20210513_191117.jpg_thumb90

Claudia Carolina Giovagnoli Vicuña

Dra. Ingeniería en Alimentos y Bioprocesos

.

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


Ciencias de los alimentos, Procesamiento y conservación de alimentos, Extracción de compuestos bioactivos mediante tecnologías no-convencionales (alta presión hidrostática y ultrasonido) y potenciales propiedades funcionales de los alimentos

Educación

  •  Ingeniería en Alimentos , UNIVERSIDAD DE LA SERENA. Chile, 2011
  •  Ciencias Mención Ingeniería en Alimentos, UNIVERSIDAD DE LA SERENA. Chile, 2016
  •  Ingeniería en Alimentos y Bioprocesos, UNIVERSIDAD DE LA SERENA. Chile, 2020

Experiencia Académica

  •   Asistente de Investigación Full Time

    UNIVERSIDAD DE LA SERENA

    Ingeniería

    La Serena, Chile

    2012 - 2016

  •   Asistente de Investigación Part Time

    UNIVERSIDAD DE LA SERENA

    Ingeniería

    La Serena, Chile

    2016 - 2018

  •   Postdoctorado Full Time

    PONTIFICIA UNIVERSIDAD CATOLICA DE CHILE

    Facultad de Química y de Farmacia

    Santiago, Chile

    2022 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Asistente de Investigación Full Time

    Universidad de La Serena

    La Serena, Chile

    2012 - 2016

  •   Investigador asociado Part Time

    Pontificia Universidad Católica de Chile

    Santiago, Chile

    2021 - 2022


 

Article (17)

Annona cherimola Seed Extracts Trigger an Early Apoptosis Response and Selective Anticlonogenic Activity against the Human Gastric Carcinoma Cell Line SNU-1
Effects of optimized osmotic vacuum impregnation on quality properties of red abalone (<i>Haliotis rufescens</i>) drying
Microencapsulation of Chilean Papaya Waste Extract and Its Impact on Physicochemical and Bioactive Properties
Effect of Extraction Methods and In Vitro Bio-Accessibility of Microencapsulated Lemon Extract
Nutritional and antioxidant potential of Chilean native fruits: lleuque (Prumnopitys andina) and copihue (Lapageria rosea)
Ultrasound and high hydrostatic pressure extractions on antioxidant capacity, antiproliferative and apoptosis effects in gastric cancer cells by lemon extract treatment
Quality properties and mathematical modeling of vinasse films obtained under different conditions
A Square Wave Voltammetry Study on the Antioxidant Interaction and Effect of Extraction Method for Binary Fruit Mixture Extracts
High pressure extraction increases the antioxidant potential and in vitro bio-accessibility of bioactive compounds from discarded blueberries
Optimization of extraction yield, flavonoids and lycopene from tomato pulp by high hydrostatic pressure-assisted extraction
Oenological and Quality Characteristic on Young White Wines (Sauvignon Blanc): Effects of High Hydrostatic Pressure Processing
Quality Assessment and Mathematical Modeling of Hot-Air Convective Drying of Persimmon (Diospyros kaki L.) Fruit
Extraction Techniques for Bioactive Compounds and Antioxidant Capacity Determination of Chilean Papaya (Vasconcellea pubescens) Fruit
High hydrostatic pressure and ultrasound extractions of antioxidant compounds, sulforaphane and fatty acids from Chilean papaya (Vasconcellea pubescens) seeds: Effects of extraction conditions and methods
Chemical and physical properties of aloe vera (Aloe barbadensis Miller) gel stored after high hydrostatic pressure processing
Extraction of B-Carotene, Vitamin C and Antioxidant Compounds from &lt;i&gt;Physalis peruviana&lt;/i&gt; (Cape Gooseberry) Assisted by High Hydrostatic Pressure
Application of high hydrostatic pressure to aloe vera (Aloe barbadensis Miller) gel: Microbial inactivation and evaluation of quality parameters

Proyecto (4)

Valorización de la Quínoa Atacameña a través de su caracterización, elaboración de productos funcionales y cadenas de comercialización.
Aplicación de altas presiones hidrostáticas para la estabilización microbiológica y proteica en vinos blancos como alternativa para reducir el uso de sulfuroso y bentonita en la industria del vino
Application of high hydrostatic pressure as extraction technology to recovery secondary metabolites from food by-products=> Effects on extraction yields, functional properties and bioaccessibility in vitro of the bioactive compounds
Application of high hydrostatic pressure for stabilization of aloe vera gel (Aloe Barbadensis Miller)=> effect on physicochemical, functional properties and antioxidant capacity
17
Claudia Giovagnoli

Dra. Ingeniería en Alimentos y Bioprocesos

.

Santiago, Chile

7
VILBETT BRIONES

Académico/Director de Escuela

Ingeniería en Alimentos

UNIVERSIDAD DE LA SERENA

la serena, Chile

2
Raúl Cañas

Asistente de investigación

Ingeniería en alimentos

Universidad de La Serena

la serena, Chile

2
Gipsy Tabilo

Dean of Department

Food Engineering

UNIVERSIDAD DEL BIO BIO

Chillan, Chile

2
Antonio Vega

Full Professor

Department of Food Engineering

UNIVERSIDAD DE LA SERENA

La Serena, Chile

1
Giuliano Bernal

Profesor Titular

Ciencias Biomédicas

UNIVERSIDAD CATÓLICA DEL NORTE

Coquimbo, Chile

1
Marcelo Chacana

Director

Universidad Santo Tomás

La Serena, Chile

1
Alvaro Delgadillo

Director Escuela de Química

Química

UNIVERSIDAD DE LA SERENA

La Serena, Chile

1
Mario Perez

Profesor Titular

Departamento de Ingeniería en Almentos

Universidad del Bío-Bío

Chillan, Chile

1
Issis Quispe

Academica

Ingeniería en Alimentos

universidad de La Serena

La Serena, Chile

1
Liliana Zura

Personal Apoyo Proyecto FONDECYT 358639

Ciencia de los Alimentos

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Fabiola Jamett

Académico e Investigador

Química

Universidad de La Serena

La Serena, Chile

1
Juan Reyes

Profesor Asociado

Ingeniería en Alimentos

Universidad del BIO BIO

Chillán , Chile

1
Erwin de la Fuente

PROFESOR/INVESTIGADOR

Ciencias Biomedicas

UNIVERSIDAD CATOLICA DEL NORTE

Coquimbo, Chile

1
Kong Ah-Hen

Académico

ICYTAL, FACULTAD CIENCIAS AGRARIAS, UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE

Valdivia, Chile