Man

Rommy Nazareth Zúñiga Pardo

Académico Jornada completa

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Diseño de alimentos, ciencia de coloides y microestructura de alimentos

Educación

  •  Ingeniería Química y Bioprocesos, PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE. Chile, 2010
  •  Tecnología de Alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2004
  •  Ciencia y Tecnología de los Alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2004
  •  Ingeniero de Alimentos, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE. Chile, 2004

Experiencia Académica

  •   Investigador área Tecnología de Alimentos Full Time

    Centro de Investigación y Desarrollo CIEN Austral

    Puerto Montt, Chile

    2011 - 2012

  •   Profesor Asociado/Académico Jornada Completa Full Time

    Universidad Tecnológica Metropolitana

    Ciencias Naturales, Matemática y del Medio Ambiente

    Santiago, Chile

    2012 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Asesor experto en temas de Ingeniería de Procesos Part Time

    Comercial Epullen Ltda.

    Santiago, Chile

    2014 - 2017

  •   Asesor experto en temas de Ingeniería de Procesos Part Time

    Patafoods SPA.

    Puerto Varas, Chile

    2012 - 2015

Formación de Capital Humano


Dirección de 21 tesis de pregrado conducentes al título de Ingeniero en Industria Alimentaria con Licenciatura en Ciencias de la Ingeniería. Universidad Tecnológica Metropolitana.
Dirección de 3 tesis de pregrado conducente al título de Ingeniero en Biotecnología con Licenciatura en Biotecnología. Universidad Tecnológica Metropolitana.
Dirección de 2 tesis de Magister conducente al grado de Magister en Alimentos, mención Gestión Calidad e Inocuidad de Alimentos. Universidad de Chile.
Dirección de 2 tesis de Magister conducente al grado de Magister en Ciencias de los Alimentos. Universidad de Chile.


Premios y Distinciones

  •   Tesis Doctoral destacada en el libro “18 Tesis Doctorales Destacadas. Periodo 2009-2010”

    Red Universitaria Cruz del Sur

    Chile, 2011

    El libro “18 tesis doctorales destacadas. Periodo 2009-2010? da cuenta de la riqueza y calidad de la investigación joven que se realiza en diversas disciplinas hoy en el país. La publicación consideró además la mirada de un grupo de investigadores de trayectoria destacada. La publicación contó con el patrocinio de “Más Ciencia para Chile”, EXPLORA-CONICYT y MECESUP.

  •   Premio mejor Tesis de Doctorado, área Tecnología y Procesos Productivos

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Chile, 2010

    Este premio tiene por objetivo reconocer y estimular la investigación desarrollada por los alumnos de los distintos Programas de Doctorado de la Universidad, cuyas tesis doctorales representen un aporte a la proyección de las ciencias, humanidades, artes y tecnologías del país.

  •   Premio Bimbo Panamericano en Nutrición, Ciencia y Tecnología de Alimentos

    Bimbo

    Chile, 2008

    Este premio reconocerá los mejores trabajos de investigación realizados por un profesional de la Nutrición o de la Ciencia y la Tecnología de los Alimentos.


 

Article (47)

Development and Characterization of a Natural Antioxidant Additive in Powder Based on Polyphenols Extracted from Agro-Industrial Wastes (Walnut Green Husk): Effect of Chickpea Protein Concentration as an Encapsulating Agent during Storage
Plant-Based Oil-in-Water Food Emulsions: Exploring the Influence of Different Formulations on Their Physicochemical Properties
Unconventional Yeasts Isolated from Chilean Honey: A Probiotic and Phenotypic Characterization
Development of biodegradable and vermicompostable films based on alginate and waste eggshells
Effect of Gelling Agent Type on the Physical Properties of Nanoemulsion-Based Gels
Redesign of an instant legume soup for older adults with increased micronutrients bioaccessibility and adequate sensory attributes by using encapsulation
Structural and Physicochemical Characterization of Extracted Proteins Fractions from Chickpea (Cicer arietinum L.) as a Potential Food Ingredient to Replace Ovalbumin in Foams and Emulsions
Effects of Cryoconcentrated Blueberry Juice as Functional Ingredient for Preparation of Commercial Confectionary Hydrogels
Nutritional Status and Serum Levels of Micronutrients in an Elderly Group Who Participate in the Program for Complementary Food in Older People (PACAM) from the Metropolitan Region, Santiago de Chile
Centrifugal Filter-Assisted Block Freeze Crystallization Applied to Blueberry Juice
Comparative Study of Physicochemical Properties of Nanoemulsions Fabricated with Natural and Synthetic Surfactants
Effect of Interfacial Ionic Layers on the Food-Grade O/W Emulsion Physical Stability and Astaxanthin Retention during Spray-Drying
Impact of the Simulated Gastric Digestion Methodology on the In Vitro Intestinal Proteolysis and Lipolysis of Emulsion Gels
In house validation for the direct determination of 5-hydroxymethyl-2-furfural (HMF) in "dulce de leche"
Influence of O/W emulsion interfacial ionic membranes on the encapsulation efficiency and storage stability of powder microencapsulated astaxanthin
Effects of Centrifugal Block Freeze Crystallization on Quality Properties in Pineapple Juice
Influence of Cryoconcentration on Quality Attributes of Apple Juice (Malus Domestica cv. Red Fuji)
Influence of interfacial structure on physical stability and antioxidant activity of curcumin multilayer emulsions
Quality Attributes of Cryoconcentrated Calafate (<i>Berberis microphylla</i>) Juice during Refrigerated Storage
Simulation of Human Small Intestinal Digestion of Starch Using an In Vitro System Based on a Dialysis Membrane Process
Physical stability of nanoemulsions with emulsifier mixtures: Replacement of tween 80 with quillaja saponin
The effect of denaturation degree of protein on the microstructure, rheology and physical stability of oil-in-water (O/W) emulsions stabilized by whey protein isolate
Time-Dependent Rheological Behavior of Starch-Based Thickeners and Herb Infusion Dispersions for Dysphagia Management
A comprehensive study of glucose transfer in the human small intestine using an in vitro intestinal digestion system (i-IDS) based on a dialysis membrane process
Tara pod (Caesalpinia spinosa) extract mitigates neo-contaminant formation in Chilean bread preserving their sensory attributes
The degree of protein aggregation in whey protein isolate-based dispersions modifies their surface and rheological properties
A Kinetic Study of Furan Formation in Wheat Flour-Based Model Systems during Frying
Collagen extraction from mussel byssus: a new marine collagen source with physicochemical properties of industrial interest
Comparing the effectiveness of natural and synthetic emulsifiers on oxidative and physical stability of avocado oil-based nanoemulsions
Mathematical modeling of gallic acid release from chitosan films with grape seed extract and carvacrol
Quinoa proteins (Chenopodium quinoa Willd.) fractionated by ultrafiltmtion using ceramic membranes: The role of pH on physicochemical and conformational properties
Application of CMC as Thickener on Nanoemulsions Based on Olive Oil: Physical Properties and Stability
Development of an in vitro mechanical gastric system (IMGS) with realistic peristalsis to assess lipid digestibility
Aerated whey protein gels as new food matrices: Effect of thermal treatment over microstructure and textural properties
Physical properties of emulsion-based hydroxypropyl methylcellulose/whey protein isolate (HPMC/WPI) edible films
Acid and Enzyme-Aided Collagen Extraction from the Byssus of Chilean Mussels (Mytilus Chilensis): Effect of Process Parameters on Extraction Performance
Physical properties of emulsion-based hydroxypropyl methylcellulose films: Effect of their microstructure
Rheological and microstructural characterization of WPI-stabilized O/W emulsions exhibiting time-dependent flow behavior
Study of the Pseudo-equilibrium During Osmotic Dehydration of Apples and Its Effect on the Estimation of Water and Sucrose Effective Diffusivity Coefficients
Ultrasonic generation of aerated gelatin gels stabilized by whey protein beta-lactoglobulin
Kinetics of Formation and Physicochemical Characterization of Thermally-Induced beta-Lactoglobulin Aggregates
Comparative study of physical and sensory properties of pre-treated potato slices during vacuum and atmospheric frying
Structure-fracture relationships in gas-filled gelatin gels
Enthalpy-entropy compensation for water loss of potato slices during deep-fat frying
A comparative study of microwave-assisted air drying of potato slices
Enthalpy-entropy compensation for browning of potato strips during deep-fat frying
Kinetic analysis of osmotic dehydration carried out with reused sucrose syrup

Patent (2)

Biorreactor de fermentación de sustrato sólido ssf, modular, portátil y apilable con perforaciones para sensores
Sistema método de digestión in vitro que permite la realización de estudios experimentales y fenomenológicos para la absorción de nutrientes incluyendo los carbohidratos contenidos en alimentos basados en mono -oligo polisacaridos o sus mezclas simulando el proceso de absorción en el intestino delgado humano, comprendiendo módulo de membranas de fibra hueca polímerico hidrofílico de peso molecular de corte de 180 a 500 Dalton.

Proyecto (9)

Efecto de la ingesta diaria de una crema de legumbres con bioaccesibilidad controlada de nutrientes y adecuada aceptabilidad sensorial sobre la inflamación, parámetros metabólicos, masa, fuerza y función muscular en adultos mayores
Engineering design of -lactoglobulin fluid gels as carriers for controlled delivery of green tea polyphenols extract: effect of microstructure on the in vitro and in vivo oxidative stress and inflammatory response after digestion
Understanding the impact of the physiological conditions of the human stomach on intestinal lipid bioavailability using an integrated in vitro gastric system with real-time and on-line monitoring
Desarrollo de alimentos saludables con buenos atributos sensoriales para mejorar el estado nutricional del adulto mayor
Obtención de un concentrado de proteínas vegetales a partir de cereales y leguminosas chilenas de calidad nutricional mejorada para consumidores con requerimientos nutricionales especiales
Mitigation of neo-formed contaminants in Chilean starchy foods and its effect on the consumer acceptance
Controlled protein denaturation for the engineering design of aerated food products with enhanced textural and nutritional properties
Equipamiento e implementación del “Laboratorio de análisis y desarrollo de alimentos balanceados” del Centro de Investigación y Desarrollo CIEN Austral y establecimiento de redes internacionales para su validación y sustentabilidad
Utilization of mussel byssus as an alternative collagen source for the production of gelatin for food and pharmaceutical uses

Review (1)

Aerated food gels: fabrication and potential applications
59
Rommy Zúñiga

Académico Jornada completa

Biotecnología

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

6
Franco Pedreschi

Director

Departamento de Ingeniería Química y Bioprocesos

Pontificia Universidad Católica de Chile

Macul, Chile

5
María Mariotti

Profesor Asociado

Facultad de Medicina

Universidad Finis Terrae

Santiago, Chile

5
Elizabeth Troncoso

Profesora Asociada

Departamento de Química

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

4
Camila Mella

Encargada Laboratorio de Investigación

Biotecnología

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

3
Silvia Matiacevich

Académico

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

3
Carla Arancibia

Académico (Profesor Asistente)

Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

2
Eduardo Morales

Investigador

Scientific and Technological Bioresource Nucleus (BIOREN-UFRO)

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

2
Marcela Quilaqueo

Investigadora Postdoctoral

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

2
Marlen Gutierrez

Investigador

Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y Nanotecnologia

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

2
Francisco Pérez

DIRECTOR

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

2
FERNANDO OSORIO

ACADEMICO J/C

CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

SANTIAGO, Chile

2
Humberto Estay

Investigador Principal

AMTC

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Alejandro Reyes

Full professor

Chemical Eng. Departament

UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE CHILE

Santiago, Chile

2
Guillermo Petzold

Associate Professor

Departament of Food Engineering

UNIVERSIDAD DEL BÍO-BÍO

Chillan, Chile

2
Patricio Orellana

Investigador Postdoctoral

Departamento de Biotecnología

Universidad Tecnológica Metropolitana

Santiago, Chile

2
Natalia Riquelme

Profesor por hora

Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos

Universidad de Santiago de Chile

Santiago, Chile

1
Ricardo Villalobos

Profesor Titular

Ingeniería en Alimentos

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

1
Tatiana Beldarrain

Investigador PhD

Ingeniería de Alimentos

Universidad del BioBio

Chillan, Chile

1
Macarena Martínez

Profesor Asistente

Departamento de Fonoaudiología

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Camilo Quezada

Profesor Asistente

Fonoaudiología

Universdidad de Chile

Santiago, Chile

1
Lorena Barros

Ingeniero de Investigación

AMTC

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Javier Leiva

PhD. Food Engineering

Departamento de Ingeniería en Alimentos

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

1
Paz Robert

Prof. Titular

Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Hector Torres

Coordinador Programa Institucional de Inovación UTEM

Diseño

UNIVERSIDAD TECNOLÓGIVA METROPOLITANA

Santiago, Chile

1
Romina Pedreschi

Full Professor

Faculty of Agronomic and Food Sciences

Pontificia Universidad Católica de Valparaiso

Quillota, Chile

1
Andrea Bunger

Académico

Departamento de Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Sergio Benavides

Director del Nucleo

Ciencias de la Ingeniería

Universidad Adventista de Chile

Chillán, Chile

1
oscar castillo

Director Escuela

Facultad de Medicina

Universidad Finis Terrae

Santiago, Chile

1
Carolina Shene

TITULAR PROFESSOR

CHEMICAL ENGINEERING

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

TEMUCO, Chile

1
Carolina Astudillo

Profesora Adjunta

Escuela de Alimentos

PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATÓLICA DE VALPARAÍSO

Valparaíso, Chile

1
Carol González

Ingeniero de Investigación

AMTC

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Michelle Quilaqueo

Ingeniera de Investigación

AMTC

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Felipe Oyarzún

Profesor Asociado

Ciencias y Tecnología Farmacéuticas

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
John Hurtado

Estudiante de doctorado

Ingeniería

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
olivier skurtys

UNIVERSIDAD TÉCNICA FEDERICO SANTA MARÍA DEPARTAMENTO DE INGENIERÍA MECÁNICA

Santiago, Chile