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Mónica Olga Rubilar Díaz

Profesor Titular C

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

Líneas de Investigación


- Technology and processes of vegetable raw materials - Encapsulation technologies for food and feed development

Educación

  •  Ingeniería Química y Ambiental, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE COMPOSTELA. España, 2004
  •  Ingeniero en Alimentos, UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA. Chile, 1997
  •  Ciencias de la Ingeniería, UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA. Chile, 1996

Experiencia Académica

  •   Profesor Titular C Full Time

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Ingeniería y Ciencias

    Temuco, Chile

    2006 - A la fecha

Formación de Capital Humano


Tesis de Doctorado:
- Marcela Virginia Verdugo Jara. 2015. Tesis “Botryococcus braunii residual oil cake from biodiesel production process as protein source with functional and antioxidant properties”. Programa de Doctorado en Ciencias de Recursos Naturales. Universidad de La Frontera.
Tesis de Doctorado en desarrollo:
- Camila Belén Medina Moreno. “The release behavior of a lipophilic drug from vegetables proteins by emulsion O/W-electrospinning”. Programa de Doctorado en Ciencias de Recursos Naturales. Universidad de La Frontera (Examen calificación 2015)
- Daniela Fernanda Sotomayor Gerding. "Development of an oral delivery system for immunostimulants against Piscirickettsia salmonis infections”. Programa de Doctorado en Ciencias de Recursos Naturales. Universidad de La Frontera (Examen calificación 2016)
- Eduardo Enrique Morales Antonio. “O/W multilayer emulsion as an effective encapsulation systems of astaxanthin for the development of powdered beverage”. Programa de Doctorado en Ciencias de la Ingeniería mención Bioprocesos. Universidad de La Frontera (Examen calificación 2017)

Tesis de Magister:
- Morales Antonio Eduardo Enrique. 2016. Estudio de las condiciones de proceso para la encapsulación de aceites por extrusión mediante el mecanismo de gelificación externa. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera
- Camila Belén Medina Moreno. 2012. “High value protein fractions with techno-functional properties from Nannochloropsis gaditana microalgal biomass”. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera
- Claudio Javier Jara Godoy. 2009 “Compuestos fenólicos de murta (Ugni molinae Turcz.) y maqui (Aristotelia chilensis) como antioxidantes e inhibidores de enzimas ?-glucosidasa y ?-amilasa”. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera
- Cristian Felipe Gutiérrez Zamorano. 2008 “Actividad antimicrobiana de extractos de Ugni molinae Turcz. fraccionados mediante cromatografía de exclusión molecular”. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera
Tesis de Magister en desarrollo:
- Bexy Abigaid Garrido Reyes. “Nanoesponjas de ?-ciclodextrina/carbonato como sistema de encapsulación. Estudio de la estabilidad y bioaccesibilidad de compuestos bioactivos lipofílicos”. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera (Ingreso 2016)
- Juan Pablo Guineo Alvarado. “Estudio del efecto del grado de reticulación en las nanoesponjas sobre la eficiencia de encapsulación y liberación de piperina. ”Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera (Ingreso 2016)

Trabajos de título desde 2005 a 2016: 48


Difusión y Transferencia


Proyectos de investigación
Investigador responsable
03/2016 -03/2019. FONDECYT REGULAR 1160558. Nanoencapsulation of polyunsaturated fatty acids and pungency alkaloids using nanosponges as carrier model to deliver lipophilic compounds of high biological value.

2015 - 2016. FOAR – AGCID. Cooperación Sur-Sur y Triangular, Universidad de La Frontera UFRO Chile – Instituto Nacional de Tecnología Industrial INTI Argentina. Proyecto: Desarrollo de un alimento de consumo masivo con aceite rico en omega-3 microencapsulado (IR Argentina Dra. Gabriela Gallardo, IR Chile Dra. Mónica Rubilar).

03/2013 -03/2016. FONDECYT REGULAR 1130639. Nanoemulsions for delivering lipophilic bioactives in foods: optimizing process conditions and the composition of the aqueous phase to increase stability and digestibility in a food matrix.

2013. FONDEQUIP EQM-130045. Innovaciones agroalimetarias y farmaceuticas basadas en nanoencapsulacion mediante el uso de Nano Spray Dryer.

2013. REDES CONICYT 130015 Red de colaboración para innovaciones agroalimentarias basadas en micro/nanoencapsulación (Contraparte Dr. Denis Poncelet Oniris Nantes Francia)

07/2011 08/2011 Interamerican Institute for Cooperation in Agriculture IICA-Canada. Study of bioactive compounds from Chilean native plants used in folk medicine. Pacific Agri-Food Research Centre, Summerland Canada.

10/2010 -12/2010. Proyecto CONICYT MEC Folio 80090010. Atracción de capital humano avanzado modalidad estadías cortas. "Procesamiento de materias primas para alimentos funcionales. Potencial de desarrollo en las regiones de la Araucanía y Los Lagos con apoyo de la experiencia canadiense”. Dr. Paul P. Kolodziejczyk University of Alberta, Canada.

03/2009-03/2012. FONDECYT REGULAR 1090516. Microencapsulated linseed oil as ingredient for food industry. Study of oxidative stability by using natural polyphenolics compounds.

03/2006-03/2009 FONDECYT REGULAR 1060311. Ugni molinae Turcz. as a source of bioactive compounds for the food industry: determination of its potential.

03/2005-03/2007 FUNDACIÓN ANDES C-14060/72 Optimization of Antiradical capacity of Murta leaf extracts (Ugni molinae Turcz.). Study of polymerization of phenolic compounds.

Co-Investigadora
2016-2018 XXII Concurso Nacional de Proyectos de Investigación Científica y Tecnológica Antártica 2016 INACH. “Traustoquitridos antárticos como fuentes de ácido docosahexaenoico, compuestos bioactivos, e información genética: aislamiento y caracterización molecular”.

2016. V CONCURSO DE PROYECTOS DE VINCULACIÓN CIENCIA- EMPRESA CONICYT, VCE5N000015 Red para la innovación en la industria del raps y otros cereales: Vinculación Ciencia-Empresa en la Universidad de la Frontera.

2013-2015 INNOVA CORFO código N° 13IDL2-18596, “Desarrollo de biocelulas solares fotovoltaicas de amplio espectro basadas en antocianinas extraídas de berries”

03/2013 -03/2016. FONDECYT REGULAR 1130500. Lipid production by Nannochloropsis gaditana under photoheterotrophical conditions: effect of process conditions

2010 -2014. INNOVA CORFO 09CTEI-6860 Subprograma7: “Torta de microalga para la producción de bioproductos”. Consorcio Desert Bioenergy S.A. para la investigación y Desarrollo de la industria de biocombustible a partir de microalga. Directora Subprograma

03/2010-03/2013. FONDECYT REGULAR 1100320. In vitro study of the effects of specific nutrient fractions from unprocessed plant protein sources on fish lipid digestion.

03/2008-03/2009. Dirección Investigación UFRO DI08-0032. Estudio de Solanum tuberosum, variedades nativas de Chiloé como fuente potencial de la dieta. Contribución a la mejora del perfil epidemiológico.

2007-2010 FONDEF D06I1014 “Desarrollo de alternativas proteicas para la acuicultura chilena: mejoramiento del perfil nutricional de materias primas vegetales a través de procesos de bio-conversión”

2008 -2010. INNOVA OGCN12PAT-57 “Recubrimientos Comestibles. Tecnologías para potenciar el mercado para productos hortofrutícolas frescos cortados y frutas de exportación.”

03/2006-03/2009 Dirección de Investigación UFRO 120617. Extractos polifenólicos antioxidants y antimicrobianos de hierbas aromáticas/medicinales. Aplicación en films comestibles para frutas y productos vegetales

2003 -2006 MINISTERIO DE CIENCIA Y TECNOLOGÍA ESPAÑA PPQ 2003-06602-C04-02 Obtención de procianidinas de bagazo de uva y serrín de pino. Aplicaciones alimentarias y biomédicas. Estudiante de Doctorado.

Patrocinante proyectos postdoctorales Fondecyt
2017-2019 FONDECYT-POSTDOCTORADO 3170516. Efecto insecticida y repelente de aceites esenciales encapsulados por la técnica layer-by-layer para el control de plagas agrícolas. Dr. Jocelyn Tampe Perez

2013-2015 FONDECYT-POSTDOCTORADO 3140001. Optimización del encapsulamiento de aromas y sabores: evaluación de emulsiones multicapas en base a biopolímeros iónicos sometidas a secado spray. Dr. César Burgos Díaz

2012-2014. FONDECYT-POSTDOCTORADO 3120022 Microencapsulation of astaxanthin into oleosomes for oxidative stability enhancement. Dr. Francisca Acevedo Canala-Echevarria


Premios y Distinciones

  •   Reconocimiento a las Buenas Prácticas Docentes

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2015

    Reconocimiento a profesores con mejores evaluaciones docentes de la Universidad

  •   Premio Henri Nestlé versión científica. Investigación en Tecnología de Alimentos

    NESTLE CHILE S.A.

    Chile, 2012

    Premio a la investigación “Development of a soup poder enriched with microencapsulated linseed oil as a source of amega-3 fatty acids” European Journal of Lipid Science and Technology, 2012, 114(4), 423-433

  •   Distinción Docente destacado, Facultad de Ingeniería, Ciencias y Administración

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2012

    Distinción otorgada por titulados de la Carrera de Ingeniería en Alimentos Promoción del 2012

  •   Distinción Docente destacado. Facultad de Ingeniería y Ciencias

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2016

    Distinción otorgada por titulados de la Carrera de Ingeniería en Alimentos Promoción del 2016

  •   Reconocimiento a la excelencia docente Facultad de Ingeniería, Ciencias y Administración

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2011

    Reconocimiento al académico de la Facultad de Ingeniería, Ciencias y Administración con la más alta evaluación docente por parte de los alumnos

  •   Distinción Docente destacado, Facultad de Ingeniería, Ciencias y Administración

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2008

    Distinción otorgada por titulados de la Carrera de Ingeniería en Alimentos Promoción del 2008.

  •   Premio Accesit, Universidad de Santiago de Compostela, España

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE COMPOSTELA

    Chile, 2001

    I Competición de ideas de negocio con base tecnológica. Idea: Obtención de aditivos alimentarios a partir de residuos agroalimentarios


 

Article (56)

Antarctic thraustochytrids: Producers of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids
Effect of Three Polysaccharides (Inulin, and Mucilage from Chia and Flax Seeds) on the Survival of Probiotic Bacteria Encapsulated by Spray Drying
Carbonate-beta-Cyclodextrin-Based Nanosponge as a Nanoencapsulation System for Piperine: Physicochemical Characterization
Inclusion of piperine in beta-cyclodextrin complexes improves their bioaccessibility and in vitro antioxidant capacity
Production of Lipids and Proteome Variation in a Chilean Thraustochytrium striatum Strain Cultured under Different Growth Conditions
Gallic acid loaded PEO-core/zein-shell nanofibers for chemopreventive action on gallbladder cancer cells
Alginate/Shellac beads developed by external gelation as a highly efficient model system for oil encapsulation with intestinal delivery
Effective Lactobacillus plantarum and Bifidobacterium infantis encapsulation with chia seed (Salvia hispanica L.) and flaxseed (Linum usitatissimum L.) mucilage and soluble protein by spray drying
Highly efficient encapsulation of linseed oil into alginate/lupin protein beads: Optimization of the emulsion formulation
Influence of multilayer O/W emulsions stabilized by proteins from a novel lupin variety AluProt-CGNA and ionic polysaccharides on D-limonene retention during spray-drying
Volatile and non-volatile/semi-volatile compounds and in vitro bioactive properties of Chilean Ulmo (Eucryphia cordifolia Cav.) honey
Development of dye-sensitized solar cells based on naturally extracted dye from the maqui berry (Aristotelia chilensis)
Effect of CO2 in the aeration gas on cultivation of the microalga Nannochloropsis oculata: Experimental study and mathematical modeling of CO2 assimilation
Emulsifying and foaming properties of different protein fractions obtained from a novel lupin variety AluProt-CGNA® (Lupinus luteus)
High carotenoid bioaccessibility through linseed oil nanoemulsions with enhanced physical and oxidative stability
High pressure homogenization of Nannochloropsis oculata for the extraction of intracellular components: Effect of process conditions and culture age
Multilayer emulsions stabilized by vegetable proteins and polysaccharides. Review
Naturally occurring protein-polysaccharide complexes from linseed (Linum usitatissimum) as bioemulsifiers
Production of eicosapentaenoic acid by Nannochloropsis oculata: Effects of carbon dioxide and glycerol
Utilization of proteins from Alu Prot -CGNA (a novel protein-rich lupin variety) in the development of oil-in-water multilayer emulsion systems
Functional and physicochemical properties of a protein isolate from AluProt-CGNA: A novel protein-rich lupin variety (Lupinus luteus)
Lactobacillus acidophilus La-05 encapsulated by spray drying: Effect of mucilage and protein from flaxseed (Linum usitatissimum L.)
Protein Fractions with Techno-Functional and Antioxidant Properties from Nannochloropsis gaditana Microalgal Biomass
Electrospun Protein Concentrate Fibers from Microalgae Residual Biomass
Microencapsulation by spray drying of nitrogen-fixing bacteria associated with lupin nodules
Oil bodies as a potential microencapsulation carrier for astaxanthin stabilisation and safe delivery
Seed meals as source of fractions with different effects on pancreatic lipase activity
Pancreatic lipase activity in emulsions containing seed meals: Effect of extrusion
Production of lipids and docosahexasaenoic acid (DHA) by a native Thraustochytrium strain
Spent Coffee Grounds as a Renewable Source of Bioactive Compounds
Development of a soup powder enriched with microencapsulated linseed oil as a source of omega-3 fatty acids
Establishment of optimun conditions in order to obtain a protein isolate from chilean hazelnut Establecimiento de condiciones óptimas para obtener un aislado proteico de avellana chilena (Gevuina avellana, Mol)
In vitro Activity on Human Gut Bacteria of Murta Leaf Extracts (Ugni molinae turcz.), a Native Plant from Southern Chile
Native black Michune potato variety: characterization, frying conditions and sensory evaluation
Polyphenolic fractions improve the oxidative stability of microencapsulated linseed oil
Seed Oil Bodies from Gevuina avellana and Madia sativa
Extracts of Maqui (Aristotelia chilensis) and Murta (Ugni molinae Turcz.): Sources of Antioxidant Compounds and alpha-Glucosidase/alpha-Amylase Inhibitors
Optimization of Process Conditions for the Production of a Prolyl-endopeptidase by Aspergillus niger ATCC 11414 in Solid State Fermentation
Acceptance of yoghurt with different functional ingredients among consumers in supermarkets in southern Chile Aceptación hacia yogurt con diferentes ingredientes funcionales en consumidores de supermercados del sur de Chile
Enzyme-aided extraction of polyphenols from grape pomace
FLAXSEED AND FLAXSEED CAKE AS A SOURCE OF COMPOUNDS FOR FOOD INDUSTRY
FLAXSEED AS A SOURCE OF FUNCTIONAL INGREDIENTS
Influence of separation conditions on antimicrobial activity of polyphenolic fractions from murta leaves extract
MICROBIAL OILS AND FATTY ACIDS: EFFECT OF CARBON SOURCE ON DOCOSAHEXAENOIC ACID (C22:6 N-3, DHA) PRODUCTION BY THRAUSTOCHYTRID STRAINS
Plant location and extraction procedure strongly alter the antimicrobial activity of murta extracts
Polyphenols from plant materials: Extraction and antioxidant power
Production of the exopolysacchzrides by Streptococcus thermophilus: Effect of growth conditions on fermentation kinetics and intrinsic viscosity
Behavior of the rheological parameters of exopolysaccharides synthesized by three lactic acid bacteria
Effects of murta (Ugni molinae Turcz) extract on gas and water vapor permeability of carboxymethylcellulose-based edible films
Separation and HPLC-MS identification of phenolic antioxidants from agricultural residues: Almond hulls and grape pomace
Effect of Bubbling Nitrogen and Plug Flow on the Antiradical Capacity of extracts Obtained from Grape Residues.
Murta leaves (Ugni molinae turcz) as a source of antioxidant polyphenols
A thermal treatment to increase the antioxidant capacity of natural phenols: Catechin, resveratrol and grape extract cases.
Effect of solvent, temperature, and solvent-to-solid ratio on the total phenolic content and antiradical activity of extracts from different components of grape pomace
Extraction of antioxidant phenolics from almond hulls (Prunus amygdalus) and pine sawdust (Pinus pinaster)
Agroindustrial residues as a source of antioxidants

Abstract (1)

Effect of the dilution rate on the exopolysaccharide production by Bifidobacterium longum ATCC 15707

BookSection (1)

Chapter 9: Grape Seeds (Vitis Vinifera) and Their Nutritional Value

ConferencePaper (2)

Potential therapeutic applications of common agro-food byproducts and chilean wild plants
Permeability of Carboxymethylcellulose Edible Films with Murta Extracts: Effects of Added Rutin Concentration

Proyecto (2)

Polyunsaturated fatty acid-enriched bigel system to replace saturated fatty acids and trans fats in foods: optimizing process conditions
H2020-MSCA-RISE-2019 (Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange)

Review (2)

Probiotics and prebiotics potential for the care of skin, female urogenital tract, and respiratory tract
Probiotics as an Adjunct Therapy for the Treatment of Halitosis, Dental Caries and Periodontitis
71
Mónica Rubilar

Profesor Titular C

Departamento de Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

28
Carolina Shene

TITULAR PROFESSOR

CHEMICAL ENGINEERING

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

TEMUCO, Chile

17
Francisca Acevedo

Académico asociado

Ciencias Básicas

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

11
Eduardo Morales

Estudiante de Doctorado

Ingeniería Química

Universidad de la Frontera

Temuco, Chile

8
Mariela Bustamante

Profesor asociado

Vicerrectoría de investigación y postgrado

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

8
Cesar Burgos

Investigador Encargado de la Unidad de Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Centro de Genómica Nutricional Agroacuícola, CGNA

Temuco, Chile

6
Allison Leyton

Postdoctorado

Ingeniería

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

4
Daniela Vergara

Doctor en Ciencias de Recursos Naturales

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

3
Simonet Torres

Académico/Investigador

Núcleo Química y Bioquímica

Universidad Mayor

Santiago, Chile

2
Milko Jorquera

PROFESOR TITULAR

CIENCIAS QUIMICA Y RECURSOS NATURALES

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

TEMUCO, Chile

2
Luis Salazar

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

2
Marcela Verdugo

Ingeniero de Proyectos

Agroindustrias

Universidad de Concepción

Chillán, Chile

2
Fernando Romero

Profesor JC, asociado

Ciencias Preclínicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

2
Erick Scheuermann

Profesor Asociado A

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

2
Fernando Romero

Profesor JC. Asociado

Ciencias Preclinicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Carla Duarte

Investigador Tecnologías MICP

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Luis Salazar

Profesor Titular

Ciencias Básicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Hector Pesenti

Academico

de Obras Civiles y Geología

Universidad Catolica de Temuco

Temuco, Chile

1
RENATO HUNTER

Académico

Ingeniería Mecánica

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Irma Fuentes

ACADÉMICO ASISTENTE

Universidad Autónoma de Chile

TEMUCO , Chile

1
Haroldo Salvo

Director

Plant Science

CGNA

Temuco, Chile

1
Claudia Sanhueza

Investigador postdoctoral

Ciencias Básicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Edgar Uquiche

Profesor Asociado

Ingeniería Química

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

1
Aldo Rolleri

Profesor Asociado

Facultad de Ciencias Forestales y Recursos Naturales

UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile

1
Claudia Rabert

PROFESOR ASISTENTE

UNIVERSIDAD AUTONOMA DE CHILE

Temuco, Chile

1
Claudia Mardones

Académica

Departamento Análisis Instrumental

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN

Concepción, Chile

1
Dietrich von Baer

Profesor Titular

Análisis Instrumental

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN - FACULTAD DE FARMACIA

Concepción, Chile

1
Carola Vergara

Profesor Asociado

Departamento de Análisis Instrumental

Universidad de Concepción

Concepcion, Chile

1
Ignacio Jofré

Postdoctoral Researcher

Departamento de Ciencias Químicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
BARBARA MORA

Profesor Investigador

Facultad de Ciencias de la Salud

Universidad Autónoma de Chile

Temuco, Chile

1
Cristian Ramírez

Associated researcher

Chemical and Environmental Engineering Department

UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA

Valparaiso, Chile

1
Jeyson Hermosilla

Asistente de Investigación

Ingeniería Quimica

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile