Foto_portal_invest.jpg_thumb90

Mónica Olga Rubilar Díaz

Profesor Titular

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

Líneas de Investigación


- Technology and processes of vegetable raw materials - Encapsulation technologies for food and feed development

Educación

  •  Ingeniería Química y Ambiental, UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE COMPOSTELA. España, 2004
  •  Ingeniero en Alimentos, UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA. Chile, 1997
  •  Ciencias de la Ingeniería, UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA. Chile, 1996

Experiencia Académica

  •   Profesor Titular Full Time

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Ingeniería y Ciencias

    Temuco, Chile

    2006 - A la fecha

Formación de Capital Humano


Tesis Doctorado terminadas
Pablo Andrés Castro Varela. 2022. “Development of a food ingredient based on microencapsulated R-phycoerythrin pigment from macroalgae Gigartina skottsbergii (Rhodophyta)” Programa de Doctorado en Ciencias de la Ingeniería mención Bioprocesos. Universidad de La Frontera.

Daniela Fernanda Sotomayor Gerding. 2022. "Development of an oral delivery system for immunostimulants against Piscirickettsia salmonis infections”. Programa de Doctorado en Ciencias de Recursos Naturales. Universidad de La Frontera.

Eduardo Enrique Morales Antonio.2021. Tesis “O/W multilayer emulsion as an effective encapsulation system of astaxanthin for the development of powdered beverage”. Programa de Doctorado en Ciencias de la Ingeniería mención Bioprocesos. Universidad de La Frontera.

Marcela Virginia Verdugo Jara. 2015. Tesis “Botryococcus braunii residual oil cake from biodiesel production process as protein source with functional and antioxidant properties”. Programa de Doctorado en Ciencias de Recursos Naturales. Universidad de La Frontera.

Tesis Magister terminadas
Juan Pablo Guineo Alvarado. 2019. “Estudio del efecto del grado de reticulación en las nanoesponjas sobre la eficiencia de encapsulación y liberación de piperina. ”Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera

Bexy Abigaid Garrido Reyes. 2018 “Nanoesponjas de ?-ciclodextrina/carbonato como sistema de encapsulación. Estudio de la estabilidad y bioaccesibilidad de compuestos bioactivos lipofílicos”. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera

Morales Antonio Eduardo Enrique. 2016. Estudio de las condiciones de proceso para la encapsulación de aceites por extrusión mediante el mecanismo de gelificación externa. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera

Camila Belén Medina Moreno. 2012. “High value protein fractions with techno-functional properties from Nannochloropsis gaditana microalgal biomass”. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera

Claudio Javier Jara Godoy. 2009 “Compuestos fenólicos de murta (Ugni molinae Turcz.) y maqui (Aristotelia chilensis) como antioxidantes e inhibidores de enzimas ?-glucosidasa y ?-amilasa”. Ingeniero en Alimentos. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera

Cristian Felipe Gutiérrez Zamorano. 2008 “Actividad antimicrobiana de extractos de Ugni molinae Turcz. fraccionados mediante cromatografía de exclusión molecular”. Ingeniero en Alimentos. Programa de Magister en Ciencias de la Ingeniería mención Biotecnología. Universidad de La Frontera

Tesis Doctorado en ejecución
Sofia Belén González Lezana. “Bigel system enriched with polyunsaturated vegetable oil and encapsulated astaxanthin as a substitute of saturated fatty acids and trans fat”. Programa de Doctorado en Ciencias de la Ingeniería mención Bioprocesos. Universidad de La Frontera (Examen calificación 2021).

Erwin Raúl Werner Cárcamo. “Formulation and cooling stage, key factors in the elaboration of canola oil oleogels as fat substitutes, with solid texture characteristics and stable to lipid oxidation, applicable to the food industry” Programa de Doctorado en Ciencias de la Ingeniería mención Bioprocesos. Universidad de La Frontera (Examen calificación 2020).

Dirección Trabajos de Título
Trabajo de título pregrado desde 2005 a 2017: 52


Difusión y Transferencia


- Presidente Comité organizador 3rd Latin-America Symposium on Microencapsulation, Pucón Chile, 27 – 29 Nov. 2017 http://bioencapsulation.net/2017_Pucon

- FIC-R Formación centro de innovación en recursos hídricos, energéticos y alimenticios CRI-HIDEL código BIP 40022369-0; Investigadora Responsable proyecto alimentos sobre prospección de mejoras técnico-operacionales en la producción y procesamiento de Berries con valor agregado para pequeños productores de la Región de La Araucanía (2020-2021)

-Investigadora proyecto de prototipaje de innovación regional de CORFO en conjunto con la empresa Agrícola Santa Catalina Limitada. Proyecto “Formulación de una bebida isotónica natural, con alto contenido de antioxidantes en base a arándanos”, código 18PIRE-94200, (2018-2019).

- Responsable de Proyecto extensión EXS18-0211, SEMINARIO DE TECNOLOGÍAS DE MICRO Y NANOENCAPSULACIÓN PARA EL DESARROLLO DE PRODUCTOS, proyectos de extensión UFRO sin financiamiento. Noviembre de 2018, participación de Investigadores extranjeros vinculados a través de Cooperación Internacional de proyectos Fondecyt del grupo de investigación.

- Laboratorio de TECNOLOGÍA Y PROCESOS. presta servicios de análisis y asesoría para la formulación y procesamiento de alimentos, a través del Instituto de Agroindustrias.

- Desarrollo de trabajos de tesis de Doctorado en el sector productivo. Colaboración con Cargill (https://www.cargill.cl), Gelymar (https://www.gelymar.com/es/) y CGNA (Centro de Genómica Nutricional Agroacuícola). Estudiantes realizan su tesis de Doctorado bajo el marco del desarrollo de un proyecto enfocado en resolver problemas de la industria.

- Co-Investigadora del Centro Tecnológico para la innovación en Alimentos (CeTA) financiado por CORFO durante 2015 a 2025.


Premios y Distinciones

  •   Reconocimiento a las Buenas Prácticas Docentes

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2015

    Reconocimiento a profesores con mejores evaluaciones docentes de la Universidad

  •   Premio Henri Nestlé versión científica. Investigación en Tecnología de Alimentos

    NESTLE CHILE S.A.

    Chile, 2012

    Premio a la investigación “Development of a soup poder enriched with microencapsulated linseed oil as a source of amega-3 fatty acids” European Journal of Lipid Science and Technology, 2012, 114(4), 423-433

  •   Distinción Docente destacado, Facultad de Ingeniería, Ciencias y Administración

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2012

    Distinción otorgada por titulados de la Carrera de Ingeniería en Alimentos Promoción del 2012

  •   Distinción Docente destacado. Facultad de Ingeniería y Ciencias

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2016

    Distinción otorgada por titulados de la Carrera de Ingeniería en Alimentos Promoción del 2016

  •   Reconocimiento a la excelencia docente Facultad de Ingeniería, Ciencias y Administración

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2011

    Reconocimiento al académico de la Facultad de Ingeniería, Ciencias y Administración con la más alta evaluación docente por parte de los alumnos

  •   Distinción Docente destacado, Facultad de Ingeniería, Ciencias y Administración

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2008

    Distinción otorgada por titulados de la Carrera de Ingeniería en Alimentos Promoción del 2008.

  •   Premio Accesit, Universidad de Santiago de Compostela, España

    UNIVERSIDAD DE SANTIAGO DE COMPOSTELA

    Chile, 2001

    I Competición de ideas de negocio con base tecnológica. Idea: Obtención de aditivos alimentarios a partir de residuos agroalimentarios


 

Article (71)

A sequential recovery extraction and biological activity of water-soluble sulfated polysaccharides from the polar red macroalgae Sarcopeltis skottsbergii
Fat replacers based on oleogelation of beeswax/shellac wax and healthy vegetable oils
Forward osmosis, reverse osmosis, and distillation membranes evaluation for ethanol extraction in osmotic and thermic equilibrium
Structuring of oils with high PUFA content: Evaluation of the formulation conditions on the oxidative stability and structural properties of ethylcellulose oleogels
Food-Grade Bigels with Potential to Replace Saturated and Trans Fats in Cookies
Comparison between Quinoa and Quillaja saponins in the Formation, Stability and Digestibility of Astaxanthin-Canola Oil Emulsions
Highly Efficient Water-Based Extraction of Biliprotein R-Phycoerythrin from Marine the Red-Macroalga Sarcopeltis skottsbergii by Ultrasound and High-Pressure Homogenization Methods
Microencapsulation of Piscirickettsia salmonis Antigens for Fish Oral Immunization: Optimization and Stability Studies
Degree of crosslinking in beta-cyclodextrin-based nanosponges and their effect on piperine encapsulation.
Effect of Interfacial Ionic Layers on the Food-Grade O/W Emulsion Physical Stability and Astaxanthin Retention during Spray-Drying. Foods.
Influence of O/W emulsion interfacial ionic membranes on the encapsulation efficiency and storage stability of powder microencapsulated astaxanthin.
Antarctic thraustochytrids: Producers of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids
Assessing the immune response of Atlantic salmon (salmo salar) after the oral intake of alginate-encapsulated piscirickettsia salmonis antigens.
Effect of Three Polysaccharides (Inulin, and Mucilage from Chia and Flax Seeds) on the Survival of Probiotic Bacteria Encapsulated by Spray Drying
Evaluation of Drimys winteri (Canelo) Essential Oil as Insecticide against Acanthoscelides obtectus (Coleoptera: Bruchidae) and Aegorhinus superciliosus (Coleoptera: Curculionidae).
Carbonate-beta-Cyclodextrin-Based Nanosponge as a Nanoencapsulation System for Piperine: Physicochemical Characterization
Inclusion of piperine in beta-cyclodextrin complexes improves their bioaccessibility and in vitro antioxidant capacity
Production of Lipids and Proteome Variation in a Chilean Thraustochytrium striatum Strain Cultured under Different Growth Conditions
Enhancement of functional and nutritional properties of bread using a mix of natural ingredients from novel varieties of flaxseed and lupine
Factor Optimization in the Manufacturing Process of Dye-Sensitized Solar Cells Based on Naturally Extracted Dye from a Maqui and Blackberry Mixture (Aristotelia Chilensis and Rubus Glaucus)
Gallic acid loaded PEO-core/zein-shell nanofibers for chemopreventive action on gallbladder cancer cells
Influence of multilayer O/W emulsions stabilized by proteins from a novel lupin variety AluProt-CGNA and ionic polysaccharides on D-limonene retention during spray-drying
Alginate/Shellac beads developed by external gelation as a highly efficient model system for oil encapsulation with intestinal delivery
Effective Lactobacillus plantarum and Bifidobacterium infantis encapsulation with chia seed (Salvia hispanica L.) and flaxseed (Linum usitatissimum L.) mucilage and soluble protein by spray drying
Highly efficient encapsulation of linseed oil into alginate/lupin protein beads: Optimization of the emulsion formulation
Volatile and non-volatile/semi-volatile compounds and in vitro bioactive properties of Chilean Ulmo ( Eucryphia cordifolia Cav.) honey
Development of dye-sensitized solar cells based on naturally extracted dye from the maqui berry (Aristotelia chilensis)
Effect of CO2 in the aeration gas on cultivation of the microalga Nannochloropsis oculata: Experimental study and mathematical modeling of CO2 assimilation
Emulsifying and foaming properties of different protein fractions obtained from a novel lupin variety AluProt-CGNA® (Lupinus luteus)
High carotenoid bioaccessibility through linseed oil nanoemulsions with enhanced physical and oxidative stability
High pressure homogenization of Nannochloropsis oculata for the extraction of intracellular components: Effect of process conditions and culture age
Multilayer emulsions stabilized by vegetable proteins and polysaccharides. Review
Naturally occurring protein-polysaccharide complexes from linseed (Linum usitatissimum) as bioemulsifiers
Production of eicosapentaenoic acid by Nannochloropsis oculata: Effects of carbon dioxide and glycerol
Utilization of proteins from Alu Prot -CGNA (a novel protein-rich lupin variety) in the development of oil-in-water multilayer emulsion systems
Functional and physicochemical properties of a protein isolate from AluProt-CGNA: A novel protein-rich lupin variety (Lupinus luteus)
Lactobacillus acidophilus La-05 encapsulated by spray drying: Effect of mucilage and protein from flaxseed (Linum usitatissimum L.)
Protein Fractions with Techno-Functional and Antioxidant Properties from Nannochloropsis gaditana Microalgal Biomass
Electrospun Protein Concentrate Fibers from Microalgae Residual Biomass
Microencapsulation by spray drying of nitrogen-fixing bacteria associated with lupin nodules
Oil bodies as a potential microencapsulation carrier for astaxanthin stabilisation and safe delivery
Seed meals as source of fractions with different effects on pancreatic lipase activity
Pancreatic lipase activity in emulsions containing seed meals: Effect of extrusion
Production of lipids and docosahexasaenoic acid (DHA) by a native Thraustochytrium strain
Spent Coffee Grounds as a Renewable Source of Bioactive Compounds
Development of a soup powder enriched with microencapsulated linseed oil as a source of omega-3 fatty acids
Establishment of optimun conditions in order to obtain a protein isolate from chilean hazelnut Establecimiento de condiciones óptimas para obtener un aislado proteico de avellana chilena (Gevuina avellana, Mol)
In vitro Activity on Human Gut Bacteria of Murta Leaf Extracts (Ugni molinae turcz.), a Native Plant from Southern Chile
Native black Michune potato variety: characterization, frying conditions and sensory evaluation
Polyphenolic fractions improve the oxidative stability of microencapsulated linseed oil
Seed Oil Bodies from Gevuina avellana and Madia sativa
Extracts of Maqui (Aristotelia chilensis) and Murta (Ugni molinae Turcz.): Sources of Antioxidant Compounds and alpha-Glucosidase/alpha-Amylase Inhibitors
Optimization of Process Conditions for the Production of a Prolyl-endopeptidase by Aspergillus niger ATCC 11414 in Solid State Fermentation
Acceptance of yoghurt with different functional ingredients among consumers in supermarkets in southern Chile Aceptación hacia yogurt con diferentes ingredientes funcionales en consumidores de supermercados del sur de Chile
Enzyme-aided extraction of polyphenols from grape pomace
FLAXSEED AND FLAXSEED CAKE AS A SOURCE OF COMPOUNDS FOR FOOD INDUSTRY
FLAXSEED AS A SOURCE OF FUNCTIONAL INGREDIENTS
Influence of separation conditions on antimicrobial activity of polyphenolic fractions from murta leaves extract
MICROBIAL OILS AND FATTY ACIDS: EFFECT OF CARBON SOURCE ON DOCOSAHEXAENOIC ACID (C22:6 N-3, DHA) PRODUCTION BY THRAUSTOCHYTRID STRAINS
Plant location and extraction procedure strongly alter the antimicrobial activity of murta extracts
Polyphenols from plant materials: Extraction and antioxidant power
Production of the exopolysacchzrides by Streptococcus thermophilus: Effect of growth conditions on fermentation kinetics and intrinsic viscosity
Behavior of the rheological parameters of exopolysaccharides synthesized by three lactic acid bacteria
Effects of murta (Ugni molinae Turcz) extract on gas and water vapor permeability of carboxymethylcellulose-based edible films
Separation and HPLC-MS identification of phenolic antioxidants from agricultural residues: Almond hulls and grape pomace
Effect of Bubbling Nitrogen and Plug Flow on the Antiradical Capacity of extracts Obtained from Grape Residues.
Murta leaves (Ugni molinae turcz) as a source of antioxidant polyphenols
A thermal treatment to increase the antioxidant capacity of natural phenols: Catechin, resveratrol and grape extract cases.
Effect of solvent, temperature, and solvent-to-solid ratio on the total phenolic content and antiradical activity of extracts from different components of grape pomace
Extraction of antioxidant phenolics from almond hulls (Prunus amygdalus) and pine sawdust (Pinus pinaster)
Agroindustrial residues as a source of antioxidants

Abstract (2)

STUDY OF ENZYMATIC HYDROLYSIS OF MICROALGAE PROTEIN ISOLATE
Effect of the dilution rate on the exopolysaccharide production by Bifidobacterium longum ATCC 15707

BookSection (1)

Chapter 9: Grape Seeds (Vitis Vinifera) and Their Nutritional Value

ConferencePaper (3)

Potential therapeutic applications of common agro-food byproducts and chilean wild plants
Permeability of Carboxymethylcellulose Edible Films with Murta Extracts: Effects of Added Rutin Concentration
Preliminary study on edible film with a natural plant extract to improve quality of fresh fruits for supply chains

Proyecto (31)

Microencapsulation of probiotic bacteria in cross-linked alginate matrices and soluble fiber by spray drying for preserving their viability at different environmental conditions.
Desarrollo de bigeles como sustitutos saludables de grasas saturadas y trans en alimentos.
Formación centro de innovación en recursos hídricos, energéticos y alimenticios
Polyunsaturated fatty acid-enriched bigel system to replace saturated fatty acids and trans fats in foods: optimizing process conditions
Fortalecimiento de la oferta de productos alimenticios de PyMEs de panadería y pastelería de la región de La Araucanía a través del desarrollo de oleogeles, contribuyendo a mejorar la salud y el bienestar de los consumidores.
H2020-MSCA-RISE-2019 (Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange)
Potencial de aceites vegetales para el desarrollo de oleogeles como una alternativa para reemplazar las grasas saturadas en la industria alimentaria: Optimización de las condiciones de proceso.
Insecticide and repellent effect of encapsulated essential oils by the "layer by layer" technique for agricultural pest control.
Nanoencapsulation of polyunsaturated fatty acids and pungency alkaloids using nanosponges as carrier model to deliver lipophilic compounds of high biological value.
Red para la innovación en la industria del raps y otros cereales=> Vinculación Ciencia-Empresa en la Universidad de la Frontera.
Traustoquitridos antárticos como fuentes de ácido docosahexaenoico, compuestos bioactivos, e información genética=> aislamiento y caracterización molecular
Desarrollo de un alimento de consumo masivo con aceite rico en omega-3 microencapsulado
FONDEQUIP Innovaciones agroalimetarias y farmaceuticas basadas en nanoencapsulacion mediante el uso de Nano Spray Dryer.
INNOVA CORFO Desarrollo de biocelulas solares fotovoltaicas de amplio espectro basadas en antocianinas extraídas de berries
Lipid production by Nannochloropsis gaditana under photoheterotrophical conditions=> effect of process conditions
Nanoemulsions for delivering lipophilic bioactives in foods=> optimizing process conditions and the composition of the aqueous phase to increase stability and digestibility in a food matrix
Optimización del encapsulamiento de aromas y sabores=> evaluación de emulsiones multicapas en base a biopolímeros iónicos sometidas a secado spray.
Red de colaboración para innovaciones agroalimentarias basadas en mico/nanoencapsulación
Microencapsulation of astaxanthin into oleosomes for oxidative stability enhancement.
Study of bioactive compounds from Chilean native plants used in folk medicine. Pacific Agri-Food Research Centre, Summerland Canada
Consorcio Desert Bioenergy S.A. para la investigación y desarrollo de la industria de biocombustible a partir de microalgas. Directora subprograma 7=> Torta de microalga para la producción de bio-productos.
In vitro study of the effects of specific nutrient fractions from unprocessed plant protein sources on fish lipid digestion
Processing of raw materials for functional foods. Development potential in the regions of La Araucanía and Los Lagos with support of the Canadian experience. Dr. Paul P. Kolodziejczyk University of Alberta, Canada
Microencapsulated linseed oil as ingredient for food industry. Study of oxidative stability by using natural polyphenolics compounds
Estudio de Solanum tuberosum, variedades de Chiloé como potenciales fuentes de la dieta. Contribución a la mejora del perfil epidemiológico
Development of protein alternatives for the chilean aquaculture=> improvement of the nutritional profile of plant raw materials through bioconversion processes
Recubrimientos Comestibles=> Tecnologías para potenciar el mercado de productos hortofrutícolas frescos cortados y frutas de exportación
Extractos polifenólicos antioxidantes y antimicrobianos de hierbas medicinales aromáticas. Aplicación en recubrimientos comestibles para frutas y productos vegetales
Ugni molinae Turcz. as a source of bioactive compounds for the food industry=> determination of its potential
Optimización de la capacidad antiradicalaria de extractos de hojas de Murta (Ugni molinae Turcz.). Estudio de la polimerización de compuestos fenólicos.
Obtaining procyanidins from grape bagasse and pine bark. Food and biomedical applications. Estudiante de Doctorado.

Review (2)

Probiotics and prebiotics potential for the care of skin, female urogenital tract, and respiratory tract
Probiotics as an Adjunct Therapy for the Treatment of Halitosis, Dental Caries and Periodontitis
89
Mónica Rubilar

Profesor Titular

Departamento de Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

41
Carolina Shene

TITULAR PROFESSOR

CHEMICAL ENGINEERING

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

TEMUCO, Chile

17
Francisca Acevedo

Académico asociado

Ciencias Básicas

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

12
Eduardo Morales

Investigador

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

8
Cesar Burgos

Investigador Responsable de la Unidad de Ciencia y Tecnología de los Alimentos

Centro de Genómica Nutricional Agroacuícola, CGNA

Temuco, Chile

8
Mariela Bustamante

Profesor asociado

Vicerrectoría de investigación y postgrado

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

6
Allison Leyton

Postdoctorado

Ingeniería

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

4
Daniela Vergara

Doctor en Ciencias de Recursos Naturales

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

3
Marcela Quilaqueo

Investigadora Postdoctoral

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

3
Simonet Torres

Académico/Investigador

Núcleo Química y Bioquímica

Universidad Mayor

Santiago, Chile

3
Marcela Verdugo

Ingeniero de Proyectos

Agroindustrias

Universidad de Concepción

Chillán, Chile

2
Erick Scheuermann

Profesor Asociado A

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

2
Cristian Ramírez

Associated researcher

Chemical and Environmental Engineering Department

UNIVERSIDAD TECNICA FEDERICO SANTA MARIA

Valparaiso, Chile

2
Luis Salazar

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

2
Milko Jorquera

PROFESOR TITULAR

CIENCIAS QUIMICA Y RECURSOS NATURALES

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

TEMUCO, Chile

2
Fernando Romero

Profesor JC, asociado

Ciencias Preclínicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
RODRIGO INFANTE

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Ignacio Jofré

Postdoctoral Researcher

Departamento de Ciencias Químicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Haroldo Salvo

Director

Plant Science

CGNA

Temuco, Chile

1
Sofia González

Estudiante de Doctorado

Ingieneria Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Luis Salazar

Profesor Titular

Ciencias Básicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Aldo Rolleri

Profesor Asociado

Facultad de Ciencias Forestales y Recursos Naturales

UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile

1
Claudia Sanhueza

Investigador postdoctoral

Ciencias Básicas

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Renato Hunter

Académico

Ingeniería Mecánica

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Carla Duarte

Investigador Tecnologías MICP

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
BARBARA MORA

Profesor Investigador

Facultad de Ciencias de la Salud

Universidad Autónoma de Chile

Temuco, Chile

1
Juan Ortega

Director Centro de Gestión y Tecnologías del Agua

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Claudio Meneses

Profesor Asociado

Facultad de Agronomía e Ingeniería Forestal/ Facultad de Ciencias Biológicas

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Hector Pesenti

Academico

de Obras Civiles y Geología

Universidad Catolica de Temuco

Temuco, Chile

1
Edgar Uquiche

Profesor Asociado

Ingeniería Química

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

1
Karla Inostroza

Académico

Departamento de Ciencias Agropecuarias y Acuícolas

Universidad Católica de Temuco

Temuco, Chile

1
Claudia Rabert

PROFESOR ASISTENTE

UNIVERSIDAD AUTONOMA DE CHILE

Temuco, Chile

1
Claudia Mardones

Académica

Departamento Análisis Instrumental

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN

Concepción, Chile

1
Dietrich von Baer

Profesor Titular

Análisis Instrumental

UNIVERSIDAD DE CONCEPCIÓN - FACULTAD DE FARMACIA

Concepción, Chile

1
Carola Vergara

Profesor Asociado

Departamento de Análisis Instrumental

Universidad de Concepción

Concepcion, Chile

1
Lorena Salazar

Profesora Asistente

Instituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Lampa, Chile

1
Jeyson Hermosilla

Asistente de Investigación

Ingeniería Quimica

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Paris Paredes

Estudiante Doctorado

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Ivonne HINZPETER

Socia Fundadora y Consultora

Consultoría

SYNAPSIS SPA

Puerto Varas, Chile

1
Irma Fuentes

ACADÉMICO ASISTENTE

Universidad Autónoma de Chile

TEMUCO , Chile

1
Nicole Iturra

Técnico laboratorista

Ingeniería Química

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile