Berta.jpg_thumb90

Berta Lorena Schnettler Morales

Académico

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

Líneas de Investigación


Satisfacción con la alimentación y su relación con la satisfacción vital. Interfaz trabajo-familia y bienestar subjetivo Comportamiento de compra de productos agroalimentarios.

Educación

  •  Ingeniero Agrónomo, Universidad de la Frontera. Chile, 1996
  •  Magister en Gestión Empresarial, Universidad de la Frontera. Chile, 2001
  •  Diploma de Estudios Avanzados en Ciencias Empresariales, Universidad Autónoma de Madrid. Chile, 2002
  •  Doctora por la Universidad Autónoma de Madrid, Universidad Autónoma de Madrid. Chile, 2004

Experiencia Académica

  •   Profesor Titular Full Time

    Universidad de La Frontera

    Ciencias Agropecuarias y Forestales

    Temuco, Chile

    1999 - A la fecha

Experiencia Profesional

  •   Profesor Titular Full Time

    Universidad de La Frontera

    Temuco, Chile

    1999 - A la fecha

Formación de Capital Humano


Dirección de tesis doctorales
•Paiva, Galo. 2017. Actitud hacia la formación del pequeño comercio independiente. Programa de doctorado del RD 1393/2007 ECONOMÍA DE LA EMPRESA, Universidad Autónoma de Madrid, España (Co-Directora).
•Godoy, Carolina. 2021. Nociones de cuerpo y significados atribuidos a la alimentación en el discurso identitario de mujeres: un estudio cualitativo en el sur de Chile. Doctorado en Ciencias Sociales, Universidad de La Frontera (Co-Directora).
•Sepúlveda, Gastón. Preferencias y disposición a comprar productos procesados cárnicos y vegetales y su relación con el bienestar en madres que trabajan en forma remunerada con hijos adolescentes. Doctorado en Ciencias Agroalimentarias y Medio Ambiente, Universidad de La Frontera (en ejecución).
•del Valle, Carola. Prácticas parentales de alimentación, calidad de la dieta y satisfacción con la alimentación en familias con doble ingreso e hijos adolescentes en el Sur de Chile. Doctorado en Ciencias Agroalimentarias y Medio Ambiente, Universidad de La Frontera (en ejecución).
•Riquelme, Leonor. Percepción de apoyo hacia la familia en el trabajo, balance trabajo-familia, satisfacción laboral y familiar en madres y padres que trabajan de forma remunerada en Santiago y Temuco. Doctorado en Ciencias Sociales. Universidad de La Frontera (en ejecución).

Dirección de tesis Magíster:
1. García, Pedro. 2005. Identificación y desarrollo de clusters como estrategia de desarrollo endógeno y local. El caso de la industria de la flor de corte bajo invernadero de la provincia de Quillota. Tesis Magíster en Desarrollo Humano Local y Regional. Universidad de La Frontera.
2. Painemal, J. 2006. Impacto de los TLC’s en el sector silvoagropecuario de la IX Región. Tesis Magíster en Gestión Empresarial. Universidad de La Frontera.
3. Calabi, Francisco. 2006. Transformación de un Sector Agrícola Marginal en una Empresa Sustentable Aplicando la Gestión. Tesis Magíster en Gestión Empresarial. Magíster en Gestión Empresarial. Universidad de La Frontera.
4. Fuentes, A. 2006. Definición de un modelo de desarrollo a escala humana en el sector rural de la comuna de Melipeuco. Tesis Magíster en Desarrollo Humano Local y Regional. Universidad de La Frontera.
5. Cid, Emilia. 2009. Importancia del origen como imagen de calidad en la compra de alimentos en supermercados de las ciudades de Temuco y Los Angeles, Chile. Tesis Magíster en Sistemas de Gestión Integral de Calidad. Universidad de La Frontera. Fondecyt 1080146.
6. Israel, Karen. 2014. Aceptación de carne bovina con información del trato animal previo a la faena en consumidores de supermercados del Sur de Chile. Tesis Magíster en Gestión y Manejo Agropecuario. Universidad de La Frontera.
7. Maya Van Vliet. 2015. Consumer Preference and Acceptance of a Novel Healthy Snack in Chile: Fruit Leather. Magíster en Agronegocios Internacionales, Universidad de Talca. Co-dirección.
8. Bonilla, Vianka. 2015. Análisis transeccional de las relaciones del Indice de Calidad relativo a la Salud con factores pertenecientes al Bienestar Subjetivo en una muestra de estudiantes universitarios, año 2014: Evaluación y Propuesta de Gestión. AFE Magíster en Sistemas de Gestión Integral de Calidad. Universidad de La Frontera. Co-dirección. Fondecyt 1130165.
9. Bonilla, Héctor. 2015. Análisis longitudinal individual del Indice de Calidad relativo a la Salud y constructos del Bienestar Subjetivo, en una muestra de tipo panel de estudiantes universitarios: Evaluación y Propuestas de Gestión. AFE Magíster en Sistemas de Gestión Integral de Calidad. Universidad de La Frontera. Co-dirección. Fondecyt 1130165.
10. Poblete, Héctor. 2017. Identificación de áreas de mejora en la gestión de casinos y cafeterías en la Universidad de La Frontera, considerando el bienestar subjetivo de estudiantes en relación con su alimentación. AFE Magíster en Sistemas de Gestión Integral de Calidad. Universidad de La Frontera. Fondecyt 1130165.
11. Beckers, Elena. 2019. Family profiles according to their satisfaction with food-related life, psychological and sociodemographic characteristics in dual-headed families with adolescents in Chile. Master in Global Health, Maastrict University, The Netherlands. Fondecyt 1160005.
12. Soto, Ana. 2020. Comparación de rutinas de alimentación familiar según nivel socioeconómico, estructura familiar y ocupación de la madre en familias con hijos/as de Temuco. Magíster en Ciencias Sociales Aplicadas, Universidad de La Frontera. Fondecyt 1160005.
13. Gejman, Rebeca. 2021. Relación entre el conflicto trabajo a familia y el malestar emocional en familias biparentales con dos ingresos e hijos (as) adolescentes: un análisis diádico. Magíster en Psicología, Universidad de La Frontera. Fondecyt 1190017.
14. Roa, Consuelo. (2022) Relaciones entre el apoyo familiar y la satisfacción con la vida en padres con trabajos remunerados e hijos adolescentes: el rol mediador de la atmosfera en comidas familiares y la satisfacción familiar. Magíster en Psicología, Universidad de La Frontera. Fondecyt 1190017.
15. Beroiza, Katherine. (2022). Síntomas emocionales negativos y satisfacción vital: rol mediador de la satisfacción en dominios de la vida y rol moderador del género en trabajadores del sur de Chile. Magíster en Psicología, Universidad de La Frontera. Fondecyt 1190017.
16. Jara, Karen. (2023). Perfiles de padres según sus prácticas parentales de alimentación: Un análisis de perfiles latentes en familias con doble ingreso e hijos adolescentes. Magíster en Psicología, Universidad de La Frontera. Fondecyt 1190017.


Premios y Distinciones

  •   Medalla a la Trayectoria Académica

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2022

    Medalla a la trayectoria académica

  •   Reconocimiento a las 100 Mujeres Líderes en La Araucanía en la categoría Ciencia, Innovación y Tecnología

    “Mujeres Líderes”

    Chile, 2022

    Reconocimiento a las 100 Mujeres Líderes en La Araucanía en la categoría Ciencia, Innovación y Tecnología

  •   Medalla 40 años

    UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

    Chile, 2022

    Medalla 40 años por la Huella de Excelencia en el desarrollo de Universidad de La Frontera

  •   Reconocimiento por la contribución a la Ciencia, Tecnología y Cultura

    Universidad Católica de Santiago de Guayaquil

    Ecuador, 2022

    Reconocimiento por la contribución a la Ciencia, Tecnología y Cultura por la publicación de artículos en revistas de alto impacto, otorgado por la Universidad Católica de Santiago de Guayaquil, Ecuador.


 

Article (136)

Conflicto trabajo-familia, síntomas emocionales negativos y satisfacción familiar en mujeres con trabajo remunerado durante la pandemia de COVID-19
Job satisfaction as a mediator between family-to-work conflict and satisfaction with family life: A dyadic analysis in dual-earner parents.
Measurement invariance of the Comprehensive Feeding Practices Questionnaire in dual-earner parents with adolescent children in Chile.
Revisiting the link between domain satisfaction and life satisfaction during the COVID-19 pandemic: job-related moderators in triadic analysis in dual-earner parents with adolescent children
Behavior without beliefs: Profiles of heteronormativity and well-being among heterosexual and non-heterosexual university students in Chile.
Contributions of work-to-family enrichment to parental food monitoring and satisfaction with food-related life during the COVID-19 pandemic in dual-earner parents and their adoles-cent children
Diet quality during the COVID-19 pandemic: Effects of workplace support for families and work-to-family enrichment in dual-earner parents with adolescent children
Effect of Warning Labels on Consumer Motivation and Intention to Avoid Consuming Processed Foods
Effects of work-to-family enrichment on psychological distress and family satisfaction: A dyadic analysis in dual-earner parents.
Parents' modeling during the COVID-19 pandemic: influences on family members' diet quality and satisfaction with-food-related life in dual-earner parents with adolescent children.
Relaciones directas e indirectas entre apoyo familiar, comidas familiares, satisfacción familiar y vital en trabajadores
Relationships between diet quality, food satisfaction and life satisfaction in mother-adolescent dyads
Satisfaction with food: profiles of two-parent families with adolescent children.
Spillover-crossover effects for satisfaction with food-related life in dual-earner parents with adolescent children
Work-to-family enrichment and atmosphere of family meals influence satisfaction with food-related life: An Actor-Partner Interdependence approach in dual-earner parents with adolescent children.
Eating styles profiles in Chilean women: A latent Profile analysis
Effects of Work-to-Family Conflict and Work Interference in the Parent-Child Relationship on Family Satisfaction of Dual-Earner Parents and their Adolescent Children
Family profiles based on family life satisfaction in dual-earner households with adolescent children in Chile
Relationships between work-to-family conflict and the food domain for dual-earner parents with adolescent children
Resource Transmission is not Reciprocal: A Dyadic Analysis of Family Support, Work-Life Balance, and Life Satisfaction in Dual-Earner Parents with Adolescent Children
The diverging patterns of life satisfaction between families: A latent profile analysis in dual-earner parents with adolescents
Domain Satisfaction and Overall Life Satisfaction: Testing the Spillover-Crossover Model in Chilean Dual-Earner Couples
Life Satisfaction among Indigenous People from Chile: Evaluation of Measurement Invariance
Satisfaction with food-related life and life satisfaction: a triadic analysis in dual- earner families
Satisfaction with life, family and food in adolescents: Exploring moderating roles of family-related factors
Testing the Spillover-Crossover Model between Work-Life Balance and Satisfaction in Different Domains of Life in Dual-Earner Households
The effects of actor-partner's meal production focus on satisfaction with food related life in cohabiting couples
Are consumers willing to pay more for reformulated processed meat products in the context of the implementation of nutritional warnings? Case study with frankfurters in Chile
Depression and satisfaction in different domains of life in dual-earner families: A dyadic analysis
Family and food variables that influence life satisfaction of mother-father-adolescent triads in a South American country
How do consumers perceive reformulated foods after the implementation of nutritional warnings? Case study with frankfurters in Chile
Maternal well-being, food involvement and quality of diet: Profiles of single mother-adolescent dyads
Perceived Resources and Satisfaction With Food-Related Life Among Ecuadorian Elderly
Processed food choice based on the theory of planned behavior in the context of nutritional warning labels
The gender role in the relationship between food-related perceived resources and quality of life among ecuadorian elderly
A latent class analysis of family eating habits in families with adolescents
Associated meanings to body notion and feeding practices: A qualitative study with Chilean mothers
Consumer acceptance of a functional processed meat product made with different meat sources
Diet quality and satisfaction with different domains of life in single-and dual-headed households: Comparing mother-adolescent dyads
Exploring relationships between family food behaviour and well-being in single-headed and dual-headed households with adolescent children
Life Satisfaction in Chilean University Students: An Examination of the Relation between Gender and Socioeconomic Level
Perception of risk sources by chilean blueberry producers
The Mediating Role of Family and Food-Related Life Satisfaction in the Relationships between Family Support, Parent Work-Life Balance and Adolescent Life Satisfaction in Dual-Earner Families
Weight Fluctuation and Diet Concern Negatively Affect Food-Related Life Satisfaction in Chilean Male and Female Adolescents
Country of origin effect and ethnocentrism in food purchase in Southern Chile
Cross-cultural measurement invariance in the satisfaction with food-related life scale in older adults from two developing countries
Diet Quality and Satisfaction with Life, Family Life, and Food-Related Life across Families: A Cross-Sectional Pilot Study with Mother-Father-Adolescent Triads
Dietary restraint, life satisfaction and self-discrepancy by gender in university students [Restricción alimentaria, satisfacción con la vida y discrepancia del yo en estudiantes universitarios de distinto género]
Food neophobia, life satisfaction and family eating habits in university students
Life Satisfaction of University Students in Relation to Family and Food in a Developing Country
Longitudinal multigroup invariance analysis of the satisfaction with food-related life scale in university students
Measurement invariance in the Satisfaction with Food-related Life scale: A comparison of Chilean and Spanish university students
Measurement invariance in the Satisfaction with Life Scale in Chilean and Ecuadorian older adults
Perceived resources as a predictor of satisfaction with food-related life among Chilean elderly: An approach with generalized linear models
Psychometric properties of the Multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale in a sample of Chilean university students [Propiedades psicométricas de la Escala Multidimensional de Satisfacción con la Vida en Estudiantes en una muestra de estudiantes universitarios chilenos]
Satisfaction with life and food-related life in Ecuadorian older adults-related
Testing the Abbreviated Food Technology Neophobia Scale and its relation to satisfaction with food-related life in university students
Acceptance of beef obtained through genetic modification and cloning in university students and working adults in southern Chile
Bienestar subjetivo y patrones de alimentación en adultos chilenos=> un estudio cualitativo
Dietary restraint and self-discrepancy in male university students
Family eating habits, family support and subjective well-being in university students in Chile
In the choice between health and money, health comes first: an analysis of happiness among rural Chilean elderly
Psychometric analysis of the Food Technology Neophobia Scale in a Chilean sample
Segmentation of consumer preference for food safety label on vegetables Consumer profiles in central and south central Chile
The relation between attitudes toward functional foods and satisfaction with food-related life
With Health and Good Food, Great Life! Gender Differences and Happiness in Chilean Rural Older Adults
Acceptance of a food of animal origin obtained through genetic modification and cloning in South America: a comparative study among university students and working adults
Acceptance of a vegetable with designation of origin in two cities in southern Chile
Acceptance of functional food among Chilean consumers: Apple leather
Analyzing Food-Related Life Satisfaction and other Predictors of Life Satisfaction in Central Chile
ATTRIBUTES THAT DEFINE PREFERENCES FOR CHEESE IN SOUTHERN CHILE: DO CONSUMERS VALUE INFORMATION ABOUT THE CARBON FOOTPRINT?
Eating habits and subjective well-being. A typology of students in Chilean state universities
Family Support and Subjective Well-Being: An Exploratory Study of University Students in Southern Chile
Happiness and health and food-related variables: Evidence for different age groups in Chile
Including risk in economic feasibility analysis: A stochastic simulation model for blueberry investment decisions in Chile [Incluyendo el riesgo en el análisis de viabilidad económica: Un modelo de simulación estocástica para decisiones de inversión en arándanos en Chile]
Influence of information about the benefits of consuming fruit on consumer preferences in temuco, region of the Araucanía [Influencia de la información de los beneficios del consumo de frutas en las preferencias del consumidor en temuco, region de la Araucanía]
Relationship between the domains of the Multidimensional Students' Life Satisfaction Scale, satisfaction with food-related life and happiness in university students
Willingness to purchase functional foods according to their benefits Consumer profiles in Southern Chile
Acceptance of nanotechnology applications and satisfaction with food-related life in southern Chile
Consumer preferences towards beef cattle in Chile: Importance of country of origin, cut, packaging, brand and price
Dietary restraint and subjective well-being in university students in Chile
Satisfaction with life and with food-related life in central Chile
Variables affecting satisfaction with life in people from different socioeconomic groups in southern Chile [Variables que influyen en la satisfacción con la vida de personas de distinto nivel socioeconómico en el sur de Chile]
Variables que afectan la satisfacción con la alimentación según nivel socioeconómico=> un estudio exploratorio en el sur de Chile
Acculturation and consumption of foodstuffs among the main indigenous people in Chile
EATING HABITS AND SUBJECTIVE WELL-BEING AMONG UNIVERSITY STUDENTS IN SOUTHERN CHILE
Food neophobia, nanotechnology and satisfaction with life
FOOD-RELATED LIFESTYLES AND EATING HABITS INSIDE AND OUTSIDE THE HOME IN THE METROPOLITAN REGION OF SANTIAGO, CHILE
Preferences for sunflower oil produced conventionally, produced with nanotechnology or genetically modified in the Araucania Region of Chile
Psychometric Properties of the Satisfaction With Food-Related Life Scale: Application in Southern Chile
ACCEPTANCE OF NATIONAL AND STORE BRANDS OF WINE BY SUPERMARKET CONSUMERS IN THE SOUTH OF CHILE
Acceptance of transgenic vegetable oil from different countries of origin in the Araucania Region, Chile
Consumer preferences of genetically modified foods of vegetal and animal origin in Chile
Satisfaction with Life and Food-Related Life in Persons of the Mapuche Ethnic Group in Southern Chile: A Comparative Analysis Using Logit and Probit Models
A study of the relationship between degree of ethnocentrism and typologies of food purchase in supermarkets in central-southern Chile
Country of origin effect on the purchase of sugar in supermarkets in Southern Chile [Efecto país de origen en la compra de azúcar en supermercados del sur de Chile]
Food satisfaction in Mapuche persons in the Metropolitan Region of Santiago, Chile
Food satisfaction in mapuche persons in the metropolitan region of santiago, chile. [Satisfacción con la alimentación en personas mapuche en la región Metropolitana de Santiago, Chile]
Importance of Origin in the Purchase of Chicken Meat in Central-Southern Chile
Importance of origin in the purchase of chicken meat in Central-Southern Chile Importancia del origen en la compra de la carne de pollo en la zona Centro-sur de Chile
Perceived quality in fresh peaches: An approach through structural equation modeling [Calidad Percibida en duraznos frescos: Una aproximación a través de un modelo de ecuaciones estructurales cien]
Preferences for Berries Among Consumers in Southern Chile: Blueberries Are Produced but Are They Consumed?
Preferences for Lamb's Meat in Supermarkets in Temuco, La Araucania Region, Chile
PUBLIC INSTRUMENTS FOR BUSINESS MANAGEMENT IN CHILEAN WINE INDUSTRY: A COMPARATIVE ANALYSIS OF DISCRETE CHOICE MODELS
Acceptance of yoghurt with different functional ingredients among consumers in supermarkets in southern Chile
Corporal Composition and Characteristics of Carcass of Araucano Creole Lambs
Influence of origin country in the purchase decision for foodstuffs: a study of consumers of different ethnic groups in Chile
PREDICTING PROBABILITY TO PURCHASE INSURANCE CONTRACTS IN THE CHILEAN WINE INDUSTRY: A LOGIT AND PROBIT COMPARATIVE ANALYSIS
Preference for Beef With Different Types of Genetic Modification in Temuco, La Araucania Region, Chile
Preference for beef with different types of genetic modification in temuco, la araucanía region, Chile [Preferencia de carne bovina con diferentes tipos de modificaciones genéticas en temuco, región de la araucanía, Chile]
Preference for oils with different types of genetic modifcations in Temuco, Araucanía Region, Chile
Preference for oils with different types of genetic modifications in Temuco, Araucania Region, Chile
The Importance of Colour, Fat Content and Freshness in the Purchase of Beef in Temuco, La Araucania Region, Chile
The importance of colour, fat content and freshness in the purchase of beef in temuco, la araucanía region, Chile [Importancia del color, contenido de grasa y frescura en la compra de la carne bovina en temuco, región de la araucanía, Chile]
The importance of colour, fat content and freshness in the purchase of beef in temuco, la araucanía region, Chile Importancia del color, contenido de grasa y frescura en la compra de la carne bovina en temuco, región de la araucanía, Chile
Valuation of Intrinsic and Extrinsic Attributes on the Purchase of Beef in Southern Chile
Valuation of intrinsic and extrinsic attributes on the purchase of beef in southern Chile [Valoración de atributos intrínsecos y extrínsecos en la compra de la carne bovina en el sur de Chile]
CONOCIMIENTO Y ACEPTACIÓN DE ALIMENTOS GENÉTICAMENTE MODIFICADOS EN CONSUMIDORES DE LA IX REGIÓN DE CHILE
Consumer willingness to pay for beef meat in a developing country: The effect of information regarding country of origin, price and animal handling prior to slaughter
Differences in food consumption associated with ethnic group and acculturation in the Metropolitan Region of Santiago, Chile
Importance of origin in rice purchasing decisions in Talca and Temuco, Chile
INFLUENCIA DE LA ZONA DE ORIGEN EN LA COMPRA DE HORTALIZAS EN LA IX REGIÓN DE CHILE
UTILITY TO CONSUMERS AND CONSUMER ACCEPTANCE OF INFORMATION ON BEEF LABELS IN SOUTHERN CHILE
Acceptance of Transgenic Milk in La Araucania Region,Chile
Aceptación diferenciada de alimentos transgénicos de origen vegetal y animal en la Región de La Araucanía, Chile
Attitude and willingness to pay for national and store brands of milk in the south of Chile
Consumer Perception of Animal Welfare and Livestock Production in the Araucania Region , Chile
Differentiated acceptance of transgenic foods of animal and vegetable origin in the Region of La Araucania, Chile
Importance of the country of origin in food consumption in a developing country
The importance of the Country of Origin when Purchasing Beef in Chile
Commercial margins of the cattle meat in chile
IMPORTANCIA DEL ORIGEN EN EL CONSUMO DE ALIMENTOS EN LA IX REGIÓN DE CHILE
Variables explicativas de los flujos de compra de alimentos en las Regiones VIII, IX y X de Chile
EVALUACIÓN TÉCNICO-ECONÓMICA DE LA PRODUCCIÓN DE CALAS DE COLOR EN LA REGIÓN DE LA ARAUCANÍA, CHILE
HÁBITOS DE CONSUMO DE CARNE BOVINA EN TEMUCO, IX REGIÓN DE CHILE
Effect of liming and gypsum on soil chemistry, yield, and mineral composition of ryegrass grown in an acidic andisol

BookWhole (2)

Older People, Food, and Satisfaction With Life
Private labels in Chile: Influential factors in the purchase intention

Proyecto (9)

Demandas y recursos laborales, familiares y alimentarios e interfaz trabajo-hogar: relaciones con el bienestar subjetivo de madres y padres de familias con dos ingresos parentales e hijos adolescentes
SATISFACCIÓN VITAL, FAMILIAR Y ALIMENTARIA=> UNA PRIMERA APROXIMACIÓN EN EL SUR DE CHILE
BIENESTAR SUBJETIVO Y ALIMENTACION EN ESTUDIANTES DE UNIVERSIDADES DEL CONSEJO DE RECTORES, UN ESTUDIO LONGITUDINAL.
Vinculación de la cadena de valor de la carne ovina regional=> Implementación de bases técnicas-comerciales para desarrollar productos ovinos diferenciados
“Fortalecimiento institucional para formación y participación de la población indígena Mapuche como base de mecanismos de desarrollo local participativo”
identificación de necesidades de formación del comercio minorista tradicional ubicado en las áreas de influencia de la universidad. Diseño de una oferta formativa
RELACION ENTRE BIENESTAR SUBJETIVO, ALIMENTACION Y COMPORTAMIENTO DE COMPRA DE ALIMENTOS
EL ROL DE LA ETNIA EN EL CONSUMO DE ALIMENTOS
Interrelaciones trabajo-familia-alimentación y satisfacción vital en familias nucleares con dos ingresos parentales e hijos adolescentes, en tres regiones de Chile: un estudio transversal y longitudinal
137
Berta Schnettler

Académico

Departamento de Producción Agropecuaria

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

46
Horacio Miranda

ACADEMICO

PRODUCCIÓN AGROPECUARIA

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

39
Marianela Denegri

Directora

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

Temuco, Chile

26
Germán Lobos

Profesor Asociado

Economía y Finanzas

Universidad de Talca

Talca, Chile

24
José Sepúlveda

Investigador Postdoctoral

Núcleo Científico Tecnológico en Ciencias Sociales y Humanidades

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

22
MARCOS MORA

DIRECTOR

GESTION E INNOVACION RURAL

Universidad de Chile

SANTIAGO, Chile

21
Ligia Orellana

Investigadora

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

20
Edgardo Miranda

Investigador

Núcleo Científico y Tecnológico en Ciencias Sociales y Humanidades

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

18
Nestor Sepulveda

Profesor Titular A

Producción Agropecuaria

Universidad de La Frontera

TEMUCO, Chile

11
María Lapo

Decana

Facultad de Especialidades Empresariales

Universidad Católica de Santiago de Guayaquil

Guayaquil, Ecuador

11
Clementina Hueche

Docente

Psicología

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

5
Miguel Bustamante

DIRECTOR

OTEC

RYPA CAPACITACIÓN

Talca, Chile

4
Cristian Adasme

Profesor Adjunto (Asociado)

Departamento de Economía y Administración

UNIVERSIDAD CATOLICA DEL MAULE

Talca, Chile

3
Silvana Bravo

Académico

Instituto de Producción Animal

Universidad Austral de Chile

Valdivia, Chile

1
Mahia Saracostti

RESEARCHER

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

TEMUCO, Chile

1
Jaime Silva

Director

Psicología

Universidad del Desarrollo

Santiago, Chile

1
Sergio Munoz

Profesor Titular

Salud Publica

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Oscar Vivallo

Profesional de apoyo - Investigador

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Carlos Mena

DECANO

GESTION FORESTAL AMBIENTAL

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
carolina godoy

DOCENTE

Universidad de La Frontera

TEMUCO, Chile

1
Mahia Saracostti

Profesora Titular

Universidad de Valparaíso

Valparaíso, Chile

1
Gabriel Lobos

Investigador Asociado

Centro de Gestión Ambiental y Biodiversidad

Santiago, Chile

1
RODRIGO INFANTE

Profesor Titular

Producción Agrícola

UNIVERSIDAD DE CHILE

Santiago, Chile

1
Luis Aliaga

Profesor a Tiempo parcial

Universidad Católica del Maule

Curico, Chile

1
Herman Elgueta

Profesor Asistente

Departamento de Psicología

Universidad de Magallanes

Punta Arenas, Chile

1
Rodrigo Saens

Profesor Asistente

Escuela de Ingeniería Comercial

UNIVERSIDAD DE TALCA

Talca, Chile

1
Pamela Jiménez

Académico

Psicología

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Jossiana Robinovich

Profesor Asistente

Salud Publica

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
Carolina Shene

TITULAR PROFESSOR

CHEMICAL ENGINEERING

UNIVERSIDAD DE LA FRONTERA

TEMUCO, Chile

1
Pamela Salazar

Gestora Organizacional

Universidad de La Frontera

Temuco, Chile

1
CAMILA SALAZAR

Académica

Análisis de Datos

Universidad Autónoma de Chile

Temuco, Chile

1
Tamara Tigero

Directora de Finanzas

Vicerrectoría de Gestión Económica

Universidad de Talca

Talca, Chile