactor during the synthesis of galacto-oligosaccharides
Kinetic modeling of phenolic compound degradation during drum-drying of apple peel by-products
Principal Component Analysis as an exploration tool for kinetic modeling of food quality: A case study of a dried apple cluster snack
Storage stability test of apple peel powder using two packaging materials: High-density polyethylene and metalized films of high barrier
Storage stability test of apple peel powder using two packaging materials=> High-density polyethylene and metalized films of high barrier
Análisis comparativo de cinéticas de deterioro univariante y multivariante, utilizando análisis de componentes principales
Chemometric analysis for the detection of biogenic amines in chilean Cabernet Sauvignon wines: a comparative study between organic and nonorganic production
Influencia de un pre-tratamiento osmótico sobre la deshidratación por aire caliente de manzana Granny smith

Proyecto (10)

Hydrocolloid based edible coatings as strategy to produce healthier French fries options
Novel Enzyme Membrane Bioreactors (MBR) for the synthesis of prebiotic oligosaccharides
Diseño, construcción y validación de un reactor prototipo UV LED a escala de laboratorio para la inactivación microbiana y estabilización de vino
Nuevas alternativas para la revalorización de desechos y el control de procesos en agroalimentos de importancia nacional
Obtención de un concentrado de proteínas vegetales a partir de cereales y leguminosas chilenas de calidad nutricional mejorada para consumidores con requerimientos nutricionales especiales
Ultrafiltration membrane bioreactors (UF-MBR) assisted by ultrasound as strategy to improve the quality of apple juice concentrates and upgrade pomaces=> process modeling under a multivariate approach.
Plataforma online para el diseño de recetas para cervezas artesanales
Determinación de parámetros de operación para la extensión de vida útil de membranas poliméricas en la Nanofiltración del suero de leche (Voucher de innovación en PYMES).
Determinación y Modelamiento de isotermas de sorción para la estabilidad de compuestos bioactivos antioxidantes presentes en descartes de palta Hass (piel y cuesco) para su uso como ingrediente alimentario
Downstream processing of galacto-oligosaccharides produced by enzymatic synthesis from lactose
8
Andrés Córdova

Researcher

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

Valparaíso, Chile

2
Carolina Astudillo

Profesora Adjunta

Escuela de Alimentos

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

Valparaíso, Chile

1
Carla Aburto

Investigador Postdoctoral

Escuela de Ingeniería Bioquímica

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Pedro Valencia

Research Associate

Chemical Engineering

UNIVERSIDAD TÉCNICA FEDERICO SANTA MARÍA

Valparaíso, Chile

1
Carmen Soto

Researcher

CENTRO REGIONAL DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS SALUDABLES/ PUCV

Valparaiso, Chile

1
Juan Vidal

Asistente de investigación

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
Cecilia Guerrero

Profesor Adjunto

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO, ESCUELA DE INGENIERÍA BIOQUÍMICA

Valparaíso, Chile

1
Carlos Vera

Profesor Asociado

Departamento de Biología

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Nora Lutz

Directora Departamento Salud Pública

Salud Pública

UNIVERSIDAD DE VALPARAISO

Valparaiso, Chile

1
María Henríquez

Academico

Escuela de Nutrición y Dietética

Universidad de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Andrés Illanes

Profesor Títular

Escuela de Ingeniería Bioquímica

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile