Man

Alejandra Torres Mediano

Academica Jornada Completa

UNIVERSITY OF SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Modeling mass transfer; Sustainability and Safety of plastic materials; Food Packaging; Active packaging; Nanotechnology

Educación

  •  Ciencia y Tecnologia de los Alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2011
  •  Ingeniero Civil Quimico, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2011

Experiencia Académica

  •   Profesor Jornada parcial

    Universidad Andres Bello

    santiago, Chile

    2004 - 2012

  •   Académica Jornada Completa Full Time

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

    Tecnológica

    Santiago , Chile

    2017 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Investigador Part Time

    Laboratorio de Envases-Universidad Santiago Chile

    Santiago, Chile

    2007 - A la fecha

Formación de Capital Humano


I.- TESIS DE POSTGRADO

1.- Tesis: “EFECTO DEL PROCESAMIENTO DE ALTAS PRESIONES HIDROSTÁTICAS SOBRE LA MIGRACIÓN EN ENVASES PLÁSTICOS FLEXIBLES”
PARA ALIMENTOS
Alumno: Lorena Lorca
Tesis para optar al Título de Magíster en Tecnología de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2019

2.- Tesis: “IMPREGNACIÓN SUPERCRÍTICA DE TIMOL EN NANOCOMPOSITOS DE PEBD CON POTENCIAL USO EN ENVASADO ACTIVO DE ALIMENTOS”
Alumno: Alejandro Añazco González
Tesis para optar al Título de Ingeniero en Biotecnología y Magíster en Tecnología de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2016

II.- TESIS DE PREGRADO

1.- Tesis : "DESARROLLO DE MATERIAL DEGRADABLE EN BASE A POLI (ÁCIDO LÁCTICO) /POLIHIDROXIBUTIRATO CON OXIDO DE GRAFENO ACTIVO PARA SU POTENCIAL USO EN EL ENVASADO DE ALIMENTOS"
Alumno : María Ignacia Bustos
Año Académico : 2019
Profesor tutor

2.- Tesis : "DESARROLLO DE BIONANOMATERIALES BASADOS EN ACIDO POLILACTICO Y RELLENO DERIVADO DE FUENTES RENOVABLES UTILIZANDO FLUIDOS SUPERCRITICOS"
Alumno : Nicolás Buendia
Año Académico : 2019
Profesor tutor

3.- Tesis : "DESARROLLO DE BIOCOMPOSITOS BASADOS EN ACIDO POLILACTICO MEDIANTE IMPREGNACION SUPERCRITICA DE CINAMALDEHIDO PARA ENVASES DE ALIMENTOS".
Alumno : Giannina Truffa
Año Académico : 2018
Profesor tutor

4.- Tesis : "DESARROLLO DE BIONANOCOMPOSITOS BASADOS EN ACIDO POLILACTICO Y NANOPARTICULAS DE SILICE PARA POTENCIAL USO EN ENVASADO DE ALIMENTOS".
Alumno: Javiera Sepulveda Carter
Tesis para optar al Título de Ingeniero Civil Quimico de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2018
Participación como profesor tutor

5.-Tesis : "DESARROLLO DE BIONANOCOMPOSITOS ACTIVOS BASADOS EN ACIDO POLILACTICO PARA SU POTENCIAL USO COMO ENVASE PARA ALIMENTOS”
Alumno: Maria Paz Godoy
Tesis para optar al Titulo de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2018

6.- Tesis : "DESINTEGRACIÓN DE FILMS ACTIVOS BIODEGRADABLES MEDIANTE IMPREGNACIÓN SUPERCRÍTICA EN CONDICIONES DE COMPOSTAJE"
Alumno: María José Toledo
Tesis para optar al Título de Tecnólogo en Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2017
Participación como profesor tutor

7.- Tesis : "DETERMINACION DE LA CAPACIDAD ANTIMICROBIANA IN VITRO DE FILMS ACTIVOS DESARROLLADOS MEDIANTE IMPREGNACION SUPERCRITICA EN EL TIEMPO PARA POSIBLE USO EN ENVASES DE ALIMENTOS"
Alumnos: María Alejandra Gutiérrez Contreras y Elizabeth Stephanie Zavalla Rocha
Tesis para optar al Título de Tecnólogo en Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2017
Participación como profesor co-tutor

8.- Tesis : “EFECTO DEL PROCESO DE IMPREGNACIÓN SUPERCRÍTICA EN MATRICES POLIMÉRICAS SOBRE LA CINÉTICA DE LIBERACIÓN DE COMPUESTOS ACTIVOS NATURALES PARA EL DESARROLLO DE ENVASES ACTIVOS”
Alumno: Leonardo Salazar
Tesis para optar al Titulo de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2016

9.- Tesis : "EFECTO DEL PROCESO DE IMPREGNACIÓN SUPERCRÍTICA DE TIMOL EN NANOCOMPOSITOS DE PEBD PARA EL DESARROLLO DE ENVASES ACTIVOS".
Alumno: Francisca Martínez
Tesis para optar al Titulo de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2015
Participación como profesor co-tutor.

10.- Tesis : " ESTUDIO DE LA MIGRACIÓN DE BISFENOL A DESDE RESINAS PRESENTES EN LATAS HACIA ALIMENTOS GRASOS".
Alumno: Francisca Arancibia
Tesis para optar al Titulo de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2013
Participación como profesor co-tutor

11.- Tesis: "ESTUDIO DE LA CINÉTICA DE LIBERACIÓN TIMOL EN FILMS DE ÁCIDO POLILÁCTICO (PLA) CON POTENCIAL APLICACIÓN EN ENVASES PARA ALIMENTOS"
Alumno: Carolina Villegas.
Tesis para optar al Titulo de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2013
Participación como profesor co-tutor

12.- Tesis: "ESTUDIO DEL PROCESO DE MIGRACIÓN ESPECÍFICA DE TIMOL DESDE FILMS DE POLIETILENO LINEAL DE BAJA DENSIDAD UTILIZADOS COMO ENVASES PARA ALIMENTOS"
Alumno: Ingrid Bastías
Tesis para optar al Titulo de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2013
Participación como profesor co-tutor

13.- Tesis: “INCORPORACIÓN DE 2-NONANONA EN FILMS DE POLIETILENO LINEAL DE BAJA DENSIDAD (PELBD) MEDIANTE IMPREGNACIÓN CON CO2 SUPERCRÍTICO”
Alumno: Gonzalo Pérez Sepúlveda
Tesis para optar al Titulo de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2012

Participación como profesor co-tutor

14.- Tesis : “ESTUDIO DE LA MIGRACIÓN ESPECÍFICA DE BISPHENOL A (BPA) EN MATERIALES POLIMÉRICOS UTILIZADOS EN EL ENVASADO DE ALIMENTOS”
Alumnos: Tiffany Pérez Neira; María Fernandez Valdéz Concha
Tesis para optar al Titulo de Ingeniero de Alimentos de la Universidad de Santiago de Chile
Año Académico: 2011
Participación como profesor co-tutor



 

Article (39)

Nanoparticle shape influence over poly (lactic acid) barrier properties by molecular dynamic simulations.
Analysis of microwave-assisted heating and water extraction from imidazolium and phosphonium based ionic liquids.
Foaming with scCO(2) and Impregnation with Cinnamaldehyde of PLA Nanocomposites for Food Packaging
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Effect of supercritical incorporation of cinnamaldehyde on physical-chemical properties, disintegration and toxicity studies of PLA/lignin nanocomposites
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Obtaining Active Polylactide (PLA) and Polyhydroxybutyrate (PHB) Blends Based Bionanocomposites Modified with Graphene Oxide and Supercritical Carbon Dioxide (scCO(2))-Assisted Cinnamaldehyde: Effect on Thermal-Mechanical, Disintegration and Mass Transport Properties
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Effect of functionalized silica nanoparticles on the mass transfer process in active PLA nanocomposite films obtained by supercritical impregnation for sustainable food packaging
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Extraction of vanillin from aqueous matrices by membrane-based supercritical fluid extraction: effect of operational conditions on its performance
Supercritical impregnation for food applications: a review of the effect of the operational variables on the active compound loading.
Performance of butanol separation from ABE mixtures by pervaporation using silicone-coated ionic liquid gel membranes
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PLA/organoclay bionanocomposites impregnated with thymol and cinnamaldehyde by supercritical impregnation for active and sustainable food packaging.
Effect of pressure and time on scCO2-assisted incorporation of thymol into LDPE-based nanocomposites for active food packaging.
Supercritical impregnation of thymol in poly(lactic acid) filled with electrospun poly(vinyl alcohol)-cellulose nanocrystals nanofibers: Development an active food packaging material.
Assessment of kinetic release of thymol from LDPE nanocomposites obtained by supercritical impregnation: effect of depressurization rate and nanoclay content.
Assessment of kinetic release of thymol from LDPE nanocomposites obtained by supercritical impregnation=> effect of depressurization rate and nanoclay content
Effect of processing conditions on the physical, chemical and transport properties of polylactic acid films containing thymol incorporated by supercritical impregnation
Effect of processing conditions on the physical, chemical and transport properties of polylactic acid films containing thymol incorporated by supercritical impregnation
Improvement of recovery performance in the solvent extraction of Cu(II) using [bmim][Tf2N] and a β-diketone as extractant and its stripping with supercritical carbon dioxide
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Supercritical impregnation of cinnamaldehyde into polylactic acid as a route to develop antibacterial food packaging materials.
Traditional Aboriginal Condiment as Antioxidant Agent on the Development of a Biodegradable Active Packaging.
Experimental and theoretical study of Bisphenol A migration from polycarbonate into regulated EU food simulant
Supercritical impregnation and kinetic release of 2-nonanone in LLDPE films used for active food packaging.
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Near critical and supercritical impregnation and kinetic release of thymol in LLDPE films used for food packaging
Extraction and quantification of SO2 content in wines using a hollow fiber contactor
Effect of the operating variables on the extraction and recovery of aroma compounds in an osmotic distillation process coupled to a vacuum membrane distillation system
Experimental and theoretical study of thermodynamics and transport properties of multilayer polymeric food packaging
Experimental and theoretical study of LDPE versus different concentrations of Irganox 1076 and different thickness
Experimental and theoretical study of LDPE: Evaluation of different food simulants and temperatures
NON-NEWTONIAN CANNED LIQUID FOOD, UNSTEADY FLUID MECHANICS AND HEAT TRANSFER PREDICTION FOR PASTEURIZATION AND STERILIZATION
Modeling the mass transfer in solvent-extraction processes with hollow-fiber membranes
Effect of organoclay incorporation on thermal, physical and morphological properties of LLDPE nanocomposites for active food packaging applications

BookWhole (1)

Thymol: Use in Antimicrobial Packaging

Proyecto (9)

Development of biodegradable materials based on PLA/PBAT blends by means of one-step supercritical impregnation +foaming process as a support platform of drug delivery systems
Guía/plataforma de diseño para la reciclabilidad de envases de productos alimenticios (piloto regional)
Bioplástico territorial: a data driven platform for the development of bioplastics from sources of abundant biomass
Effect of titanium dioxide on ethylene scavenging properties of eco-friendly polymer nanocomposites
On the study of the supercritical cocrystallization and release kinetic of highly volatile active components in PLA foams for active packaging applications
Production of HMF in an ionic liquid/organic biphasic system coupling dense CO2 as phase separation switch and a hollow fiber membrane
PTEC-66644 “Plataforma de Innovación en Envases y Embalajes para alimentos Co-inventa
FONDEF ID15I10554 “Propuesta de Regulación de Envases plásticos reciclados post-consumo para su uso en contacto directo con alimentos
Fondecyt N°11140404 "On the supercritical impregnation of natural compounds in biopolymers used as active food packaging
47
Alejandra Torres

Academica Jornada Completa

Ciencia y Tecnologia de los Alimentos

UNIVERSITY OF SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

9
Julio Romero

Associate Professor

Department of Chemical Engineering

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

9
ABEL GUARDA

Full Professor

Food Science and Technology Department

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

9
MARIA JOSE GALOTTO

Full Professor

Food Science and Technology Department

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

6
NELSON MORAGA

TITULAR PROFESSOR

MECHANICAL ENGINEERING

UNIVERSIDAD DE LA SERENA

LA SERENA, Chile

2
Carolina Villegas

Profesora Adjunto y Postdoctoral Research Fondecyt

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

2
Samuel Baltazar

Académico

Física

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Esteban Vargas

Asesor Científico

Transferencia Tecnológica

CEDENNA

Santiago, Chile

1
Adrián Rojas

Profesor adjunto

Ingeniería Industrial/Ingeniería Química

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Francisco Rodríguez

ASSOCIATE PROFESSOR

DEPARTAMENTO DE CIENCIA Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Andrea Plaza

Investigadora

CENTRO DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS PROCESADOS

Talca, Chile

1
ANA LOPEZ DE DISCASTILLO

Postdoctoral research

Food Technology and Science

Universidad de Santiago de Chile

Santiago de Chile, Chile

1
Alejandro Prada

Académico

Computación e Industría

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

1
Alvaro Diaz

Profesor titular

P. UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

valparaiso, Chile

1
Julio Bruna

Academico

Departamento de Ciencias y tecnologia de alimentos

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
ELIEZER VELASQUEZ

Researcher

Universidad of Santiago, Chile

Santiago de Chile, Chile