Man

Carmen Luisa Saenz Hernandez

Profesora Titular

Universidad de Chile, Fac. Ciencias Agronomicas

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Ciencia y Tecnología de alimentos; Utilización y procesamiento de vegetales de zonas áridas; Compuestos bioactivos; materias grasas; pigmentos y antioxidantes; microencapsulación; Procesos y tecnologias de membranas; Transferencia de Masa; energias renovables

Educación

  •  Doctor en Farmacia-Linea Alimentos, Universidad Complutense de Madrid. Chile, 1979
  •  Quimico-Farmaceutico, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 1975

Experiencia Académica

  •   Profesora Titular Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Agronomicas

    Santiago, Chile

    1979 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Profesora Titular Full Time

    Depto. Agroindustria y Enología, Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    1979 - A la fecha

Formación de Capital Humano


Ha sido profesora de numerosas Memorias de Tesis de pregrado y postgrado (Magister). Ha dirigido o co-dirigido tres tesis de Doctorado y un Postdoctorado Fondecyt (Mariela Labbé). Con ello ha contribuido en la formación de nuevos académicos tanto en Chile como en el extranjero.


Premios y Distinciones

  •   Miembro de Número

    Academia de Ciencias Farmaceuticas de Chile

    Chile, 2014

    MISIÓN Preservar y promover el cultivo, desarrollo y difusión de las ciencias farmacéuticas en nuestro país Promover y mantener la vinculación con instituciones nacionales e internacionales con el fin de proporcionar las opiniones que estimen adecuadas Contribuir al logro de un mejor nivel en la enseñanza de las ciencias farmacéuticas en todos los grados de la educación


 

Article (35)

Microparticles of yellow-orange cactus pear pulp (Opuntia ficus-indica) with cladode mucilage and maltodextrin as a food coloring in yogurt
Influence of gelation on the retention of purple cactus pear extract in microencapsulated double emulsions
Characterization of Chilean consumers’ attitudes and preferences toward different cactus pear colors
Coloring foods from yellow-orange cactus pear
Gummy confections from cactus pear: Chemical characteristics, texture profile and sensory quality
Influence of temperature, calcium and sucrose concentration on viscoelastic properties of Prosopis chilensis seed gum and nopal mucilage dispersions
A proposal for determining the flesh softening of peach and nectarine in postharvest through simplified targeted modeling
Characterization of chemical compositions and bioactive compounds in juices from pomegranates ('Wonderful', 'Chaca' and 'Codpa') at different maturity stages
Clarification of purple cactus pear juice using microfiltration membranes to obtain a solution of betalain pigments
The encapsulation of purple cactus pear (Opuntia ficus-indica) pulp by using polysaccharide-proteins as encapsulating agents
USE OF ALTERNATIVE SANITIZERS ON MINIMALLY PROCESSED WATERCRESS HARVESTED IN TWO DIFFERENT SEASONS
Dietary fibre concentrate from Chilean algarrobo (Prosopis chilensis (Mol.) Stuntz) pods: Purification and characterization
Microencapsulation of pulp and ultrafiltered cactus pear (Opuntia ficus-indica) extracts and betanin stability during storage
Training a sensory panel for describing texture in peach and nectarines
Effect of the cactus cladodes peeling in the functional, technological and chemical characteristics and bioactive compounds in cactus cladodes powders.
Innovation requirements for the development of cactus pear for export=> a new item to be incorporated to the Chilean fruit export sector
Safety of Ready-to-Eat Watercress Using Environmentally Friendly Sanitization Methods
Cactus pear cladodes powders as a source of dietary fibre: purification and properties
Red betalains from Opuntia spp.: Natural colorants with potential applications in foods
CHEMICAL AND PHYSICAL CHARACTERIZATION OF CACTUS CLADODE (OPUNTIA FICUS-INDICA) POWDER
Encapsulation of polyphenols and anthocyanins from pomegranate (Punica granatum) by spray drying
Influence of the genotype on the anthocyanin composition, antioxidant capacity and color of Chilean pomegranate (Punica granatum L.) juices Influencia del genotipo en la composición de antocianos, capacidad antioxidante y color de jugos de granada (Punica granatum L.) cultivadas en Chile
Microencapsulation by spray drying of bioactive compounds from cactus pear (Opuntia ficus-indica)
Extraction and characterization of mucilage in Opuntia spp.
Chemical characterization of the mucilage from fruits of Opuntia ficus indica
Functional components of Opuntia ssp
Opuntia spp. Bioactive Compounds in Foods=> A plus for Health.
STRUCTURAL DETERMINATION AND CHEMICAL MODIFICATIONS OF THE POLYSACCHARIDE FROM SEEDS OF Prosopis chilensis Mol. (Stuntz)
Extraction methods and some physical properties of mesquite (Prosopis chilensis (Mol) Stuntz) seed gum
Opuntia spp mucilage's: a functional component with industrial perspectives
Use of nopal dietary fiber in a powder dessert formulation
Use of nopal dietary fiber in a powder dessert formulation Uso de fibra dietética de nopal en la formulación de un polvo para flan
Cactus-pear juices
Physical, chemical and sensory characteristics of dried fruit sheets of cactus pear (Opuntia ficus indica (L) Mill) and quince (Cydonia oblonga Mill)
Processing technologies: an alternative for cactus pear (Opuntia spp.) fruits and cladodes

BookSection (2)

Cactus Pear Fruit and Cladodes
Processing and utilization of fruit, cladodes and seeds

ConferencePaper (10)

Soft-drinks prepared with pulp, ultrafiltrated and nanofiltrated purple cactus pear microparticles: Betalains stability
Effect of the Cactus Cladodes Peeling in the Functional, Technological and Chemical Characteristics and Bioactive Compounds in Cactus Cladodes Powders
Innovation Requirements for the Development of Cactus Pear for Export: a New Item to Be Incorporated to the Chilean Fruit Export Sector
Balsamic Type Vinegar from Colored Ecotypes of Cactus Pear (Opuntia ficus-indica)
Bioactive Compounds in Toppings from Colored Cactus Pear Cultivated in Chile
Opuntia spp. bioactive compounds in foods: a Plus for health
Cactus pear fruits and cladodes: A source of functional components for foods
Oatmeal cookies enriched with cactus pear flour as dietary fiber source: Physical and chemical characteristics
Minimal processing of pomegranate cv. Espanola: Effect of three package material
Sensory and microbiological changes in minimally processed cactus pear (Opuntia ficus indica)

Proyecto (11)

Transferencia para alimentos con hojas de amaranto
Validación técnica y agroindustrial de frutales de bajo requerimiento hídrico para los valles de Codpa y Lluta.
Extraccion de betalainas de Opuntia aplicando ultrasonido y estabilizacion por microencapsulacion
Validación técnico-comercial de especies frutales de bajo requerimiento hídrico para aumentar la rentabilidad del agua en la región de Coquimbo.
Cactus pear (Opuntia ficus-indica) colorants obtained by membrane technologies separation and microencapsulation. Stability and applications in foods.
Desarrollo, evaluación y escalamiento a nivel piloto y/o preindustrial de alimentos funcionales de consumo masivo para la prevención de problemas de salud asociados a la obesidad.
Estudio de la cadena productiva de la tuna (Regiones Metropolitana, Valparaíso y Coquimbo). .
Technological innovations applied to novel minimally fresh processed leaf vegetables=> quality and food safety
Desarrollo y elaboración de alimentos funcionales en base a frutos de granado, cultivados en las zonas áridas y semiáridas de Chile.
Ingredientes patentables para la industria alimentaria con potencial funcional en la prevención y control de la obesidad y diabetes.
Hidrocoloides de especies de zonas áridas=> obtención, caracterización y aplicaciones
45
Carmen Saenz

Profesora Titular

Agroindustria y Enología

Universidad de Chile, Fac. Ciencias Agronomicas

Santiago, Chile

9
Paz Robert

Prof. Titular

Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

5
Cristina Vergara

Investigadora

Centro regional de Investigacion la Platina

Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA)

Santiago, Chile

3
Loreto Contador

Directora

Infood

Santiago, Chile

2
Tamara Gorena

Investigador

Centro de Tecnologías Ambientales (CETAM)

Universidad Federico Santa Maria

Valparaiso, Chile

2
Cielo Char

Profesor Asistente

Dep. Ciencias de los Alimentos y Tecnología Química

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
RODRIGO INFANTE

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

2
Andrea Hinojosa

Ayudante de laboratorio e investigación

Cs. Agronómicas

Pontificia Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Paula García

Assistant Professor

Nutrition

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Andrea Bunger

Académico

Departamento de Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Carolina Herrera

Asistente de Investigación

Ingeniería en Alimentos

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

1
Andres Bustamante

Académico

Nutrición

Universidad de Chile, Facultad de Medicina

Santiago, Chile

1
Gipsy Tabilo

Full Professor

Food Engineering

UNIVERSIDAD DEL BIO BIO

Chillan, Chile

1
Pablo Ulloa

Investigador

INIA, La PLatina

Instituto de Investigaciones Agropecuarias

Santiago, Chile

1
Mariela Alejandra Labbé

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

1
Andrea Silva

Profesor Asistente

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Victor Escalona

ASSOCIATED RESEARCHER

CIENCIAS AGRONOMICAS

UNIVERSIDAD DE CHILE

SANTIAGO, Chile

1
Fernando Salazar

Full professor

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

Valparaíso, Chile

1
Nalda Romero

Profesora Asociada

Ciencia de los Alimentos

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Rocio Santander

Encargada de Laboratorio, Equipos de UHPLC-MS y GC-MS/MS

Departamento de Ciencias del Ambiente, Facultad de Química y Biología

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Juan Carmona

Candidato a Doctor

Universidad de Chile

Santiago, Chile