Cristian Alejandro Ramírez Bustos
Associated researcher
UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA
Valparaiso, Chile
Research lines: modeling, simulation and optimization of traditional food industry process and novel and emerging technologies based on microstructural food changes and the effect on bioavailability of nutrients using in vitro techniques.
-
Food Engineer, UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA. Chile, 2004
-
Engineering Science, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2010
-
Engineering Science, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2010
-
Associate Researcher Full Time
UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA
Valparaíso, Chile
2011 - At present
-
Academico Full Time
UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA
Valparaíso, Chile
2022 - At present
-
Associate Researcher Full Time
Universidad Tecnica Federico Santa Maria
Valparaíso, Chile
2011 - At present
Supervisor: Cristian Ramírez
Student: Belmonte, Karyn
Year: 2020
Title: "DESARROLLO DE UN SNACK SALUDABLE DE SALMÓN AHUMADO DESHIDRATADO: EVALUACIÓN DE LA APLICACIÓN DE PERFORACIÓN LÁSER",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez
Student: Gatica, felipe
Year: 2019
Title: "“ESTUDIO DEL EFECTO DEL USO DE VENTANA REFRACTIVA® EN LA ELABORACIÓN DE PELÍCULAS COMESTIBLES ENRIQUECIDAS CON HARINA DE COCO”",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez
Student: Gonzalez, Claudia
Year: 2018
Title: "EFECTO DE LA MICROENCAPSULACIÓN Y DUREZA DE UN ALIMENTO EN LA DIGESTIÓN CONTROLADA DE EMULSIONES AGUA/ACEITE DE SOYA MEDIANTE ANÁLISIS IN VITRO",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Bonilla, Andres
Year: 2018
Title: "OPTIMIZACIÓN DEL PROCESO DE MICROENCAPSULACIÓN DE ?-CAROTENO BASADO EN EL MÉTODO DE COACERVACIÓN COMPLEJA",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Silva, Rodrigo
Year: 2018
Title: "EFECTO MICROENCAPSULANTE DE LA MICROESTRUCTURA DE UN ALIMENTO DURANTE EL PROCESO DE DIGESTION IN VITRO DEBIDO AL PROCESO DE MASTICACIÓN: EFECTO DE LA REDUCCIÓN DE TAMAÑO EN EL PROCESO DE DIFUSION DE ?-CAROTENO CONTENIDO EN PASTAS FRESCAS",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Hauck, Camila
Year: 2017
Title: "EFECTO DEL PROCESAMIENTO TÉRMICO DE ZANAHORIA (D. CAROTA) EN LA BIODISPONIBILIDAD DE ?-CAROTENO OBTENIDA MEDIANTE ESTUDIOS IN VITRO",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Franco, Sebastian
Year: 2017
Title: "Estudio de la apliacion de pulsos electricos para acelerar el proceso de deshidratacion mediante la tecnica de ventana refractiva",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Hernandez, Yossebann
Year: 2017
Title: "Deshidratacion de manzanas tipo granny smith en ventana refractiva con pretratamiento de deshidrtacion osmótica y campo eléctrico moderado",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Ramos, Teresa
Year: 2016
Title: "Comparacion entre los metodos general y de Ball para el calculo de procesos de esterilización comercial",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Montero, Camila
Year: 2015
Title: "Deshidratación de alimentos: modelación en base a la ecuacion de Page y cálculo fraccional",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Millon, Camila
Year: 2014
Title: "Efecto de la estructura de alimentos en la masticacion y biodisponibilidad de nutrientes",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Hugo Florez
Year: 2014
Title: "Elaboración de películas comestibles con extractos de propóleo, hojas de maqui y cascara de granada. Estudio de sus propiedades mecánicas y propiedades barrera la vapor de agua",
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA, Licenciatura/Bachillerato/Bachelor, 2014
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Castillo, Ximena
Year: 2014
Título: "EFECTO DEL GRADO DE COCCION DE POROTOS EN LA MICROESTRUCTURA, MASTICACION Y BIODISPONIBILIDAD DE GLUCOSA",
Institución: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Galvez, Barbara
Year: 2014
Título: "EFECTO DEL BOWL LIFE Y LA MASTICACIÓN EN LA DIGESTIÓN DE CEREALES DE DESAYUNO",
Institución: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA,
Grade: pre-graduate
Supervisor: Cristian Ramírez and Ricardo Simpson
Student: Lazcano, Carlos.
Year: 2014
Título: "DISEÑO DE CUBIERTAS COMESTIBLES PARA EVITAR LA PERDIDAS DE PESO POR DESHIDRATACION BASADO EN EL METODO DE COACERVACION DE POLIMEROS",
Institución: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA
Grade: pre-graduate
Suprvisor: Ricardo Simpson
Student: :Ulloa, Cristóbal
Year: 2014
Title: Aplicacion de pulsos electricos como pre-tratamiento en el secado de frutos. Efecto de la frecuencia y el numero de pulsos.
Institution: UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA.
Grade: pre-graduate
Food beyond your eyes. Nacional science and technology week. Colegio Santa Teresa de Los Andes, Algarrobo, 2019
Thermal processing of package food, Workshop XX Chilean Chemical engineering congress, Universidad Técnica Federico Santa María, Santiago, May 2017
Food structure and it behavior during chewing process, Seminario Internacional Tecnologías Emergentes y Alimentos con Compuestos Activos, Bio-Bio University, November 2016.
Bioprocess in food. Thermal food Sterelization. Pre-congress lecture. 2do Congreso Colombiano de Estudiantes de Ingeniería en Alimentos, Medellín, Colombia. October, 2015
Emerging technologies applied to food processing. 2do Congreso Colombiano de Estudiantes de Ingeniería en Alimentos, Medellín, Colombia, October 2015
Food beyond your eyes. Nacional science and technology week. Colegio Ignacio Carrera Pinto, Olmué, Octubre, 2015
Principles of thermal processing of packaged foods. |
Bioactive compound encapsulation and its behavior during in vitro digestion |
Edible coating as an oil barrier or active system |
Preliminary study on edible film with a natural plant extract to improve quality of fresh fruits for supply chains |