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Juan Bautista Vidal Cruz

Asistente de investigación

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

Líneas de Investigación


Investigación en líneas de envases para la industria alimentaria, control de calidad en productos apícolas, aplicación de tecnologías de membranas a la producción de ingredientes funcionales e investigación en fisiología postcosecha.

Educación

  •  Licenciado en Ingeniería de Alimentos, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2014
  •  Ingeniero de Alimentos, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO. Chile, 2014
  •  Magíster en gestión de la calidad para la industria de alimentos, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2019

Experiencia Académica

  •   Asistente de investigación Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Facultad de ciencias agronómicas y de los alimentos

    Quillota, Chile

    2018 - A la fecha

  •   Asistente de investigación Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

    Facultad de ciencias agronómicas y de los alimentos

    Valparaíso, Chile

    2015 - 2018

Experiencia Profesional

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

    Valparaíso-Quillota, Chile

    2015 - A la fecha

  •   Docente Part Time

    Universidad Santo Tomás

    Viña del Mar, Chile

    2019 - 2021

  •   Jefe de turno Producción Full Time

    Comercializadora NOVAVERDE S.A.

    Rengo, Chile

    2014 - 2015

  •   Practicante Full Time

    Laboratorio Ambiental

    Valparaíso, Chile

    2004 - 2004


 

Article (10)

Cell wall disassembly, metabolome and transcriptome analysis in sweet cherry fruit with induced surface pitting
Metabolomics Reveals Specific Metabolic Changes in Sweet Cherries (<i>Prunus avium</i> L.) Subjected to Postharvest Treatment with Melatonin after Mechanical Stress
Proteomic and Low-Polar Metabolite Profiling Reveal Unique Dynamics in Fatty Acid Metabolism during Flower and Berry Development of Table Grapes
Proteomic and metabolomic integration reveals the effects of pre-flowering cytokinin applications on central carbon metabolism in table grape berries
Controlled Atmosphere Storage Alleviates Hass Avocado Black Spot Disorder
Biochemical and phenotypic characterization of sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars with induced surface pitting
Unravelling factors associated with 'blackspot' disorder in stored Hass avocado (Persea americanaMill) fruit
Development of poly(lactic acid) films with propolis as a source of active compounds: Biodegradability, physical, and functional properties
Quality assessment and multivariate calibration of 5-hydroxymethylfurfural during a concentration process for clarified apple juice
Effect of the Addition of Propolis Extract on Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Craft Beer

Proyecto (12)

METABOLIC PROFILE OF "ORANGE SPOT DISORDER" WITHIN THE KERNEL OF WALNUT CV. CHANDLER
CELL WALL REMODELING IN SWEET CHERRY FRUIT WITH SURFACE PITTING: AN UNDERLYING RESPONSE DURING COLD STRESS
HYDROGELS BASED ON BIORENEWABLE NANO(FIBERS/CRYSTALS) FROM CHITIN, CELLULOSE, ALGINATE AND SILK TO SAVE WATER IN CHILEAN AGRICULTURE (NANOBIOGEL)
STUDY OF CYTOKININ APPLICATIONS IN EARLY STAGES OF BERRY DEVELOPMENT ON CHANGES IN CELL WALL METABOLISM AND ITS EFFECT ON THE GRAPE FIRMNESS IN VITIS VINIFERA
UN ENFOQUE INTEGRAL PARA ENTENDER EL DESARROLLO DE "BLACK SPOT" EN PALTA CV HASS
Cell wall and metabolite composition of sweet cherry fruits from two cultivars with contrasting susceptibility to surface pitting during storage
ULTRAFILTRATION MEMBRANE BIOREACTORS (UF-MBR) ASSISTED BY ULTRASOUND AS STRATEGY TO IMPROVE THE QUALITY OF APPLE JUICE CONCENTRATES AND UPGRADE POMACES=> PROCESS MODELING UNDER A MULTIVARIATE APPROACH.
CARACTERIZACIÓN DE COMPUESTOS ANTIOXIDANTES EN LAS MICROALGAS NANNOCHLOROPSIS OCULATA Y SCENEDESMUS OBLIQUUS Y EVALUACIÓN DE SU ACTIVIDAD EN UN MODELO CELULAR
IMPLEMENTACIÓN DE SERVICIOS ANÁLITICOS PARA LA CERTIFICACIÓN DE ORIGEN Y CALIDAD DE MIELES
OBTENCIÓN DE BIO-POLÍMERO ACTIVO DE ÁCIDO POLI-LÁCTICO UTILIZANDO COMO AGENTE ANTIOXIDANTE CÁSCARA DE GRANADA
GENERACIÓN DE UN BIOPOLÍMERO DE ORIGEN MICROBIANO CON POSIBILIDAD DE SER UTILIZADO EN UNA MATRIZ DE UN ENVASE PARA ALIMENTOS
EXTRACCIÓN DE COMPUESTOS BIO-ACTIVOS EN PROPÓLEOS DE LA REGIÓN DE VALPARAÍSO
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Juan Vidal

Asistente de investigación

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

5
Claudia Fuentealba

Associate Professor

Faculty of Agronomic and Food Sciences

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

5
Romina Pedreschi

Full Professor

Faculty of Agronomic and Food Sciences

Pontificia Universidad Católica de Valparaiso

Quillota, Chile

3
Excequel Ponce

Coordinador de Investigación y operario de HPLC-PDA-ELSD y GC-MS-FID

Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

2
Pablo Ulloa

Investigador

INIA, La PLatina

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Santiago, Chile

2
PATRICIO OLMEDO

Postdoctoral Researcher

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

2
Bruno Defilippi

Head

INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS

Santiago, Chile

2
Gerardo Núñez

PostDoctorado

Laboratorio de Postcosecha

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

2
VIRGILIO UARROTA

PROFESOR ASISTENTE

INSTITUTO CIENCIAS AGROALIMENTARIAS, ANIMALES Y AMBIENTALES

UNIVERSIDAD DE OHIGGINS

SAN FERNANDO, Chile

2
Reinaldo Campos

Titular Professor

Producción Agrícola

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Claudio Meneses

Profesor Asociado

Facultad de Agronomía e Ingeniería Forestal/ Facultad de Ciencias Biológicas

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
ANA LOPEZ DE DISCASTILLO

Postdoctoral research

Food Technology and Science

Universidad de Santiago de Chile

Santiago de Chile, Chile

1
ABEL GUARDA

Full Professor

Food Science and Technology Department

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Andrés Córdova

Researcher

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE VALPARAISO

Valparaíso, Chile

1
MARIA JOSE GALOTTO

Full Professor

Food Science and Technology Department

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Francisco Rodríguez

ASSOCIATE PROFESSOR

DEPARTAMENTO DE CIENCIA Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Ignacia Hernández

Postdoctorado

Facultad de Ciencias Agronómicas y de los alimentos

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
Carolina Astudillo

Profesora Adjunta

Escuela de Alimentos

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

Valparaíso, Chile

1
Mariela Labbé

Partime

Alimentos

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaiso, Chile

1
Fernando Salazar

Full professor

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile