Man

Andrea Francisca Plaza Ramírez

Investigadora

CENTRO DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS PROCESADOS

Talca, Chile

Líneas de Investigación


procesos con membranas; Líquidos iónicos; Solventes eutécticos profundos; transferencia de masa, fluidos supercríticos, procesos verdes; intensificación de procesos de membrana y solventes verdes

Educación

  •  Licenciatura en Ingeniería Aplicada, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2009
  •  Ciencias y Tecnología de los Alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2015

Experiencia Académica

  •   Investigadora Full Time

    CENTRO DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS PROCESADOS

    2015 - A la fecha

  •   Profesor por horas Part Time

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

    Ingeniería

    Santiago, Chile

    2010 - 2012

Experiencia Profesional

  •   Ayudante de Investigación

    Universidad de Santiago de Chile

    Chile

    2003 - 2008

  •   Profesor por horas

    Universidad de Santiago de Chile

    Chile

    2008 - 2012

  •   Profesor por horas

    Universidad Técnologica Metropolitana

    Chile

    2013 - 2013

  •   Investigador

    Centro de Estudios en Alimentos Procesados

    Chile

    2015 - A la fecha


 

Article (13)

Dehydrated cranberry juice powder obtained by osmotic distillation combined with freeze-drying: Process intensification and energy reduction
Design of Natural Deep Eutectic Solvents for the Ultrasound-Assisted Extraction of Hydroxytyrosol From Olive Leaves Supported by COSMO-RS
Extraction of vanillin from aqueous matrices by membrane-based supercritical fluid extraction: effect of operational conditions on its performance
Obtaining Hydroxytyrosol from Olive Mill Waste Using Deep Eutectic Solvents and Then Supercritical CO2
Improvement of recovery performance in the solvent extraction of Cu(II) using [bmim] [Tf2N] and a beta-diketone as extractant and its stripping with supercritical carbon dioxide
Effect of fluid dynamic conditions on the recovery of ABE fermentation products by membrane-based dense gas extraction
Extraction and quantification of SO2 content in wines using a hollow fiber contactor
Gas-filled membrane absorption: a review of three different applications to describe the mass transfer by means of a unified approach
Separation of butanol from ABE mixtures by sweep gas pervaporation using a supported gelled ionic liquid membrane: Analysis of transport phenomena and selectivity
Effect of the operating variables on the extraction and recovery of aroma compounds in an osmotic distillation process coupled to a vacuum membrane distillation system
Ammonia removal from wastewater streams through membrane contactors: Experimental and theoretical analysis of operation parameters and configuration
Concentration of noni juice by means of osmotic distillation
Characterization of MFI zeolite membranes by means of permeability determination of near critical and supercritical CO2

Proyecto (10)

Optimización de proceso para la obtención de productos cardioprotectores a base de pomasa de tomate y validación comercial de éstos
Concentración de extractos fenólicos y purificación de hidroxitirosol a partir de rRILes de la industria olivícola utilizando perstracción
Recuperación de compuestos activos desde residuos agroindustriales mediante procesos híbridos de extracción y membranas utilizando solventes convencionales y alternativos
OBTENTION OF HYDROXYTYROSOL FROM AGRICULTURAL WASTES USING DEEP EUTECTIC SOLVENTS (DESS) AND SUPERCRITICAL CO2 AS RE-EXTRACTION PHASE.
DEVELOPMENT OF ASYMMETRIC IONIC LIQUID-BASED MEMBRANES FOR PERVAPORATION OF BIOBUTANOL.
DOCTORADO EN CIENCIAS Y TECNOLOGÍA DE ALIMENTOS (EN PROCESO)
Proyecto ECOS-CONICYT, Titulado=> Desarrollo de nuevas membranas líquidas iónicas soportadas y su aplicación en la extracción de compuestos orgánicos a partir de soluciones acuosas utilizando CO2 supercrítico
SUPERCRITICAL FLUID EXTRACTION OF ORGANIC COMPOUNDS FROM AQUEOUS SOLUTIONS USING GELLED IONIC LIQUID MEMBRANES
Diseño de un sensor electroquímico para determinar sulfito en vinos y determinación electroquímica de la capacidad antioxidante de fenoles en vino
NEAR CRITICAL AND SUPERCRITICAL FLUID EXTRACTION OF METALS FROM AQUEOUS SOLUTIONS USING HOLLOW FIBER MEMBRANE CONTACTORS
14
Andrea Plaza

Investigadora

CENTRO DE ESTUDIOS EN ALIMENTOS PROCESADOS

Talca, Chile

11
Julio Romero

Associate Professor

Department of Chemical Engineering

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

2
Alejandra Torres

Academica Jornada Completa

Ciencia y Tecnologia de los Alimentos

UNIVERSITY OF SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

2
Gastón Merlet

Profesor Asistente

Agroindustrias

Universidad de Concepción

Chillan, Chile

2
René Cabezas

Profesor Adjunto

Departamento Ingeniería Química

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Wladimir Silva

Académico por horas

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Jonathan Castillo

docente

Ingeniería en metalurgia

Universidad de Atacama

Copiapó, Chile

1
Maria Aguirre

Professor

Quimica de los materiales

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Valeri Bubnovich

Professor

Departamento de Ingeniería Química

USACH

Santiago, Chile

1
Mauricio Isaacs

Full Professor

Química Inorganica

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Aldo Saavedra

Profesor J/C

Ingeniería Química

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Hugo Valdés

Académico

Ingeniería Computación e Informática

UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL MAULE

Talca, Chile

1
Oscar Candia

Profesor asistente

Universidad Autónoma de Chile

talca, Chile