Gipsy Elizabeth Tabilo Munizaga
Dean of Department
UNIVERSIDAD DEL BIO BIO
Chillan, Chile
Process Engineering in Food products; Development of Food Process Engineering; Biotechnology and Functional Properties of Proteins; Physical Properties of Food; High pressure processing; Food rheology
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PhD in Engineering Science, WASHINGTON STATE UNIVERSITY. Estados Unidos, 2002
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Ciencia y Tecnología en Alimentos, UNIVERSIDAD DE LA SERENA. Chile, 1997
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Ingeniero en Alimentos, UNIVERSIDAD DE LA SERENA. Chile, 1991
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Tecnólogo en Alimentos, UNIVERSIDAD DE CHILE. Chile, 1991
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Profesor Asistente Full Time
UNIVERSIDAD DE ANTOFAGASTA
Antofagasta, Chile
1992 - 1993
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Profesor por hora Part Time
UNIVERSIDAD DE LA SERENA
Facultad de Ingeniería
La Serena, Chile
1986 - 1991
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Profesor Titular Full Time
UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO
Ciencias de la Salud y de los Alimentos
Chillán, Chile
1993 - At present
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Postdoctoral Fellow Full Time
KYUSHU UNIVERSITY
Fukuoka, Japón
2005 - 2006
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Postdoctoral Fellow Full Time
KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN (KUL)
Leuven, Bélgica
2012 - 2012
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Vicerrectora de Investigación y Postgrado Full Time
UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO
Chillan, Chile
2018 - 2020
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Directora de Departamento Full Time
UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO
Ciencias de la Salud y de los Alimentos
Chillan, Chile
2021 - At present
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Visiting Professor Full Time
Universidad de Salerno
Fisciano SA, Italia
2023 - 2023
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Directora de Departamento Full Time
UNIVERSIDAD DEL BIO-BIO
Ciencias de la Salud y de los Alimentos
Chillan, Chile
2021 - At present
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Full Professor Full Time
Universidad del Bío-Bío
Chillán, Chile
1993 - At present
Participación en los siguientes Proyectos de Investigación:
• Desarrollo de productos cárnicos listos para consumir reducidos en sodio mediante el uso combinado de tecnologías innovadoras: reformulación de ingredientes y altas presiones hidrostáticas. Proyecto FIA PYT-2016-0649(2016-2018). Coordinador alterno.
• Improving food nanoemulsions functionality by high pressure homogenization: Emulsion stability and digestibility. FONDECYT 1161531. Responsible (2016-2018)
• Desarrollo de una nano-emulsión basada en compuestos naturales extraídos de desechos agroindustriales para prevenir la partidura en cerezas y mantener su calidad en postcosecha. Proyecto FIA: PYT-2015-0218 (2015-2017) Coordinador alterno.
• Efecto de las altas presiones hidrostáticas sobre la calidad y digestibilidad in vivo de proteínas de abalón rojo (Haliotis rufescens) deshidratado. DIUBB 152920 2/R.. Co-Investigator
• On studying different high pressure impregnation (HPI) conditions to dried seafood products: Influence on biochemical characteristics, rheological and thermophysical properties, and mass transfer kinetics. FONDECYT 1140067. Co-Investigator (2014-2016)
• Aplicación y promoción de monitoreo de seguridad y de tecnología de secado por congelación al vacío de frutas y hortalizas en Chile. Chinese Academy of Agricultural Mechanization Sciences (CAAMS). Proyecto Cooperación Internacional Conicyt.
• Creation of high value added seafood and avocado based products for export based on innovative technologies giving a strong competitive edge to Chile. Project Innova Corfo: ICEFoods Project (International Center of excellence in research and development for the food industry), Research line 2: Food processing and structuring. Responsible (2012-2014)
• High pressure technology to stabilize white wines that preserve their sensory and physicochemical properties as alternative to reduce the use of sulphur dioxide and bentonite fining in the wine industry. FONDEF D10I1170. Responsible (2011-2013)
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Premio Regional Categoría ¨Ciencia y Tecnología: Pascual Binimelis¨
Gobierno Regional del BíoBío
Chile, 2013
Premio Regional de Arte y Cultura, Categoría ¨Ciencia y Tecnología: Pascual Binimelis¨
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Premio a la Excelencia en Investigación
Universidad del Bío-Bío
Chile, 2018
Está destinado a académicos con reconocida trayectoria y que, durante su carrera académica en la Universidad, hayan tenido una productividad relevante.
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Beca Erasmus Plus
Universidad de Salerno
Italia, 2023
Beca Erasmus Plus as Visiting Professor
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Beca Matsumae international Foundation
Kyushu University
Japón, 2005
Postdoctoral Fellowship
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Beca Presidente de la republica
WASHINGTON STATE UNIVERSITY
Chile, 1999
Fellowship for Doctoral Studies from 1999 to 2002
Effect of hydrostatic high pressure treatment on sensory and physical properties of coho salmon (oncorhynchus kisutch) during chilled storage |
Desarrollo y validación de un prototipo de rehidratación por nebulización con pulsos de vacío para obtener frutos de carozo con calidad diferenciada |
Effect of ultrasonic compaction processing on physicochemical properties, macro-microstructure characteristics, and conformational changes and interactions in macro- and microalgae and plant-waste-based new food matrices |
Desarrollo y validación de un prototipo electroporador como tecnología asistida para optimizar el proceso de deshidratación de alimentos |
Evaluation of pulsed electric field (PEF) on enzymatic hydrolysis and Maillard reaction to obtain functional peptides with potential use as food additives |
Optimization of physical properties of fish by-products as a food matrix for 3D printing |
Pulsed electric fields previous for freeze-drying and boiled-drying processes in abalone (Haliotis) and loco (Concholepas) species: Effect on physicochemical and structural properties, protein conformational changes vs digestibility and molecular modeling |
Desarrollo de bebidas proteicas en base a quinoa, frutas y hortalizas, enriquecidas en compuestos bioactivos, con mejorada digestibilidad y atributos sensoriales, utilizando tecnologías no térmicas |
Desarrollo, implementación y transferencia de programas de secado por liofilización de frutas, hortalizas y productos de mar para la obtención de productos Premium |
Effects of high hydrostatic pressure+CO2 and pulse electric field+CO2 on inactivation of endogenous enzymes and spoilage microorganisms of chilled farmed Coho salmon (Oncorhynchus kisutch) under pre- and postrigor mortis conditions |
Desarrollo de productos cárnicos listos para consumir reducidos en sodio mediante el uso combinado de tecnologías innovadoras: reformulación de ingredientes y altas presiones hidrostáticas |
Desarrollo de productos cárnicos listos para consumir reducidos en sodio mediante el uso combinado de tecnologías innovadoras=> reformulación de ingredientes y altas presiones hidrostáticas |
Improving food nanoemulsions functionality by high pressure homogenization=> Emulsion stability and digestibility. |
Desarrollo de una nano-emulsión basada en compuestos naturales extraídos de desechos agroindustriales para prevenir la partidura en cerezas y mantener su calidad en postcosecha |
Desarrollo de una nano-emulsión basada en compuestos naturales extraídos de desechos agroindustriales para prevenir la partidura en cerezas y mantener su calidad en postcosecha |
Efecto de las altas presiones hidrostáticas sobre la calidad y digestibilidad in vivo de proteínas de abalón rojo (Haliotis rufescens) deshidratado |
Efecto de las altas presiones hidrostáticas sobre la calidad y digestibilidad in vivo de proteínas de abalón rojo (Haliotis rufescens) deshidratado. |
ON STUDYING DIFFERENT HIGH PRESSURE IMPREGNATION (HPI) CONDITIONS TO DRIED SEAFOOD PRODUCTS=> INFLUENCE ON BIOCHEMICAL CHARACTERISTICS, RHEOLOGICAL AND THERMOPHYSICAL PROPERTIES, AND MASS TRANSFER KINETICS |
Aplicación y promoción de monitoreo de seguridad y de tecnología de secado por congelación al vacío de frutas y hortalizas en Chile.Chinese Academy of Agricultural Mechanization Sciences (CAAMS). |
Creation of high value added seafood and avocado based products for export based on innovative technologies giving a strong competitive edge to Chile. International Center of excellence in research and development for the food industry |
High pressure technology to stabilize white wines that preserve their sensory and physicochemical properties as alternative to reduce the use of sulphur dioxide and bentonite fining in the wine industry |
THE EFFECTS OF HIGH PRESSURE TREATMENT ON BIOCHEMICAL AND PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF PRE AND POST RIGOR FATTY FISH MUSCLE. |
Desarrollo e Innovación de productos funcionales cárnicos frescos elaborados a partir de ovinos de la Región del Bío Bío |
APPLICATION OF HIGH HYDROSTATIC PRESSURE FOR STABILIZATION OF ALOE VERA GEL (ALOE BARBADENSIS MILLER)=> EFFECT ON PHYSICOCHEMICAL, FUNCTIONAL PROPERTIES AND ANTIOXIDANT CAPACITY |
Caracterización de polifenoles y aromas en vinos del valle del Itata e Innovación en el proceso de envejecimiento utilizando maderas nativas chilenas |
HIGH HYDROSTATIC PRESSURE EFFECT ON PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF PROTEINS AND THEIR INTERACTION WITH SELECTED FOOD ADDITIVES. |
Diseño de un Programa de Doctorado en Ingeniería de Alimentos con proyección internacional |
Development and Technology Innovation to Process Chilean Food based on Ultra High Pressure Technology (UHP). |
Rheological characterization of avocado pulp (Persea americana Mill.) var. Champion, Hass and Negra de la Cruz |
Study of the Use of Modified Gas Atmospheres in the Packaging of Fresh Meat |
Nontraditional Technology Applied in the Elaboration of Meat Products from Low Quality Meat |
Nutritional Characterization and Stability of Surimi Gel from Coastal Fishes of Low |
ndustrialization of The Region’s Nourishment Resources for Export |
Study of Functional and Rheological Properties from Chilean fishes Proteins |
Study of Technology Basic from Chilean fishes. |