
Wendy Verónica Franco Melazzini
Associate Professor
Pontificia Universidad Catolica de Chile
Santiago, Chile
Food Microbiology; Food fermentations; Food safety
-
Ingenieria de Alimentos, Universidad Nuestra Señora de La Paz. Bolivia, 2000
-
Food Science, NORTH CAROLINA STATE UNIVERSITY. Estados Unidos, 2011
-
Food Science, UNIVERSITY OF FLORIDA. Chile, 2008
-
Master of Agribusiness, UNIVERSITY OF FLORIDA. Estados Unidos, 2008
-
Associate Professor Full Time
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Ingenieria
Santiago, Chile
2012 - A la fecha
-
Associate Professor Full Time
Pontificia Universidad Catolica de Chile
Santiago, Chile
2012 - A la fecha
-
Investigadora Full Time
Centro Regional de Estudios en Alimentos y Salud
Valparaiso, Chile
2011 - 2012
-
Fellow
Fulbright-LASAPAU
Estados Unidos, 2008
Scholarship to pursue graduate studies at USA
-
Tanner Award
Institute for Food and Technolo (IFT)
Estados Unidos, 2019
Each year the IFT announce the Tanner Award most-cited papers from 2 publishing years’ prior in an editorial and recognize the winners at the IFT annual event, during the Reviewers’ Reception. I am pleased to inform you that your paper, “Bacterial Ecology of Fermented Cucumber Rising pH Spoilage as Determined by Nonculture-Based Methods”, has won a Tanner Award for being the most-cited paper published in the Journal of Food Science Food Microbiology and Safety section in 2016, with 11 citations as of May 2019, according to Web of Science. Congratulations!
Screening native yeast and lactic acid bacteria from different Chilean cultivars: Potential species for production of reduced ethanol wines |
Innovaciones para la produccion sustentable de quinoa en el secano de la vi region=> modelo integrado de tecnologias y asociatividad |
Evaluación de estrategias microbiológicas, enzimáticas y operacionales para la producción de vino reducido en alcohol |
Evaluación de la capacidad antioxidante y potencial antimicrobiano de extracto de Peumo y Arrayán |
Use of Microbial Fermentation to Improve the Organoleptic and Nutritional Quality of Gluten-Free Bread Formulated with Chilean Quinoa Flour |
Foodborne bacteria in dairy products: Detection by molecular techniques |
A historical look at the prevalence of foodborne disease outbreaks associated with asian foods in the United States |

Wendy Franco
Associate Professor
Ingenieria Quimica y Bioprocesos
Pontificia Universidad Catolica de Chile
Santiago, Chile

Sergio Benavides
Director del Nucleo
Ciencias de la Ingeniería
Universidad Adventista de Chile
Chillán, Chile

Alejandra Urtubia
Associate Professor
Chemical and Environmental Engineering
Universidad Técnica Federico Santa María
Valaparaiso, Chile

Jose Perez
Profesor Titular
Ingeniería Química y Bioprocesos
PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE
Santiago, Chile
.jpg_thumb90.png?1725462026)
John Hurtado
Estudiante de doctorado
Ingeniería
Pontificia Universidad Católica de Chile
Santiago, Chile

Pedro Valencia
Research Associate
Chemical Engineering
UNIVERSIDAD TÉCNICA FEDERICO SANTA MARÍA
Valparaíso, Chile

Leidy Molina
Integrante del semillero de investigación: Diseño y Formulación de Nuevos Alimentos
Departamento de ingenieria Quimica y Bioprocesos
Universidad Nacional de Colombia sede Manizales
Manizales, Colombia

Consuelo Ceppi de Lecco
profesor adjunto
Fruticultura y enologia
Pontificia Universidad Catolica de Chile
Santiago, Chile

Camila Mella
Encargada Laboratorio de Investigación
Biotecnología
Universidad Tecnológica Metropolitana
Santiago, Chile

Rommy Zúñiga
Académico Jornada completa
Biotecnología
Universidad Tecnológica Metropolitana
Santiago, Chile

Liliana Godoy
Profesor Asociado
Fruticultura y Enología
Pontificia Universidad Católica de Chile
Santiago, Chile