Man

Carolina Paz Herrera Lavados

Docente

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

Líneas de Investigación


Tecnologías emergentes en alimentos Proteínas y péptidos Geles emulsionados y Nanoemulsiones Valorización de residuos

Educación

  •  Bioingeniero, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2013
  •  Ciencias mención Microbiología, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2015
  •  Ciencias Biológicas, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 2012
  •  Ingeniería de Alimentos, UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO. Chile, 2025
  •  Biomedical Sciences, University of Freiburg. Alemania, 2015

Experiencia Académica

  •   Ayudante Part Time

    UNIVERSIDAD DE CONCEPCION

    Ciencias Biológicas

    Concepción, Chile

    2013 - 2015

  •   Docente Part Time

    UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO

    Ciencias Básicas

    Chillán, Chile

    2025 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Asistente de investigación Full Time

    Universidad del Bio-Bio

    Chillán, Chile

    2016 - 2020

  •   Docente Part Time

    Universidad del Bío-Bío

    Chillán, Chile

    2025 - A la fecha

Premios y Distinciones

  •   3° lugar en la Competencia Internacional “Graduate Student Oral Competition in honor of George F. Stewart and Malcolm Bourne”

    Institute of Food Technologist

    Estados Unidos, 2023

    Premio otorgado a las mejores presentaciones en la categoría de Estudiantes Internacionales


 

Article (11)

Obtaining bioactive peptides by enhancing enzymatic hydrolysis of salmon by-product proteins through Pulsed Electric Fields (PEF)
Influence of starch-protein interactions on the digestibility and chemical properties of a 3D-printed food matrix based on salmon by-product proteins
Liposomes Loaded with Green Tea Polyphenols-Optimization, Characterization, and Release Kinetics Under Conventional Heating and Pulsed Electric Fields
Development of bean-based emulgels for 3D printing applications: Feasibility for dysphagia diets
Evaluation of physicochemical properties of starch-protein gels: Printability and postprocessing
Polyphenol Extraction of Green Tea Through Pulsed Electric Field: Yield Improvement and Environmental Assessment
Three-Dimensional Printing Parameter Optimization for Salmon Gelatin Gels Using Artificial Neural Networks and Response Surface Methodology: Influence on Physicochemical and Digestibility Properties
Combined Treatments of High Hydrostatic Pressure and CO2 in Coho Salmon (Oncorhynchus kisutch): Effects on Enzyme Inactivation, Physicochemical Properties, and Microbial Shelf Life
Physicochemical properties of high-pressure treated lentil protein-based nanoemulsions
Influence of temperature, calcium and sucrose concentration on viscoelastic properties of Prosopis chilensis seed gum and nopal mucilage dispersions
Biofilm and Helicobacter pylori: From environment to human host

Proyecto (2)

Plataforma científico-técnica de análisis de cervezas chilenas
Actividad probiótica y antioxidante de Lactobacillus bioacumuladores de selenio
9
Gipsy Tabilo

Dean of Department

Food Engineering

UNIVERSIDAD DEL BIO BIO

Chillan, Chile

7
Mario Perez

Profesor Titular

Departamento de Ingeniería en Almentos

Universidad del Bío-Bío

Chillan, Chile

1
Ricardo Villalobos

Académico/Investigador

Ingeniería en Alimentos

University of Bio Bio

Chillán, Chile

1
Carmen Saenz

Profesora Titular

Agroindustria y Enología

Universidad de Chile, Fac. Ciencias Agronomicas

Santiago, Chile

1
Luis Moreno

Jornada Completa

Ciencias Básicas

UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO

Chillan, Chile

1
Apolinaria García

Investigador

Microbiology

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN

Concepción, Chile

1
Juan Reyes

Profesor Asociado

Ingeniería en Alimentos

Universidad del BIO BIO

Chillán , Chile

1
Marcela Jarpa

Director de Investigación

Universidad Adventista de Chile

Chillán, Chile

13
Carolina Herrera

Docente

Ciencias Básicas

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

1
Ricardo Villalobos

Profesor Titular

Ingeniería en Alimentos

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

2
Erick Jara

Académico

Universidad Adventista de Chile

Chillán, Chile