Man

Paz Soledad Robert Canales

Prof. Titular

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


microencapsulacion de compuestos bioactivos; pigmentos y antioxidantes; Materias grasas

Educación

  •  Ciencia Exactas. Mención Química, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2005
  •  Magister en Nutrición. Mención Planificación Alimentario Nutricional. , UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 1999
  •  Químico, Licenciado en Química, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 1988

Experiencia Académica

  •   Profesor Titular Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Ciencias Químicas y Farmacéuticas

    Santiago, Chile

    1990 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Académico Full Time

    Universidad de Chile

    Santiago, Chile

    1990 - A la fecha

Formación de Capital Humano


DOCTORADO

Estefanía González. Encapsulación de extracto de hoja de olivo (Olea europaea L.): efecto de la glicosilación de la Oleuropeína y agente encapsulante sobre la eficiencia de encapsulación, almacenamiento y perfil de liberación de Oleuropeína en condiciones gastrointestinales in vitro. (Terminada)

Guibeth Morelo. Diseño de micropartículas de flavonoides. Estudio de cristalinidad y agente canalizante sobre la estabilidad oxidativa de matrices lipídicas (Terminada).

Manuel Palma. Cinética y mecanismo de liberación de flavonoides desde micropartículas y su efecto sobre la estabilidad oxidativa de linoleato de metilo. Doctorado en Nutrición y Alimentos de la Universidad de Chile.(Terminada)

Cristina Vergara. Extracción y estabilización de betalaínas de tuna púrpura (Opuntia ficus indica) mediante tecnología de membrana y microencapsulación como colorante alimentario. Doctorado en Nutrición y Alimentos de la Universidad de Chile. (Terminada)

Paula García. Desarrollo de microcápsulas de liberación controlada de compuestos bioactivos (antioxidantes), utilizando diferentes tipos de inulina modificada químicamente como agente encapsulante y su aplicación a matrices alimentarias modelo. Doctorado en Nutrición y Alimentos de la Universidad de Chile. (Terminada)

Andrés Bustamante. Degradación oxidativa de oleoresina y microcápsulas de astaxantina extraída con CO2 supercrítico desde la microalga Haematococcus pluviales. Doctorado en Nutrición y Alimentos de la Universidad de Chile. (Terminada)

Paula Jiménez Patiño. Doctorado en Nutrición y Alimentos de la Universidad de Chile. Efecto de la adición de extractos de hojas de oliva y palto en la estabilidad termooxidativa de aceites de diferentes insaturación. (Terminada)

MAGISTER
Olga Martínez. 2018. Microencapsulación de aceite esencial de Tomillo (Thymus vulgaris L.) por secado por atomización: efecto sobre el perfil de liberación en condiciones gastrointestinales simuladas. Magister en Nutrición y Alimentos, mención Alimentos Saludables. INTA, Universidad de Chile.

Nidia García Nauto. 2017. Optimización de la extracción acuosa y características de biopolímero de nopal (Opuntia ficus-indica) en polvo. Magister en Ciencias Agropecuarias, mención producción Agroindustrial. Facultad de Ciencias Agronómicas.

Cecilia Jara. 2016. Efecto de extractos de palto sobre la estabilidad oxidativa de linoleato de metilo. Magister en Alimentos. Mención Gestión, Calidad e inocuidad de los Alimentos. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas, Universidad de Chile.

Camila Pacheco F. 2016. Retención y bioaccesibilidad de oleuropeína incorporada en una matriz farinácea mediante micropartículas de inulina. Programa Magister en Ciencia de los Alimentos. Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Austral de Chile.

Candidato: Sr. Manuel Jesús Palma Astudillo. Magister en Ciencias de los Alimentos. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas, Universidad de Chile. Extracción de capsantina a partir de hojuelas de pimentón (Capsicum annuum L.) y estabilización por microencapsulación.

Candidata: Sra. Guibeth Morelo Hernández. Magister en Ciencias de los Alimentos. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas, Universidad de Chile. Uso de carbohidratos prebióticos para la encapsulación de extractos de granada (púnica granatum). (Terminada).

Candidata: Srta. Tamara Gorena. Magíster en Ciencias Agropecuarias mención producción agroindustrial. Universidad de Chile. Estabilización de compuestos naturales bioactivos extraídos de granada (Punica granatum L.), mediante microencapsulación. (Terminada).
Tesis de Magister: Candidata: Srta. Sandra Tapia. Magíster en Ciencias Agropecuarias. Mención Producción Agroindustrial, Universidad de Chile. Microencapsulación de compuestos bioactivos de tuna (Opuntia ficus indica). (Terminada).

Tesis de Magister: Candidata: Sra. Karina González. Magister en Ciencias de los Alimentos. Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas. Universidad de Chile. Estudio del efecto de tocoles (tocoferoles, tocotrienoles y platocromanol-8) en la estabilidad térmica del aceite de canola (Brassica sp.). (Terminada).



 

Article (81)

Hydroxypropyl-inulin as a novel encapsulating agent of fish oil by conventional and water-free spray drying
Microparticles of yellow-orange cactus pear pulp (Opuntia ficus-indica) with cladode mucilage and maltodextrin as a food coloring in yogurt
Recovery of Bioactive Compounds from Pomegranate (Punica granatum L.) Peel Using Pressurized Liquid Extraction
Effect of Adding Curcumin on the Properties of Linseed Oil Organogels Used as Fat Replacers in Pates
Influence of gelation on the retention of purple cactus pear extract in microencapsulated double emulsions
Influence of the Location of Ascorbic Acid in Walnut Oil Spray-Dried Microparticles with Outer Layer on the Physical Characteristics and Oxidative Stability
Phytochemicals and Traditional Use of Two Southernmost Chilean Berry Fruits: Murta (Ugni molinae Turcz) and Calafate (Berberis buxifolia Lam.).
Pulp, Leaf, Peel and Seed of Avocado Fruit: A Review of Bioactive Compounds and Healthy Benefits.
Role of maltodextrin and inulin as encapsulating agents on the protection of oleuropein during in vitro gastrointestinal digestion
Role of maltodextrin and inulin as encapsulating agents on the protection of oleuropein during in vitro gastrointestinal digestion.
Cosolvent effect of ethanol on the solubility of lutein in supercritical carbon dioxide
Determination of the superficial citral content on microparticles: Anapplication of NIR spectroscopy coupled with chemometric tools
Effect of Rosa Mosqueta Husk Extract (Rosa rubiginosa) on Thermooxidation of Grape Seed Oil
Evolution of the phenolic compounds profile of olive leaf extract encapsulated by spray-drying during in vitro gastrointestinal digestion
Identification of Polyphenols from Chilean Brown Seaweeds Extracts by LC-DAD-ESI-MS/MS
Influence of the Physical State of Spray-Dried Flavonoid-Inulin Microparticles on Oxidative Stability of Lipid Matrices
Obtaining an Extract Rich in Phenolic Compounds from Olive Pomace by Pressurized Liquid Extraction
Time-Dependent Rheological Behavior of Starch-Based Thickeners and Herb Infusion Dispersions for Dysphagia Management
Curcumin-loaded nanoemulsion: A new safe and effective formulation to prevent tumor reincidence and metastasis
Double emulsions as potential fat replacers with gallic acid and quercetin nanoemulsions in the aqueous phases
Double emulsions with olive leaves extract as fat replacers in meat systems with high oxidative stability
Effect of spray-drying with organic solvents on the encapsulation, release and stability of fish oil
Influence of solvent and lecithin in microencapsulation of fish oil by spray-drying
Retention and pre-colon bioaccessibility of oleuropein in starchy food matrices, and the effect of microencapsulation by using inulin
Stability and bioaccessibility of anthocyanins from maqui (Aristotelia chilensis [Mol.] Stuntz) juice microparticles
The Microencapsulation of Maqui (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz) Juice by Spray-Drying and Freeze-Drying Produces Powders with Similar Anthocyanin Stability and Bioaccessibility
Antioxidant Activity and Kinetics Studies of Quercetin, Epicatechin and Naringenin in Bulk Methyl Linoleate
Design of flavonoid microparticles with channel forming properties to improve oxidative stability of sunflower oil
Effect of Spray-Dried Flavonoid Microparticles on Oxidative Stability of Methyl Linoleate as Lipid Model System
Extraction and microencapsulation of bioactive compounds from pomegranate (Punica granatum var. Wonderful) residues
Olive leaves extract encapsulated by spray-drying in vacuum fried starch-gluten doughs
Thermal stability of oils added with avocado (Persea americana cv. Hass) or olive (Olea europaea cv. Arbequina) leaf extracts during the French potatoes frying
Conventional spray-drying and future trends for the microencapsulation of fish oil
Microencapsulation of H. pluvialis oleoresins with different fatty acid composition: Kinetic stability of astaxanthin and alpha-tocopherol
Clarification of purple cactus pear juice using microfiltration membranes to obtain a solution of betalain pigments
Encapsulation of purple cactus pear (Opuntia ficus-indica) pulp with polysaccharides-protein as encapsulating agent
Release Kinetic in Yogurt from Gallic Acid Microparticles with Chemically Modified Inulin
Soft-drinks prepared with pulp, ultrafiltrated and nanofiltrated purple cactus pear microparticles: betalains stability
The encapsulation of anthocyanins from Berry-type fruits. Trends in foods. Review
The encapsulation of purple cactus pear (Opuntia ficus-indica) pulp by using polysaccharide-proteins as encapsulating agents
Anthocyanin profiling of wild maqui berries (Aristotelia chilensis [Mol.] Stuntz) from different geographical regions in Chile
Comparison of the total phenolic content, total anthocyanin content and antioxidant activity of polyphenol-rich fruits grown in Chile
Microencapsulation of pulp and ultrafiltered cactus pear (Opuntia ficus-indica) extracts and betanin stability during storage
Release kinetics of flavonoids in methyl linoleate from microparticles designed with inulin and channelizing agent
Release kinetics of flavonoids in methyl linoleato from microparticles designed with inulin and channeling agent.
The powerful colour of the maqui (Aristotelia chilensis [Mol.] Stuntz) fruit
Alpha-tocopherol microspheres with cross-linked and acetylated inulin and their release profile in a hydrophilic model
A polyphenol extract of tara pods (Caesalpinia spinosa) as a potential antioxidant in oils
Acetylated starch and inulin as encapsulating agents of gallic acid and their release behaviour in a hydrophilic system
Effect of triolein addition on the solubility of capsanthin in supercritical carbon dioxide
Polyphenol content and antioxidant activity of maqui (Aristotelia chilensis [Molina] stunts) during fruit development and maturation in central Chile
POLYPHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF MAQUI (Aristotelia chilensis [MOLINA] STUNTZ) DURING FRUIT DEVELOPMENT AND MATURATION IN CENTRAL CHILE
Polyphenol content and antioxidant activity of maqui (Aristotelia chilensis [Molina] Stuntz) during fruit development and maturation in Central Chile [Contenidos de polifenoles y actividad antioxidante de maqui (Aristotelia chilensis [Molina] Stuntz) durante el desarrollo y maduración de frutos en Chile Central.]
Red betalains from Opuntia spp.: Natural colorants with potential applications in foods
CHEMICAL AND NUTRITIONAL COMPOSITION OF COPAO FRUIT (Eulychnia acida PHIL.) UNDER THRE ENVIRONMENTAL CONDITIONS IN THE COQUIMBO REGION
Encapsulation of polyphenols and anthocyanins from pomegranate (Punica granatum) by spray drying
Oxidative stability of oils containing olive leaf extracts obtained by pressure, supercritical and solvent-extraction
Oxidative stability of oils containing olive leaf extracts obtained by pressure, supercritical and solvent-extraction
Encapsulation of polyphenols and anthocyanins from pomegranate (Punica granatum) by spray drying
Influence of genotype on anthocyanin composition, antioxidant capacity and color of chilean pomegranate juices
INFLUENCE OF THE GENOTYPE ON THE ANTHOCYANIN COMPOSITION, ANTIOXIDANT CAPACITY AND COLOR OF CHILEAN POMEGRANATE (Punica granatum L.) JUICES
Influence of the genotype on the anthocyanin composition, antioxidant capacity and color of Chilean pomegranate (Punica granatum L.) juices Influencia del genotipo en la composición de antocianos, capacidad antioxidante y color de jugos de granada (Punica granatum L.) cultivadas en Chile
Solubility of nutraceutical carotenoid compounds in pure supercritical CO2 and modified with triolein or ethanol
Vacuum frying reduces oil uptake and improves the quality parameters of carrot crisps
Functional and nutritional value of the Chilean seaweeds Codium fragile, Gracilaria chilensis and Macrocystis pyrifera
Microencapsulation by spray drying of bioactive compounds from cactus pear (Opuntia ficus-indica)
Reaction of poly-L-lysine with aryl acetates and aryl methyl carbonates. A mechanistic study
Effect of alpha-tocopherol, alpha-tocotrienol and Rosa mosqueta shell extract on the performance of antioxidant-stripped canola oil (Brassica sp.) at high temperature
Dietary fiber, amino acid, fatty acid and tocopherol contents of the edible seaweeds Ulva lactuca and Durvillaea antarctica
Effect of rosa mosqueta (Rosa rubiginosa) extract on the performance of Chilean hazelnut oil (Gevuina avellana mol.) at high temperature
Kinetics and mechanism of the reactions of polyallylamine with aryl acetates and aryl methyl carbonates
Effect of alpha-tocopherol and alpha-tocotrienol on the performance of Chilean hazelnut oil (Gevuina avellana Mol) at high temperature
Stability of spray-dried encapsulated carotenoid pigments from rosa mosqueta (Rosa rubiginosa) oleoresin
Stability of potato chips fried in vegetable oils with different degree of unsaturation. Effect of ascorbyl palmitate during storage
Industrial frying of crisps. Influence of the unsaturation degree of frying fat on the oxidative stability during storage Fritura industrial de patatas crisps, influencia del grado de insaturación de la grasa de fritura sobre la estabilidad oxidativa durante el almacenamiento
Industrial frying of crisps. Influence of the unsaturation degree of frying fat on the oxidative stability during storage.
Stability of potato crisps subjected to several conditions of storage Estabilidad de papas crisps sometidas a diferentes condiciones de almacenamiento
Stability of potato crisps subjected to several conditions of storage.
Fatty acid composition and proximate of seven fish species of Eastern Island
Fat deterioration in deep fat frying of «french fries» potatoes at restaurant and food shop sector
Performance of polyunsaturated oils during frying of potatoes in fast food shops: Formation of new compounds and correlations between analytical methods Comportamiento de aceites poliinsaturados en la preparación de patatas fritas para consumo inmediato: Formación de nuevos compuestos y comparación de métodos analíticos

ConferencePaper (2)

Carotenoid Pigments, Polyphenols, Tocopherols and Fat Composition of Extra Virgin Olive Oils Produced in Chile
Bioactive Compounds in Toppings from Colored Cactus Pear Cultivated in Chile

Note (1)

Polyphenol content and antioxidant activity of maqui (Aristotelia chilensis Molina Stuntz) during fruit development and maturation in Central Chile

Proyecto (4)

Improving the performance of lipid systems through controlled release of microencapsulated flavonoids.
Stability and kinetic release of spray-dried encapsulated antioxidants using native and modified polysaccharides.
Water-free spray-drying: a novel strategy for the microencapsulation of fish oil (EPA and DHA). Study of microparticles properties, stability and release behavior in food models.
Design of microparticles as delivery systems for vegetable oils rich in omega-3: impact of the location of antioxidants and oxygen scavengers on the lipid oxidation”.

Review (5)

Phytochemicals and Traditional Use of Two Southernmost Chilean Berry Fruits: Murta (Ugni molinae Turcz) and Calafate (Berberis buxifolia Lam.)
Dermal Collagen Stabilization by Polyphenols and Spray Drying as an Encapsulation Strategy
The Encapsulation of Anthocyanins from Berry-Type Fruits. Trends in Foods
The powerful colour of the maqui (Aristotelia chilensis [Mol.] Stuntz) fruit
Acrylamide in fried potatoes: An updated review
82
Paz Robert

Prof. Titular

Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

15
Nalda Romero

Profesora Asociada

Ciencia de los Alimentos

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

14
Cristina Vergara

Investigadora

Centro regional de Investigacion la Platina

Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA)

Santiago, Chile

13
Lilia Masson

Presidenta

UNIVERSIDAD DE CHILE

santiago, Chile

12
Begoña Gimenez

INVESTIGADOR ASOCIADO

CIENCIA Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

SANTIAGO, Chile

10
Paula García

Assistant Professor

Nutrition

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

9
Carmen Saenz

Profesora Titular

Agroindustria y Enología

Universidad de Chile, Fac. Ciencias Agronomicas

Santiago, Chile

8
Jaime Ortiz

Profesor Asoociado

Ciencia de los alimentos y Tecnología química

FACULTAD DE CIENCIAS QUÍMICAS Y FARMACÉUTICAS

Santiago, Chile

4
Javier Parada

Profesor asociado

ICYTAL

UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile

4
Gloria Montenegro

Profesor Titular

Departamento Ciencias Vegetales

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

4
Paula Jiménez

Assistant professor

Nutrition

Universidad de Chile

Santiago, Chile

4
José Santos

Professor

Chemistry

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

Santiago, Chile

3
Estefanía González

Directora de Escuela de Salud

Dirección de Pregrado

Universidad de O'Higgins

Rancagua, Chile

3
Jose del Valle

Profesor Asociado

Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

3
Pedro Bouchon

Profesor Titular

Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

2
Andres Bustamante

Académico

Nutrición

Universidad de Chile, Facultad de Medicina

Santiago, Chile

2
Patricio Romero

Investigador

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Andrea Silva

Profesor Asistente

Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

2
Juan Zoffoli

Associate Professor

Fruticulture and enology

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE CHILE

Santiago, Chile

2
Carolina Fredes

Profesor Asistente

Ciencias de la Salud, Carrera de Nutrición y Dietética

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Eduardo Soto

Profesor Titular

Química Orgánica y Fisicoquímica

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Andrew Quest

Full Professor

Biologia Celular y Molecular

FACULTAD DE MEDICINA, UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Rocio Santander

Encargada de Laboratorio, Equipos de UHPLC-MS y GC-MS/MS

Departamento de Ciencias del Ambiente, Facultad de Química y Biología

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Rommy Zúñiga

Académico Jornada completa

Biotecnología

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

1
Juan de la Fuente

Profesor Titular

Ingeniería Química y Ambiental

UNIVERSIDAD TÉCNICA FEDERICO SANTA MARÍA

Valparaíso, Chile

1
Armando Rojas

Profesor Titular, Director de Laboratorio Investigaciones Biomédicas

Ciencias Preclínicas

FACULTAD DE MEDICINA, UNIVERSIDAD CATOLICA DEL MAULE

Talca, Chile

1
Alejandra Parada

Instructor Adjunto

Pontificia Universidad Católica de Chile

Chile

1
Tamara Gorena

Académico

Silvicultura

Universidad de Concepción

Concepción, Chile

1
Lisette Leyton

Full Professor

Cell and Molecular Biology

FACULTAD DE MEDICINA UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Betsabet Sepulveda

JEFE DE LABORATORIO

CEPEDEQ

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Veronica Dueik

Pontificia Universidad Catolica de Chile

Santiago, Chile

1
Marcelo Kogan

Academico

Quimica Farmacologica y Toxicologica

UNIVERSIDAD DE CHILE, FACULTAD DE CIENCIAS QUÍMICAS Y FARMACÉUTICAS

Santiago, Chile

1
Marlene Gebauer

Profesor Asistente

Departamento de Ciencias Vegetales

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE (PUC)

Santiago, Chile

1
Carolina Añazco

Profesora Asociada

Universidad San Sebastián

Valdivia, Chile

1
Marcos Flores

academico

de Horticultura

Universidad de Talca

TALCA, Chile

1
Camilo Quezada

Profesor Asistente

Fonoaudiología

Universdidad de Chile

Santiago, Chile

1
Macarena Martínez

Profesor Asistente

Departamento de Fonoaudiología

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Vilma Quitral

Asesoría

Granotec

Santiago, Chile

1
Edgar Uquiche

Profesor Asociado

Ingeniería Química

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

1
Ileana González

Profesor Adjunto

Ciencias Preclínicas

Universidad Católica del Maule, Escuela de Medicina..

Talca, Chile

1
Juan Carmona

Asistente de Investigación

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Paulo Diaz

Profesor Asociado

Escuela de Nutrición y Dietética

UNIVERSIDAD DE LOS ANDES

Santiago, Chile

1
Wladimir Silva

Académico

Biotecnología

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

1
Nora Lutz

Directora Departamento Salud Pública

Salud Pública

UNIVERSIDAD DE VALPARAISO

Valparaiso, Chile