Man

Loreto Andrea Contador Cárdenas

Directora

Infood

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Desarrollo de textura de alimentos, Reología, Análisis sensorial de alimentos Calidad de la fruta

Educación

  •  Tecnología y evaluación sensorial de alimentos, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2016
  •  Estadísticas, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2022

Experiencia Académica

  •   Profesor de "Producción Agroalimentaria Industrial" Part Time

    Universidad de Las Américas

    Facultad de Medicina Veterinaria y Agronomía

    Santiago, Chile

    2017 - 2018

  •   Profesor responsable "Materias Primas Vegetales y Animales" Other

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Químicas y Farmacéuticas

    Santiago, Chile

    2022 - At present

  •   Profesor responsable "Producción y comercialización de alimentos orgánicos" Other

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Químicas y Farmacéuticas

    Chile

    2022 - At present

Experiencia Profesional

  •   Creadora Part Time

    INFOOD E.I.R.L

    SANTIAGO, Chile

    2016 - 2019

Difusión y Transferencia


-Contador, L., Kusch, C., Echeverría, G., Infante, R. 2019. La calidad de nectarinas chilenas en los mercados internacionales. Revista RedAgrícola, Marzo, pp.54-56.
-Jorquera, C., Infante, R., Contador, L. 2018. Aspectos importantes para satisfacer a los consumidores de kiwi. Revista RedAgrícola, Agosto, pp. 82-84.



 

Article (17)

Exploring through CATA (Check-All-That-Apply) method the Italian consumers' perception towards off-season nectarine imported from Chile
Do Consumers Evaluate New and Existing Fruit Varieties in the Same Way? Modeling the Role of Search and Experience Intrinsic Attributes
A proposal for determining the flesh softening of peach and nectarine in postharvest through simplified targeted modeling
Characterization of texture attributes of raw almond using a trained sensory panel
Effect of prolonged cold storage on the sensory quality of peach and nectarine
Training a sensory panel for describing texture in peach and nectarines
Peach ripening: Segregation at harvest and postharvest flesh softening
Does the maturity at harvest affect quality and sensory attributes of peaches and nectarines?
Prohexadione Calcium and Naphthalene Acetic Acid Sprays Improve Fruit Size and Maintain Fruit Quality of 'Castlebrite' Apricot
Determination of harvest maturity of D'Agen plums using the chlorophyll absorbance index
Determination of harvest maturity of D'agen plums using the chlorophyll absorbance index [Determinación de la madurez de cosecha en la ciruela D'agen a través del índice de absorción de clorofila]
Non-destructive monitoring of flesh softening in the black-skinned Japanese plums 'Angeleno' and 'Autumn beaut' on-tree and postharvest
Phenolics contents and sensory characterisation of melting and non-melting peach
POSTHARVEST SENSORY AND PHENOLIC CHARACTERIZATION OF 'ELEGANT LADY' AND 'CARSON' PEACHES
Postharvest Sensory and Phenolic Characterization of `Elegant Lady´ and `Carson´ Peaches
Ripe nectarines segregated through sensory quality evaluation and electronic nose assessment
Effect of drying process on lemon verbena (Lippia citrodora Kunth) aroma and infusion sensory quality

BookSection (2)

Calidad Sensorial de Duraznos y Nectarinas en el Mejoramiento Genético
Orientación del Programa de Mejoramiento Genético en Poscosecha y Textura

ConferencePaper (1)

Evaluation of textural properties of peach and nectarine through texture profile analysis

ConferencePoster (7)

Comparative study of texture properties of three red table-grape varieties.
Relationship between rheological and CATA analysis on ‘Sweet Pekeetah’ Asian plum
Gummy Confections from cactus pear: Chemical characteristics, texture profile and sensory quality
Evaluation of textural properties of peach and nectarine through acoustic evaluation
Evaluation of textural properties of peaches and nectarines through texture profile analysis
Caracterización de la textura de duraznos en pre y postcosecha
Chlorophyll absorbance: a harvest index for sorting melting and non-melting fleshed peaches according to ripeness levels

Review (1)

Texture phenotyping in fresh fleshy fruit
28
Loreto Contador

Directora

Infood

Santiago, Chile

16
RODRIGO INFANTE

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

8
Pia Rubio

Independiente

Particular

Santiago, Chile

3
Danilo Aros

Profesor Asociado

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Claudio Meneses

Profesor Asociado

Facultad de Agronomía e Ingeniería Forestal/ Facultad de Ciencias Biológicas

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

2
Carmen Saenz

Profesora Titular

Agroindustria y Enología

Universidad de Chile, Fac. Ciencias Agronomicas

Santiago, Chile

2
Karen Mesa

Profesor Asistente

Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales

Universidad de O'Higgins

Rancagua, Chile

1
Catalina Pinto

Profesor Asistente

Instituto de Ciencias Agroalimentarias, Animales y Ambientales

Universidad de O'Higgins

San Fernando, Chile

1
Andrea Bunger

Académico

Departamento de Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Igor Pacheco

Profesor Asistente

Laboratorio de Bioinformática y Expresión Génica

INTA - Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Rodrigo Uribe

Profesor Asociado

FACULTAD DE ECONOMÍA Y NEGOCIOS

Santiago, Chile

1
Marcela Medel

Profesor Asistente

Universidad de Chile

Santiago, Chile