Foto.png_thumb90

MARIA ANGELICA GANGA MUÑOZ

academico jornada completa

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Biotecnologia; Microbiologia de alimentos;

Educación

  •  Biological Science, UNIVERSIDAD DE VALENCIA. España, 1997
  •  Biochemist, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 1993

Experiencia Académica

  •   Academico jornada completa Full Time

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

    Chile

    1999 - At present

Experiencia Profesional

  •   Socio fundador Part Time

    Kayta SPA

    Chile

    2017 - At present

Formación de Capital Humano


PhD
2021:Estudio de la regularizacion del gen DBPAD de la levadura deteriorante del vino Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480. Camila Gonzalez Post grado: Doctorado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Usach

2018 Identificación de un péptido antifúngico producido por Candida intermedia y su mecanismo de acción sobre la levadura contaminante Brettanomyces bruxellensis. Ruben Peña
Postgrado: Doctorado en Biotecnologia. Usach.

Camila Gonzalez Poblete
Fecha 12 de enero 2021.

2013: Identificación y caracterización del gen PMA1 de D. bruxellensis en el mantenimiento del pH intracelular en presencia de acido p-cumarico. Liliana Godoy. Postgrado: Doctorado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Usach.

Master
2013: Evaluación del efecto de los ácidos hidroxicinámicos durante el crecimiento de Dekkera bruxellensis. Paulina Coronado. Magister en Tecnología de Alimentos. Facultad de Ingeniería. Universidad de Santiago de Chile

2013: Análisis genómico funcional de la producción de etilfenoles en la levadura D. bruxellensis (Co directora). Javier Varela. Magister en Bioquímica. Universidad Andrés Bello.

Pregraduate:
2023 Puesta en marcha de una metodología para detectar actividades lipasas y cutinasas en microorganismo con potencial uso en la degrafdacion de tereftalato e polietileno. Srta. Marta morales. Ingeniería en Alimentos. Universidad de Santiago de Chile

2021 Potencial biotecnólogico del uso de levaduras no Saccharomyces en bebidas fermentadas. Srta Noelia Tobar. Ingeniería en Alimentos. USach

2021 Uso de levaduras no Saccharomyces en la producción de bebidas alcoholicas fermentadas y su imapcto en el perfil aromatico
Srta. Michelle Zúñiga. Ingeniero en Alimentos. USach

2019 Aplicación del campo electromagnético para la inocuidad en la industria vitivinícola. Srta Flavia Ruiz. Ingeniería en Alimentos. USach

2018 Determinar del uso de extracto vegetal 149 como producto para sanitizar barricas. Srta Thiare Donoso. Tecnólogo en ALimentos. USach

2017 Utilización de levaduras nativas chilenas en la elaboración de cerveza a escala. Sr. Juan Venegas. Tecnólogo en Alimentos. USach

2017 Evaluación de la actividad antifúngica de Candida intermadaia sobre cepas de levaduras contaminantes en vino
Srta Jennifer Pradena. Ingeniero en Industria de Alimentos. Universidad Tecnologica Metropolitana.

2016: Produccion de histamina y actividad histidina descarboxilasa de aislados de Oenococcus oeni provenientes de vinos variedad cabernet sauvignon. Paola Elizabeth Sepúlveda Gutiérrez. Ingeniería en Industria Alimentaria con licenciatura en Ciencias de la Ingeniería. Universidad Tecnológica Metropolitana

2016: Estudio de la producción de compuestos antimicrobianos provenientes de levaduras nativas para su aplicación en el proceso de vinificación. Nicolás Daniel Fuentes Ampuero. Ingeniería en Biotecnología – UdeSantiago

2016: Incremento en la producción de compuestos antimicrobianos por parte de la levadura nativa vinicas S. cerevisiae L1039, a nivel de bioreactor. Katherine Fabiola Contreras Moreno. Ingeniería en Biotecnología – UdeSantiago

2016: Identificación de genes de respuesta a esteres luminico de la levadura Brettanomyces bruxellensis y evaluacion del mecanismo de proteccion cruzada en presencia de etanol. Francisca Nicole Garces Guerra. Ingeniería en Biotecnología – UdeSantiago

2015: Influencia del uso de levaduras nativas sobre las cualidades enologicas del vino en variedades de uva del cultivar moscatel. Catalina Paz Fernández Ormeño. Ing. de Alimentos – UdeSantiago

2015: Evaluación del potencial sensorial de cepas nativas de Saccharomyces cerevislae para la produccion de vino pajarete utilizando variedad de uvas pais. Fernanda Dominique Villarroel Fuentes. Ing. de Alimentos – UdeSantiago

2015: Optimizacion de la producción de una cepa de Saccharomyces cerevislae nativa, en un biorreactor a escala piloto, empleada en la fermentacion industrial del vino pajarete. Carolina Andrea Gonzales Varga. Ing. de Alimentos – UdeSantiago

2015: Evaluación de las características enológicas de cepas nativas de Saccharomyces cerevisiae en la producción de vino pajarete a partir de mosto de la variedad moscatel de alejandría. Simón Matías Nicolás Riveros Faba. Ing. de Alimentos – UdeSantiago

2015: Estudio de la producción de 4-vinilfenol en una cepa transformante de Saccharomyces cerevisiae. Camila Constanza González Poblete
Carrera: Ing. de Alimentos – UdeSantiago

2015: Estudio del efecto de la luz y la oscuridad en el crecimiento y en la producción de etil-derivados de la levadura Brettanomyces bruxellensis. Marilyn Patricia González González. Ing. de Alimentos – UdeSantiago

2013: Influencia de la diversidad de aislados de O. Oeni en la velocidad de fermentación maloláctica en la elaboración de vinos tinto
Ma. Paz Meza. Ingeniería en Industria Alimentaria con licenciatura en Ciencias de la Ingeniería. Universidad Tecnológica Metropolitana


Difusión y Transferencia


During the academic activity two patents have been obtained

2012: number patent 1717-2002 “ Strains of chilean S. cerevisiae to elaboration of wine".
Dra. Angélica Ganga; Msc. Arturo Lavín

2015: number patent 1037-2006 “Procedure for obtaining a new dressing for foodstuffs” Msc Arturo Lavin, Dra. Angélica Ganga, Dr. Claudio Martínez, Dra. Maria José Galotto, Dr. Abel Guarda

One of this patent (1717-2002) has been transferred to the productive sector (Oenobrand Company)

For the other hand, there is a licensing of a non-saccharin yeast to the company Lallemand.



 

Article (79)

Screening of native Saccharomyces cerevisiae strains from Chile for beer production
Molecular and ampelographic characterization of genotypes used for Pajarete wine, an old Denomination of Origin from Huasco and Elqui Valleys in northern Chile
Effect of Light and p-Coumaric Acid on the Growth and Expression of Genes Related to Oxidative Stress in Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480
Effect of light and p-coumaric acid on the growth and expression of genes related to oxidative stress in Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480.
Nonionizing Electromagnetic Field: A Promising Alternative for Growing Control Yeast
Biodiversity among Brettanomyces bruxellensis Strains Isolated from Different Wine Regions of Chile: Key Factors Revealed about Its Tolerance to Sulphite
Purification and characterization of Saccharomyces eubayanus killer toxin: Biocontrol effectiveness against wine spoilage yeasts
A control alternative for the hidden enemy in the wine cellar
Biological diversity of carbon assimilation among isolates of the yeast Dekkera bruxellensis from wine and ethanol industrial
Biological diversity of carbon assimilation among isolates of the yeast Dekkera bruxellensis from wine and fuel-ethanol industrial processes
Novel antimicrobial peptides produced by Candida intermedia LAMAP1790 active against the wine-spoilage yeast Brettanomyces bruxellensis
Production of a novel killer toxin from Saccharomyces eubayanus using agro-industrial waste and its application against wine spoilage yeasts
Campos Electromagnéticos No Ionizantes para la Inocuidad Alimentaria
Deserción Universitaria: Nuevo Análisis Metodológico
Determination of Effects of Genetic Diversity of Oenococcus oeni and Physicochemical Characterization Malolactic Fermentation Across Chilean Vineyards,using Multivariate Methods
Screening of native S. cerevisiae strains in the production of Pajarete wine: a tradition of Atacama Region, Chile
Volatile phenols are produced by strains of Dekkera bruxellensis under Brazilian fuel ethanol industry-like conditions
Evaluation of antimicrobial activity from native wine yeast against food industry pathogenic microorganisms
Evaluation of antimicrobial activity from native wine yeast against food industry pathogenic microorganisms
Genomics Perspectives on Metabolism, Survival Strategies, and Biotechnological Applications of Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480
Identification of a second PAD1 in Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480
Identification of a second PAD1 in Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480.
Comparative proteome analysis of Brettanomyces bruxellensis under hydroxycinnamic acid growth
Comparative proteome analysis of Brettanomyces bruxellensisunder hydroxycinnamic acid growth
Comparative transcriptome assembly and genome-guided profiling for Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480 during p-coumaric acid stress
Comparative transcriptome assembly and genome-guided profiling for Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480 during p-coumaric acid stress
Identification of a second PAD1 in Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480
Comparison of the behaviour of Brettanomyces bruxellensis strain LAMAP L2480 growing in authentic and synthetic wines
Comparison of the behaviour of Brettanomyces bruxellensis strain LAMAP L2480 growing in authentic and synthetic wines
Draft genome sequence and transcriptome analysis of the wine spoilage yeast Dekkera bruxellensis LAMAP2480 provides insights into genetic diversity, metabolism and survival
Relation between coumarate decarboxylase and vinylphenol reductase activity with regard to the production of volatile phenols by native Dekkera bruxellensis strains under 'wine-like' conditions
Relation between coumarate decarboxylase and vinylphenol reductase activity with regard to the production of volatile phenols by native Dekkera bruxellensis strains under 'wine-like' conditions
Draft genome sequence and transcriptome analysis of the wine spoilage yeast Dekkera bruxellensis LAMAP2480 provides insights into genetic diversity, metabolism and survival
Identification of the Dekkera bruxellensis phenolic acid decarboxylase (PAD) gene responsible for wine spoilage
Identification of the Dekkera bruxellensis phenolic acid decarboxylase (PAD) gene responsible for wine spoilage
The ICY1 gene from Saccharomyces cerevisiae affects nitrogen consumption during alcoholic fermentation
The ICY1 gene from Saccharomyces cerevisiae affects nitrogen consumption during alcoholic fermentation
Gene expression of specific enological traits in wine fermentation
Gene expression of specific enological traits in wine fermentation
Molecular and physiological comparison of spoilage wine yeast of different geographic origins
Molecular and physiological comparison of spoilage wine yeasts
The effect of hydroxycinnamic acids on growth and H+-ATPase activity of the wine spoilage yeast Dekkera bruxellensis
The ICY1 gene from Saccharomyces cerevisiae affects nitrogen consumption during alcoholic fermentation.
Chemometric Analysis for the Detection of Biogenic Amines in Chilean Cabernet Sauvignon Wines: A Comparative Study between Organic and Nonorganic Production
Chemometric analysis for the detection of biogenica mines in chilean Cabernet Sauvignon wines: a comparative study between organic and non organic production
Development and characterization of hybrids from native wine yeasts
Development and characterization of hybrids from native wine yeasts.
Effect of gamma-radiation on chives safety and quality
Effect of y-radiation on chives safety and quality.
Identification of genes related to nitrogen uptake in wine strains of Saccharomyces cerevisiae
Identification of genes related to nitrogen uptake in wine strains of Saccharomyces cerevisiae.
The Genetic Basis of Natural Variation in Oenological Traits in Saccharomyces cerevisiae
The Genetic Basis of Natural Variation in OenologicalTraits in Saccharomyces cerevisiae
Cinnamic acid, ethanol and temperature interaction on coumarate decarboxylase activity and the relative expression of the putative cd gene in D. bruxellensis
Cinnamic acid, ethanol and temperature interaction on coumarate decarboxylase activity and the relative expression of the putative cd gene in D. bruxellensis
Effect of the use of mixed wine yeasts cultures in the production of Chardonnay wines.
Effects of using mixed wine yeast cultures in the production of Chardonnay wines
Genomic and phenotypic comparison between similar wine yeast strains of Saccharomyces cerevisiae from different geographic origins
Genomic and phenotypic comparison between similar wine yeast strains of Saccharomyces cerevisiae from different origin.
Self-fertilization is the main sexual reproduction mechanism in native wine yeast populations
Self-fertilization is the main sexual reproduction mechanism in native wine yeast populations
Study of the coumarate decarboxylase and vinylphenol reductase activities of Dekkera bruxellensis (anamorph Brettanomyces bruxellensis) isolates
Study of the coumarate decarboxylase and vinylphenol reductase activities of Dekkera bruxellensis (anamorph Brettanomyces bruxellensis) isolates
Taqman real time PCR for the detection and enumeration of Saccharomyces cerevisiae in wine.
Taqman real-time PCR for the detection and enumeration of Saccharomyces cerevisiae in wine
POLYMERASE CHAIN REACTION CONFIRMATORY METHOD FOR MICROBIOLOGICAL DETECTION OF BRETTANOMYCES BRUXELLENSIS IN WINES
POLYMERASE CHAIN REACTION CONFIRMATORY METHOD FOR MICROBIOLOGICAL DETECTION OF BRETTANOMYCES BRUXELLENSIS IN WINES
Purification and characterizaction of a p-coumarte decarboxylase and avinylphenol reductase from Brettanomyces bruxellesis
Purification and characterization of a p-coumarate decarboxylase and a vinylphenol reductase from Brettanomyces bruxellensis
Yeast identification in grape juice concentrates from Argentina
Yeast identification in grape juice concentrates from Argentina
High degree of correlation between molecular polymorphism and geographic origin of wine yeast strains
Production of Rhodotorula glutinis: a yeast that secretes alpha-L-arabinofuranosidase
The arginine deiminase locus of Oenococcus oeni includes a putative arginyl-tRNA synthetase ArgS2 at its 3 '-end
Dynamics of indigenous yeast populations during spontaneous fermentation of wines from Mendoza, Argentina
Yeasts associated to Malbec grape berries from Mendoza, Argentina
Effect of wine yeast monoculture practice on the biodiversity of non-Saccharomyces yeasts
Genomic characterization of Saccharomyces cerevisiae strains isolated from wine-producing areas in South America
Genomics perspectives on the metabolism, survival strategies and biotechnological applications of Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480

Abstract (1)

Role of gene ICY1 of Saccharomyces cerevisiae in nitrogen consumption during alcoholic fermentation

Patent (3)

Método para el control microbiano en superficies sólidas aplicando campo electromagnético no Ionizante
Procedimiento para la obtención de un nuevo aderezo para productos alimenticios
Cepas de levaduras S. cerevisiae de origen chileno para la elaboración de vinos

Proyecto (19)

analisis ampelografico para fortalece su origen patrimonial y modelo de comercializacion para alimentos de la iii región.
Vino pajarete: analisis ampelografico para fortalece su origen patrimonial y modelo de comercializacion para alimentos de la iii región
Desarrollo, transferencia y difusión de protocolos y estándares de producción y comercialización, entre los productores de vino Pajarete de la Región de Atacama para mejorar y proyectar su competitividad nacional e internacional
Plataforma de Cromatografía de Gases acoplada a espectrometría de Masa/Masa para el desarrollo de investigación multidisciplinar en la Universidad de Santiago de Chile en el estudio de compuestos volátiles en problemáticas transversales.
IDENTIFICATION OF NATURAL GENETIC VARIANTS UNDERLYING NITROGEN ASSIMILATION DIVERSITY IN YEAST
Núcleo Milenio de Biología Fúngica Integrativa y Sintética (FISB)
Establecimiento de sistemas sustentables para el control del proceso de producción del Vino Pajarete de la provincia del Huasco para fortalecer su identidad loca
Proyecto Fic-Gore Tecnologia del proceso fermentativo del vino pajarete de la Región de Atacama, para aumentar su competitividad
Extensión de la vida útil de berries frescos mediante el uso de envase eco-activo
Genetic and molecular improvement of yeasts for wine making
Transcriptome and proteome of D. bruxellensis under stress conditions
Estudio de la produccion de fenoles volátiles por aislados vinicos de la especie Pichia guillermondii con particular interes en la via metabolica utilizando la levadura Brettanomyces bruxellensis
Efecto de los ácidos hidroxicinámicos y sus derivados presentes en el vino sobre la expresión del gen cd de B. brullensis.
EFECTO DE LOS ACIDOS HIDROXICINAMICOS Y SUS DERIVADOS PRESENTES EN EL VINO SOBRE LA EXPRESION DEL GEN CD DE BRETTANOMYCES BRUXELLESIS.
Estudio de levaduras no Saccharomyces con potencial biotecnologico
Estudio genético molecular de fenotipos de interés enológico en levadura vínicas endémicas
ESTUDIO DE LA VIA METABOLICA PARA LA PRODUCCION DE 4-ETILFENOL EN Bretanomyces bruxellencis
GENOMICA ESTRUCTURAL EN AISLADOS NATIVOS DE LEVADURAS DE INTERES ENOLOGICO
ortalecimiento para el estudio interdiciplianrio a través del analisi proteomico y cuantificación de metabolitos producidos por microorganismos de importancia en la industria alimentaria a través de la adquisición de un sistema UHPL-MS/MS
55
MARIA GANGA

academico jornada completa

Departamento en Ciencia y Tecnologia de los Alimentos

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

28
Claudio Martinez

Profesor Titular

Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

10
Verónica García

academico

DECYTAL

Universidad de Santaigo

Estación central, Chile

9
Liliana Godoy

Profesor Asociado

Fruticultura y Enología

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

6
Francisco Salinas

Profesor Asociado

Instituto de Bioquímica y Microbiolgía

Universidad Austral de Chile

Valdivia, Chile

4
Angela Contreras

Academica Investigadora

Ciencias Agrarias y Forestales

Universidad Católica del Maule

Talca, Chile

3
Evelyn Silva

Directora Ejecutiva

Vicerrectoria

Universidad Mayor de Chile

Santiago, Chile

3
ARTURO RODRIGUEZ

Académico Titular

Departamento de Tecnologías Industriales

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

SANTIAGO, Chile

3
Francisco Cubillos

Investigador Asociado

Departamento de Biologia

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

2
ULISES URZUA

Assistant Professor

ICBM

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

2
Daniel Garrido

Associate Professor

Chemical and Bioprocess Engineering

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Amalia Castro

DIRECTOR

UNIVERSIDAD MAYOR

Santiago de Chile, Chile

1
Marco Meneses

Asistente de Investigación

Biotecnología

INIA - La Platina

Santiago, Chile

1
DINKA MANDAKOVIC

Assistant Professor

GEMA Center

Universidad Mayor

Santiago, Chile

1
Lina Yañez

Coordinador de asistencia técnica

CECTA

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Jorge Valdes

PROFESOR ASOCIADO

CENTRO DE BIOINFORMÁTICA Y BIOLOGÍA INTEGRATIVA

Universidad Andrés Bello

Santiago, Chile

1
Renato Chavez

Full Professor

Biology

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Gustavo Zuñiga

Professor

Biologia

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

1
Juan Ugalde

Assistant Professor

Facultad de Ciencias de la Vida

Universidad Andrés Bello

Santiago, Chile

1
Paz Tapia

Ingeniera en Bioinformatica

Laboratorio Biomedico

Instituto de Salud Publica

Santiago, Chile

1
Sylvain Faugeron

Profesor Asociado

ecologia

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Camila González

Profesor

Ciencia y tecnología de alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile