Foto_gmail.jpg_thumb90

Paola Alejandra Navarrete Wallace

Associate Professor

Universidad de Chile

Santiago, Chile

Líneas de Investigación


microbiota, probiotics, food safety. Bacterial and yeast microbiota of Chilean commercial fish. Gnotobiotic and germ-free zebrafish larvae as a model to study microorganisms-host interactions. Dietary factors influencing human gut microbiota.

Educación

  •  Nutrition and Food, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 2008
  •  Biochemist, UNIVERSIDAD DE CONCEPCION. Chile, 1998

Experiencia Académica

  •   Assistant Professor Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    INTA

    Santiago, Chile

    2012 - 2019

  •   Associate Professor Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    INTA

    Santiago, Chile

    2019 - A la fecha

  •   Post-doctoral Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    INTA

    Santiago, Chile

    2009 - 2011

  •   Adjunct Professor Part Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    INTA

    Santiago, Chile

    2010 - 2011

  •   Adjunct Professor Full Time

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    INTA

    Santiago, Chile

    2011 - 2012

  •   Review Editor Part Time

    Aquatic Physiology section in Frontiers in Physiology and Frontiers in Marine Sciences

    Santiago, Chile

    2020 - A la fecha

  •   Member of the evaluation panel Part Time

    ANID

    Health and animal production group

    Santiago, Chile

    2019 - 2019

  •   Review Editor Part Time

    Microorganisms in Vertebrate Digestive Systems Section in Frontiers in Microbiology

    Santiago, Chile

    2021 - A la fecha

Formación de Capital Humano


Doctorado

- Dirección de tesis de Doctorado en Nutrición y Alimentos, Universidad de Chile: “El rango de hospedero y la pre-exposición a Salmonella Infantis y su efecto en la capacidad lítica de bacteriófagos del género Felixounavirus aplicados en medio de cultivo y en carne de pollo”. Alumna: Dácil Rivera. 2020 – 2021.
- Co-Dirección de tesis de Doctorado en Nutrición y Alimentos, Universidad de Chile: “Efecto protector de proantocianidinas dietarias frente a la alteración de la homeostasia colónica inducida por el consumo de dieta hiperproteica”. Alumna: María José Cires. 2014 – 2019.
- Co-Dirección de tesis de Doctorado en Ciencias Silvoagropecuarias y Veterinarias, Universidad de Chile: “Evaluación del potencial inmunoestimulante de proteoliposomas derivados de Vibrio anguillarum administrados por inmersión en pez cebra (Danio rerio)”. Alumno: Mario Caruffo. 2014 -2016.

Magister
- Dirección de Tesis de Magister en Nutrición y Alimentos, mención Alimentos Saludables, INTA, Universidad de Chile: “Impacto de un mayor aporte de grasa a nivel colónico y prebiótico sobre la composición de la microbiota fecal, evaluada mediante secuenciación masiva”. Alumna Sayaka Fujio. 2014-2015.
- Dirección de Tesis de Magister en Ciencias Animales y Veterinarias, mención Medicina Preventiva, Facultad de Veterinaria, Universidad de Chile: “Estudio del efecto protector de la ingesta de levaduras sobre la infección de Vibrio anguillarum en modelo del pez cebra (Danio rerio)”. Alumna Natalie Navarrete. 2013-2015.
- Dirección de Tesis de Magister en Nutrición mención Alimentos Saludables: “Efecto de la ingestión de levaduras sobre la expresión de enzimas digestivas y la maduración del tracto digestivo en el modelo del pez cebra (Danio rerio). Alumna Angélica Díaz. 2013-2014.

Pregrado

- Alumna: Damaris Alvarado
Carrera: Ingeniería en Biotecnología, Universidad Tecnológica Metropolitana (UTEM).
Título: “Levaduras autóctonas para la producción sustentable de larvas para peces marino”
Fecha: 2019- a la fecha.
- Alumno: José Ruiz Agurto
Carrera: Ingeniería en Biotecnología, Universidad de Santiago de Chile (USACH).
Título: “Selección de levaduras de congrio colorado (Genypterus chilensis), cojinoba (Seriolella violacea), corvina (Cilus gilberti) y palometa (Seriola lalandi) en base a su perfil enzimático y capacidad de crecimiento en condiciones de cultivo para su potencial uso como probióticos”
Fecha: 2018.
- Alumna: María José Valenzuela
Carrera: Ingeniería en Biotecnología, Universidad Tecnológica Metropolitana (UTEM).
Título: “Humanización de pez cebra para el estudio de la interacción microbiota intestinal-hospedero”
Fecha: 2016 a 2018
- Alumna: Estefanía Gazmuri
Carrera: Ingeniería en Biotecnología, Universidad Tecnológica Metropolitana (UTEM).
Título: “Estandarización de método basado en qPCR para la detección de Salmonella, STEC y Listeria monocytogenes en salmón y berries.”
Fecha: 2016 a 2018.
- Alumnos: Miguel Gajardo y Nelly Faúndez
Carrera: Pedagogía en Biología, Universidad Metropolitana de Ciencias de la Educación (UMCE).
Título: “Evaluación de la capacidad de coagregación de Vibrio anguillarum con cepas de levaduras en ensayos in vitro.”
Fecha: 2016.
- Alumna: Patricia Raggi
Carrera: Biotecnología, Universidad Iberoamericana de Ciencias y Tecnología
Título: “Estudio de la diversidad de levaduras en el tracto digestivo de salmones (Salmo salar), palometa (Seriola lalandi) y corvina (Cilus gilberti).
Fecha: 2012- 2013.


Premios y Distinciones

  •   CONICYT/ANID PhD Scholarship

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Chile, 2003

    Scholarship

  •   Recognition of excellence and relevance in Research, Innovation and Artistic Creation, Universidad de Chile

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    Chile, 2017

    Article publication

  •   Travel award

    Norwegian University of Science and Technology

    Noruega, 2017

    1st Fish-microbiota Workshop

  •   Travel award

    UNIVERSIDAD DE CHILE

    China, 2014

    3rd Annual World Congress of Aquaculture and Fisheries-2014 (WCAF-2014)


 

Article (41)

Evaluation of the Persistence and Characterization of Listeria monocytogenes in Foodservice Operations
Methods to Evaluate Bacterial Motility and Its Role in Bacterial-Host Interactions
Microbiota composition and susceptibility to florfenicol and oxytetracycline of bacterial isolates from mussels (Mytilus spp.) reared on different years and distance from salmon farms
Cultivable Yeast Microbiota from the Marine Fish Species Genypterus chilensis and Seriolella violacea
Diversity of Non-O157 Shiga Toxin-Producing Escherichia coli Isolated from Cattle from Central and Southern Chile
Probiotic Yeasts and Vibrio anguillarum Infection Modify the Microbiome of Zebrafish Larvae
Intestinal Inflammation Induced by Soybean Meal Ingestion Increases Intestinal Permeability and Neutrophil Turnover Independently of Microbiota in Zebrafish
The Firmicutes/Bacteroidetes Ratio: A Relevant Marker of Gut Dysbiosis in Obese Patients?
Conservation of Small Regulatory RNAs in Vibrio parahaemolyticus: Possible role of RNA-OUT Encoded by the Pathogenicity Island (VPaI-7) of Pandemic Strains
Effect of a proanthocyanidin-rich polyphenol extract from avocado on the production of amino acid-derived bacterial metabolites and the microbiota composition in rats fed a high-protein diet
Protective Effect of an Avocado Peel Polyphenolic Extract Rich in Proanthocyanidins on the Alterations of Colonic Homeostasis Induced by a High-Protein Diet
The Combined Effect of Cold and Copper Stresses on the Proliferation and Transcriptional Response of Listeria monocytogenes
Transduction as a Potential Dissemination Mechanism of a Clonal qnrB19-Carrying Plasmid Isolated From Salmonella of Multiple Serotypes and Isolation Sources
Antimicrobial effect of copper surfaces on bacteria isolated from poultry meat
Approaches to empower the implementation of new tools to detect and prevent foodborne pathogens in food processing
Evaluating the Capacity of Human Gut Microorganisms to Colonize the Zebrafish Larvae (Danio rerio)
Isolation and characterization of non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) isolated from retail ground beef in Santiago, Chile
Role of Non-coding Regulatory RNA in the Virulence of Human Pathogenic Vibrios
The Gut Microbiota of Healthy Chilean Subjects Reveals a High Abundance of the Phylum Verrucomicrobia
Deleterious Effect of p-Cresol on Human Colonic Epithelial Cells Prevented by Proanthocyanidin-Containing Polyphenol Extracts from Fruits and Proanthocyanidin Bacterial Metabolites
Different Transcriptional Responses from Slow and Fast Growth Rate Strains of Listeria monocytogenes Adapted to Low Temperature
Impact of Dietary Lipids on Colonic Function and Microbiota: An Experimental Approach Involving Orlistat-Induced Fat Malabsorption in Human Volunteers
Polyphenol extracts interfere with bacterial lipopolysaccharide in vitro and decrease postprandial endotoxemia in human volunteers
Protective Yeasts Control V. anguillarum Pathogenicity and Modulate the Innate Immune Response of Challenged Zebrafish (Danio rerio) Larvae
Potential probiotic yeasts isolated from the fish gut protect zebrafish (Danio rerio) from a Vibrio anguillarum challenge
Debaryomyces hansenii and Rhodotorula mucilaginosa comprised the yeast core gut microbiota of wild and reared carnivorous salmonids, croaker and yellowtail
Probiotic Screening and Safety Evaluation of Lactobacillus Strains from Plants, Artisanal Goat Cheese, Human Stools, and Breast Milk
Short-term effects of dietary soybean meal and lactic acid bacteria on the intestinal morphology and microbiota of Atlantic salmon (Salmo salar)
PCR-TTGE Analysis of 16S rRNA from Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Gut Microbiota Reveals Host-Specific Communities of Active Bacteria
Reduction of Soybean Meal Non-Starch Polysaccharides and alpha-Galactosides by Solid-State Fermentation Using Cellulolytic Bacteria Obtained from Different Environments
Identification of Lactobacillus spp. in colostrum from Chilean mothers
Effect of Thymus vulgaris essential oil on intestinal bacterial microbiota of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum) and bacterial isolates
Molecular analysis of intestinal microbiota of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
Molecular Analysis of Microbiota Along the Digestive Tract of Juvenile Atlantic Salmon (Salmo salar L.)
Application of culture culture-independent molecular biology based methods to evaluate acetic acid bacteria diversity during vinegar processing
Oxytetracycline treatment reduces bacterial diversity of intestinal microbiota of Atlantic salmon
16S rDNA-based analysis of dominant bacterial populations associated with early life stages of coho salmon (Oncorhynchus kisutch)
Antimicrobial activity of copper surfaces against suspensions of Salmonella enterica and Campylobacter jejuni
Carriage of enterotoxigenic Staphylococcus aureus in food handlers
Immunoglobulin G antibody response to infection with coccoid forms of Helicobacter pylori
Evaluation of Nugent and Amsel criteria for the diagnosis of bacterial vaginosis

ConferencePaper (1)

Prevalence of bacterial vaginosis in women attending family planning clinics

Proyecto (14)

Levaduras autóctonas para la producción sustentable de larvas de peces marinos
Núcleo Milenio Biología de la Microbiota Intestinal
Probióticos para acuicultura: efectos sobre la microbiota intestinal y la respuesta inmune innata del hospedador para beneficiar
Role of the gut microbiota in interactions between the host, the pathogen Vibrio anguillarum and probiotic yeasts in the zebrafish larvae (Danio rerio)
Estrategias de desarrollo y mejora de la producción de larvas de peces en Iberoamérica” RED DYTED LarvaPLUS
Colonización temprana de la microbiota del tracto gastrointestinal: rol de la esporulación en la persistencia de Clostridium spp
Desarrollo de envases con cobre que aumenten la vida útil de carne de ave” Plataforma de innovación en envases y embalajes para alimentos (CO-INVENTA)
Rol de bacterias productoras de butirato en la modulación de la inflamación intestinal
Efectos protector de proantocianidinas y de sus metabolitos bacterianos sobre células epiteliales colónicas humanas expuestas a H2S y t-cresol.
Design of a qPCR for the detection and quantification of Salmonella, Listeria monocytogenes and STEC in chilean berries
Reduction of fat absorption, endotoxinemia and low grade inflammation by dietary proanthocyanidins as a strategy for the prevention of metabolic syndrome and its complications - An in vitro, animal and human study.
The gut yeast microbiota of salmonids (Salmo salar, Oncorhynchus mykiss) yellowtail (Seriola lalandi) and croaker (Cilus gilberti): role on fish nutrition and fish health
Identificación de bacterias y sus determinantes que participen en la regulación de la inflamación del intestino de salmones alimentados con dietas que incluyan componentes vegetales (saponina)
Desarrollar herramientas biotecnológicas utilizando bacterias para la generación de probióticos y el procesamiento de ingredientes vegetales que permitan aumentar su inclusión en alimentos de salmón
56
Paola Navarrete

Associate Professor

INTA

Universidad de Chile

Santiago, Chile

13
Angelica Reyes

Profesor Asociado

INTA UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

9
Magaly Toro

Profesor Asistente

UNIVERSIDAD DE CHILE

Chile

9
Jaime Romero

Profeasor Asociado

INTA

Universidad de Chile

Santiago, Chile

7
Rafael Opazo

Profesor asistente

Instituto de Nutrición y Tecnología de los alimentos

University of Chile

Santiago, Chile

5
Romilio Espejo

UNIVERSIDAD DE CHILE, INTA

Santiago, Chile

5
Guillermo Figueroa

Profesor Asociado

Laboratorio: Microbiología de Alimentos y Probióticos

INTA, Universidad de Chile

Santiago, Chile

5
Fabien MAGNE

Profesor asistante

UNIVERSIDAD DE CHILE

Chile

4
Mario Caruffo

Investigador Post-doctoral

Inmunología en Peces

Universidad Andrés Bello

Santiago, Chile

4
Edgar Pastene

Profesor

Ciencias Básias

Universidad del Bío-Bío

Chillán, Chile

3
Katherine Garcia

PROFESOR ASOCIADO

UNIVERSIDAD AUTONOMA DE CHILE

Santiago, Chile

2
Roberto Bastías

Profesor

Facultad de Ciencias

Pontificia Universidad Católica de Valparaíso

Valparaíso, Chile

2
Andrea Moreno

Profesor Asociado

Pontificia Universidad Católica de Chile

SANTIAGO, Chile

2
Raúl Zemelman

Investigador

Universidad Arturo Prat

Talcahuano, Chile

2
Diliana Pérez

Docente con grado de doctor

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

2
Pamela Morales

Docente

Nutrición y Dietética

Universidad Bernardo O`Higgins

Santiago, Chile

2
Daniel Medina

Investigador

Medicina Veterinaria

Universidad San Sebastián

Puerto Montt, Chile

2
MARTIN GOTTELAND

Profesor Titular

Facultad de Medicina

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Rodrigo Valenzuela

Profesor Asociado

Nutrición

Universidad de Chile

Santiago, Chile

2
Claudia Carvallo

Investigadora de Centro de investigación en Gerontología Aplicada

Biología

Universidad Santo Tomás

Santiago, Chile

2
Ángel Parra

Asistente de Investigación

INTA

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Carolina Ilabaca

Investigador

INTA

Universidad de Chile

Santiago, Chile

1
Mauricio Latorre

Profesor Asociado

INGENIERIA

UNIVERSIDAD DE O'HIGGINS

Rancagua, Chile

1
Daniel Garrido

Associate Professor

Chemical and Bioprocess Engineering

Pontificia Universidad Católica de Chile

Santiago, Chile

1
Carmen Feijóo

Profesor asociado

UNIVERSIDAD ANDRES BELLO

Santiago, Chile

1
Juan Ugalde

Assistant Professor

Facultad de Ciencias de la Vida

Universidad Andrés Bello

Santiago, Chile

1
Leonardo Pavez

Profesor Asociado

Instituto de Ciencias Naturales

Universidad de Las Américas

Santiago, Chile

1
Claudia Ibacache

Academic

Universidad de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Camila Solís

Docente Hora / Investigador Lab. Inmunología en Peces

Biología

Universidad Andrés Bello

Santiago, Chile

1
Gino Corsini

Director Instituto Ciencias Biomédicas

Instituto de Ciencias Biomédicas

Universidad Autónoma de Chile

Santiago, Chile

1
Erica Castro

Investigadora

Obstetricia y Puericultura

Universidad de Atacama

Copiapó, Chile

1
Christopher Hamilton-West

Profesor asistente

FACULTAD DE CIENCIAS VETERINARIAS Y PECUARIAS, UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
María Mizgier

Postdoctorate

Universidad de Los Andes

Santiago, Chile

1
Gerardo Gonzalez

Full Professor

Microbiology

UNIVERSIDAD DE CONCEPCION

Concepcion, Chile

1
Maria Escobar

Postdoctorado

Biología Molecular Vegetal

Universidad de Chile

Santiago , Chile

1
Daniel Castillo

Profesor Asistente

Instituto de Investigación Interdisciplinar en Ciencias Biomédicas SEK

Universidad SEK

Santiago, Chile

1
Juan García

Investigador

Biología

Universidad de Nario

Pasto, Colombia

1
Mauricio Gonzalez

Profesor Titular

INTA

UNIVERSIDAD DE CHILE - INSTITUTO DE NUTRICION Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS

Santiago, Chile

1
Ana Quesille

Investigadora Postdoctoral

Universidad del Desarrollo

Santiago, Chile

1
Hernan Speisky

PROFESOR TITULAR

UNIVERSITY OF CHILE

SANTIAGO, Chile

1
Lucía De la Fuente

DIRECTORA

ACUICULTURA Y RECURSOS AGROALIMENTARIOS

UNIVERSIDAD DE LOS LAGOS

OSORNO, Chile

1
Katherine Alveal

Investigador

Acuicultura

Universidad Católica del Norte

Coquimbo, Chile

1
Cristian Araneda

Associate Professor

Produccion Animal

UNIVERSIDAD DE CHILE, FACULTAD DE CIENCIAS AGRONÓMICAS

Santiago, Chile

1
MARCIA OLIVA

Encargada de Laboratorio

Acuicultura

Universidad Católica del Norte

Coquimbo, Chile

1
HECTOR FLORES

Secretario Docente

Acuicultura

UNIVERSIDAD CATOLICA DEL NORTE

Coquimbo, Chile