Man

MARIA JOSE ALICIA GALOTTO LOPEZ

Full Professor

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Food Packaging, Nanotechnology, Nanocomposites, Food Science and Technology

Educación

  •  Doctor en Farmacia. Especialidad Ciencia e Ingeniería de Alimentos, Universidad Politecnica de Valencia. España, 1989
  •  Magister en Ciencia e Ingeniería de Alimentos, Universidad Politecnica de Valencia. Chile, 1987
  •  Grado de Licenciado en Farmacia, Universidad de Valencia. Chile, 1985

Experiencia Académica

  •   Profesor Titular Jornada Completa

    Universidad de Santiago de Chile

    Santiago, Chile

    1996 - Sin Información

Experiencia Profesional

  •   Jefe de Unidad

    Instituto Tecnologico Agroalimentario

    Valencia, España

    1990 - 1996

Formación de Capital Humano


TESIS DOCTORALES DIRIGIDAS

Título: “Investigación en algas pardas de la presencia de ?-glucano soluble con acción biológica inmuno-estimulante sobre cultivos acuicolas en estado temprano”.
Alumna: Francisca Bobadilla Parada
Tesis para optar al Grado de Doctor en Ciencia de los Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2012

Título: “Desarrollo de películas con actividad antimicrobiana a base de nanocomposito de derivado de celulosa”
Alumna: Rosa Quintero Montenegro
Tesis para optar al Grado de Doctor en Ciencia de los Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2012

Título: “Estudio teórico-experimental del fenómeno de migración especifica en materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos”
Alumna: Alejandra Torres Mediano
Tesis para optar al Grado de Doctor en Ciencia de Alimentos de la Universidad de
Santiago de Chile
Año Académico: 2011

Título: “Determinación de As inorgánico, total y Hg en raciones servidas de JUNAEB a lo largo de Chile”
Alumno: José Miguel Bastías
Tesis para optar al Grado de: Doctor en Ciencia de los Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2009

Título: “Aportación al estudio de los tratamientos post-recolección del champiñón para su consumo en fresco y envasado”.
Alumno: Manuel Gómez Pallarés
Dirección: Dra. María José Galotto y Dr. Juan Serra
Tesis para optar al Grado de: Doctor por la Universidad Politécnica de Valencia (España)
Año Académico: 1996

Título: “Los Hidrocoloides en el comportamiento reológico y estabilidad de emulsiones alimenticias”
Alumna: Montserrat Pons Bisbal
Dirección: Dra. María José Galotto y Dr. Sebastian Subirats
Tesis para optar al Grado de: Doctor por la Universidad de Valencia (España)
Año Académico: 1995

TESIS DE MASTER DIRIGIDAS

Titulo: "Estudio teórico-experimental de la migración especifica de bisfenol A en films de policarbonato destinados a estar en contacto directo con alimentos"
Alumno: Carla Ramírez Inostroza
Tesis para optar al Grado de Magíster en Tecnología de los Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2013

Titulo: "Incorporación de agentes antimicrobianos naturales en film poliméricos aplicados a envases de alimentos"
Alumno: Ximena Valenzuela B.
Tesis para optar al Grado de Magíster en Tecnología de los Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2011

Titulo: “Modelación matemática de la extracción de S02 desde vino mediante contactadotes de membrana para su cuantificación analítica”
Alumna: Wladimir Silva Vera
Tesis para optar al Grado de Magister en Tecnología de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2010

Titulo: "Estudio del comportamiento de envases flexibles para alimentos, sometidos a tratamiento térmico convencional y a tratamiento de altas presiones hidrostáticas"
Alumno: Sr. Pablo Ulloa
Tesis para optar al Grado de Magíster en Tecnología de los Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2008

Titulo: “Desarrollo, caracterización y estudio cinético de un envase activo con capacidad de absorción de oxígeno”
Alumno: Sr. Sergio Anfossi L.
Memoria para optar al título de Ingeniero en Alimentos y Grado de Magíster en Tecnología de los Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico:2008

Título: “Efecto de las microondas sobre la migración global de materiales plásticos en contacto con alimentos utilizando simulantes grasos y alternativos “
Alumna: Rosa Tapia
Memoria para optar al Título de: Magíster en Tecnología de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico : 2001

Título: “Impregnación de 2-nonanona en films de polietileno lineal de baja densidad con dióxido de carbono supercrítico y estudio de la cinética de liberación hacia un simulante de alimentos.”
Alumna: Daniela Cerro Muñoz
Tesis para optar al Título de Ingeniero de Ejecución en Química de la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2013

Título: “Evolución de la actividad antimicrobiana en econanocomposito de acetatto de celulosa durante el almacenaje”
Alumna: Paula Moya
Tesis para optar al Título de Ingeniero Civil Químico en la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2013

Título: “Transferencia de masa de Timol desde nanocompositos de ácido poliláctico (PLA) con potencial aplicación en envases para alimentos”
Alumna : Magdalena Andrade Escobar
Tesis para optar al Título de Ingeniero Civil Químico en la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2013

Título:“Impregnación de 2-nonanona en films de polietileno de baja densidad con CO2 supercrítico y medición de su poder inhibitorio contra botrytis cinerea”
Alumno : Alvaro López Tala
Tesis para optar al Título de Ingeniero en Biotecnología la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2013

Título: “Aplicación de la tecnología de envasado en atmosfera modificada en productos hortofruticolas”
Alumno: Andrea Quilan
Tesis para optar al Título de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2012

Título: “Incorporación de 2-nonanona en films de polietileno lineal de baja densidad (PELBD) mediante impregnación con CO2 suprercritico”
Alumno: Gonzalo Pérez
Tesis para optar al Título de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2012

Título: “Desarrollo de nanocompositos ecoamigables con actividad antimicrobiana mediante la tecnica de casting basados en MtCu/PLA para su potencial uso en envases para alimentos”
Alumno: Hugo Quilodrán
Tesis para optar al Título de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2012

Título: “Desarrollo de Econanocompositos activos de acetato de celulosa mediante proceso de extrusion”
Alumno: Jessica Saez Aguilera
Tesis para optar al Título de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2012

Título: “Estudio del comportamiento cinético y liberación un agente antimicrobiano natural en nanocompositos derivados de celulosa”
Alumno: Camila Cornejo
Tesis para optar al Título de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2012

Título: “Estudio de la Migración de bromuro de hexadecilpiridinio en nanocompositos de acetato de celulosa”
Alumno: Luis Alfredo Cortéz
Tesis para optar al Título de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2012 (Comision de Tesis)
Título: “Estudio de la migración especifica de bisphenol A (BPA) en materiales poliméricos utilizados en el envasado de alimentos”
Alumna: Tiffany Perez Neira; María Fernanda Valdes
Memoria de trabajo para optar al Título de Ingeniero en Alimentos en la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2012

Título: “Preparación de nanocompositos con actividad antimicrobiana a base de PE/MMT-CU. Estudio de sus propiedades”
Alumna : Angela Peñaloza; Rosita Ruz
Memoria de trabajo para optar al Título de Ingeniero en Alimentos en la Universidad de Santiago de Chile.
Año Académico: 2010


Premios y Distinciones

  •   XXX

    XXX

    Chile

    XXX


 

Article (113)

“Modeling the release of an antimicrobial agent from multilayer film containing coaxial electrospun polylactic acid nanofibers
A review on thymol-based bioactive materials for food packaging
Developing Core/Shell Capsules Based on Hydroxypropyl Methylcellulose and Gelatin through Electrodynamic Atomization for Betalain Encapsulation”
Development of a sustainable and antibacterial food packaging material based in a biopolymeric multilayer system composed by polylactic acid, chitosan, cellulose nanocrystals and ethyl lauroyl arginate
Development of active biocomposite films based on poly(lactic acid) and wine by-product: Effect of grape pomace content and extrusion temperature
Effect of the Processing Conditions on the Supercritical Extraction and Impregnation of Rosemary Essential Oil in Linear Low-Density Polyethylene Films
Feasibility of Valorization of Post-Consumer Recycled Flexible Polypropylene by Adding Fumed Nanosilica for Its Potential Use in Food Packaging toward Sustainability
Nanoencapsulation of food-grade bioactive compounds using a supercritical fluid extraction of emulsions process: Effect of operational variables on the properties of nanocapsules and new perspectives
Processing, Characterization and Disintegration Properties of Biopolymers Based on Mater-Bi-(R) and Ellagic Acid/Chitosan Coating
Study of Ethylene-Removing Materials Based on Eco-Friendly Composites with Nano-TiO2
Valorization of post-consumer recycled polypropylene through their reinforcement with amine and amine/silane organically modified clays for potential use in food packaging
“Developing Post-Consumer Recycled Flexible Polypropylene and Fumed Silica-Based Nanocomposites with Improved Processability and Thermal Stability
“Development and Evaluation of the Properties of Active Films for High-Fat Fruit and Vegetable Packaging
Development of an antibacterial coaxial bionanocomposite based on electrospun core/shell fibers loaded with ethyl lauroyl arginate and cellulose nanocrystals for active food packaging
Development of inclusion complexes with relative humidity responsive capacity as novel antifungal agents for active food packaging
Foaming with scCO(2) and Impregnation with Cinnamaldehyde of PLA Nanocomposites for Food Packaging
Processing Compostable PLA/Organoclay Bionanocomposite Foams by Supercritical CO2 Foaming for Sustainable Food Packaging
Supercritical Fluid Extraction from Zataria multiflora Boiss and Impregnation of Bioactive Compounds in PLA for the Development of Materials with Antibacterial Properties
Supercritical Foaming and Impregnation of Polycaprolactone and Polycaprolactone-Hydroxyapatite Composites with Carvacrol
Active PLA Packaging Films: Effect of Processing and the Addition of Natural Antimicrobials and Antioxidants on Physical Properties, Release Kinetics, and Compostability
Antimicrobial food packaging system based on ethyl lauroyl arginate-loaded core/shell electrospun structures by using hydrophilic and hydrophobic polymers
Designing active mats based on cellulose acetate/polycaprolactone core/shell structures with different release kinetics
Effect of Organic Modifier Types on the Physical-Mechanical Properties and Overall Migration of Post-Consumer Polypropylene/Clay Nanocomposites for Food Packaging
Effect of supercritical incorporation of cinnamaldehyde on physical-chemical properties, disintegration and toxicity studies of PLA/lignin nanocomposites
Electrospinning and cyclodextrin inclusion complexes: An emerging technological combination for developing novel active food packaging materials
Natural antimicrobials and antioxidants added to polylactic acid packaging films. Part I: Polymer processing techniques
Cassava starch: structural modification for development of a bio-adsorber for aqueous pollutants. Characterization and adsorption studies on methylene blue
Cucumis metuliferusFruit Extract Loaded Acetate Cellulose Coatings for Antioxidant Active Packaging
Design of active electrospun mats with single and core-shell structures to achieve different curcumin release kinetics
Effect of functionalized silica nanoparticles on the mass transfer process in active PLA nanocomposite films obtained by supercritical impregnation for sustainable food packaging
Physical properties and safety of 100% post-consumer PET bottle-organoclay nanocomposites towards a circular economy
Supercritical impregnation for food applications: a review of the effect of the operational variables on the active compound loading
The use of nanoadditives within recycled polymers for food packaging: Properties, recyclability, and safety
Antifungal and physicochemical properties of inclusion complexes based on beta-cyclodextrin and essential oil derivatives
Cetylpyridinium bromide-modified montmorillonite as filler in low density polyethylene nanocomposite films
Development of Bilayer Biodegradable Composites Containing Cellulose Nanocrystals with Antioxidant Properties
Development of poly(lactic acid) films with propolis as a source of active compounds: Biodegradability, physical, and functional properties
Enhancing Thermal Stability and Bioaccesibility of Acai Fruit Polyphenols through Electrohydrodynamic Encapsulation into Zein Electrosprayed Particles
Improving polyphenolic thermal stability of Aristotelia Chilensis fruit extract by encapsulation within electrospun cyclodextrin capsules
Increasing the incorporation of recycled PET on polymeric blends through the reinforcement with commercial nanoclays
Novel hollow titanium dioxide nanospheres with antimicrobial activity against resistant bacteria
PLA/organoclay bionanocomposites impregnated with thymol and cinnamaldehyde by supercritical impregnation for active and sustainable food packaging
Effect of organoclay and preparation method on properties of antimicrobial cellulose acetate films
Effect of pressure and time on scCO(2)-assisted incorporation of thymol into LDPE-based nanocomposites for active food packaging
Electrospun PVA fibers loaded with antioxidant fillers extracted from Durvillaea antarctica algae and their effect on plasticized PLA bionanocomposites
Improvement of physicochemical properties of starch films by blending it with poly(N-Vinyl-2-pyrrolidone)”, of Organoclay and Preparation Method on Properties of Antimicrobial Cellulose Acetate Films
Magnetic nanotubes obtained from atomic layer deposition coated electrospun nanofibers
Modifying an Active Compounds Release Kinetic Using a Supercritical Impregnation Process to Incorporate an Active Agent into PLA Electrospun Mats
Novel Antimicrobial Titanium Dioxide Nanotubes Obtained through a Combination of Atomic Layer Deposition and Electrospinning Technologies
Supercritical impregnation of thymol in poly(lactic acid) filled with electrospun poly(vinyl alcohol)-cellulose nanocrystals nanofibers: Development an active food packaging material
A traditional aboriginal condiment as an antioxidant agent in the development of biodegradable active packaging
Application of beta-Cyclodextrin/2-Nonanone Inclusion Complex as Active Agent to Design of Antimicrobial Packaging Films for Control of Botrytis cinerea
Assessment of kinetic release of thymol from LDPE nanocomposites obtained by supercritical impregnation: Effect of depressurization rate and nanoclay content
Chilean berry Ugni molinae Turcz. fruit and leaves extracts with interesting antioxidant, antimicrobial and tyrosinase inhibitory properties
Chilean berry Ugni molinae Turcz. fruit and leaves extracts with interesting antioxidant, antimicrobial and tyrosinase inhibitory properties
Effect of processing conditions on the physical, chemical and transport properties of polylactic acid films containing thymol incorporated by supercritical impregnation
Improvement of Polylactide Properties through Cellulose Nanocrystals Embedded in Poly(Vinyl Alcohol) Electrospun Nanofibers
Modeling the release of antimicrobial agents (thymol and carvacrol) from two different encapsulation materials
Novel Polyvinyl Alcohol/Starch Electrospun Fibers as a Strategy to Disperse Cellulose Nanocrystals into Poly(lactic acid)
Supercritical impregnation and kinetic release of 2-nonanone in LLDPE films used for active food packaging
Supercritical impregnation of cinnamaldehyde into polylactic acid as a route to develop antibacterial food packaging materials
Assessment of quality parameters and microbial characteristics of Cape gooseberry pulp (Physalis peruviana L.) subjected to high hydrostatic pressure treatment
Characterization of beta-cyclodextrin inclusion complexes containing an essential oil component
Cross-linked methyl cellulose films with murta fruit extract for antioxidant and antimicrobial active food packaging
Development of an Active Packaging Film Based on a Methylcellulose Coating Containing Murta (Ugni molinae Turcz) Leaf Extract
Characterization of cetylpyridinium bromide-modified montmorillonite incorporated cellulose acetate nanocomposite films
DEVELOPMENT OF ANTIBACTERIAL MtCu/PLA NANOCOMPOSITES BY CASTING METHOD FOR POTENTIAL USE IN FOOD PACKAGING
Effect of organoclay incorporation on thermal, physical and morphological properties of LLDPE nanocomposites for active food packaging applications
Experimental and theoretical study of bisphenol A migration from polycarbonate into regulated EU food simulant
IMPACT OF HIGH HYDROSTATIC PRESSURE ON PHYSICOCHEMICAL CHARACTERISTICS, NUTRITIONAL CONTENT AND FUNCTIONAL PROPERTIES OF CAPE GOOSEBERRY PULP (PHYSALIS PERUVIANA L.)
Supercritical impregnation and kinetic release of 2-nonanone in LLDPE films used for active food packaging
A novel polymer based on MtCu(2+)/cellulose acetate with antimicrobial activity
Development of an active film with natural zeolite as ethylene scavenger
Development of an antimicrobial material based on a nanocomposie cellulose acetate film for active food packaging
Development of an antimicrobial material based on a nanocomposite cellulose acetate film for active food packaging
Development of an antimicrobial material based on a nanocomposite cellulose acetate film for active food packaging
EFFECT OF ORGANOCLAY INCORPORATION ON THERMAL, PHYSICAL AND MORPHOLOGICAL PROPERTIES OF LLDPE NANOCOMPOSITES FOR ACTIVE FOOD PACKAGING APPLICATIONS
Experimental and theoretical study of bisphenol A migration from polycarbonate into regulated EU food simulant
experimetnal and theoretical study of Bisphenol A migration from polycarbonate into regulated EU food simulant.
High hydrostatic pressure effect on chemical composition, color, phenolic acids and antioxidant capacity of Cape gooseberry pulp (Physalis peruviana L.)
Near critical and supercritical impregnation and kinetic release of thymol in LLDPE films used for food packaging
Preparation and Characterization of Cellulose Acetate Butyrate/Organoclay Nanocomposites Produced by Extrusion
Promising antimicrobial and antioxidant extracts of Murta leaves (Ugni molinae Turcz): Shelf-life extension and food safety
Cellulose Acetate Butyrate Nanocomposites with Antimicrobial Properties for Food Packaging
Develoment of cellulose eco-nanocomposites with antimicrobial properties oriented for food packaging
Develoment of LDPE/MMT Cu2+ nanocomposites with antimicrobial activity for potential use in food packaging
Development of Cellulose Eco-nanocomposites with Antimicrobial Properties Oriented for Food Packaging
Microencapsulation of maqui (Aristotelia chilensis molina stuntz) leaf extracts to presereve and control antioxidant properties
Microencapsulation of maqui (Aristotelia chilensis Molina Stuntz) leaf extracts to preserve and control antioxidant properties
Soluble beta-1,3/1,6-glucan in seaweed from the southern hemisphere and its immunomodulatory effect
Development of MtCu(2+)/LDPE nanocomposites with antimicrobial activity for potential use in food packaging
Effect of organoclay content and molecular weight on cellulose acetate nanocomposites properties
Evaluation of the Effectiveness of a New Antimicrobial Active Packaging for Fresh Atlantic Salmon (Salmo Salar L.) Shelf Life
Experimental and theoretical study of thermodynamics and transport properties of multilayer polymeric food packaging
Modification of cellulose acetate films using nanofillers based on organoclays
Experimental and theoretical study of LDPE versus different concentrations of Irganox 1076 and different thickness
Experimental and theoretical study of LDPE: Evaluation of different food simulants and temperatures
Experimental and theorical study of LLDPE: Evaluation of different food simulants and temperatures
Non-newtonian canned liquid food unsteady fluid mecanics and heat transfer prediction for pasteurizationn and sterilization
NON-NEWTONIAN CANNED LIQUID FOOD, UNSTEADY FLUID MECHANICS AND HEAT TRANSFER PREDICTION FOR PASTEURIZATION AND STERILIZATION
Perception and view of consumers on food irradiation and the radura symbol
The antimicrobial activity of microencapsulated thymol and carvacrol
Determination of Dietary Intake of Total Arsenic, Inorganic Arsenic and Total Mercury in the Chilean School Meal Program
Effect of High-Pressure Food Processing on the Mass Transfer Properties of Selected Packaging Materials
Oxygen absorption kinetics of sheets and films containing a commercial iron-based oxygen scavenger
Effect of High-Pressure Food Processing on the Physical Properties of Synthetic and Biopolymer Films
Mechanical and thermal behaviour of flexible food packaging polymeric films materials under high pressure/temperature treatments
Development of a cactus-mucilage edible coating (Opuntia ficus indica) and its application to extend strawberry (Fragaria ananassa) shelf-life
Development of a cactus-mucilage edible coating (Opuntia ficus indica) and its application to extend strawberry (Fragaria ananassa) shelf-life
Different hydrocolloids as bread improvers and antistaling agents
Suitability of alternative fatty food simulants to study the effect of thermal and microwave heating on overall migration of plastic packaging
Effect of ozone treatment and storage temperature on physicochemical properties of mushrooms (Agaris bisporus)
Comparison between thermal and microwave treatment on the overall migration of plastic materials intended to be in contact with foods

BookReview (4)

Antimicrobial Effect of Titanium Dioxide Nanoparticles
Modification of cellulose acetate
Antimicrobial active polymers in food packaging
Nanotecnología. Desarrollo de envases plásticos con capacidad antimicrobiana para el envasado de salmon fresco

BookSection (2)

Active electrospun mats: A promising material for active food packaging
Recent Developments in Plastic Recycling Food Packaging Plastics: Identification & Recycling

BookWhole (1)

Thymol: Use in Antimicrobial Packaging

JournalWhole (1)

Modeling the release of antimicrobial agents (thymol and carvacrol) from two different encapsulation materials

Patent (2)

Almohadilla activa para remoción de exudados y generación de atmósfera antimicrobiana, de producto cárnico envasado
“Almohadilla activa para remoción de exudados y generación de atmósfera antimicrobiana, de producto cárnico envasado

Proyecto (28)

Validación de prototipo de lámina de poliestireno reciclado con barrera funcional destinado al envasado de yogurt: Aplicación de la economía circular en envases de poliestireno para la industria láctea
“Aplicación del modelo de economía circular para la industria láctea: desarrollo de envases para alimentos a partir de poliestireno reciclado postconsumo
“On the study of the supercritical cocrystallization and release kinetic of highly volatile active components in pla foams for active Packaging applications
Desarrollo de bionanocompositos activos basados en ácido poliláctico obtenidos mediante Impregnación Supercrítica
Desarrollo de Clamshell Activo para el control de Botrytis cinerea en Berries
Study of the release process of β-cyclodextrin inclusion complexes containing essential oil derivatives in PLA active packaging applications
Aumento de la vida útil del pan especial envasado a través del desarrollo de envases activos y reformulación del proceso
Plataforma de Innovación en envases y embalajes para alimentos (CO-INVENTA)
Bases científicas-tecnológicas para generar una propuesta de regulación de envases plásticos recicla dos post-consumo para su uso en contacto directo con alimentos”
Estudio del proceso de transferencia de masa de compuestos antimicrobianos naturales desde nanocompositos diseñados para envases activos de alimentos
Fortalecimiento de lineas de investigacion orientadas al desarrollo de nuevos envases activos para alimentos
Supercritical impregnation and kinetic release of a natural antimicrobial compound in nanocomposites of polymer food packaging material
Desarrollo de nuevos envases antimicrobianos para alimentos basados en nanoparticulas activables al momento de envasar
Nanoreinforced Pla Materials Through the Incorporation of cellulose nanowhiskers into electropun fiber matrixes
Aplicacion de extractos naturales de plantas autoctonas chilenas en el desarrollo de envases activos con capacidad antioxidante y antimicrobiana
Aplicación de la nanotecnología en el diseño de una sistema capaz de extender la vida útil de vegetales en refrigeradores”
Aplicación de la nanotecnología para el desarrollo de un nuevo adsorbedor de etileno orientado a la producción de envases para frutas climatéricas
Center of Excellence in Research and Development for the Food Industry”--”Desarrollo de una mejor cadena global de suministro de fruta fresca por la optimización de la post cosecha en la fase de pretransporte, enfocado en las uvas de mesa y las paltas
Desarrollo de nuevos envases antimicrobianos para alimentos basados en nanopartículas activables al momento de envasar”
Desarrollo de una mejor cadena global de suministro de fruta fresca por la optimizacion de la postcosecha en la fase de pretransporte, enfocado en uvas de mesa y paltas
Study of Specific Migration of Bisphenol (an Endocrine Disrupting Agent), from Packaging Materials
“Centro de Estudios en Ciencia y Tecnologia de Alimentos”
Propuesta científica de normativa para el desarrollo de envases plásticos inocuos=> una metodología científica-tecnológica de apoyo a instituciones públicas y privadas para fortalecer la estrategia nacional de consolidación de la industria alimentaria”
Extensión de la vida útil de berries frescos mediante el uso de envase eco-activo
Centro para el desarrollo de la nanociencia y nanotecnología
Incorporación de Nanoarcillas en Películas Activas Antimicrobianas Destinadas al Envasado de Alimentos
Envases Activos. Nueva tecnología para comercializar y exportar alimentos sanos, inocuos y con mayor vida útil”
Fortalecimiento en investigación desarrollo e innovación de envases activos para alimentos

Review (1)

Antioxidant films based on cross-linked methyl cellulose and native Chilean berry for food packaging applications
119
MARIA JOSE GALOTTO

Full Professor

Food Science and Technology Department

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

52
ABEL GUARDA

Full Professor

Food Science and Technology Department

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

22
Alejandra Torres

Academica Jornada Completa

Ciencia y Tecnologia de los Alimentos

UNIVERSITY OF SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

22
Adrián Rojas

Profesor adjunto I

Ingeniería Industrial/Ingeniería Química

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

16
ANA LOPEZ DE DISCASTILLO

Postdoctoral research

Food Technology and Science

Universidad de Santiago de Chile

Santiago de Chile, Chile

16
Julio Bruna

Academico

Departamento de Ciencias y tecnologia de alimentos

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

15
Francisco Rodríguez

ASSOCIATE PROFESSOR

DEPARTAMENTO DE CIENCIA Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

13
Julio Romero

Full Professor

Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

10
Luan Garrido

Asistente de Investigación

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

8
Carolina Villegas

Profesora Adjunto y Postdoctoral Research Fondecyt

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

7
ELIEZER VELASQUEZ

Researcher

Universidad of Santiago, Chile

Santiago de Chile, Chile

6
ximena valenzuela

Jefe de Laboratorio

Universidad de Santiago de Chile

santiago, Chile

6
NELSON MORAGA

TITULAR PROFESSOR

MECHANICAL ENGINEERING

UNIVERSIDAD DE LA SERENA

LA SERENA, Chile

4
Pablo Ulloa

Investigador

INIA, La PLatina

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Santiago, Chile

3
Nancy Alvarado

Académica

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

3
Juan Palma

Profesor / Investigador Académico Asociado

Departamento de Ciencias Básicas

Universidad Central de Chile

Santiago, Chile

3
Juan Escrig

Associate Professor

Department of Physics

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

3
Alejandro Pereira

Profesor Asistente

Ciencia

Universidad Adolfo Ibáñez

Santiago, Chile

3
Antonio Vega

Full Professor

Department of Food Engineering

UNIVERSIDAD DE LA SERENA

La Serena, Chile

2
Ociel Muñoz

Academic, Associate Professor

Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos

UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile

2
Daniela Alburquenque

Postdoc

Física

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

2
Romina Abarca

Académico

Ciencias Animales

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Juan Reyes

Profesor Asociado

Ingeniería en Alimentos

Universidad del BIO BIO

Chillán , Chile

1
Issis Quispe

Academica

Ingeniería en Alimentos

universidad de La Serena

La Serena, Chile

1
Samuel Baltazar

Académico

Física

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Juan Palma

PROFESOR TITULAR

DEPARTAMENTO DE CIENCIAS BÁSICAS

Universidad Central de Chile

SANTIAGO, Chile

1
Esteban Vargas

Asesor Científico

Transferencia Tecnológica

CEDENNA

Santiago, Chile

1
José Bastías

Académico

UNIVERSIDAD DEL BIO BIO

Chillán, Chile

1
Carolina Rodriguez

Investigador Docente (Postdoc)

Facultad de Medicina

Universidad del Desarrollo

Santiago, Chile

1
Yesseny Vasquez

Academico

Facultad de Ciencias Médicas

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Alejandro Prada

Académico

Computación e Industría

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

1
Carmen Imarai

Profesor Titular

Biología

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Luis Constandil

Profesor Titular

Biología

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Carolina Mascayano

Académico

Ciencias del Ambiente

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE, FACULTAD DE QUÍMICA Y BIOLOGIA

santiago, Chile

1
Mauricio Yañez

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

SANTIAGO, Chile

1
Alejandro Añazco

Encargado Técnico de Laboratorio

Centro de Innovación de Envases y Embalajes (LABEN-CHILE)

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Juan Vidal

Asistente de investigación

Escuela de Agronomía

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Quillota, Chile

1
Gonzalo Aguila

Profesor Investigador

Departamento de Ciencias de la Ingeniería

Universidad Andrés Bello

Santiago, Chile

1
Carla Arancibia

Académico (Profesor Asistente)

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Evelyn Ilabaca

Investigador

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile